icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

alaguema
6. dec 2017

@bmuller úplný súhlas čo sa týka tých bezdomovcov. Ten, kto im nakupuje jedlo, aj keď oni pýtajú peniaze, alebo cigaretu, ich vlastne ponižuje do pozície - ty nevieš, ja viem lepšie, čo je pre teba dobré. Je to súdiaci a arogantný prístup. Nevyžiadané rady, nevyžiadaná pomoc, vychovávanie dospelého človeka aj napriek tomu, že o to nežiadal - to sú činy, ktoré v mojom ponímaní predstavujú tie "dobré úmysly", ktorými je vydláždená cesta do pekla.

veja2208
6. dec 2017

Lebo, ajhľa: Stvorím nové nebo a novú zem a predošlé sa už nebudú spomínať, ani na myseľ neprídu. Ale jasajte a radujte sa na večné veky z toho, čo stvorím. Lebo, ajhľa, stvorím Jeruzalem na plesanie a jeho ľud na radosť. Zajasám nad Jeruzalemom a zaradujem sa nad svojím ľudom, a nebude v ňom už počuť hlas plaču ani volanie o pomoc. Nebude tam už dieťaťa, ktoré by žilo len niekoľko dní, ani starca, ktorý by si nevyplnil dni, lebo mládencom bude ten, kto zomrie storočný, ale hriešnika budú tak preklínať, aby len sto rokov dožil. Budú stavať domy a bývať v nich, vysadia vinice a jesť budú ich ovocie. Nebudú stavať, aby iný býval, nebudú sadiť, aby iný jedol, lebo vek môjho ľudu bude ako vek stromu a moji vyvolení užijú výsledok práce svojich rúk. Nebudú sa nadarmo namáhať, ani rodiť pre hrôzu, lebo sú potomstvom požehnaných Hospodinových, a spolu s nimi aj ich výhonky. Skôr, ako budú volať, ja sa im ozvem, ešte budú hovoriť, už ich vypočujem. Vlk s jahňaťom sa budú spolu pásť, lev s dobytkom slamu bude žrať a had bude mať za pokrm prach. Nebudú škodiť ani hubiť na celom mojom svätom vrchu - vraví Hospodin.
Iz 65:17‭-‬25

libawet
6. dec 2017

@veja2208 kedy toto bude ? Ako napísané je to pekne, rozprávka ako vyšitá....

holubica555
6. dec 2017

@fiffinkaa ja robím dobré skutky sama od seba, bez boha 🙂 prečo na to niekto potrebuje boha?

lucousik
6. dec 2017

@holubica555 ja myslim,ze asi pro to,ze to co je dobro pro jednoho, nemusi byt dobrem pro druheho a Buh nam dal pravidla,podle kterych bychom se meli ridit a rim rozeznavat co je opravdu dobre a jen akoze dobre.

veja2208
6. dec 2017

@libawet ahoj , je to z biblie. Proroctvo o večnom živote s Bohom Otcom, synom ( jezis), i Duchom. Netusim kedy to bude presne, píše sa že po druhom príchode Pana jezisa a po súde a o tom vie len Otec... Je takých viac v rôznych miestach biblie.

bmuller
6. dec 2017

@holubica555 "Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí... Neprišiel som volať spravodlivých, ale hriešnikov". ..mozno preto ty Boha nepotrebujes, ale nie vsetci sme taki spravodlivi, a tak ho potrebujeme 😉

fiffinkaa
6. dec 2017

@holubica555 Ak robis dobre skutky lebo mas dobre srdce je to v poriadku. Ja nepotrebujem Boha preto aby som robila dobre skutky, ja ho potrebujem aby som bola spasena, ked uveris v Boha dostanes dar spasenia, zmena srdca je len vedlajsi produkt- pozitivny.

holubica555
6. dec 2017

@bmuller hmmm zaujímavá uvaha. Ak je boh impulz prečo je niekto lepším človekom tak je to asi pozitívne

piskota123
12. dec 2017

"Hladajte ma ako by ste hladali strateny poklad."...ake b to bolo nadherne keby sme my ludia takto hladali Boha.neustale.a nie ine veci ktore sa premebia v prach.ale Boha.bezpodmienecnu lasku.Slava Bohu!

giddens
14. sep 2018

Viera je dar od Boha a ja Bohu vdacim ze mi dal vieru, a ze mne aj mojej rodine zachranil zivot pred vecnou smrtou. Clovek ma slobodnu volu a ak uprimne hlada pravdu (co ty asi ano ked vidis pokrytectvo), Boh cloveka nenecha sameho, pretoze je verny a spravodlivy. Pokial sama nevies ci existuje, spytaj sa samotneho Boha, urcite ti da odpoved. Ty si jeho stvorenie, on bude stastny ked budes na neho volat, hoci aj s pochybnostami. Ja osobne som sa citila trapne ze zrazu sa v tazkostiach prihovaram Bohu, ked som roky bola uzavreta pred Nim. Ale On je Boh zazrakov a nenechal ma dlho cakat na odpoved. Samozrejme, byt skutocnym znovuzrodenym krestanom je celozivotna cesta a zivot podla Pisma. Preto je mnoho ludi pokryteckych, lebo sice sa tvaria ze su veriaci, ale neziju podla Pisma. Verim, ze Pan ti da milost a necha sa ti poznat. 🙂

giddens
14. sep 2018

@holubica555 robis dobre skutky pretoze ta Boh taku stvoril, mala by si mu byt za to vdacna a nevychvalovat seba.

