icon

Som tehotná i napriek hormonálnej antikoncepcii

26. feb 2026

Mám 39 rokov, tri odrastené deti a stabilné manželstvo. Pred tromi dňami som zistila, že som tehotná, napriek tomu, že som poctivo brala HAK. Je to pre nás obrovský šok. Finančne by sme to asi zvládli, ale ja sa vnútorne cítim úplne vyčerpaná. Práve som sa začala realizovať v práci, tešila som sa, že deti sú už samostatné a my s mužom začneme konečne žiť. Manžel sa k tomu stavia neutrálne, vraj ak si ho necháme, tak sa postará, ale ak pôjdem na interrupciu, pochopí to. Ja som však vychovaná v silne veriacej rodine a myšlienka na potrat ma desí, no na druhej strane si neviem predstaviť znova plienky a bezprebdené noci v mojom veku. Mám hrozné výčitky svedomia, že sa na to dieťa neteším. Sú tu ženy, ktoré mali dieťa po 40-tke a neľutujú to? Alebo tie, ktoré to vzdali a dokázali sa s tým vnútorne vyrovnať?

anonym_9a2d69
26. feb 2026
@elenka.k

@anonym_512ecc rozumiem
ja som iba uvažovala,
apropo veď silne veriaci , vlastne ani neberú antikoncepciu .... či? / zdravotné problémy je iná vec /

@elenka.k To je "silne veriaca" slovak edition😄

sisska96
26. feb 2026

Ja by som šla na potrat a zároveň na sterilizáciu, lebo očividne ľahko otehotnieš. V tomto veku 4. dieťa noooooo masaker

magdalienka11
26. feb 2026
@anonym_c3d160

Ešte je možnosť adopcie alebo anonymný pôrod.

@anonym_c3d160 to vážne si vieš predstaviť vynosiť, porodiť a po porode sa ho vzdať? Are you ok?

ivik4
26. feb 2026

Ja sice nemam tolko rokov ale antikoncepciu uzivam bez jedineho vynechania roky aby som tehotenstvu zabranila pretoze dieta uz viac nechcem. Keby sa stalo, nenecham si ho. Neviem si predstavit ten šok keby sa mi to stane. Drzim palce pri rozhodovani

elenka.k
26. feb 2026
@anonym_9a2d69

@elenka.k To je "silne veriaca" slovak edition😄

@anonym_9a2d69 😝😉

anonym_c3d160
26. feb 2026
@elenka.k

@anonym_512ecc rozumiem
ja som iba uvažovala,
apropo veď silne veriaci , vlastne ani neberú antikoncepciu .... či? / zdravotné problémy je iná vec /

@elenka.k kresťanský boh ani Biblia nezakazuje antikoncepciu a mať len toľko detí o koľko sa dokážu zodpovedne postarať, dokonca varuje že ak sa niekto nestará o rodinu tak zaprel boha
Na zabitie nenarodeného dieťaťa sa boh pozerá rovnako ako na zabitie človeka, v Mojžišovskom zákone bol určený tresť smrti pre toho kto ublížil tehotnej žene a tá následkom toho potratila.
Nebrať antikoncepciu vymyslela katolícka cirkev v roku 401 n.l., a nemá to nikde oporu v svätom písme.

janickacrazy
26. feb 2026

@anonym_autor ja som mala v tom veku tretie dieťa, ale plánované. Veľmi som si užívala aj tehotenstvo aj malého, keď sa narodil. Ja viem, keď je to neplánované, je to iné. Ale určite to zvládnete. Môj syn má už 10 rokov a je to odmalička zlaté, pohodové dieťa. Také za odmenu. Držím palce..

anonym_29e5fb
26. feb 2026
@anonym_6ae94a

@anonym_29e5fb Nie, ani chvíľočku. Automaticky by som riešila zákrok. Ja sa nehanbím. Som veľmi hrdá na seba, že viem, čo chcem, čo nechcem a idem si svoje.

@anonym_6ae94a Tak to máš byť na čo hrdá, to ti teda poviem. Strašne mi je smutno z tohto, a nie, nie som žiadna fanaticky veriaca žena, len matka, ktorá takéto zmýšľanie jednoducho nedokáže pochopiť.

anonym_e101ad
26. feb 2026

@anonym_autor prepáč, silne veriaca a berieš antikoncepciu? Tak to aj potrat v Tom prípade Boh prepáči

anonym_29e5fb
26. feb 2026
@magdalienka11

@anonym_c3d160 to vážne si vieš predstaviť vynosiť, porodiť a po porode sa ho vzdať? Are you ok?

@magdalienka11 a čo takto riešenie vynosiť, porodiť a vychovávať, aj keď som moc pohodlná a nechce sa mi? to vážne ideme svoje pohodlie uprednostniť pred životom človeka? vlastného dieťaťa???

anonym_6ae94a
26. feb 2026
@anonym_29e5fb

@anonym_6ae94a Tak to máš byť na čo hrdá, to ti teda poviem. Strašne mi je smutno z tohto, a nie, nie som žiadna fanaticky veriaca žena, len matka, ktorá takéto zmýšľanie jednoducho nedokáže pochopiť.

