icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

bmuller
28. nov 2017

@alaguema nemozeme sudit podla seba zmyslanie inych - to dokaze prekvapit, ci v dobrom alebo v zlom... co nas nerozhodi, inych moze pohorsit, a naopak - cize negativny nahlad na Cirkev moze mat od najbanalnejsich dovodov (naco je knazovi velka fara, auto, zlate rucha... po naozaj zavazne - sexualne skandaly knazov).
no pocula som uz dovod /od starsieho pana, ze ked bol mlady, prisiel raz na faru v piatok a farari jedli maso, kym samozrejme, veriacim nakazovali, ze sa treba postit. a jeho to ako mladeho chalana velmi nastvalo a rozcarovalo, a prestal chodit do kostola... alebo vela ludi je samozrejme zhnusenych zneuzivanim deti knazmi, co rozhodne ich viere nepridava... a maju na to v podstate plne pravo ...

alaguema
29. nov 2017

@bmuller jedna vec je prestať chodiť do kostola a druhá - celkom odlišná, je stratiť svoje presvedčenie. Prvé úplne chápem, druhé je pre mňa ťažko predstaviteľné...Kňaz je obyčajný človek ako každý iný, neočakávam od neho nič mimoriadne a nič ma teda ani neprekvapí a je mi osobne celkom jedno, akých hriechov sa dopúšťa, on sa za to bude zodpovedať. Ako sa hovorí - každý si zje plody svojej blbosti 😉

maja22
29. nov 2017

Ja zasa viem pochopiť, keď niekto prestane chodiť do kostola v inej denominacii ako rkc, strati sice spoločenstvo, ale svoju vieru môže naďalej prežívať. V rkc však nechodime do kostola len pre zážitok zo spoločenstva, tu mame vieru, že v Eucharistii je skrytý živý Boh. V tom prípade ten človek buď neverí, že to je Ježišovo telo a krv a teda naozaj nemá dôvod do toho kostola ísť, alebo tomu síce verí, ale je mu to jedno a toto potom ja už veľmi nechápem. Toto je však len taká moja vlastná recnicka otazka, momentalna uvaha, nevyzadujem žiadne odpovede 🙂.

libawet
29. nov 2017

@terezka1947 pretože je to farizej, takému človeku sa veriť nedá, ktorý mení viery. Poviem svoj príklad - ak som raz presvedčená ( a myslím si, že s výchovou to už v dospelom veku, kedy si viem urobiť svoj vlastný názor, nemá nič spoločné ) o tom, že Boh je výmysel človeka/skupiny ľudí, aby ním mohol ovládať iných ľudí, tak som o tom presvedčená a vieru nezmením len preto, že sa mi čosi "nevysvetliteľné" v živote stane a zrazu teda precitnem - Boh je! Všetko sa dá vysvetliť, ak človek chce a prizná si aj podiel svojej viny. Nerozumiem, prečo za tými slovami K. Čapka vidíš éru komunizmu? Tie slová platia stále, aj teraz a ešte viac.

libawet
29. nov 2017

@sarah226 toto sa ani len komentovať nedá. Chcela by som vidieť, keby kňaz zneužil Tvoje dieťa, či by si tiež toto napísala a zvalila to na diabla. Trošku používaj zdravý rozum.

jana_eyre
29. nov 2017

@sarah226 tak na jednej strane boh nechal ludom slobodne rozhodnutia, ale na strane druhej zle rozhodnutia budeme pripisovat diablovi a nie samotnym uchylakom?

libawet
29. nov 2017

@jana_eyre veru, veru....treba si aj všimnúť, že tí naozaj silne, až fanaticky veriaci, si vždy tú obhajobu Boha, cirkvi, farárov....nájdu, aj keby bola neviem ako scestná a chorá, v čom vlastne spočíva ich fanatizmus. Pôvodne som nechcela na sarah226 ani reagovať, pretože takýmto sa to ani vysvetliť nedá.

