Viera v Boha - áno či nie
Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.
@bmuller Základom je nerobiť rozdiely. Pre mňa kravaťák nie je o nič viac ako upratovačka. Sme si pred Bohom rovní, všetci sme Jeho deti a všetkých nás miluje rovnako. Takže jednanie pekára, ako jednal z bezdomovcom v tomto príklade, je maximálne nefér a je to diskriminačné. Toho k tomu skutku isto neviedla láska ku Kristovi. Lebo my máme v každej živej bytosti vidieť Krista.
Ako sa píše v Novom Zákone:
Evanjelium podľa Matúša - kapitola 25:
31. Až príde Syn človeka vo svojej sláve a s ním všetci anjeli, zasadne na trón svojej slávy.
3.2 Vtedy sa pred ním zhromaždia všetky národy a on oddelí jedných od druhých, ako pastier oddeľuje ovce od capov.
33. Ovce si postaví sprava a capov zľava.
34. Potom Kráľ povie tým, čo budú po jeho pravici: "Poďte, požehnaní môjho Otca, zaujmite kráľovstvo, ktoré je pre vás pripravené od stvorenia sveta.
35. Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma;
36. Bol som nahý a priodeli ste ma; bol som chorý a navštívili ste ma; bol som vo väzení a prišli ste ku mne."
3.7 Vtedy mu spravodliví povedia: "Pane, a kedy sme ťa videli hladného a nakŕmili sme ťa, alebo smädného a dali sme ti piť?
38. Kedy sme ťa videli ako pocestného a pritúlili sme ťa, alebo nahého a priodeli sme ťa?
39. Kedy sme ťa videli chorého alebo vo väzení a prišli sme k tebe?"
40. Kráľ im odpovie: "Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili."
41. Potom povie aj tým, čo budú zľava: "Odíďte odo mňa, zlorečení, do večného ohňa, ktorý je pripravený diablovi a jeho anjelom!
42. Lebo som bol hladný, a nedali ste mi jesť; bol som smädný, a nedali ste mi piť;
43. Bol som pocestný, a nepritúlili ste ma; bol som nahý, a nepriodeli ste ma; bol som chorý a vo väzení, a nenavštívili ste ma."
44. Vtedy mu aj oni povedia: "Pane, a kedy sme ťa videli hladného alebo smädného alebo ako pocestného alebo nahého alebo chorého alebo vo väzení a neposlúžili.
45. Vtedy im on odpovie: "Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste neurobili jednému z týchto najmenších, ani mne ste to neurobili."
46. A pôjdu títo do večného trápenia, kým spravodliví do večného života."
@bmuller neviem, pomáhať niekomu tým že mu dám na chľast (aj nevedomky) nie je pomoc. Ja si možno dám čiarku že som urobila "dobrý skutok" ale v realite podporujem niečo čo toho človeka ničí. A ďalšia vec, spríjemňovať dni cigaretami si môže keď bude mať na to, inak je to totálna nezodpovednost. Ak ľudia nebudú dávať peniaze takýmto tak budú musieť ísť pracovať a to je určite lepšie pre nich (aj pre všetkých)
tiez som triezvym dlhodobym pozorovanim a usudkom prisla k zaveru,ze dobry boh sa stratil-nechal nam tu par zazracnych veci,ale fungovanie sveta ma v moci temnejsia sila...vsetko je to tak zretelne,ze o vyssej sile nepochybujem,len ide o jej ,,povahu" ... s nabozenstvami to nema nic spolocne,ti ludia vzdy veria len v ramci svojho kultu a narokuju si na jedinu pravdu a moznost sudit-to su ti,vdaka ktorym vahas...ja som dufajuca,pretoze uprimne priznam,ze predovsetkym sa nadejam,ze tym hajzlom z tohto sveta sa to raz spocita 😇 ...rozpravka nekonecny pribeh,lietajuci pes falco atd-poznas?spominas ako kralovna rise Fantazia umierala,pretoze ludia/deti uz zabudli na fantaskne a carovne pribehy a v ich mysliach uz pre ne nebolo miesto?tak ja si to aplikujem na dobreho boha a snazim sa mu pomahat,nech zase prevezme moc 🙂
@holubica555 nuž, môžeš sa domnievať, že čím vyspelejsia civilizácia, tým menej potrebuje Boha. Dokonca to môže byť aj pravda, ľudia naozaj Boha nepotrebujú...ale nosia červené stužky proti urieknutiu, jantarove nahrdelniky pre zdravie, kamene na sirenie dobrej energie, byty vo feng suej z podobnych dovodov, navstevuju vestice, aby sa cosi dozvedeli o svojej buducnosti, chori ľudia odmietajuci klasickú medicinu navštevujú roznych liecitelov, ktori hladaju energeticke body, sleduju čakry a pod., proste Boha ako takeho odmietaju, neveria v Neho, ale veria zasa na ine veci... Maju svojich vlastnych bozikov, ktorym sa klanaju a maju pocit, že vladnu sami nad sebou i svetom...