@anonym_29e5fb Áno, veľmi som hrdá 🙂🙂🙂

anonym_29e5fb
26. feb 2026
@anonym_6ae94a

@anonym_29e5fb Áno, veľmi som hrdá 🙂🙂🙂

@anonym_6ae94a Ti gratulujem a zároveň si prajem, aby si náhodou neotehotnela, nešla na potrat a nemala výčitky do konca života.

anonym_6ae94a
26. feb 2026
@anonym_29e5fb

@anonym_6ae94a Ti gratulujem a zároveň si prajem, aby si náhodou neotehotnela, nešla na potrat a nemala výčitky do konca života.

@anonym_29e5fb Dúfam,že už tehotná nebudem. Ochrana je 100%tná. Ale ak by predsa, hneď riešim zákrok. A budem spokojná. Výčitky žiadne.

anonym_29e5fb
26. feb 2026
@anonym_6ae94a

@anonym_29e5fb Dúfam,že už tehotná nebudem. Ochrana je 100%tná. Ale ak by predsa, hneď riešim zákrok. A budem spokojná. Výčitky žiadne.

@anonym_6ae94a ja by som po zabití vlastného dieťaťa spokojná nebola, ale očividne sú ľudia a "ľudia".

anonym_6ae94a
26. feb 2026
@anonym_29e5fb

@anonym_6ae94a ja by som po zabití vlastného dieťaťa spokojná nebola, ale očividne sú ľudia a "ľudia".

@anonym_29e5fb Ja nezabíjam a zabíjať nebudem. Bavím sa na tebe 😂 A veľmi som spokojná so sebou a svojím zmýšľaním.

anonym_29e5fb
26. feb 2026
@anonym_6ae94a

@anonym_29e5fb Ja nezabíjam a zabíjať nebudem. Bavím sa na tebe 😂 A veľmi som spokojná so sebou a svojím zmýšľaním.

@anonym_6ae94a ty sa bavíš, mne je do plaču.

vieronika14
26. feb 2026

@anonym_autor ahoj ja by som sla na zákrok urcite

anonym_e9a942
26. feb 2026

@anonym_autor No, naozaj neviem ci to plati aktualne ale v istom obdobi boli statisticky na interupcii najviac zeny, ktore boli uz okolo 40r, mali pracu, dve vacsie deti a to tretie sa im do celeho koncepu uz nehodilo. Takze ziadne pubertacky, znasilnene, socialne pripady a neviem este ake. Nie. Tie ktore financie, zazemie mali, len nechceli prist o svoj komfort. Nuz, je to na kazdej zene. Ja mam dieta po 40tke a teda, my sme ani neuvazovali nad potratom, to ja neviem ani predstavit. Sme za neho velmi vdacni a stastní ze ho mame.

anonym_6ae94a
26. feb 2026
@anonym_29e5fb

@anonym_6ae94a ty sa bavíš, mne je do plaču.

@anonym_29e5fb Plač, vraj to pomáha.

anonym_ce4776
26. feb 2026
@anonym_be9c27

Išla by som na potrat. Bez rozmýšľania.

@anonym_be9c27 My vieme, Zuzka.

magdalienka11
26. feb 2026
@anonym_29e5fb

@magdalienka11 a čo takto riešenie vynosiť, porodiť a vychovávať, aj keď som moc pohodlná a nechce sa mi? to vážne ideme svoje pohodlie uprednostniť pred životom človeka? vlastného dieťaťa???

@anonym_29e5fb kde píšem, že by som volila potrat? Ja som reagovala na radu niekoho, aby po pôrode dala na adopciu.....

anonym_e9a942
26. feb 2026

@anonym_autor Ja neviem, ved 39r. nie je ziadna tragedia. Zalezi len od toho ako si vnutorne ty nastavena. Ci tie dve ciarky vnimas ako nový vyvijajuci sa zivot dietata v tebe alebo ako neidentický nahodný zhluk buniek, ktorý vlastne nic neznamena, nezije tym padom to ani nie je zabitie, skratka ci to vnimas ako zivot alebo nie. Ak to vnimas ako zivot, tak ci mas to svedomie ho znicit. Ak to nevnimas ako zivot, tak je to potom uplne jedno co s tym "nic" urobis. Tu vela krat zeny tvrdia, ze to nie je ziadne babatko, nie je to dieta, nema to predsa vedomie, nic neciti a pod. Nuz, kazdy mame na to iný nazor, pravda je sice len jedna ale my zeny mame kazda tu svoju, ze ano. Kazda mame svoje vlastne presvedcenie. A potom podla toho koname riesime.

letfenixa
26. feb 2026
@ivik4

Ja sice nemam tolko rokov ale antikoncepciu uzivam bez jedineho vynechania roky aby som tehotenstvu zabranila pretoze dieta uz viac nechcem. Keby sa stalo, nenecham si ho. Neviem si predstavit ten šok keby sa mi to stane. Drzim palce pri rozhodovani

@ivik4 nebolo by jednoduchšie trvalé zabránenie tehotenstvu, ako je sterilizacia?

anonym_6ae94a
26. feb 2026
@letfenixa

@ivik4 nebolo by jednoduchšie trvalé zabránenie tehotenstvu, ako je sterilizacia?

