Tretie dieťa v 41. rokoch. Išli by ste do toho?
Ahojte, zistila som ze cakam tretie babo, ktore som uz neplánovala. Mam uz dve deti starsia ma 6 a mladsia 2 roky. Uprimne neviem co robit. Jeden den si ho chcem nechat druhy den zvazujem prerušenie. Po dvoch detoch sa citim vycerpana. Nemam babky a muz byva vela mimo domu. Rodila by som ako 42 rocna. Uz som sa aj do prace tesila. Mladsia zacina byt uz samostatnejšia a zivot s detmi zacal byt prave ovela lahsi. Neviem si predstavit nastúpiť znova na ten kolotoc s novorodencom. Pravdepodobne pridem uz aj o pracu,ktoru som mala rada. Ale aj predstava, ze dat babo prec je strasna a placem ked na to myslim. Asi sa nedaju zosumarizovať vsetky pocity sem ale citim sa smutne, ze tuto dilemu riesim. Prosim nepíšte odsudzujúceho komentáre ak mate kresťanské zameranie. Citim sa dost zle aj bez toho. Mate podobnu skusenost? Ako ste sa rozhodli? Dakujem
@kvetinka75 no on tretie dieta nechce urcite ale povedal ze ked si ho nechame bude to akceptovať. Lenze budme na to sama lebo on nie je ten rodinny typ a vela musi cestovat. Aj preto som uz vycerpana po dvoch detoch lebo som vela sama v dome bez vytahu a parkovania.
@catcatrin Ja mám kresťanské zameranie a jediné, čo cítim pri ženách po potrate, že mi je ľúto, že musia žiť s výčitkami. Je jedno, kto ťa bude odsudzovať. Dôležité je, aby si ty s tým potom bola v pohode.
A nemusíš byť dlho na materskej. V iných krajinách to tak funguje. Aj ja poznám ženy, čo išli od 2 mesačného do práce.
Drž sa.
Manžel skoro zistil, že "nie je rodinný typ". A nebol náhodou pri založení vašej rodiny? Už teraz máš výčitky, keď myslíš na potrat. Predstav si co bude, keď to naozaj spravíš a budeš sa dívať na svoje 2 deti.
Vieš rozhodnúť sa musíš sama, pretože nech sa rozhodneš akokoľvek budeš následky svojho rozhodnutia niesť ty....
Tu ti x žien napíše ako je dieťa dar, ako rodili aj v 45 alebo benova v 50 a všetko bolo ôk. Ale len ty sama vieš ako sa cítis ako oporu máš v mužovi, v rodine.... A môžeš mať tehotenstvo bez problémov aj pôrod a najkludnejsie tretie dieťa aléa môže to byť aj opak. Nech sa rozhodneš akokoľvek prajem veľa zdravia a sily.
@joesvk Ano musela by som zit s veľkými výčitkami a ľútosťou. Na druhej strane odlozit to dieta tak skoro nechcem ani nemam kam. Ale je mi trochu luto aj mojich dvoch deti. Lasky mam sice kopec ale energie a casu pri tretom bude malo. A mam na mysli aj rizika spojené s vysokým vekom ako zdravie babatka.
ono sa to vždy stane keď to najmenej čakáš... my sme tak prišli k štvrtému ... so mnou sa manžel ešte aj poriadne vyvadil....
čo robiť... teraz už nič. počkaj ako sa bude vyvíjať tehu
lenže my sme veriaci - aj keď do kostola idem tak 3 krát do roka...😉
a čo tak adopcia? Nemusíš potom žiť s pocitom, že to dieťa nežije. Teiž to bude pre teba ťažké ale aspoň bude to dieťa žiť
Prezivala som to iste par rokov dozadu.
Dietatko sa narodilo a ja ked si spomeniem, co a ako som vtedy premyslala, no je mi nanic zo seba samej a to si ako nemam co vycitat. Netusim, ako to zvladaju baby, ktore tym ozaj presli...
Babo by som si nechala.
Najala by sim si pani na výpomoc do domácnosti, upratovanie a nejaké domáce prace
42 rokov dnes nie je až tak veľa.
Myslim že je to tak trošku zázrak že ste otehotneli podľa toho čo píšeš, prečo ten zázrak teda neprijať s radosťou ? Úplne chápem tvoje vyčerpanie, mám deti 4,2 rocne a teraz sa mi narodí 3 . Ale paradoxne pri treťom tehotenstve mám najviac energie . Ale aj keby bolo tehotenstvo bolo náročné. Ver mi po pôrode nikdy neoľutujete že si si bábo nechala, ale podľa toho čo píšeš ,ak si ho dáš vziať , tak to budeš ľutovať. Je už tvojou súčasťou ako prvé dve. A vekovo to není také strašné. Prvé už čo to pomôže a druhé má 2, roky, to je super. A aj pre deti je súrodenec obohatením . Prajem veľa síl a správne rozhodnutie . 🙏
Zvladnes to ak chces. Ja mam pocit ze ti chces zvladnut ked v jednej vete pises ze zvazujes prerusenie(- je to ukončenie. ) ale hned v druhej vete ze nechces ist od neho skoro do prace. A to sa este ani nenarodilo🤗 . Ked pominie pociatočny sok - bude to fajn. Kym porodis deti povyrastu das do skolky a doma budes mat maleho" jedinacika" kym nepridu zo skol. Ak ja mam 40 na krku a doma male babo č4. Bola som zdesena - mam pocit ze babo c 4. je spolocnostou neakceptovatelne ako keby bola horna hranica max 3 deti. Nelutujem. Je to super citit / davat opat tolko lasky. - starsie sa uz mojkat nechcu. Tak sa spravne rozhodni.🥰
Nemôžem si pomôcť, ale to je také nespravodlivé, keď žena musí niesť zodpovednosť za takéto závažné rozhodnutie a chlap sa dištancuje, akoby pri tom ani nebol...autorka, ja by som sa rozhodla tak, aby to bolo dobré pre mňa, keďže všetko máš na pleciach ty, ale máš dve malé deti a tretie sa pri nich "stratí" :D, ak si zdravá a financie ti dovolia, prečo nie? vek by som neriešila...a muž nech sa dá sterilizovať, keď nie je rodinný typ
@catcatrin chápem, že máš z toho v hlave chaos. No ten vek by som nejako neriešila, ak si zdravotne ok, nevidím problém. Dieťa by som si na tvojom mieste nechala, keď máš výčitky dnes, budeš ich mať do konca života. Sú ženy, ktoré žiadne výčitky nemajú, ani si po pár rokoch nespomenú, že niekedy tehotné boli, ale ty zrejme medzi nich nepatríš. Kým sa bábätko narodí, staršie už bude samostatné, čo to pomôže, bude v škole, mladšie v škôlke, budeš mať doma len bábätko. A ak muž veľa cestuje a je často mimo domov, nezarába zrejme 800 čistého, takže v prípade potreby nebude problém zaplatiť opatrovateľku. A nemusíš byť doma tri roky, môžeš ísť do práce skôr. Aj bývanie je možné zmeniť, máte na to ešte dosť času.