erikavesela
14. sep 2018
erikavesela
14. sep 2018

@holubica555 lebo neexistuje...je to len vymysleny pribeh ako udrzat masy ludi na uzde

zeytin
14. sep 2018

@alaguema vacsinou na taketo prispevky nereagujem, ale neda mi ozvat sa na tvoj prispevok... Mame na ulici bezdomovca, davam mu jedlo, aj ked nepyta. Nemam pocit, ze by som ho tym ponizovala, prave naopak. Nepytam sa ho, len donesiem. Uz mi viac krat povedal, ze mu je trapne pytat od ludi jedlo, rozpravali sme sa, je to velmi inteligentny pan, ktory sa ocitol svojou vinou na ulici... Takze nesuhlasim s tvojim prispevjom, nesnazim sa ho ani zmenit, ani vychovavat, len mu ulahcit sucasnu situaciu.

erikavesela
14. sep 2018

@zeytin 👍

didaa
14. sep 2018

@alami pekne vysvetlené 🙂

alaguema
15. sep 2018

@zeytin nepochopila si podstatu môjho príspevku, aj keď je to podľa mňa napísané úplne jasne a zrozumiteľne. Napísala som, že ak niekto dáva jedlo aj napriek tomu, že ten človek si pýta peniaze, tak je to vychovávateľský postoj, ktorý toho človeka ponižuje. Keď niekto pýta peniaze a chcem mu ich dať, tak mu ich dám a nebežím namiesto toho do potravín kupovať mu rožky. Dám peniaze a neriešim, čo s nimi urobí. Nementorujem a nezamýšľam sa nad tým, či si za ne kúpi čučo a cigarety, alebo jedlo, alebo sveter. Nechávam to na tom človeku, pretože je to slobodná bytosť so slobodnou vôľou a rozhodovaním. Takto by to už malo byť úplne jasné, o čom som písala...

dai
15. sep 2018

@alaguema obycajne s tebou suhlasim tak som si chcela precitat tvoj prispevok ked mi vyskocilo tvoje meno... tu si dovolim nesuhlasit - uprimne, mne je jedno ci je to povazovane niekym za arogantne, ale nebudem davat cloveku nieco co ho zabija a jeho slobodu ducha nici - to su v mojom ponimani peniaze na cuco, drogy etc.... nie, tento clovek nie je slobodny a jeho vola definitivne nie a tym ze mu das to co on chce ho len pomahas zabijat a nicit zvysky jeho slobodneho cisteho ducha. Mne skor pride ze to je ten najjednoduchsi nechapavy postoj ako sa ho zbabit - vrazit mu euro do ruky a kaslem na teba- rob si co chces... ak by tam bol realny zaujem o cloveka tak ten nedovoli druhemu robit zle. Clovek zavisly je ako dieta - nevie co je pre neho spravne a ovladaju ho len jeho tuzby. Ostatni/spolocnost je tu nato aby mu pomohla a usmernila ho...

katharines
15. sep 2018

@dai k 10:44 👍

ankasek
15. sep 2018

Veriť v Boha, áno či nie? Aj satan veri v Boha a preto proti nemu útočí a ťahá toľko ľudí do zatratenia. Načo polemizovať o tom kto je aký veriaci. Nech sa každý pozrie do svojho vnútra a neposudzuje iných. Dnes je sviatok patrónky Slovenska. Nech sa každý trocha zastaví a zamyslí.

alaguema
17. sep 2018

@dai ale to, že to dotyčný minie na alkohol, je len tvoja/moja/niečia domnienka. A nedá sa na nej stavať. Možno si kúpi bagetu. Pre mňa je to stále slobodný človek a ak si pýta peniaze, dám mu peniaze a bez prednášky. Keby chcel prednášku, povie si o ňu. Keby prejavil záujem o protialkoholické liečenie, alebo terapiu a požiadal by ma o pomoc, urobím, čo je v mojich silách, aby som mu to sprostredkovala. Kým o to nepožiada, nebudem mu brať právo robiť vlastné rozhodnutia a "usmerňovať ho" proti jeho vôli. To u závislostí nikdy nefungovalo a nikdy fungovať nebude. A zbavovať sa ho nemusím tým, že mu dám peniaze. Môžem odísť aj bez toho. To je zase moje právo a slobodná voľba. Nemám potrebu sa hrať na sväticu, ani na supermana. Robím, ako to cítim. Niekomu tie peniaze dám a niekomu nie.

