icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

terezka1947
27. nov 2017

@alaguema dovolim si ta opravit:....ludia v cirkvi nekonaju ako kaze cirkev,podla jednodtlivca sa neda riesit skupina,cize cirkev je zla?automaticky,ze vidis nejakeho cloveka,co robi nieco,co nie je koser,uz je zla skupina,do ktorej patri?
a s tou spovedou to take easy tiez nie je,veru..nestaci len ist,odrapotat...odpustene

ono...ja si myslim,ze je velmi lahko hladat chyby a aj ich nachadzat,lebo sa najdu na inych,resp.tu na katolikoch...lebo si tak aj sami hladkame svoje ego,ved....aha....co hlasa jezis...a tito????co ziju?aha,len v kostole patricky suchaju a vonku,sususu....
a este rychlo na spoved a hned su svati

a to kazda jedna diskusia takto skonci
myslim,ze kazdy nech si zije ako naj vie
ale nikto nema pravo posudzovat prezivanie ineho
myslim,ze kazdy z nas ma co robit,aby dokazal zit sam so sebou,vychovat sam seba a zodpovedat si na zakladne otazky sam
nie stylom,ved co oni....
no nie oni....ja,ja,ja....kazdy zodpoveda za seba
a inych nepozname,nesudme....
cize....naco chces chapat katolikov???
ja tiez neviem pochopit napr.mohamedanov,ci hinduistov....ci zidov a co to o nich viem,zidov aj poznam osobne
ale naco by som akoze mala chapat a riesit ich prezivanie nabozenstva?a znamkovat,nakolko ho autenticky ziju???
to pre zivot nepotrebujem,mam co robit,aby som dokazala sama ist dalej v tom,v com verim...a teda,ak clovek na sebe pracuje a je voci sebe kriticky,ozaj ma co cely zivot robit a zacinat vzdy od zaciatku,lebo bohuzial,je len clovek...
ja tiez necakam,ze mi niekto da nejake dokazy o niecom,v co on veri...a vobec ma to nezaujima,ale nie preto,ze nechcem vediet,nezaujima ma to preto,ze ja tiez nevysvetlim svoje vnutorne prezivanie,to sa da tazko aj dalsiemu katolikovi,nie cloveku,kt.zije nieco ine...
ale zaujima ma aky je to clovek,ci sa s nim viem normalne porozravat a ci s nim viem existovat...a veru,este som nemala problem normalne bezne fungovat s nekatolikmi
mi to pride ako v stredoveku...vtedy upalovali "katolici"bosorky a teraz sa upaluju katolici

terezka1947
27. nov 2017

@terezka1947 sa upaluju katolici

alaguema
27. nov 2017

@terezka1947 ja neposudzujem prežívanie iných. Ja píšem konkrétne o RKC a o dôvodoch, prečo k nej nepatrím.
Mimochodom, kde sa upaľujú katolíci? RKC je jedna z najbohatších inštitúcií na svete. To samo o sebe tiež ide proti učeniu Krista. Bežní katolíci mi absolútne nevadia. Každý nech si verí čomu chce a ak sa chcú klaňať nejakému skorumpovanému spoločenstvu, tak je to ich slobodná voľba.

terezka1947
27. nov 2017

@alaguema no ved ok....nepatris,je to super,ze uz vies,kam patrit nechces...tak preco riesi katolikov
napis,kde patris ty a preco tam patris-aj ked tema je o katolikoch
a inak....urcitym sposobom posudzujes....zovseobecnujes,no a neviem,ale ani v prave neexistuje termin kolektivna vina,ci ano?
vies,to je take....zvlastne....niekto pise...patrim,lebo...a je zly
a niekto napise nepatrim,lebo....a je...zly?no nie je,aj jedna,aj druha skupina asi hlada a aj ta cesta hladania je u kazdeho inaniekto sa jej venuje z roka jeden den,niekto sa snazi kazdy den na nieco prist...

