Viera v Boha - áno či nie
Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.
@tiimka ale ved ked sa rodi clovek s dedicnym hriechom je to iste ako hriesna prirodzenost...
@tiimka a ked niekto neverí ale denno denne zachraňuje životy, pomaha chorým bez toho aby v každom videl Boha a hlavne pomaha nie preto aby isiel do neba( teda zo súkromných zištných dôvodov) ale preto aby uľahčil chorému zivot, pripadne ho vyliečil... taky clovek pojde kam?
@erikavesela ved ano....ale ako to bolo par storoci dozadu?rodiny,slachta menovala biskupot,atd...bolo to nestastne obdobie pre cirkev.
Ale neda sa zovseobecnit....
@vendulka80 do pekla, pokial nie je pokrsteny
@erikavesela no podla toho, co tu bolo písané asi ano. Mna nezaujimaju citáty a naučené frázy z biblie, ktorá uz bola tolko krat prepísaná a preložená, ze asi nikto nevie, kde je podstata. Mna zaujímajú konkrétne odpovede na otázky. A okrem neustáleho spomínania vecného zatratenia a naháňanie strachu ludom a detom na reálne otázky mi nikto nedal odpoved. Vzdy to skončilo citátom.
@erikavesela no zalezi ako teda vnimas dedicny hriech. Napriklad krstom deti nezmyjes svoju hriesnu prirodzenost.
@vendulka80 vies...ty chces konkretne odpovede,to sa neda....my nie sme Boh. A viera sa neda dokazovat....aj keby neviem,kto,vo napisal...nebude ti to stacit.
Ani veriaci nemaju nebo iste,dokonca ani ocistec.
Vzdy je to o zivote. Mozno pokrsteny to ma "tazsie"v tom,ze vie o Bohu,tom,co hovori....ale vykasle sa na to,vuhovoriek milion. Lebo ini su zli,lebo Boh mi zobral rodica,dieta....lebo sa mi.nechce dodrziat somariny....uz davno prezite,chcem slobodu....ziadne predpisy. Clovek,kt o Bohu nepocul....ten asi tazko moze byt pokrsteny...ale preco by mal.byt zatrateni,ked zije dobro. Atd,atd....nie sme Bohom...cize kazdy si ten svoj zivot musime zit za seba. Raz tak po.smrti bude zodpovedni tiez za seba. Nie co iny urobil,neurobil....
Boh nie je len trestajuci,je aj milujuci...a odpustajuci. Odpusta hriechy,ak vidi uprimnu lutost...neodpusta tresty,tie si clovek musi tiez "odzit".
@tiimka aha... takze mam to chápať tak, ze moja babka, ktorá verila ale neznasala moju mamu, cize svoju dceru a tym pádom aj nas ako vnučky je uz v raji...babka, ktorá vzdy isla radsej do kostola a na cudzie pohreby aby sa vyhla navsteve u nas ma u Boha viac milosti ako napríklad lekar so širokým a dobrým srdcom, ktorý zmierňuje utrpenie ale neverí? Prepac ale takéto naučené teologické frázy používal katechet na nabozenstve a dietatu, ktore nebolo v kostole ale pomáhalo svojej mame s ďalším súrodencom povedal, ze pojde do zatratenia ono aj s jej rodičmi. A zacalo sa vo veľkom prepisovanie deti na etickú výchovu.
@terezka1947 len väčšina ci kňazov alebo katechetov tiez rozprávajú, ze to bude urcite tak... ze urcite ked veríš, bude to tak, ked neveríš, bude to zase inak a ako bolo vyššie napisane, skutky su o ničom. Musis len veriť. Tam sa daju dat konkrétne odpovede a tiez ani oni sami nevedia, ako to cele vlastne je a bude.
@erikavesela
Velmi vela som napisala, omylom som preklikla, tak aspon v rychlosti. Zbytok dopisem neskorBiblia nie je vymyslena rozpravka, vela udalosti v nej opisanych je vlastne potvrdenych. Bozie slovo? Clovek ma slobodnu volu, teda moze premyslat, moze ho interpretovat. Ten vznik sveta je opisany - najprv vznikli planety, den, noc, potom voda - oddelenie pevniny od mora, potom rastliny, zvierata, clovek. Pekne poporiadku. Najvyznamnejsia je potopa sveta - bola. Taktiez Herodotos zil. Aj Jezis. Cirkev je na to, aby sme si neinterpretovali Bibliu hore- dole, ako napr. ja 🙂. V sucasnosti, ked navstivim nes kostol ( velmi zriedka), ti farari maju naozaj kazne prepojene aj so sucasnym stavom sveta. A rozdavaju lasku, dobro, naozaj, ako pises, niekedy sa zda, ze poucuju na zaklade bozieho slova, lenze v tomto naozaj to ma podla mna hodnotu, ludia si aspon na chvilu vstupia do svedomia. Co s tym vypocutym urobia dalej, to uz je len na nich. Veriaci su ovecky, ktore maju svojho pastieta, ale nie su nemysliace ovce. Velmi pekne si napisala - clovek sa rodi s dedicnym hriechom, napriek tomu dobry (citas mi myslienky), nevinny, je len na nom, ako v nalozi s tym dedicnym hriechom, velmi ho formuje okolie, okolnosti za ktorych vyrasta. Ti nepokrsteni nejdu automaticky do pekla. Dopisem o zivote po zivote neskor. Kde sa strati energia? Prach si a v prach sa obratis. Clovek sa sklada z cem. prvkov. Teda je zo "zeme" Aj to suhlasi. Este sa niekedy rozpisem. Cirkev tvoria ludia, Boh je laska.