holubica555
22. nov 2018

@giddens tak s týmto nesúhlasím.. tých čo robia zlé skutky tiež tak stvoril Boh? Potom aký zmysel má pojem hriechu? Našu povahu a skutky ovplyvňujú rodičia, spoločnosť, kamaráti, škola, knihy..atď..pozitívne vzory by som povedala. Keď som bola malá nikdy som si nehovorila "chcem byť ako Boh", mala som literárne hrdinky, odvážne, láskavé, čestné, také ktorým som sa chcela podobať🙂

montemotherone
22. nov 2018

@ankastevko to mi pripomina postoj mojej mamy. Mam otazku? Co ma tvoja viera spolocne so spravanim, konanim, svedomim inych ludi? Tvoje narodenie, tvoja smrt... ani tie sa ich netykaju. Bola si a budes v tom sama. Popripade s Bohom. Tvoja viera, je tvoj osobny vztah s Nim. Ich viera, ich svedomie nechaj na nich a na Neho. On si to uz vsetko porata 😉 Tento tvoj postoj je totiz vyjadrenie tvojej pychy. Myslis, ze si lepsia ako oni. Byt krestanom neznamena - nebyt hriesny. Byt krestanom, znamena bojovat so Zlym v sebe a okolo. Okrem ineho aj napominat tych, ktori konaju zlo. Mne uz samotne rozhodovanie sa ci verim, alebo nie, pride smiesne 😊 Ono to predsa nie je vec rozhodnutia. Viera je dar. Niekedy je nam dany, niekedy sa on musime zasluzit, vymodlit si ho. Viera nie su pekne krstiny, Prve svate prijimanie, pekna svadba v kostole. Je to tvrdy a vecny boj medzi dobrom a zlom. V nas, aj okolo nas, vzdy, v kazdej situacii... Ale urcite nie hladanie chyb na inych 😉

dorotik
22. nov 2018

Ja som vyrastala v čisto ateistickej rodine. Keď som bola ešte malé dieťa, začala som si uvedomovať smrť a svoju osobnú smrteľnosť, s čím prišli aj moje vnútorné otázky týkajúce sa života, jeho vzniku a zmyslu, ako aj smrti a čo je po nej. Veľmi veľa som v živote o tom pátrala, čítala knihy, študovala rôzne náboženstvá a stretla rôznych ľudí s rôznymi predstavami o tom, ako to je. To, čo mi z toho nakoniec vyvstalo je, že tak nejak vnútorné cítim, že niekde tam je stvoriteľ alebo stvoriteľka a celé to tu tak nejak do seba zapadá so všetkým dobrým aj zlým 🙂. Ale som zmierená aj s variantou, že sme vznikli náhodou, nášmu životu dáva zmysel len to, čím si ho naplníme a smrťou život končí a je to tak v poriadku. Asi som ti týmto veľmi nepomohla, ale ak si klamaná len zo svojej rodiny alebo cirkevnej inštitúcie, tým sa nenechaj odradiť, to sú proste "len" ľudia 🙂.

giddens
27. nov 2018

@holubica555 koname podla svojej slobodnej vole. Pokial nepozname Boha, robime skutky na zaklade nasho ega, vychovy, prostredia atd. Boh nas vsak nespasi na zaklade skutkov, ale na zaklade viery. Takze pokial neveris, ale robis "len" dobre skutky, nezarucuje ti to spasu. Kto neveri, je odsudeny na vecnu smrt. Lenze Boh nas miluje, vsetci sme Jeho stvorenia, on chce aby sme vsetci uverili a mali s Nim vecny zivot. Ale nasa podstata je hriesna a je vo vzbure s Bohom, pritom vsak vsetci hladame nieco viac, nieco duchovne. ...Preto poslal svojho Syna, Jezisa Krista, ktory umrel za nase hriechy a zbavil nas hriesnej podstaty. Kto v Neho uveril, ma vecnu spasu.... Kto je uprimny a hlada pravdu, Boh sa mu da urcite poznat 🙂. Boh je milostivy, verim ze aj s tebou ma plan a si zapisana v knihe vecneho zivota

holubica555
27. nov 2018

@giddens len to nie :D mňa predstava večného života skôr desí ako by ma lákala. Vy by ste naozaj chceli žiť večne?? Pre mňa je život vzácny práve preto že skončí. Čo by som robila večne? Nie ďakujem. Stačí mi pekný dlhý život tu na zemi miesto v nebíčku prenechám inym

giddens
27. nov 2018

@holubica555 nejde mi o vecny zivot, tiez som sa niekedy z tej predstavy az triasla :D.. ide o to, ze Boh nas stvoril pre vecny zivot, je to jeho plan s nami..

afinito
29. jún 2019

@ankastevko
Preditaj si knihu Kauza viera a Kauza kristus.. a najdes kde je pravda

ankastevko
autor
13. júl 2019

@afinito dakujem ale ja v boha uz neverim