maja22
27. nov 2017

@alaguema korupcia vo Vatikáne či inde je vážna a nie dobrá vec. Ale to moju vieru v Boha a príslušnosť k Cirkvi neovplyvňuje. Ježiš je Boh, sám si vyberal ľudí okolo seba, videl do ich srdca a tiež padali, jeho vlastný človek ho zradil za pár strieborných... On vedel, kto na čo má a predsa ich povolal. Peter ho 3x zaprel, potom sa ho Ježiš 3x opýtal, či ho naozaj miluje...odpustil a dokonca ho ustanovil za hlavu apoštolov a vznikajúcej Cirkvi. Boh je úžasný, nevyspytateľný, zveruje sa ľuďom a dobre vie, akí sme. Určite vie aj o tej korupcii a viac ako ja. A vedel o tom už vtedy, keď visel na kríži. Aj tak to chcel. Toto je pre mňa smerodajné.

terezka1947
27. nov 2017

@alaguema upalpvanie bolo myslene obrazne....a inak,utoky na katolikov su...ved urcite sledujes media....cize to tiez nie je pre nich ruzove v urcitych krajinach
u nas je klud,nijake prenasledovanie....keby bolo,kto vie ako by sa to preriedilo,resp.bolo vidno ako to bolo v casoch komunizmu,ale aj vtedy,kto chcel zit,zil..a veril.

maja22
27. nov 2017

@terezka1947 presne, nám sa tu veľmi dobre žije, max čo teraz zažijeme, je výsmech, ale vo svete žijú tisíce katolíkov, ktorým ide o život a ich viera je tvrdo skúšaná.

alaguema
27. nov 2017

@terezka1947 pre vás je stále ťažko pochopiteľné, ak niekto píše o cirkvi ako o inštitúcii. Ja neposudzujem nikoho osobne. Je to porovnateľné s tým, ako neverím v tento aktuálny politický systém a nikoho z toho osobne neviním. Jednoducho konštatujem, že pre mňa to nefunguje. To je celé. Neriešim, kto je zlý a kto je dobrý.
A kam patrím? Musím niekam patriť? Mne stačí moja viera. Nepotrebujem, aby mi ju niekto každú nedeľu upevňoval. Je neoblomná aj bez toho 😉

@terezka1947 Ježiš je pre mňa posvätná bytosť. Práve preto ho nikdy nebudem spájať s cirkvou.

terezka1947
27. nov 2017
terezka1947
27. nov 2017

@alaguema ale inak....ja to aj chapem,ze je pre inych lahsie hovorit o cirkvi ako o institucii a iba ako institucii a nechapu 'ovecky'katolicke...
lebo urcitym sposobom katolik nemoze existovat bez cirkvi ako takej,lebo ak chce prijimat sviatosti,musi aspon brat na vedomie cirkev ako instituciu,lebo jej sucastou je farar,kt.ich vysluhuje
to je cele poprepajane,prepletene...no a sviatosti ustanovil Jezis,ustanovil Petra za hlavu...cez neho sa to cele odovzdava...cize ak katolik neuznava cirkev,tak je to uplna schyza...
lebo bud katolik je....alebo nie je,neda sa byt akoze
preto mozno my nevieme vysvetlit a iny pochopit,ze co cirkev ako taka dava a preco ju respektujeme-resp.uznavame
ale inak....pacia sa mi ludia,kt.rovno povedia,ze toto nie
ako ludia,co vyzobkavaju hrozienka a tahaju Boha za nohu,ked im to vyhovuje,no a vtedy su ochotni aj instituciu riesit a brat na vedomie😀
cize....beriem tvoj nazor

bmuller
27. nov 2017

@alaguema no Kristus jasne ustanovil Petra "Ty si skala a na tej skale postavim svoju cirkev, a brany pekelne ju nepremozu." takze Cirkev bola ustanovena Kristom, ze sa ocitla v priebehu cias v kadejakej podobe, je uz ina vec - a ludske pricinenie, jesitnost, atd...
ale ak (pokrsteny) /krestan (dajme tomu RKC) "patri" do Cirkvi, aj ked sa mu nepaci - to je podobne ako, ze si obcan nasho statu - tiez nie svojim rozhodnutim si sa tu narodila, a urcite tiez nie vsetko konanie nasich statnikov sa ti musi pacit... no tak su kadejake riesenia, napriklad sa stat anarchistom alebo na prostest neplatit dane... hm 😉