0silvia0
29. nov 2017

@jana_eyre
@libawet
skúste si to skôr aplikovať miesto Boha na svedomie. Veriaci vie, že toto je proti Božím zákonom, neveriaci vie, že ho bude hrýzť svedomie keď niečo zlé urobí. Pokúša ťa to, vieš, že to urobiť nemáš, ale napriek tomu to urobíš, podľahneš pokúšaniu/diablovi. Jasné, že človek mal odolať, byť silný, ale nebol... mohol sa rozhodnúť - odolám? podľahnem? rozhodol sa... tam je tá sila slobodnej vôle ktorú človek vykoná. Či ho pokúšal diabol, alebo chtíč, pomenovať si to môžeme ako chceme, človek je ten, ktorý rozhoduje.

libawet
29. nov 2017

@0silvia0 OK, ale zvaľovať to na diabla ? A mnohí veriaci na Boha, lebo on to tak chcel? Svoju vinu tak váľajú na iného....

0silvia0
29. nov 2017

@libawet neviem to takto polopatisticky a rukolapne vnímať ako ty, mne to hlava hlási trocha v iných dimenziách skôr obrazne a nadnesene. Nevidím nikde že niekto zvaľuje vinu na diabla, len je spomínaný preto, že on je ten pokušiteľ u veriacich a človek musí byť skutočne silný aby odolal.

libawet
29. nov 2017

@0silvia0 tak sa pozri na reakciu sarah226, som si myslela, že na to reaguješ.

dedikatessa
29. nov 2017

Neospravedlnuj si svoju nevieru v Boha tým ako sa spravaju ludia okolo teba, ktorí si hovori krestania-veriaci. Viera v Boha je individuálna a hlavne osobná vec. To či veríš alebo neveríš má mať vplyv hlavne na tvoj život. Ja osobne verím, na základe osobnej skusenosti s Bohom. Tú vsak nikdy neokusi ten, kto si myslí, že je bez hriechu.
Lebo pyšním sa Boh protivý ale pokorným dáva milosť. (Jakub 4:6)

0silvia0
29. nov 2017

@libawet presne na to som reagovala a úplne chápem čo tým chcela povedať, o pokúšaní diablom a že diabol pokúša aj tých, ktorí by mali byť pevní v postojoch, čiže kňazi. Áno, mali by odolať, ale skutočne sú to ľudia s ľudskými vlastnosťami a emóciami. Nepíše o tom, že zlé rozhodnutia pripisuje diablovi alebo to priamo schvaľuje. Skús si to ešte raz prečítať.

0silvia0
29. nov 2017

@libawet ona nepíše že to schvaľuje alebo kňazov ospravedlňuje, ale ona len poukazuje na to, že sa správajú ako ľudia a nie ako Boží muži.

terezka1947
29. nov 2017

@libawet nie,evokujú vo mne komunizmus a viem prečo,niečo to.ma aj s ním a prevracanim kabátov,nemení tvári a aj viery spoločne,ale tie jeho slová sú ozaj aktuálne pre súčastnost a určite budú aj pre budúcnosť,pretože takto to v spoločnosti funguje,bohužiaľ.
Aj to s tým farizejstvom beriem,mne je napr.farizejske nadávať na katolíkov,ale deň svadby,krstin a pohrebu mať najprezfobenejsi kostol a najhonosnehsiu omšu.
Tak buď v dačo verím alebo neverím.
No ale rozmýšľam nad tvojimi slovami....nič v živote ani žiadna udalosť nezmení tvoj pohľad na existenciu Boha....podľa mňa,toto vedieť nemôžeš
Podľa mňa môže človek zažiť v živote niečo silné,či chorobu,stratu,či skratka niečo,kefy prehodnocuje...a uvažuje o živote,jeho zmysle,naplnení....a vtedy sa môže kadečo zmeniť,zatriasť ním...no,ale...to zemetrasenie niekto prežije v mladosti,niekto v 80r.,no a možno niekto si ho v živote ani nevšimne,nerieši,prechádza životom bez speci rozmýšľania a zamyslenia....ono,celkom je to zaujímavé niekedy sledovať ako dokáže byť život zamotaný.

maja22
29. nov 2017

@libawet na diabla sa "zvaluje" len to pokusanie na zle, ale za samotny cin je zodpovedny clovek.