@catcatrin Zišla by som z kratšej cesty...ak si doma sústavne od narodenia prvého - to je už extrémne dlho, teraz zase ďalšie tri roky. Nemáš žiadnu pomoc. Manžel dieťa nechce. Dve deti úplne stačia.
@catcatrin Máš to ťažké 😔 ja som mala tretie dieťa po 40-ke malý je živel, male tornádo plné energie..niekedy večer o 21-vej padám ako vrece zemiakov do postele a on ešte po mne skáče 😁 mne zas manžel veľa pomáha, ale aj tak mám dosť. Ja sa už tešiiiim kedy pôjde do škôlky a ja do práce. Malý, keď sa narodil som mala popôrodnu depresiu ja viem, že sa to môže stať aj mladšej žene, ale na mňa toho bolo dosť. Sama si premysli ale ak sa ti dá bez emócií..čo chceš...môžeš si napísať zoznam "proti a za" ty dieťa výnosíš, ty ho budeš vychovávať...držím ti silno prsty a posielam veľa pozitívnej energie🙂
@jabadabadu mne nejde o potrat ako taký ale o to, či dokáže človek žiť s tým, že si ,,zabil,, dieťa. Nie každá žena s tým dokáže žiť. Pre niekoho je možno jednoduchšie dať dieťa na adopciu a veriť, že mu je dobre. A nikdy nevieš, časom sa možno stretnú, vysvetlia veci. Život je plný ,,náhod,,
@catcatrin ja som mala 6 ročné dvojičky a 3 ročného syna, v oktobri som nastúpila po materskej do práce a v decembri som zistila že som pri všetkych opatreniach tehotná, mam po 40 tke. Vieš si predstaviť ten šok, Druhý šok nastal ked mi lekár povedal že čakám opať dvojičky. Skoro som odpadla. Všetky tehotenstvá bezproblémové, dokonca som pracovala až do nástupu na materskú. Ja som síce nikdy neuvažovala nad tým že by som si to dala zobrať, a aj keby, muž by mi to nikdy nedovolil, on sa veľmi potešil, on miluje deti a je mi veľkou oporou. Zo všetkého najhoršie to bolo povedať v práci 🙂. O pár týždnov majú druhé dvojčatá rok. Ubehlo to veľmi rýchlo a som štastná že ich mám. Sme veľká rodina a príde mi to uplne super.
@jabadabadu a na okolie sa môže z vysoka vykašlať.
@salamistka Myslim, ze jej manzel sa nedistancuje. Skor si uvedomuje ze manzelka musi babo vynosit, porodit, odkojit vsetka ta praca okolo dietatka ja povacsinou na mamicke - ked ocko chodi do prace. On pride pomojka sa potesi zahra ale mamka funguje 24/7. A je to tažke rozhodnutie- nechava to otvorene. Ona potom musi zit s vyčitkami....Mozno nechce aby mala neskor pocit, ze ju tam dotlacil. Aj ked ju mohol viac podporit a povedat ze to zvladnu a bude to fajn. 🤗 Ale ked ani ona nevie ako sa k tomu postavit čo potom on?
ja som mala 40 rokov a tri male deti 6,4 a 2 rocne... a to dvojrocne uz zacalo byt samostatne, planoovala som nastup do prace a neplanovane tehu so stvrtym. a to sme pouzivali kondom. Presne som mala tie pocity, dat dieta prec nie...ale ta predstava opat tehotenstvo, porod, novorodena, ...do toho este cele okolie rodiny zhrozene ze NACO? nam TO treba, a ze mam to riesit "inak" teda potratom, aj ked to slovo pokrytecky nikto nevyslovil.
Ja mam teraz 51 rokov a moja maly oslavuje na buduci piatok 11 rokov.
@mirka17 pecka🤗🤗🤗🤗
je pár žien, ktoré sa tvária, že potrat zvládli úplne v pohode a že to bolo správne rozhodnutie. Či klamú samé seba, okolie alebo je to pravda, to nemám ako posúdiť. Ale poznám ženy, pre ktoré to najprv bola "najlepšia voľba" a teraz roky nevedia nájsť pokoj a je im to ľúto.
Autorka, určite je to pre teba šok, keď ste neplánovali, ale o potrate pochybuješ už teraz - nebude to pre teba dobré riešenie.

a čo na to manžel?