icon

Som tehotná i napriek hormonálnej antikoncepcii

26. feb 2026

Mám 39 rokov, tri odrastené deti a stabilné manželstvo. Pred tromi dňami som zistila, že som tehotná, napriek tomu, že som poctivo brala HAK. Je to pre nás obrovský šok. Finančne by sme to asi zvládli, ale ja sa vnútorne cítim úplne vyčerpaná. Práve som sa začala realizovať v práci, tešila som sa, že deti sú už samostatné a my s mužom začneme konečne žiť. Manžel sa k tomu stavia neutrálne, vraj ak si ho necháme, tak sa postará, ale ak pôjdem na interrupciu, pochopí to. Ja som však vychovaná v silne veriacej rodine a myšlienka na potrat ma desí, no na druhej strane si neviem predstaviť znova plienky a bezprebdené noci v mojom veku. Mám hrozné výčitky svedomia, že sa na to dieťa neteším. Sú tu ženy, ktoré mali dieťa po 40-tke a neľutujú to? Alebo tie, ktoré to vzdali a dokázali sa s tým vnútorne vyrovnať?

Strana
z4
anonym_c3d160
26. feb 2026

Ešte je možnosť adopcie alebo anonymný pôrod.

anonym_1a2d10
26. feb 2026

Rozhodnutie musis urobit len ty sama, je uplne jedno kto ti co napise. Nikto nechodi v tvojich topankach

sara07
26. feb 2026

myslim že tu nenajdeš odpoved ktoru hladaš pretože veriaca čast bude trvat na tom že nech sa deje čokolvek musi sa narodit ..
druha čast to nechá v podstate na tebe ty budeš vstavat, všetko znova začinat ... my nie
ja viem čo by som urobila ja .. netrufam ti radit čo by si mala ty

anonym_b6c10d
26. feb 2026

jemine tak to je moja nočná mora! :O drzim ti palce

anonym_f43afe
26. feb 2026

Ahoj, robila si si domáci test,alebo to už máš potvrdené od lekára, že si tehotná? Nie sú to len výkyvy hormónov (narušený cyklus) smerujúce k prechodu?

anonym_be9c27
26. feb 2026

Išla by som na potrat. Bez rozmýšľania.

anonym_173df3
26. feb 2026

Ja som niečo podobné zažila. Bola to moja chyba, zabudla som si dať tabletku. My sme hneď vedeli že dieťa neprichádza aktuálne do úvahy. Rozhodla som sa podstúpiť zákrok, už je to pár rokov a svoje rozhodnutie neľutujem.

anonym_6ae94a
26. feb 2026

@anonym_autor A neurobila si pri užívaní žiadnu chybu? Bylinky, antibiotiká, hnačka, čierne uhlie, priveľa vlákniny, vracanie, oneskorené užitie, iné lieky? A za mňa jednoznačne zákrok, ani chvíľu by som nerozmýšľala.

anonym_dbac1c
26. feb 2026
@anonym_c3d160

Ešte je možnosť adopcie alebo anonymný pôrod.

@anonym_c3d160 to je sice tiez moznost, ale nie kazdy dobre preziva tehotenstvo a aj porod je narocny. Ja som mala v prvom tehotenstve hlavu v mise od druheho mesiaca po porod, dalsie tehotenstvo to iste, s tym, ze obe boli rizikove. Treba si dobre zvazit aj toto pri myslienke vynosenie, anonymneho porodu a moznosti adopcie.

anonym_47f439
26. feb 2026

Nebola som v tej situácii ale po 40-ke ženy bežne rodia. Ideál to nie je, netvárme sa že je lepšie aby rodila žena v 40-ke než 20-ke ale určite skôr dnes rodia v 40-ke než tak mladé. Rozhodnutie je len na vás, ale môj názor- neviem si predstaviť že by si priviedla dieťa na svet a ľutovali by ste, že ho máte. Pravdepodobnejšie je pri tvojom nastavení, že by si si vyčítala interrupciu. Prajem ti všetko dobré. Nech sa rozhodneš čo najlepšie.

anonym_dbac1c
26. feb 2026
@anonym_dbac1c

@anonym_c3d160 to je sice tiez moznost, ale nie kazdy dobre preziva tehotenstvo a aj porod je narocny. Ja som mala v prvom tehotenstve hlavu v mise od druheho mesiaca po porod, dalsie tehotenstvo to iste, s tym, ze obe boli rizikove. Treba si dobre zvazit aj toto pri myslienke vynosenie, anonymneho porodu a moznosti adopcie.