maja22
29. nov 2017

@libawet nie vždy, keď človek mení názory, je farizej. Možno má len iné poznanie, ktoré predtým nemal. Zmena názoru sa nám v zivote môže diať bežne. Ako deti milujeme ružovú farbu od ponožiek po sponky do vlasov, v puberte sa oblecieme do čierneho a v dospelosti nájdeme správnu mieru a vyváženosť. To, že dnes existenciu Boha popieras neznamená, ze o 30 rokov to nebude inak. Môže sa to zmeniť, ale aj nemusí, ale v tomto farizejstvo nie je. Len istý vývin a posun. Ked uz, tak potom je farizejstvo to, co naznacila terezka: požívať výhody a nerespektovat " pravidla", resp. na jednej strane nadávať a haniť a na druhej využívať...

bmuller
29. nov 2017

@libawet tak myslim, ze obhajoba Boha je na diametralne odlisnej urovni (ne)pochopenia a argumentov ako obhajoba knazov.
Boha nemozeme obhajit ci neobhajit, nakolko keby sme to vedeli, uz by nebol Bohom. Kto chce, moze Boha vidiet vsade, a kto nechce, nemusi Ho vidiet nikde. Boh ale zas nie je juke-box na plnenie zelani dobrym krestanom za modlitbu, ani sudca s palicou na okamzite potrestanie zlych skutkov... Skratka myslim, ze cez navigaciu ci uz 10 prikazani zo Stareho zakona alebo 1 prikazania lasky z Evanjelia, a cez dalsiu navigaciu z Pisma ma Boh zaujem upravit nas pristup k zivotu tak, aby medzi ludmi vladol pokoj... A teda, ze dava nejaky zmysel udalostiam a bytiu vseobecne 😉 aj smutnym veciam ako choroby atd 😕
"Obhajovat" knazov je samozrejme z ineho sudka - no lahke to v zivote nemaju (v zmysle, ze by mali ist vzorom), ale tajit ich zle ci nemoralne skutky nie je riesenie ani pre veriacich na zachovanie zdania svatosti cirkevnych predstavitelov - ale pozor, nie Cirkvi ako ustanovizne 🙂

jana_eyre
29. nov 2017

@0silvia0 ano ked sa to povie takto, tak sa to da pochopit, ako to krestan mysli..

libawet
29. nov 2017

@maja22 aha, tak už chápem ako to @0silvia0 myslela...pre mňa je to však smiešne, že za hriešne myšlienky, teda to "pokúšanie" nemôže môj mozog, teda ja, ale diabol, nuž....to je ale vlastne to isté, zasa len zvaľovanie na diabla, nie na seba.
No, prirovnávať vieru k tomu, akú farbu si oblečiem a ich zmeny, to je scestné. Viera je predsa o mnoho viac ako zmeny v oblečení, či v jedle...Viera som ja sama ako bytosť. Poprieť vieru, zmeniť ju - je ako poprieť samého seba...@terezka1947

libawet
29. nov 2017

@bmuller ale potom dochádzame vlastne k tomu, že Cirkev je naozaj zbytočná, lebo ak sami seba dali do pozícii tých, ktorí žijú podľa prikázaní alebo mali byt tak žiť, keď o tom kážu a na druhej strane to nedokážu plniť alebo splniť, lebo sú tiež len ľudia a pokúša ich ten diabol, ako to tu je hojne popisované, tak potom sú načo? Niekedy možno na niečo boli, môj názor je, že na zastrašovanie obyčajných ľudí, no dnes sú načo ? Lebo sú historicky, tak ich nechajme ?

alaguema
29. nov 2017

@libawet skús chápať výraz diabol, ako smer, tendenciu. Rétorika katolíkov je už raz taká, ale v podstate sa to dá pri troche snahy pochopiť. Keď si na križovatke a rozhoduješ sa, ktorú cestu si vyberieš, nie je zodpovedná cesta za to, kam ťa dovedie. Je to len cesta. Ty si si zvolila, ktorú si vyberieš. Ak to dáš to paralely, keď konáš v určitej situácii, môže sa stať, že sa "diabol" ponúka a ponúka sa aj to "dobré" riešenie, rozhoduješ sa ty. V úvodzovkách to píšem pre to, že moje presvedčenie sa nezakladá na takej silnej polarizácii.