@letfenixa Možno si necháva zadné dvierka, že raz predsa len ... Aj keď všade vypisuje, ako dieťa už nechce. Keď som dieťa ozaj nechcela, riešila som sterilizáciu.

ivik4
26. feb 2026
@anonym_6ae94a

@letfenixa Možno si necháva zadné dvierka, že raz predsa len ... Aj keď všade vypisuje, ako dieťa už nechce. Keď som dieťa ozaj nechcela, riešila som sterilizáciu.

@anonym_6ae94a vsade hadam nie ,pisem to do temy kde sa pytaju na nazor. Ci to mam pisat do temy o nevere,o tom co sa bude varit alebo kam 😃
A nie ziadne zadne vratka . Keby druhe dieta chcem,uz davno ho mam

ivik4
26. feb 2026
@letfenixa

@letfenixa na to som sa uz pytala mojich doktorov kvôli môjmu zdravotnemu stavu atd

anonym_2f3a49
26. feb 2026

Presne pre toto som riesila sterilizaciu lebo sa to stava uplne bezne.v 39 rokoch by som dalsie babo naozaj nechcela.nedali by sme to financne ani psychicky ani priestorovo.. isla by som na potrat.. stalo sa to znamej presne toto iste roky na tabbletkach a zrazu tehotna a tiez isla na potrat uplne bez hamby a mna to vtedy uplne presvedcilo ze na tu sterilizaciu idem a toto riskovat nemienim.viera-neviera je to na tebe tak to sprav ako citis.

anonym_6ae94a
26. feb 2026
@ivik4

@anonym_6ae94a vsade hadam nie ,pisem to do temy kde sa pytaju na nazor. Ci to mam pisat do temy o nevere,o tom co sa bude varit alebo kam 😃
A nie ziadne zadne vratka . Keby druhe dieta chcem,uz davno ho mam

@ivik4 A preto je vhodné dláviť sa 30 rokov hormónami pri zdravotných ťažkostiach.

anonym_cdaafd
26. feb 2026

@anonym_autor ja som si dieťatko nechala. Otehotnela som v 44, neplánovane, doma dvaja teenageri už. Šok ako hrom. Predychala som, nechala som všetko plynúť. Tehotenstvo aj pôrod ok, muž sa s tým tiež vyrovnal, ale teda spracovával to dlhšie ako ja. Máme zdravé dievčatko, takmer ročne, zlata je strašne. To dieťatko už vo mne žilo, to nie je pre mňa o Tom, či si kúpim alebo nekúpim topánky. Dieťa už je tu.
Poznám jednu sestričku, ktorá asistovala pri takmer 10 potratoch. Povedala, že nikdy viac, obrovské traumy a výčitky z toho mala. Vtedy mi povedala, to nie je prerušenie tehotenstva, je to zabitie. A povedzte to každej žene, či mužovi, ktorí nad tým rozmýšľajú, aby to nazvali pravým menom.
Držím ti palce, všetko sa dá zvládnuť, ked sa chce. A ty máš podporu.
Prajem ti také rozhodnutie, aby si a ním ďalej mohla žiť ❤️

ivik4
26. feb 2026
@anonym_6ae94a

@ivik4 A preto je vhodné dláviť sa 30 rokov hormónami pri zdravotných ťažkostiach.

@anonym_6ae94a dakujem za odpoved od zeny ktorej nazor ma zaujima ako prd vo vetre a ktora nie je moja hematologicka, gyndoska, ani doktorka ktora mi nastavila uz dozivotnu liecbu. Liecbu a lieky mam nastavene tak, aby bolo u mna vsetko v poriadku a mohla som zit plnohodnotny zivot. Odpovedaj autorke, ja som sa na nazor druhych naozaj nepytala, nie som nastastie nezelane tehotna. Ked zalozim diskusiu, kludne sa zapoj a povedz mi svoj nazor. Ja anonymne pisat nebudem, nebojim sa 😃 takze budes vediet ze som to ja. Vtedy budem na to zvedava. Ale na tieto zalezitosti mam kopec doktorov. Ale vsimla som si v komentarov ze si so sebou velmi moc spokojna takze nerozumiem preco mas potrebuje vnucovat sa kde o to nestoja ... takze Ti radsej uz len poprajem lepsi den nez ho mas doteraz . Pa