@anonym_dbac1c tymto nenahovaram autorku k potratu, ale chcem len poukazat na to, ze lahko sa povie, ze niekto iny ma dieta vynosit a dat na adopciu, obzvlast, ked si s nim vytvara 9 mesiacov vztah.

elenka.k
26. feb 2026

@anonym_autor fúhaa, veru by som sa už neodvážila , som fyzický vyčerpaná , ale som staršia o niečo od teba. ..... ak:
ale boh to takto chcel, vedel, proste má svoje plány ... čo ak tvoje dieťa má prísť na svet, lebo mu boh dal úlohu? nezamyslela si sa nad tým? Možno skúša teba?
V každom prípade, si myslím, ak ti doprial dieťa, dá ti aj silu. Toho sa báť nemusíš. Nezabudni, sme ženy a sme silné.
Akokoľvek sa rozhodneš, už stále tu bude slovo, čo ak? čo by bolo?
Máš už dosť veľké deti, deti, ktoré oni už budú mať deti ....
Tiež musíš rátať s tým, že sa porátaš aj psychikou, ak sa rozhodneš proti.
Proste chcem, aby si zobrala všetko do úvahy. Viem, máš to ťažké.

🍀

anonym_12b9ba
26. feb 2026

Ja som mala 2 dcery vo veku 14 a 12 rokov keď som otehotnela 3x .
Ja som mala 33 ,keďže prvú som mala v 19🙂 .

Poviem ti za seba ,nic lepšie naozaj nič lepšie sa nam nemohlo stať. Tretie dietatko prináša do domu úplný kľud ,pohodu ,lásku a mnoho mnoho iného.
A my sme boli ešte aj po kúpe domu a stalej rekonštrukcii. Doteraz nemáme všetko hotové 😅

Teraz budem mat 36r a ešte by som dietatko prijala . Dala som si do 40-ky ak tak ,potom ideme na sterilizáciu. Kedysi to bolo do 35-ky . Ale to materstvo po 30-ke je carovnejsie za mna.

Ale to som ja 🙂

anonym_512ecc
26. feb 2026

Zeny okolo 40 dnes bezne rodia.
Je to Tvoje rozhodnutie. Ja osobne ak by som si dieta nemohla nechat alebo skor nechcela (ako vo Vasom pripade ako hovoris, priestor a podmienky na to su ale skor ta ochota a chut nie), tak osobne by som svoje dieta teda nezabila (alebo mozeme to neutralne nazvat "nepodstupila by som zakrok") ale uz by som tych x mesiacov vydrzala tehotenstvo, dala by som sa na anonymny porod a dieta by zilo milovane v rodine kde nanho roky cakaju a svoje mat nemozu.

A ano poznam x takych pripadoch kde posledne a neplanovane dieta prislo okolo 40 tky pri zabehnutych karierach a odrastenych detoch, vsetci normalne ziju, maju dobre vztahy, dieta je milacik. Aspon z mojho okolia. Kto sa rozhodol "proti", tym sa verejne bezne nechvali, takze neviem porovnat s tymi, co takychto benjaminkov mali - aj mnohopocetnejsie rodiny 🙃

elenka.k
26. feb 2026
@anonym_512ecc

Zeny okolo 40 dnes bezne rodia.
Je to Tvoje rozhodnutie. Ja osobne ak by som si dieta nemohla nechat alebo skor nechcela (ako vo Vasom pripade ako hovoris, priestor a podmienky na to su ale skor ta ochota a chut nie), tak osobne by som svoje dieta teda nezabila (alebo mozeme to neutralne nazvat "nepodstupila by som zakrok") ale uz by som tych x mesiacov vydrzala tehotenstvo, dala by som sa na anonymny porod a dieta by zilo milovane v rodine kde nanho roky cakaju a svoje mat nemozu.