katkabalon
28. nov 2017

@bmuller Predpokladám ,že si rímokatolíčka. V rímsko katolíckej cirkvi to funguje tak, že povišuje sa katechizmus nad bibliu, čo je obrovská chyba. Krst detí neznamená hned ,že patria do cirkvi je to len akysi akt ktorý vymyslela RCk aby vytvorila v ľudoch záväzok ,že budu takto vychovávať deti vo viere.Treba pochopiť že spasenie nezávisi od toho či si pokrstená alebo nie ale či si prijala Krista do svojho srdca ako jediného spasiteľa. On zomrel za naše hriechy za hriechy ktoré ešte len urobíme, našou jedinou ulohou je v neho veriť celým svojim srdcom a dušou. Spasenie si nijako nemožme zaslužiť modlenim alebo kupovaním odpuskov, Je to dar od Boha ktorý len musíme prijať 🙂 Samozrejme podľa toho ako sa správame na zemi taká hierarchia bude aj v nebi. Biblia je neuveriteľná kniha , ktorú nam dal Boh dal ako skvelý navod na to ako máme žiť na zemi, ale treba to študovať čo je mi veľmi ľúto, že v kostoloch toto neučia .Ján Krstiľeľ krstil ľudí ,ale to bolo ešete pred tým ako nás Ježiš vykupil s hriechu. Ježiš na kríži povedal Je dokonané

terezka1947
28. nov 2017

@katkabalon do ktorého.cirkvi patria ty?

terezka1947
28. nov 2017

@terezka1947 preklep,do ktorej...

katkabalon
28. nov 2017

@terezka1947 Ja som bola vychovávana v greckokatolíckej cirkvi vydala som sa za manžela , ktorý je rimokatolík, keď nam mamka ochorela začali sme hľadať odovede na otázky, na ktoré sme v kostole nedokázali najsť odpoveď. Priznám sa dovtedy som nemala ani prečitanu Bibliu. Manžel začal veľmi intenzívne študovať Bibliu z rôznych zdrojov, hebrejske preklady, v angličtine každý zväzok osobitne ja popri ňom. Traz chodíme na sv.omše niekedy do rimo niekedy do greko, lebo je dôležite sa stretavať s ľudmi ktorý veria. V každom prípade už vieme rozlíšiť čo je z katechizmu a čo je s Biblie a to pokial nezačneš študovať nevieš.

terezka1947
28. nov 2017

@katkabalon chápem, skratka ty si si vybrala túto cestu a chspes to takto,niekto to možno chápe inak....

katkabalon
28. nov 2017

@terezka1947 Dá sa to tak povedať, ja má m veľmi rada keď su fakty môj mažel je veľmi logicky uvažujúci muž a naozaj to prepojenie nového a stareho zákona a vštkých pribehov to ako je to písané dáva šialenú logiku sú ľudia na zemi ktorý zasvätili celý život študovaním Biblie , rôzne algoritmi slova ktoré sa pravidelne opakujú ktoré ako celok dávajú zmysel, jednoducho človek by tuto knihu nedokázal napísať. Naozaj ma to viac a viac upevnuje vo viere aj v tom že viem reagovať na otazky neveriach a hlavne argumentovať 🙂 hlasať evanielium

alaguema
28. nov 2017

@bmuller nepotrebujem riešenia na moju vieru. Necítim sa byť súčasťou cirkvi, aj keď som pokrstená - nebolo to moje rozhodnutie. Vnútorne sa s RKC nestotožňujem a nič ďalej okolo toho riešiť nepotrebujem. Mimochodom, občianstva sa dá aj zriecť a prijať iné - to by ešte bola ďalšia - asi najrozumnejšia možnosť 😉 Ale ani k tomu ma nič nevedie, napriek tomu, že som mimo SR žila polovicu svojho života. K tomu, čo údajne povedal Kristus Petrovi, sa ani nejdem vyjadrovať. Je to po 2000 rokoch asi úplne zbytočné.