@vendulka80 laska zakryva mnoho hriechov.
Otazkou je, ze ak odmietas uznat Jezisa za svojho spasitela, co urobis, ak sa pred neho postavis a spoznas svone skutky aj ich dosledky.
Do pekla sa ide, ak zomries v stave tazkeho hriechu bez lutosti. Tazky hriech je dobrovolne prestupenie Bozieho zakona vo vaznej veci (umyselne zabitie, okradnutie chudobneho, nenavist...)
Vdaka Boziemu milostdenstvu, aby sa dusa ocistila, je ocistec. Tam idu ludia, ktori zomreli s beznymi hriechmi, alebo si vzbudili dokonalu lutost. Je to vlastne nadvorie neba, ale bez plnej ucasti.
Do neba mozu vstupit priamo ludia, ktori sa naucili dokonalej laske, ktora sa prejavuje obetou za druhych.
@vendulka80 no....ja ziadneho farara,ani katechetu,co takto rozprava nepoznam....prave,ze to,v co.veris MUSIS pretavit do skutkov,inak to nema zmysel.
@tiimka ja som veriaca ale na ti,co si napisala neverim,neverim v peklo a ani v trestajuceho Boha.Ale v Boha,To co popisujes,moj nazor,dkor si ludia vymysleli.
@ktochytavzite Boh vidí do srdca.Ocení keždého úprimného.
@terezka1947 ja keď som chodila s deťmi na náuky s deťmi k prvému svätému prijímaniu, tak tam skutočne ich drvili len poučky. Boli to len odrapotané poučky, frázy, mne to bolo veľmi ľúto, lebo s deťmi by sa dalo aj inak pracovať ako tlačiť do nich katechetické frázy ☹
@eva8 praveze z biblie archeologivia nemasli ziadne mesta ani povestny davidov chram.Skor zidia nemali ziadne,take mesta,oni skor sa vatsinou vsade asimilovali.
@ktochytavzite Blahoslavení čo nevideli a uverili.O tom je viera.A úprimnosť.
@0silvia0 lenze viera sa odovzdava v rodine. Duchovny zivot v rodine dava zmysel tym formalnym pouckam 😉.
Ja spm na katechizme vzdy odpovedala vlastnymi slovami a knaz s tym nemal problem, ked som to spravne intetpretovala.
@0silvia0 vies....uprimne?deti.potrebuju aj teoriu,casto jediny,kto im nieco o nabozenstvr rozprava je farar,ci katecheta...a to staci?
To nema sancu stihnut,bez nejakeho zakladu z domu,ci pomoci z rodiny. Ano...da a malo by nieco aj ine,nejake zaujimave aktivity urobit. Ale....ale...na hodine tazko vzdy vsetko a na kadejakych.nutenych stretkach,pred prijimanim ci birmovkou,kedy rodicia,ci aj deti pozeraju na hodinky a poklopkavaju s nohou,kedy sa to konecne skonci.....
@vendulka80 ak chapem spravne, si lekarka.
Lenze, aj lekari vrazdia, napr pri umelych potratoch, pri ivf, pri eutanazii, zanedbanie starostluvosti....
Preto je dolezite uplatnenie si vyhrady vo svedomi, napr. U gynekologov.
@0silvia0 este mi napadlo...minule mi kamoska vravela,ze syn chodil na nauku pred prijimanim a deti az.farar ucil otcenas,zdravas....desatoro. kto je boh,kolko hriechov mame,atd. No uznaj...bez teorie sa to neda,aaaale,keby tie deti aspon zakl.modlitby ovladali....je priestor na zaujimavejsie veci.
@katharines jasné, viera by sa mala odovzdávať v rodine. Ale je kopa prípadov, keď dieťa vyrastalo v ateistickej rodine a napriek tomu časom samo bez prispenia rodičov našlo k Bohu cestu... ľudí ovplyvňuje okrem rodiny aj okolie a záleží, kto nám v živote príde do cesty...
@terezka1947 myslím, že je to o kňazoch. Niektorí to s deťmi vedia a tí, ktorí nevedia, tak drilujú čistý katechizmus. Ale ja im to nevyčítam, každý človek je iný, len ja som v tomto prípade videla, že tie poučky deti na stretká príliš neťahajú... v iných farnostiach mali stretká o inom, o spoločne strávenom čase, o aktivitách a tam tie deti boli viac zaangažované... Ja nehovorím o modlitbách, jasné, že modlitby by mali deti vedieť už skôr, ale napríklad my sme museli zháňať katechizmus z roku 1980, lebo len tam boli tie správne katechézy 😨
@0silvia0 tak ano....je to aj tak.

@terezka1947 ale ved cirkev je tvorena vylucne ludmi, jej substanciou su predsa ludia....vsetko zle, co tito ludia urobili bolo kryte az na najvyssich miestach...