A ano poznam x takych pripadoch kde posledne a neplanovane dieta prislo okolo 40 tky pri zabehnutych karierach a odrastenych detoch, vsetci normalne ziju, maju dobre vztahy, dieta je milacik. Aspon z mojho okolia. Kto sa rozhodol "proti", tym sa verejne bezne nechvali, takze neviem porovnat s tymi, co takychto benjaminkov mali - aj mnohopocetnejsie rodiny 🙃

@anonym_512ecc neviem, si myslím, keby že sa autorka rozhodla pre tehotenstvo - určite by ho nedala na adopciu ... má už deti .... nemala by srdce odlúčiť ich.

anonym_eb083d
26. feb 2026

No ja neviem moja viera by sla bokom keby som bola na tvojom mieste ….

anjelicek26
26. feb 2026

Toto ti nikto neodpovie, ja mam 19 rocnu a aj 2 rocneho, ale my sme to tak chceli... ano vo vela mas pravdu vo vela veciach, stiahne ta to nazad na startovaciu ciaru... ale na druhej strane beriem viac veci s nadhladom, maly je skvely, od jeho roka chodim do prace, maly chory nebyva, spi davno-pradavno cele noci, je to uplny salamista, surodenci ho zboznuju, ano viem je to o stasti...

btw. "konecne zacat zit" je asi zakladna chyba, co ocakavas od tejto fazy zivota (bez babatka?) - dnes to nemas, lebo to skutocne nejde, alebo si sla automaticky do nudzoveho rezimu a ani to neskusila a povedala ze "neskor"? My cestujeme, vyletujeme, chodime von, mame konicky, priatelov, pracu proste zijeme teraz...

Rob podla seba, akekolvek tvoje rozhodnutie - bude spravne pre vas.

bielasovicka
26. feb 2026

Nie, ja by som si ho už nenechala.

anonym_512ecc
26. feb 2026
@elenka.k

@anonym_512ecc neviem, si myslím, keby že sa autorka rozhodla pre tehotenstvo - určite by ho nedala na adopciu ... má už deti .... nemala by srdce odlúčiť ich.

@elenka.k mne to je jedno, co clovek to nazor. Ak niekomu "neda" sa odlucit od dietata ako anonymny porod, ako to, ze mu to "da" ist ho vyskrabat z maternice ked na USG uz vidi noky ruky a bijuce srdiecko?

Myslim si ze anonymny porod je ovela "mensie zlo" skrz novy zivot. Ale respektujem ako som povedala ze kazdy ma iny nazor (to pre vsetkych co sa do mna budu navazat za ten moj, len vyjadrujem nazor, nesudim, neprikazujem, neriesim).

anonym_77fc35
26. feb 2026

Ja som v tvojom veku rozmýšľala či druhé pri dospelej dcére, tiež som mala antiku a nenabrala som odvahu vysadiť.
Ak by sa stalo, tak by som si ho nechala, ale krátko na to som sa stala babkou tak som vedela, že takto to malo byť a nie rodiť v 40tke.
No a musím povedať, že rola babky popri práci nebola žiadna sranda, dnes už áno keď má 8 rokov

anonym_6d8752
26. feb 2026

Sme v rovnakom veku a moje kamosky v okoli vo velkom rodia, ci prve, ci x-te dieta. Tiez by som tehotenstvom nadsena nebola (hlavne zdravotne by bolo dalsie tehotenstvo masaker), ale pri pohlade na starsie deti by som nedokazala ist na potrat. Nespala by som tak ci tak od vycitiek z prazdnej kolisky, tak radsej nespat pri babatku.
Popravde, podobne pocity som mala pri zisteni druheho tehotenstva. Nechcela som dieta tak skoro, netesila som sa, na muza som bola nastvana (akoby za to mohol len on 😅),lebo prve tehotenstvo bolo hrozne, bola som dlho PN. Ani druhe nebolo lepsie, ale dcera za to stala.
Zvaz si sama, ci zvladnes psychicky pripadne UPT.

kivivi
Autor odpoveď zmazal
elenka.k
26. feb 2026
@anonym_512ecc

@elenka.k mne to je jedno, co clovek to nazor. Ak niekomu "neda" sa odlucit od dietata ako anonymny porod, ako to, ze mu to "da" ist ho vyskrabat z maternice ked na USG uz vidi noky ruky a bijuce srdiecko?

Myslim si ze anonymny porod je ovela "mensie zlo" skrz novy zivot. Ale respektujem ako som povedala ze kazdy ma iny nazor (to pre vsetkych co sa do mna budu navazat za ten moj, len vyjadrujem nazor, nesudim, neprikazujem, neriesim).