@holubica555 Boha chceme obviniť zo zla, z vraždenia deti a nevinnych ľudí, že nezasiahol a diva sa to... Mal na agresorov zoslat siru a blesky a nechať ich okamžite padnúť do pekla? V takeho Boha by sa ti ľahšie verilo, považovala by si ho za spravodliveho? Smrť za smrť? Lenže on vidi aj ženy-matky, ktoré umyselne zabijaju vlastne deti vo svojom lone. Ukončia existenciu vlastneho potomstva, nedovolia mu žiť. Tie ma trestať tiež? Vzhľadom na nase nazeranie na spravodlivosť asi ano. Mohol by to robiť, ale nerobí. Všetky tie krutosti máme na svedomi my ludia, ale pokiaľ zijeme, mozeme sa v pokore učiť byť lepšími, dostavame veľa šancí.
@denaka Boh to povedal ,,ja som cesta , pravda a život"
@maja22 tak ja vidím dosť rozdiel medzi potratom a znasilnenym zabitým dieťaťom. Pozri ja s bohom problém nemám, to vy (rozumej veriaci) veríte v boha ktorý dopúšťa utrpenie nevinných. Ja v utrpení zmysel nehľadám ani nevidím lebo boha nepotrebujem ani ako barličku, ani ako vysvetlenie sveta a veci ktorým nerozumieme (lebo je to slabé vysvetlenie). Ale keď chces odpoveď na otázku - ideálny boh by vôbec nedopustil zlo, takže by nemusel zosielat blesky a síru. Keďže ho dopúšťa, tak buď tomu zabrániť nevie (takže nie je všemohúci) alebo nechce (takže sú mu ľudia ukradnutí). Ale keďže si uvedomujem že toto sú len moje snahy o logické uchopenie problému a nikdy na to neprídem, tak to neriešim. V mojom svete boh ako "dobrý a milujúci" neexistuje a ani nepotrebujem aby bol. A to nie je nejake trucovite vyhlásenie, mne je to fakt jedno či je či nie je. Mňa zaujíma ako riešiť reálne problémy, ako pochopiť čo sa pochopiť dá (pomocou vedy) a iné k životu nepotrebujem 🙂
@holubica555 filozoficka otazka - ako sa da dosiahnut, aby zlo neexistovalo? Napr. zlom je zabit ineho cloveka. Ako zamedziť tomu, aby cloveku ani len nenapadlo, ze by to mohol urobiť? Co by mal Boh podla teba vykonať?
@holubica555 utrpeniu sa ani Boh nevyhol, ved zomrel na kríži, a to že zomieraju deti, nechajme na Boha, ved iba on vo svojej prozretelnosti vidí čo z tých malých, dobrých detí vyrastie, a až vo večnosti uvidíme ako dobre to s nami Boh myslel
ano ľudsky je to velká strata, prísť o dieťa Boh vtedy dáva silu rodičom aby to prekonali.....ale to je proti logike tohto sveta
a ked ti stačí logické uchopenie problému, tak vela šťastia.
cez mnohé problémy ludia nachádzajú Boha ku ktorému by sa inak neutiekali.
Mam pocit z komentaru,ze Buh je zde porad tak nejak personifikovan. Ale pro me je Buh stav mysli,srdce a duse. Laska,k sobe,k bliznim,bezelstna,nezistna a bezpodminecna. Peklo je podle.me stav z duse a ne ze se najednou octneme mezi certy na vidlach!
Utrpeni co se kolem nas deje je podle me jen nedostatek lasky,ktery ma dopad na.mnohem vice lidi nez jsme sami schopni si predstavit. Veci preci nedelam proto, anych jednou byla v nebi. Ja teda urcite ne. Ale abych se sama pred sebou nemusela stydet.. mptto ktere mi prirpstlo k srdci je od M.Kuffu: Nemilujte lidi podle jejich zasluh,ale milujte je podle jejich potreb.