terezka1947
28. nov 2017

@katkabalon súhlasím,ale viera nie je iba o logike.... ale asi chápeš,čo tým myslím.
No je super,že idete,patrate, študujete..to je základ každého napredovania,či už u katolíkov,či evanjelikov....atď. a každý má to svoje hľadanie,smerovanie a cestu. A každý zo svojho pohľadu "argumentuje",prečo to jeho je naj...ale podľa mňa je najdôležitejšie snažiť sa nachádzať spoločnú reč,rešpektovať druhých a žiť to "svoje"najlepšie ako vieme,byť čo najlepším človekom.

katrin69
28. nov 2017

@terezka1947 @katkabalon
dúfam, že vám nebude vadiť, keď sa troška pichnem do vašej témy 🙂
Každý jeden človek, ktorý číta Bibliu a chce sa životom priblížiť Kristovmu príkladu (nech patrí do akejkoľvek denominácie), tak tam nie sú žiadne rozdiely. Všetkých nás delia cirkvi, inštitúcie, ktorá má každé iné učenie. Ale Biblia ho má iba jedno. A kto ju chápe a chce ňou žiť, nebude rozkolu... Dúfam, že ma chápete, čo som chcela tým povedať... 😕

katkabalon
28. nov 2017

@terezka1947 🙂 jasné že nieje iba o logike 🙂, vieš vo february tohto roka nám zomrela manželova mamka po tažkej chorobe a myslím , že bez Boha a viery by sme to určite nedali. Ja cítim Boha ,každý deň v svojom živote to ako ma to zmenilo a ako sa mi lahšie žije a hlavne viem čo robiť ,aby som bola šťastná aj ľudia okolo mňa. Študium ti utriedi myšlienky a stratíš akekoľvek pochybnosti. Ja niesom osoba ktorá by nejako agresivne presadzovala len svoj názor ale viem podložiť svoje myšlienky logicky čo podľa mna je tiež dôležite a už či to niekto príme ,alebo nie to je na ňom. Duch svätý hľadá cestu do každého srdca.

katkabalon
28. nov 2017

@katrin69 (neviem presne čo si myslela) určite nerozlišujem či sme rimo či greko či su to protestanti, a netrufam si aby som ja mohla približiťk tomu ako žil Ježiš ja som len človek a on je Boh, my ľudia sme v samej podstate hriešny, ale mám pokoru a žiadam ho o odpustenie každý deň. Tiež moja modlidba je ako rozhovor nie ako niečo čo máš naučené a omieľaš dookola bez zamyslenia. Do kostola nechodím preto aby som si dala čiarku v kalendary, ale aby som sa stretla s ľudmi ktorý tiež veria v Boha a Ježiša Krista, tiež je to tam o emociach. to ked niekto sa ťa pýta ako bolo na koncerte opíš mi to ? to sa nedá opísať tam musíš byť ,aby si to zažil 🙂

maja22
28. nov 2017

@katkabalon Ježiš povedal:"Chodte teda, ucte vsetky narody a krstite ich v mene Otca, Syna a Ducha Svätého." Ježišova reč nekončí na kríži. 😉

terezka1947
28. nov 2017

@katkabalon pekne napísané,súhlasím.

katkabalon
28. nov 2017

@maja22 Ano jasné, že nekončí , máš poračovať v hlásaní evanielia, že Boh stal sa človekom ,aby nas vykupil s hriechov vstal s mrtvych a vystúpil na nebesia. Prečítaj si l1.list korintanom.

maja22
28. nov 2017

@katkabalon prečítala som si.

katkabalon
28. nov 2017

@maja22 super. 🙂

fidorkadoris
28. nov 2017

Ja verím v Boha a som praktizujuci krestan.
Verím, že Boh je láska a dobro. Manifestuje sa vo VZŤAHU tzv svätej tr

fidorkadoris
28. nov 2017

...svatej trojice = otec Boh, syn Ježiš a duch svätý. Láska sa totiž ukazuje vo vztahoch, aj u nás ľudí tu na zemi. .

fidorkadoris
28. nov 2017

Môj Boh je dobrý a neverím rečiam typu "koho pán boh miluje, toho krížom navstevuje.. ."

Zlo vo svete a v našich životoch nie je od Boha a on z toho nemá radosť.