Tretie dieťa v 41. rokoch. Išli by ste do toho?
Ahojte, zistila som ze cakam tretie babo, ktore som uz neplánovala. Mam uz dve deti starsia ma 6 a mladsia 2 roky. Uprimne neviem co robit. Jeden den si ho chcem nechat druhy den zvazujem prerušenie. Po dvoch detoch sa citim vycerpana. Nemam babky a muz byva vela mimo domu. Rodila by som ako 42 rocna. Uz som sa aj do prace tesila. Mladsia zacina byt uz samostatnejšia a zivot s detmi zacal byt prave ovela lahsi. Neviem si predstavit nastúpiť znova na ten kolotoc s novorodencom. Pravdepodobne pridem uz aj o pracu,ktoru som mala rada. Ale aj predstava, ze dat babo prec je strasna a placem ked na to myslim. Asi sa nedaju zosumarizovať vsetky pocity sem ale citim sa smutne, ze tuto dilemu riesim. Prosim nepíšte odsudzujúceho komentáre ak mate kresťanské zameranie. Citim sa dost zle aj bez toho. Mate podobnu skusenost? Ako ste sa rozhodli? Dakujem
@catcatrin ani sa nenazdas a bude mat 18, moja mama rodila 43 rocna pred 26timi rokmi svoje piate, tiez zvazovala teda otec viac a dnes by ho nedali za nic na svete je to milacik, a to sme nemali peniaze na zvyš, ale je to na tebe, nic nadhernejsie ako dieta podla mna neexistuje
Ja sa naozaj dokazem len cudovat, a nerozumiem, ked mate svoje zivoty v rukach a rozhodnete sa, ze viac deti uznie, preco to neriesite radikalne? Preco si nedate podviazat vajecniky, ale potom dokazete ist normalne do nemocnice dat sa uspat a zabit to male nevinne stvorenie vo vas...ktore je tu vasou vinou?
300 eur za sterilizaciu nie ale 300 za zabitie dietata ano....
Ano dieta je starost neskutocna, ale ked viem, ze naviac nemam a som s tym stotoznena, tak pre to spravim 100 percent aby nebolo... A nedam ho potom zabit.
A práve možno toto tretie dieťatko prinesie raz do života pre vás niečo nečakane a veľmi dôležité. Nič sa nedeje len tak. Som kresťanka a ver mi že kresťania sú práve ti posledni ktorí odsudzuju súdiť nemajú právo. Nech sa na začiatku zdá byt všetko komplikovane možno práve to tretie dieťatko zmení aj manžela. Drž sa !
@gertrudaosem mám štyri a len prvé bolo neplánovane....ostatné všetky plánované....a čo nás k tomu vedie? Poviem za seba našla som sa v Tom baví ma byť matkou,síce má strašné štve ako sme po treťom dieťati odsudzovane,rôzne sprosté kecy lebo veď norma sú dve deti všímam že ešte tretie je znesitelne,ale akonáhle máte viac ste niečo menej, vyuzivate systém atď, ale starám sa o deti, snažím sa stíhať,keď nemám energiu tak proste z niečoho upustim na dokonalú matku sa nehrám ani nechcem, lebo takisto unavená mama štyroch detí je niekedy aj mama dvoch.....
@catcatrin Samozrejme, konečné rozhodnutie je na vás, čo spravíte... Ale sama viete, že každé dieťa je iné a keď vám bude ťažko, sú nápomocné a vďačné za každú maličkosť. Začiatky sú vždy ťažké. Mám len dve deti a aj ja sa neskutočne teším do práce a ten kolobeh je pre mňa tiež ťažký. Neviem, ako by som sa cítila, keď konečne potrebujem zmenu a stalo by sa mi to isté. Ale viem, že keby bolo "prekvapčo", nechala by som si ho. Lebo viem, že by nebolo nad moje sily, i keď teraz idem z posledného... Zatiaľ sú mi obe radosťou srdca. Keď po tom každodennom kolobehu vidím, ako pokojne spia, keď sa tešia a hrajú sa, mám pokoj na srdci...
Je to vek, kedy sa človeku žiada viac oddychu, chápem. Ja mám len 33 a už teraz by som oddychovala. Ale maminko, hlavu hore. Zvládlo to kopu žien pred vami, zvládnete to aj vy a zvládne to kopu žien po vás... Boli by ste hrdá matka troch detí, ktoré z celého srdca milujete.