@anonym_512ecc rozumiem
ja som iba uvažovala,
apropo veď silne veriaci , vlastne ani neberú antikoncepciu .... či? / zdravotné problémy je iná vec /

kiki68
26. feb 2026

@anonym_autor ja som v 39 otehotnela a dalsie dieta mame 5,5 rocne, planovane, ale vies ako v 39 uz planujes, to uz je stastie. Rodila som v 40c 3 hod porod, v ten den som este soferovala atd. Mame krasnu dceru, je to take to dieta ako z reklamy, crane a usmieva sa, spi 10 hodin v noci, ja vyzeram pri nej na 30, ale aj keby nespi, milujeme ju. Ona je dar od Boha, strasne som rada, ze sme do toho isli. Ziadne peniaze a kariera nie su viac ako toto tu podarene stvorenie . A hlavne je to mini me, moja kopia visualne aj povahou. Co som mega rada, ze som mohla seba odovzdat dalej akoby. Dnes som jej kupila cierne satocky, nech je gothic girl ako mama 😂😂 Takze smelo do toho! A kila z tehu uz mam dole a po 12 mes idem robit na skrateny uvazok, ale len dva dni v tyzdni. Cize take work- life- mom life balance. Ja som fakt vdacna, ze ju mame.

lalala2020
26. feb 2026

Posledná veta „…dokázali sa s tým vnútorne vyrovnať” Žiť s vnútorným nepokojom je podstatne vyčerpávajúcejšie a neprináša/nebuduje to nič v porovnaní s výchovou vlastného dieťaťa

anonym_32436f
26. feb 2026

Stalo sa nam podobne. S placom som muzovi ukazovala test s 2 ciarkami. Manzel ten hned bol cely stastny a nechapal preco placem. Prve tyzdne po zisteni tehotenstva som mala velmi depresivnu naladu, vela som plakala. Ked som si predstavila, ten bolestivy porod (bola som cela dotrhana), a potom cele noci nespat a stavat k babatku no hrozna predstava. Postupne som sa zacala na dietatko tesit. Ja by som nedokazala ist na potrat. A uz vobec darovat moje dieta cudzim ludom (niekto tu spominal anonymny porod). O nedlho budem rodit. Sice ako 40tnicka, ale asi to tak chcel osud. Na dietatko sa vsetci tesime. Stihla som sa aj ja uz zacat tesit. Drzim palce.

anonym_29e5fb
26. feb 2026
@anonym_6ae94a

@anonym_autor A neurobila si pri užívaní žiadnu chybu? Bylinky, antibiotiká, hnačka, čierne uhlie, priveľa vlákniny, vracanie, oneskorené užitie, iné lieky? A za mňa jednoznačne zákrok, ani chvíľu by som nerozmýšľala.

@anonym_6ae94a ani chvíľu by si nerozmýšľala??? nad životom vlastného dieťaťa??? tento svet speje do riadnej riti, tam aj skončíme všetci, keď naša spoločnosť bude takto premýšľať...hanbím sa aj za teba....

anonym_6ae94a
26. feb 2026
@anonym_29e5fb

@anonym_6ae94a ani chvíľu by si nerozmýšľala??? nad životom vlastného dieťaťa??? tento svet speje do riadnej riti, tam aj skončíme všetci, keď naša spoločnosť bude takto premýšľať...hanbím sa aj za teba....

@anonym_29e5fb Nie, ani chvíľočku. Automaticky by som riešila zákrok. Ja sa nehanbím. Som veľmi hrdá na seba, že viem, čo chcem, čo nechcem a idem si svoje.

erikavesela
26. feb 2026

Ja som rodila ako 42 rocna.a nelutujem...mame krasneho a sikovneho skoro 10 rocneho druheho syna...

patta89
26. feb 2026

Urcite by som si dieta nechala, kedze to nie je preto, ze si ho nemozte dovolit (ale z tvojej pohodlnosti).
Tiez mam 39, ale keby som teraz otehotnela, tak by som urcite nerozmyslala nad potratom. Pritom uz mam 2 deti a pri nich som sa v noci nevyspala.
Som zastanca potratov, ale ked je na to dovod...napr. ze viem, ze dieta bude postihnute, alebo fakt velmi zla financa situacia. Lebo toto co si ty napisala, nie je pre mna dovod na potrat.
Takze vsetko si to poriadne premysli a zvaz s manzelom.

Strana
z4