icon

Tehotenstvo a depresia: Ako zvládať obavy a vyčerpanie?

24. jún 2026

Ahojte čakam druhe bábo som teraz v 8tt. O prvé sme sa snazili 2,5 roka cize dlho, a toto druhé sa podarilo z jedneho sexu za mesiac, no totalny šok pre nás.

Malá zacala byt strasne narocna asi ten vzdor… a velmi sa obavam ako to zvladneme. Pred pozitivnym testom som cvicila kazdy druhy den, mala konicky, konecne zacinal “normalny” zivot. Starala som sa o svoju plet. Teraz? Nedokazem sa niekedy ist vecer ani osprchovat, som totalne vycerpaná, nezvraciam ale mam cele travenie na vode a je mi neprijemne, najradsej by som cely den lezala a nic nerobila alebo cumela do mobilu ale ja nemozem musim robit program takmer 2 rocnemu dievcatku :(. Stale ju kojim a potrebujem prestat netusim ako, ale to ma teraz netrapi az tak ako to ze nemam silu na nic. A bojim sa co bude, tehotenstvo s prvou hlavne koniec bol strasidelny, porod este horsi a zotavovanie tiez (akutny cisarsky)…. Bojim sa vsetkeho aj ci prezijem vobec toto tehotenstvo (mam diagnoty). Ach.

anonym_37a371
24. jún 2026

UPT si nezvažovala?

anonym_b1a354
24. jún 2026

@anonym_autor tak nebudem rozvíjať že jedno vám stačí, treba zobrať situáciu taká aká je. Netušíte ako 2,5 ročné dieťa odstaviť? No tak žiadne ťuťu muťu hlave , mamu bo, víkend s otcom bez vás. Keby to je ročné dieťa ešte by som bola zhovievavá ale 2,5 ročné kojiť na hrane svojich hraníc je trošku moc. Vzdor je náročné obdobie , ale tak ako aj váš prvý trimester je to stále len obdobie. Takže prestať kojiť a poprosiť všetkých v rodine koho môžte aby vám pomohli. Navariť , upratať, zobrať malú. Držím vám veľmi palce , nech to dobojujete. Pôrod je jednorázový, tehotenstvo tiež prejde pomerne rýchlo , sústreďte sa na to keď sa narodí. Zapojte rodinu , muža proste všetkých. Povedzte otvorené všetkým to tak ako tu

anonym_bd75e5
25. jún 2026

@anonym_autor ahoj ja mam 17 m rozdiel, niekedy som sa citila podobne, ale najma na zaciatku tehotenstva, porod aj starostlivost o deti po porode bola intenzivna, ale psychicky lahsia ako prve dieta. Dcerku som odstavila ako dvojrocna, vysvetlila som, ze mliecko sa uz mina, ze starsie deticky papaju mliecko od kravicky, ukazala som jej dokonca, ze an mliecko od kravy sa doji z kravskeho "prsnika", strasne sa jej to pacilo :D este stale niekedy pije mlieko z flase, bolo to citlive, postupne, zaklad je podla mna to dietatu pravdivo vysvetlit, byt voci nemu dosledny ale vnimavy, uistit, ze aj tak sa mozeme pritulit, pomojkat. V prvom rade si Ty musis byt ista, ze je cas na odstavenie, a dietatku to komunikovat. Pre mna bol druhy porod a druhe dieta liecivy, kruh sa akoby uzavrel.

kiki68
25. jún 2026

Chapem, ten zaciatok je najhorsi, ale to potom prejde tieto stavy, neboj. Netreba sa toho bat. Mam za sebou dve rizikove tehu a v prvom tehu tazke depresie, chcela som sa obesit na jabloni a taketo stavy. Nastastie som to zvladla a po porode sa to uz nevratilo tieto stavy. Druhe tehu bolo fyzicky horsie, ale ta psychika lepsia. Neboj za psr tyzdnov budes zase mixt nieco realne robit a nevzdat sa seba

autor
25. jún 2026
@anonym_37a371

UPT si nezvažovala?

@anonym_37a371 potrat? To nemyslite vazne.

autor
25. jún 2026
@kiki68

Chapem, ten zaciatok je najhorsi, ale to potom prejde tieto stavy, neboj. Netreba sa toho bat. Mam za sebou dve rizikove tehu a v prvom tehu tazke depresie, chcela som sa obesit na jabloni a taketo stavy. Nastastie som to zvladla a po porode sa to uz nevratilo tieto stavy. Druhe tehu bolo fyzicky horsie, ale ta psychika lepsia. Neboj za psr tyzdnov budes zase mixt nieco realne robit a nevzdat sa seba

@kiki68 to muselo byt strasne a to si mala na zaciatku druheho tehu taketo depky? To ma mrzi ….. preslo to same? Zas take myslienky nemam…. Ale veru mam myslienky ze na co sme si to urobili…. A viem ze to budem lutovat.

kiki68
25. jún 2026
@anonym_autor

@kiki68 to muselo byt strasne a to si mala na zaciatku druheho tehu taketo depky? To ma mrzi ….. preslo to same? Zas take myslienky nemam…. Ale veru mam myslienky ze na co sme si to urobili…. A viem ze to budem lutovat.

@anonym_autor prve tehu, to bolo fakt zle, druhe bolo zase viac zle fyzicky.

kiki68
25. jún 2026

To su hlavne hormony, u mna to zacalo tym ako padal sneh, isla som z prace a zrazu uzkost z nicoho nic. Nechapacky. Neboj, bude dobre. Tehu vie byt divocina