Ani neviete, akú ranu by ste spravili vašim deťom, keby sa ako staršie dozvedeli, čo chcete a spravili by ste vášmu očakávanému dieťaťu. A môžu si zobrať príklad z vás a spraviť to pri svojom prvom očakávanom dieťati... Alebo akú veľkú radosť spravíte deťom, keď budú mať malú bábiku, s ktorou vám s radosťou pomôžu, keď budete potrebovať, že sa budú mať s kým hrať... A keď budú väčšie, tú všetku lásku, ktorú ste do nich vkladali, vám ešte TROJnásobne vrátia - vnúčatami... ❤
Ale ako som napísala na začiatku, konečné rozhodnutie je LEN a len na vás
@miky132 klobúk dolu 👍 ja si práve že myslím že pred niekoľkými rokmi to bolo také že 😱 má tri/štyri deti... Ale teraz je to práve že stále viac normalnejsie a bežnejšie... Ja som si to veľmi začala všímať vo svojom okoli. Naozaj to musí byť náročné, všetky deti zvládať. Niekto nezvláda 1-2. Fakt máš môj obdiv ❤️ a že to aj tak normálne prežívaš, sformulujes a na nič sa nehrás, aspoň nemám ten pocit z teba. A zas veľká rodina je fajn. Aj moja dcéra tvrdí že chce mať 3 deti 🤣 lebo chce mať veľkú rodinu, páči sa jej to, tak uvidíme ako dopadne 😊. A ďakujem 😉
@gertrudaosem tak potom nech si nezakladaju rodinu.
@catcatrin necitala som celu diskusiu, ale nemyslim si ze toto je vhodne miesto na ziskanie rady v tejto konkretnej situacii. Drviva vacsina uzivateliek mk su matky a nech su ich prisoevky akokolvek motivacne pre zachovanie tehotenstva, v realnom zivote budes riesit kazdodenny zivot len a len ty, resp ty a tvoj partner...nikto z mk...
Ja osobne by som sa v takto zavaznej otazke rozhodla zasadne sama a urcite by som sa nenechala citovo vydierat len pre jednu jedinu volbu...
@catcatrin nechajte si dietatko, zaciatok bude tazky, ale starsie deti Vam budu trosku napomoci, co len asistovat pri kupani babatka, podat plienku a kadeco ine, budu sa tesit aj Vy. Ja ma skoro 39r, jednorocne dieta a bzdy som chcela 2 deti, no bojim sa toho, muz chodi na tyzdnovky, som na vsetko takmer sama, unavena ale vdacna ze to dieta mam 💗
@lenjaja84 máte jedno dieťatko, tak pravdepodobne neviete čo obnáša starať sa o 3 súčasne. . Prečo vôbec radíte mamičke? Ona má mladsie 2-ročné, to síce možno podá plienočku, ale samé potrebuje ešte dosť starostlivosti, maminku nablízku pri zaspavaní...Viem o čom hovorím. Sama mám takmer 3 rocnú, rychlo sme sa odplienkovali, je veľmi šikovná na svoj vek a aj tak si neviem predstaviť k nej ešte malé bábätko. Mať 1 dieťa je nič oproti dvom alebo trom. Mám 2 staršie šikovné, dá sa povedať bezproblémové dievčatá a k nim takmer 3-rocnú a niekedy sú situácie, že som napokraji so silami. Stačí, že sa menej vyspím, potom treba v kuchymi pozametať 4x za deň omrvinky pod stolom, oprať, ožehliť, poumývať kúpeľňu, WC, vysavať, nakupiť potraviny, lebo chcem pre deti čistý domov, potom treba starším dcéram niečo poradíť so školou, vypočuť ich a 3-ročná do toho neustále skáče svojimi dolezitými postrehmi... tak sa nedá potom ani dohovoriť.
@paulita ja mám 5 detí, rozostupy 1,5 a 2,5 a nakoniec 4 roky. Áno je to zo začiatku veľmi náročné, únavné. Materstvo je obeta. Pri prvom človek často stresuje zbytočne a rieši nepodstatné veci, ale s praxou sa mnohé starosti zdajú menšie a vieme už selektovať, čo je nutné urobiť a čo počká aj pol roka, keď treba (napr. okná 😅). Deti si nebudú z detstva s láskou spomínať na poriadok, čistotu alebo bio stravu. Spomienky máme na radosť, šťastie a pocit bezpečia domova a na zážitky a lapajstvá so súrodencami.
