icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

fra
25. nov 2017

@ankastevko ak tomu dobre rozumiem (čítala som len otázku nie odpovede) tak si znechutená tým, ako žijú poniektorí kresťania a to Ťa odradilo od viery- len tak filozoficky skusme to obrátiť- keby si bola vychovaná ako ateistka, odradilo by ťa od ateizmu keby si spoznala život poniektorých ateistov? (napríklad taký Stalin, Lenin, Polpot, Hitler- všetko to boli ukážkoví ateisti resp. nekresťania) ... lebo logiku má tvoja úvaha podobnú 😉

bmuller
25. nov 2017

trochu "umelecky" k teme ...na CT2 ide prave Diablov advokat... zaverecne (Al Pacinove) reci diabla... pomerne neprijemne trefne 😖

montemotherone
26. nov 2017

@lucia_9 presne ako píšeš, ono niekedy stačí trochu zmeniť uhol pohľadu, a človek vidí veci inak. Tiež som často prosila o znamenie... a neskôr som si uvedomila, že Boh mi dáva znamenia každú chvíľu. Niekedy len stačí naučiť sa byť vďačný. Je to hrrrrrozne náročné, ale keď sa tá "páčka" niekde v hlave, či v srdci prepne, už to ide samé, a objavíme čo všetko sme dostali, a neďakujeme za to.
Páči sa mi jeden vtip, ako jeden, podľa svojich slov, silne veriaci človek zažije záplavu. Jeho dom je za chvíľu pod vodou, on sa z posledných síl drží nejakej plávajúcej dosky... Príde záchranársky čln- Poďte nastúpte si!... Nieeee! Mňa zachráni môj Pán. Čln teda odpláva. Za chvíľu priletí záchranársky vrtuľník, situácia sa zopakuje, tak odletí. Chlapík sa utopí. Po smrti príde do neba, a pýta sa sklamane Boha. - Celý život som bol príkladný, veriaci kresťan, prečo si ma teda nechal utopiť? ☹... A Boh mu na to- Akože nechal?! Šak som ti poslal záchranný čln aj helikoptéru!...
🙂

Takže asi tak. Boh nám nikdy neposiela to čo chceme. Ale to, čo potrebujeme... Len my si často ideme svoje 😉

mijo53
26. nov 2017

@damianadam - vieš čo je cirkev? z greckého slova "Eccelesion" je to spoločenstvo , t.j. spoločenstvo ľudí s rovnakým náboženským presvedčením, a keďže veríš v Boha, automaticky patríš do cirkvi, či sa ti to páči alebo nie, v manželom a deťmi ak máš tvorite rodinnú cirkev a vzájomne si pomáhate predpokladám, finančne podporujete ap.

mijo53
26. nov 2017

@montemotherone nevieš kto sa má právo hlásiť ku kresťanstvu, no ten kto je pokrstený, kresťanstvo je od slova krest /krst/ a to je od slova Kristus, ktorý sa dal pokrstiť Jánom Krstiteľom, a či sú kresťania praktizujúci, vlažní, verní ap. to je už o inom.

mijo53
26. nov 2017

@silverrko
čo máš s RKC, veď kresťania sú aj greckokatorlíci, evanjelici, pravoslavní ap. a nie, že kresťania = RKC

freefamme
26. nov 2017

"Isn't it enough to see that a garden is beautiful without having to believe that there are fairies at the bottom of it too?"

martina2001
26. nov 2017

Ja osobne, ani môj manžel, samozrejme tým aj naše deti pokiaľ nebudú vo veku že sa rozhodnú inak, v Boha veríme, no bez potreby prezentovať to v kostole alebo podobne. Minule sme to práve rozoberali s Matkou predstavenou kláštora a s kľudným svedomím mi to odobrila po mojej argumentácii

damianadam
26. nov 2017

@mijo53 Ako pokrstená môžem patriť do nejakého spoločenstva. Rovnako patrím do spoločenstva bytov ako vlastník jedného z nich, no neznamená to, že sa stotožňujem so všetkými pravidlami, so systémom aký dané spoločenstvo zaviedlo. Takže stále platí to čo som napísala, k cirkvi sa nezaraďujem, ani ju nebudem podporovať. Pre mňa je viera o mne a Bohu, nie o kostole, kňazoch, atď..