@maja22 podľa mňa by "vsemocny a láskavý " Boh nejak naprogramoval ľudí na dobro a dobré skutky. Keď je mlada kukučky naprogramované hneď ako sa vyliahne zabiť ostatné mláďatá iného druhu- prečo by to nemohlo byť naopak? Ja ale len tak filozofujem, nevyzadujem takého boha 🙂 zlo proste existuje a keďže v boha neverím nevysvetľujem si ho nijak (asi skôr veriaci ľudia by sa mali snažiť si ho vysvetliť).. tým pádom neda sa dosiahnuť aby neexistovalo - zlo je súčastou sveta a kým žijeme budeme sa s ním stretavat
@ankastevko Boh sa prejavuje hlavne v tvojich osobných dejinách, iba poznaním seba a svojho života dospeješ k tomu, že ti vlastne celý život pomáha a ochraňuje ta.🙂
@holubica555 programovanie cloveka nie je to iste ako programovanie kukučky, my mame totiz rozum. Inak by sme boli len dalsie "zvieratká" v rade 🙂.
@lucousik to si pekne vystihla, ja ale reagujem práve na toho boha ktorému kresťanstvo dáva vlastnosti ako "milujúci" " žiarlivý" a pod. (Dokonca milujúci a žiarlivý naraz 🙂) to čo píšeš ty, takej viere v podstate rozumiem.. a zdá sa mi pekna 🙂
@maja22 aj zvieratá majú rozum intelekt a do istej miery aj slobodnú vôľu. A tiež zažívajú "zlo" vo svojom svete. Okrem toho veľa ľudí sa nesprava akoby mali rozum (vojny atď asi nie sú prejavom rozumu). To je asi jedno, ja boha nepotrebujem a ty si s ním spokojná aj keď nezabranuje zlu. Takže všetci sme spokojní v konečnom dosledku
@december12 a prečo nepomáha miliónom zavraždených z minulosti aj súčasnosti? Pomáha len "vyvoleným"?
@holubica555 ako ty môžeš vedieť či im nepomohol,nepomáha?
ale je dobre že maš otázky...hľadáš🙂
@lucousik úžasný kňaz včera som docitala knihu
https://m.youtube.com/results?q=curry blake&sm=1
Odporucam zacat skolou uzdravenia. Pozrite a napiste svoj nazor. Vysvetluje dopodrobna preco su tu nestastia, choroby a kto je za tym, nie BOH, kto z vas je stastny ked vase dieta trpi, ked ho karhas, ze nieco zle spravil das mu rakovinu? Urcite nie. Boh je dokonala laska. Zijeme v klamstve, ze mame trpiet, donedavna som aj ja zila. My nemame trpiet. On poslal svojho jednorodeneho syna aby sme mali zivot a v hojnosti, nielen na odpustenie hriechov a boli sme spaseni niekedy potom ale zili ako kralovske deti uz tu na zemi. On nam obnovil vztah, synovstvo s Otcom, ktory bol naruseny, ked Adam zhresil. Mame autoritu v mene Jezis, jeho ranamy sme boli uzdraveny, dokonca v Bibli je napisane, ze mame prislubenie zit 70 az 80, materialne zabezpecenie, prislub ochrany atd. Len my si to mame s vietou zobrat, nie vierou z rozumu ale zo srdca. Ked srdcom uveris a ustami vyznaz Jezisa ako svojho Spasitela, budes spaseny. On zomrel aj za TEBA, len tomu uver! Vsetko to je v Bibli. Len niektory ju zle vykladaju a nezijeme v pravde, vo vitazstve. Ja som videla na vlastne oci zazrak uzdravenia. Vsetci sa hnevame na Boha, ze preco su tu choroby, preco trpia male deti trpia. Preco Boh nezasiahne, vsak je vsemohuci. No on moze zasiahnut len potial ako mu my dovoline. On nam dal slobodnu volu, nemoze nas nutit, on je aj dokonala spravodlivost. Ja som tuto pravdu spoznala pred rokom a citim, ze ma ozaj Boh lubi.
Toto je v kocke, hodinku casu si kazdy najde. Mne sa este velmi paci Keneth Hagin a Lester Sumral
Boh nam v osobe Ježiša ukazal všetko, dal nám možnosť vidieť Boha v telesnej podobe. Narodil sa ako dieťa, aby sme k nemu mali blizko. Ukazal, ze ma moc uzdravovať telo i dušu. Ukazal, že vladne moru i vetru. Nasytil dvomi chlebmi a par rybami niekolkotisicovy zastup ludi. Ukazal, ze ma moc nad smrtou, vzkriesil naimskeho mladenca, Jairovu dceru, priatela Lazara... Ukazal, ze diablova pritomnost vo svete je realna, vyhnal ho z posadnutych ludi. Ukazal, ze nikto nie je bez hriechu, ale s hriesnikom treba mat milosrdenstvo, ked zachranil zenu obvinenu z cudzoložstva pred kamenovanim. Hovoril o nebi aj o pekle, ale najviac o Bohu-Otcovi. Vybral si za ziakov a zároveň priatelov hriesnych ludi so svojimi slabostami, ktori sa rozutekali, ked ho vojaci zajali. Modlil sa k svojmu Otcovi, aby z neho odnal utrpenie, ktore ho caka, zo strachu a bolesti potil krv, ale dodal:Tvoja vola nech sa stane... Dal nam navod na život, presiel si sam cestu smrti, aby napokon ukazal, kto má skutočnú moc, ked vstal z mrtvych. V tohto Boha ja verim a veriť chcem, kym budem žiť 🙂.