Moja mamka mala 41, keď sa narodila najmladšia sestra- 4. neplánované dieťa. Veľmi rodičov omladila a prinútila viesť aktívny život. Mala výhodu v našej pomoci, keďže sme už boli ostatní veľkí. Keď sme poodchádzali z domu, stále tu bola ešte najmladšia a mamka nemohla len tak sedieť pred telkou, po príchode z práce a len jej to prospelo 🙂
Autorka tu ti nikto neporadí čo máš robiť . Sama si uvedom, čo pre teba to embryo znamená- či je to len zhluk buniek a teda pravdepodobne sa výčitky nedostavia alebo to vnímaš už ako človeka pre ktorého potrat znamená veď vieš čo. A teda ten nadpis témy je matúci- lebo ty si do toho už išla…
@dobromila to bude asi tým, ze som surodencov nikdy nemala a dokonca ma od 6-tich rokov vychovával len otec. Moje 3 deti a manžel je pre mňa už obrovská rodina, nakoľko som vyrastsla casto len sama so sebou... Takže každý je nejako ináč nastavený, niekomu neprekážajú omrvinky pod stolom a niekto ich stále zametá alebo vysáva. Snažím sa upratovať v kľude bez nervozity, ale čo musí byť spravenè to sa spraviť musí. Taký príklad davam aj deťom. Oblečenie žehlíme, v kúpeľni po sebe upratujeme... A moje myslím si, že týmto nie sú o nič ukratené. Majú radi školu, nosia jednotky, radi športujú, radi vtipkujú, vedia viesť debaty so staršími, chodia na výlety. Ale čo sa týka mňa, naozaj niekedy nezastanem. Pritom si s rodinou nájdem čas na skladanie puzzle, hranie tenisu pred domom na ulici alebo hačkovanie s najstaršou 14 rocnou...
@vevapeto tak to si neviem predstaviť. Manžel pochadza z 10-tich surodencov, takže už som čo-to počula o veľkej rodine a ich problemoch..Majú sa vsetci veľmi radi, pomáhajú si, majú vysoké školy, domy, polovica je vo svete. Ak nebude mať mamička napomocneho manžela, tak to bude na ňu urcite dosť.. je to na nej... sama už vie, čo obnaša mať malé dietatko... len aby nakoniec nemali dve starsie deticky nervoznu, nevyspatú mamičku...
@paulita to je super. Veď ja netvrdím, že sa "len" s tromi deťmi nudíš. Dobre si pamätám, ako som pri prvom nič nestíhala - podľa svojich vtedajších predstáv a vsugerovaných noriem 🙂 Ale tak zase on bol extrémny nespavec s refluxom.
Ja som vraj prvý polrok prespala s prestávkamo na jedlo a spala som celé noci od začiatku. Takže, ak sa narodí takéto bábo, nijako nenaruší chod rodiny. Medzitým ostatné deti podrastú...
Niekto sa natrápi v zamestnaní a chodí domov ako zbitý pes, ja chodím do práce relaxovať od detí po toľkých rokoch doma. A nestíham všetko mať tip-top, ale necítim sa predsa ako stroj - sť
@dobromila celkom nechápem, čo je na tom 100x lepšie 🧐. Ja som sa napríklad skutočne dozvedela, že moja mama "nedala šancu narodiť sa súrodencovi" a nijak ma to nepoznačilo. Bola to pre mňa normlálna informácia, žiadne hystérie ani výčitky sa nediali. Veru keby si neprečítam tvoj komentár, tak si na to ani nespomeniem, a to už je zopár rokov.
@maribell no vidíš, to si ty.. môj muž sa túto informáciu dozvedel až keď sme boli dávno zobratí od nevlastného otca (súrodenca svokra čakala ešte s mužovym otcom) a veru manžel s tým problém mal a aj stále to v ňom je napriek tomu že prešlo už cca 12 rokov odvtedy.. a osobne aj ja sa odvtedy na svokru pozerám inak.. neviem či je to ovplyvnené tým že my sme o 1. dieťa prišli nechcene (a v tom čase sa muž o tom aj dozvedel), ale jemu to skrátka jedno nie je.. nevieš ako na to budú reagovať autorkine dcéry ak by sa teda rozhodla pre potrat..
Vo veku absolútne nevidím problém.. veľa žien rodí po 40, dokonca aj po 45.. my dokonca plánujeme okolo 42 ak to ešte pôjde 4. bábätko.. v tom čase bude mať najstarší syn už 16.. môj muž je skvelý no ako otec to zas až tak nevie aj keď čím je starší tým je to lepšie.. s našim najmenším drobcom sa najviac zahrá aj pojasi. Sa smejem že po 40 bude možno konečne ozaj zrelý na otcovstvo 😄 ja by som si bábätko určite na tvojom mieste nechala. Nikdy nevieš čo pekné tebe a aj vám ako rodine do života prinesie.. 🙂

Niekedy ma udivuje ako matka dokáže napísať že by isto išla na potrat za to že čaká dieťa ktoré neplánovala. To dieťa za to nemôže že prišlo v nesprávnom poradí - to by sa tie matky tak ľahko vzdali aj svojho dieťaťa čo už doma majú?
Neboj zvládneš to. Moje tety mali často k malým deťom aj zvieratá rozostavanú chalupu a stíhali. Deti sú už väčšie postrážia pomôžu.