zuzans258
26. nov 2017

verím v Boha a chodím aj do kostola, nechodím tam kvôli ľuďom, ale chodím tam kvôli Bohu ....najviac o tom aký ľudia sú v kostole rozprávajú tí, čo tam ani nechodia, ale ani jeden z nás nemá právo niekoho súdiť, najskôr sa pozrime na seba...neurážajme druhých

mijo53
26. nov 2017

@damianadam Tvoja vec, nasilu sa nedá nič robiť

fra
26. nov 2017

@zuzans258 tak.
.
pripomenulo mi to jednu glosu Dorothy Sayersovej, citujem
.
"Řeknete: "Jestlipak je Buh svatý a všemohoucí, zakročil by a zmařil všechny takové věci" míníce tím války, pronásledování, ukrutnosti, hitlerizmus, diktaturu a podobně osudné věci, jež právě zneklidňují naši mysl. Ale nejprve se otažme sebe, zda jsme zvážili problém po všech jeho stránkách.
.
Budete se mne ptát: "Proč Buh nezničí toho diktátora?" Odpovídám: Proč, paní, vás nepotrestal němotou a pomateností, když jste pronesla pŕedevčírem neodúvodněnou a neslušnou pomluvu? Nebo mne, když jsem se zachovala tak nerozvážně k svému dobromyslnému příteli? A proč, pane, nedopustil, aby vám uhnila ruka v zápěstí, když jste se podepsal na onen kousek papíru, týkající se hanebného finančného podvodu?
.
Vy jste to tak nemyslili? Jak to? Vaše a moje viny nejsou nijak menší proto, že příležitost k nim je méně zřejmá než u jiných lidí"

montemotherone
26. nov 2017

@mijo53 krstom sa zbavuje dieťa smrteľného hriechu, potom je to už "tvrdá makačka" a nestačí to... Koľko ale pre svoju spásu kto urobil hodnotiť nemôžem... Ani ty nie...

mijo53
26. nov 2017

@montemotherone krstom sa dieťa zbavuje dedičného hriechu a ja nehodnotím kto koľko urobil pre spásu, či malo alebo veľa a dosť, nemám na to právo, nechápem dodatku v tvojom príspevku ... Ani ty nie..., ani ja nie veru

libawet
27. nov 2017

@janaemmka áno, určite...ale tie deti, teda súrodenci, sa rozmnožovali medzi sebou? Lebo ako inak teda vznikli tí ďalší ľudia? O toto mi ide - že takýto obrovský hriech hneď na prvopočiatku a Biblia ide kázať ľuďom ako majú žiť....to je farizejstvo, preto vravím - viera mi nevadí, nech si každý verí v čo chce, vadí mi cirkev, ktorá káže ako sa má žiť a pri tom sami žijú v hriechu.

maja22
27. nov 2017

@libawet ja vravim detom, ake su sladkosti skodlive, ze by ich nemali jest a sama si ich pritom neodopriem. Som preto zla mama? Lebo ine vravim a ine konam? Vravim nieco zle? Nemam im to hovorit, mam ich nechat, nech sa napchaju, lebo ja sama si neviem rozkazat? Nie, ja im musim povedat, co je spravne a co nie a oni sa musia naucit rozlisovat a rozhodovat. Ja musim so svojou zavislostou na sladkom bojovat svoj boj, oni si budu v zivote vyberat taktiez. Cirkev musi jasne vymedzit mantinely, ale bojovať s pokuseniami a hriechom musi clovek sam.

alaguema
27. nov 2017

@maja22 hovoriť jedno a robiť druhé, je vždy rozpor, ktorý deti veľmi citlivo vycítia, aj keď ťa priamo nevidia ládovať sa čokoládou. A podobným spôsobom ľudia vycítia rozpor v tom, čo cirkev káže a čo reálne robí a nemusia to ani vycítiť, ono je to totiž celkom evidentné. Áno, je to presne porovnateľné s tým, čo píšeš. Nie si preto zlá mama, ale nemôžeš očakávať disciplínu od detí, ak ju sama nemáš. Ale nie si ani "zástupca boha na zemi", do ktorého sa pasovala cirkev a teda jej morálny kredit by mal tomu zodpovedať. Ježiš išiel ľuďom príkladom a v tom bola jeho sila. Keby bol skorumpovaný ako dnešná RKC, dnes by sme o jeho existencii netušili. Jeho veľkosť a jedinečnosť bola práve v tom, aký bol a čo robil (nie len čo kázal).

libawet
27. nov 2017

@maja22 no keď budú staršie a budú tomu už rozumieť, tak sa Ťa raz spýtajú, prečo im si tvrdila, že sladkosti sú zlé a sama ich pri tom ješ. Na to im potom čo povieš? Mala by si byť pre svoje deti príkladom.
Nemôže niekto, kto sám robí zle kázať iným ako majú robiť dobre - tým myslím cirkev.