Ja sa sice ani modlit neviem ale kolko razy si v duchu poviem boze dakujem.dakujem za vsetko co mam a keby mozem idem ho do neba vystiskat toto mam zo srdca tie modlitby mi zo srdca nejdu len to rychlo poviem ale nic uprimne.
@emilia25 akože sa nevieš modliť🙂 ved to je to modlitba ... rozhovor s Bohom...krásne dnes je čoraz menej vdačných ľudí
a tie naformulovane tiež majú svoj význam....lebo je to rozhodnutie ..urobit to vedome a dobrovolne, za druhého človeka, za seba.
emócie sú nespoľahlivé aj ked je nám ťažko každá modlitba je vypočutá, ak je v súlade so spásou človeka.
@holubica555 no toto zas nie je zakladny sposob robenia dobrych skutkov, a uz vobec nie kvoli nejakym ciarkam 😉 to bol len priklad, ako by sme chceli rozhodnut, co je vhodnejsie pre inych ... hoci vidime len povrch a nie okolnosti zivota ostatnych
@december12 on ma pocuje co mu vysielam myslim ze uprimny rozhovor a podakovanie je lepsie ako ked len vyslovujem naucenu modlitbu a aj prekrutim slova.a hlavne to nerobim ked ma nieco trapy lebo ano vtedy sa ludia radi k nemu vracaju ale robim to vtedy ked to citim ze to podakovanie treba za vsetko co mi dal.
Boh chcel aby sme zili v peknom svete, preto nám dal raj..no žiaľ čakal tam už satan aby pokúšal človeka a ten zhrešil. Boh nemôže za to čo si spôsobujú ľudia sami, pretože človek slúži satanovi ( smilstvo, uctievanie modiel, čo je napr.aj vyznavacstvo východných a iných náboženstiev, feng- šuej, vestectvo, okultizmus..A to nemyslím hneď carovanie z gule, ale rôzna literatúra, mantry, talizmany..p.Jezis v NZ podrobne opisuje kto nezdedí nebeské kralovstvo) cize ľudstvo neslúži Bohu, ale nás stvoril Boh..ma na nás určite nároky. Boh nikdy neodide od cloveka, to iba clovek odchadza od Boha...a potom sa pyta kde bol Boh ked sa stalo toto a toto...Evanielium hovori jasne Boh tak miloval tento svet, že dal svojho syna, p. Ježiš prišiel na to, aby Ti odpustil hriechy a dal Ti DAR spasenia- život po smrti, pretože ľudskou smrťou sa nič nekončí, naopak začína, nebo vďaka nášmu Bohu , viac už nie je. Je to princíp lasky, megalasky. Čítajte NZ, spoznávajte p. Ježiša, ako žil, aký bol čistý, spravodlivý, ako uzdravoval, ako miloval človeka a stale miluje, lebo nezomrel, ale vstal z mŕtvych.
To ako sa ľudia k sebe správajú nemá na svedomí boh.to je v ľuďoch,žiaľ.
Nie skrze skutky budeš spaseny, ale skrze vieru v Boha. A keď začneš uprimne verit v praveho stvoritela, Boh Ti tak zmeni srdce, ze vysledkom bude to ze začneš robiť dobre skutky sam od seba a naozaj od srdca.

@monika2012 bezdomovectvo je dost komplikovana tema - co je pricina a co nasledok 😕 no a co spravi zobrak s peniazmi? "sprijemni" si na chvilu zivot alebo ich pouzije na jedlo... tak tu sme zas trochu pri uvodnej teme diskusie - pozerat, ako sa spravaju ini... je to na zvazenie.
kedysi davno som citala taku historicku knihu, bola o inom, ale nejak tam boli zakomponovani aj zobraci... napriklad aj o zmyslani ostatnych o nich - ze zobrak si vyzobre par drobnych a ide si kupit chlieb, a pekar mu preda vcerajsi ako cerstvy...lebo ved to mu predsa musi stacit... celkom podnetne k tomu nahliadaniu spolocnosti na chudobnych 😠