sticker
terezka1947
29. nov 2017

@libawet a vsetci farari a cirkevna vrchnost je zla a nedokaze dodrzat nic?

sazumak
29. nov 2017

@libawet Ale prečo by mala byť Cirkev zbytočná? Je kopec dobrých kňazov, biskupov, pápežov, čo robia dobro. Dievčatá len poukazovali na to, že ako aj my upadáme do hriechov, tak aj kňazi...tiež sú to len ľudia a majú svoje slabosti. Len v dnešnej dobe to majú ťažké, lebo všetci si všímajú len tie slabosti a nie to dobré, čo pre ľudí urobili...

libawet
29. nov 2017

@terezka1947 ale určite nie, aj v tej skorumpovanej cirkvi sa nájdu tí čestní, príkladom bol býv. trnavský kňaz Robert Bezák, ktorý ale vieme ako dopadol...
Mne napríklad až tak "nevadia" evanjelickí kňazi, pretože sa môžu ženiť a mať legálne deti, teda ten majetok prejde aj na manželku a deti. Katolícky celibát je chorý a ako vieme, aj falošný. Koľko katolíckych kňazov má utajené deti....viď nebohý trnavský arcibiskup Sokol, o tom by sa dalo popísať.....
No ale ako cirkev celkovo, proste nie....veriť a modliť sa môže človek aj doma, nepotrebuje k tomu kostol a cirkev.

asia83
29. nov 2017

Zlá formulácia. Nie viera, ale vedomie. Ja viem, že Boh je a nemám dôvod o tom pochybovať. To, akí sú ľudia, je druhá vec. Môžu byť ovplyvniteľní, slabí a proste sa dajú na nesprávnu cestu, začnú mať negatívne myšlienky. Vzďaľujú sa od Boha, ktorý na nich už nemá taký vplyv. Všetko hovorím o duchovnej stránke človeka, o jeho emóciách, myšlienkach, pocitoch. Keď je Boh blízko, človek cíti pokoj, radosť, pokoru, má pozitívne zmýšľanie a nenechá sa ovplyvniť negativizmom, zlobou (od druhých ľudí, od situácií, ktoré nastali). Ak sa dá ovplyvniť zlom, začína myslieť negatívne (závisť, nenávisť, hnev, zúfalstvo), Bohu, čiže tým pozitívnym myšlienkam, sa vzďaľuje. Toto bude asi aj prípad vašich príbuzných. Za to ale Boh nemôže. Toto je život, karma, toto nie je raj. Tu sa stávajú ľuďom aj negatívne veci, niekto ich opustí, niekto ich okradne, prídu o prácu. Netreba strácať pokoru, vieru a silu. Prajem vám, nech vás to neopúšťa.

libawet
29. nov 2017

@sazumak hej, aj ja upadám do hriechu, ale na druhej strane nebudem kázať iným ako robiť dobro a správne žiť, lebo na to nemám právo, lebo som len " človek" a robím možno aj ten hriech. Oni, kňazi, kde to právo vzali, že môžu kázať o dobre a nerobiť ho ? Nie je im hanba? Tak ak som len človek, tak sa nebudem hrabať do cirkvi, a ak sa nebudem hrabať do cirkvi, lebo všetci sme len ľudia, tak cirkev nemôže existovať, je to logické.

j.a.n.e.7
29. nov 2017

Koho zaujíma, tu je celkom jednoduchý článok k problematike http://www.rkruskov.com/products/viera-zakladna...

Nezabúdajme, že existencia Boha nezávisí od toho, či ho vo svojom vlastnom srdci, na modrom koňovi či parlamente odsúhlasíme. Ale je nepopierateľný fakt, že všetci raz bez výnimky ukončíme svoju pozemskú púť a už teraz je na čase sa pýtať, čo bude potom? Má náš život nejaký hlbší význam alebo posledný zhasne svetlo?

libawet
29. nov 2017

@alaguema ale ja to beriem, len to nevolám diabol, volám to svoje svedomie.

libawet
29. nov 2017

@j.a.n.e.7 môj názor je - že po smrti mi už môžu všetci prášk. cukor fúkať do....pretože nie je nič, šlus.