maja22
27. nov 2017

@alaguema
@libawet ale moje deti ma vidia a ja im to ani netajim, dokonca vidia aj nasledky, pribrala som... A vedia, ze je to nieco lakave, dobre, chutne, čomu je tazko odolat, ale nijako nas to nevyzivi, nema to pre nas ziadnu hodnotu ani zmysel okrem momentalneho pocitu dobrej chuti. Presne ako hriech, ktory nam momentalne chuti a v konecnom dosledku pripravi pre nas peklo. Kazdy nas cin ma pre nas aj nasledok. My musime vedieť, co je pre nas dobre a ci zle a niekto nam to musi pripominat, aby sme nezabudli. Moje deti ucim, ako viem, poznaju dobre a zle veci a musia sa sami naucit rozhodovat a uvedomovat si, co im ich rozhodnutie prinesie. Cirkev tvoria svatci aj hriesnici, skoda, ze na svatcov sa zabuda. Tak ako ma rodic moralnu autoritu danu od Boha a teda si priznajme, ze ani ako rodicia nie sme dokonalost sama, tak aj Cirkev ma moralnu autoritu danu od Boha. Ani deti nas vzdy neposluchnu, ale preto ich neprestaneme milovat. Plati to aj opacne. Deti nam odpustaju nase zlyhania, lebo nas miluju.

fiffinkaa
27. nov 2017

Verím v Boha....to že sa narobilo v Mene Boha veľa zla, to nie je pravda, narobilo sa vela zla v mene cirkvi a náboženstva..to narobil človek, čistá hriešna človecina, nie Boh..
verím preto, lebo v mojej rodine už učinil množstvo divov a zázrakov.. Boh nikomu nesľúbil, že keď budeme v neho veriť, neprihodí sa nám nič zle, kdeže, omyl: v žalmoch sa píše: mnoho zlého príde na spravodlivého, ALE zo všetkého vytrhuje Boh..a tá druhá časť je pravda..

sazumak
27. nov 2017

@maja22 Krásne napísané❤ Tiež veríme, chodíme do kostola a modlíme sa. Ja poznám kopec skvelých kňazov, ktorí robia pre ľudí maximum. Veľa sa venujú mladým ľuďom, spoločenstvám. Je fakt veľká škola, že sa zabúda na svätcov. Doteraz si pamätám, ako som mala jednu starú pacientku, ktorú vyliečil Páter Pio, mala od neho aj list. Hovorila mi, že to bol skvelý človek a z jeho rúk cítila vôňu kvetov. Mňa osobne vo viere veľmi posúvajú mladí ľudia, začala som chodiť k nim do gospelového zboru a cítim, že v nich viera zanecháva veľa.

sazumak
27. nov 2017

@maja22 S tými sladkosťami sme na tom podobne 🙂

janaemmka
27. nov 2017

@libawet Na počiatku to ináč nebolo možné, Boh to pripustil. To, že niekto jedno hovorí a druhé robí, je nepekné a pokrytecké. To máte pravdu. Ale to je skoro v každej oblasti. A je to horšie v tom, ak to tak robí nejaká autorita - rodič, lekár, učiteľ, či kňaz.

mijo53
27. nov 2017

@libawet kto je podľa teba cirkev, napíš

alaguema
27. nov 2017

@maja22 ja to vnímam inak. Cirkev pre mňa nemá autoritu danú od boha a svoje slabosti si nejdem ospravedlňovať tým, že aj cirkev ich má.

maja22
27. nov 2017

@alaguema však ja ani nikde nepíšem, že by si si mala svoje slabosti ospravedlňovať tým, že aj cirkev ich má 🙂

alaguema
27. nov 2017

@maja22 tak to vyznelo v tomto príspevku: "Som preto zla mama? Lebo ine vravim a ine konam? Vravim nieco zle? Nemam im to hovorit, mam ich nechat, nech sa napchaju, lebo ja sama si neviem rozkazat? Nie, ja im musim povedat, co je spravne a co nie a oni sa musia naucit rozlisovat a rozhodovat. Ja musim so svojou zavislostou na sladkom bojovat svoj boj, oni si budu v zivote vyberat taktiez. Cirkev musi jasne vymedzit mantinely, ale bojovať s pokuseniami a hriechom musi clovek sam."
Cirkev jasne určila mantinely, ktoré sama nerešpektuje. Takže koná proti tomu, čo káže. Podobne to robíš ty. Nič v zlom. Ja ťa nesúdim, všetci občas poľavíme. Len mi príde scestné si to takýmto spôsobom ospravedlňovať a tváriť sa, že je to ok. Ak niečo sama nevieš dodržať, ako to môžeš žiadať od iných? Pre mňa je to rozpor ťažko pochopiteľný. Mimochodom, typický pre katolíkov. Veď sa vyspovedám...

gagi78
27. nov 2017

VERÍM

maja22
27. nov 2017

@alaguema to bolo prirovnanie, ale nie ospravedlňovanie si mojich slabostí 🙂 Boh od nás žiada veci, ktoré sa nám zdajú nemožné. Ale sú ľudia, ktorí to dajú... Mimochodom, dobrý katolík vie, o čom je spoveď a že opovážlivé spoliehanie sa na Božie milosrdenstvo je neodpustiteľným hriechom proti Duchu Svätému.

alaguema
27. nov 2017

@maja22 nejde ani tak o tvoje slabosti ako o korupciu, ktorá vládne vo Vatikáne. Tvoje požieranie sladkostí (obžerstvo?), je oproti tomu úplná malina 😉