icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

monika2012
22. nov 2017

@ankastevko Ja som znovuzrodený kresťan, som pokrstená na biblický spôsob vo vode aj v Duchu Svätom, s hovorením jazykmi (nepoužívam to, iba keď sa modlím za niekoho uzdravenie) ale nechodím do nijakej cirkvi. Iba sa snažím žiť ako žil Ježiš. Teda aspoň do tej miery, ako sa mi dá. Som len človek a tiež zlyhávam. Ale potom ma to úprimne mrzí. Boh je tá najväčšia láska. Teraz to znie síce iba ako teória, ale raz (po smrti) to bude realita, a to navždy.
Ak hľadáš, úprimne hľadáš pravdu, a ono to vyzerá, že tú pravdu hľadáš, tak ju nájdeš. Nebude to ale zo dňa na deň.
A určite sa neriaď skúsenosťami s veriacimi, ani s tými nafúknutými papalášmi vo vysokých funkciách.
Byť kresťan znamená mať osobný vzťah s Bohom. Dôverovať Mu. Milovať Ho. Viem, znie to ako milión krát vyslovené a napísané klišé, tiež som to tak kedysi vnímala. Ale zmenilo sa to. Boh to zmenil v mojom srdci. A Ježiš je Ten, ktorý mi pomáha vstať a vykročiť do ďalšieho ťažkého dňa. On mi dáva silu. A aj nádej. Chcem po zvyšok svojho života už iba byť človekom, milovať, chápať, pomôcť, poradiť, utešiť... Byť tam, kde je veľké prázdno alebo veľký smútok a aspoň čiastočne zaplátať tú bolesť... Nič viac. Je na tom niečo zlé? 🌹

ankastevko
autor
22. nov 2017

@dagaz ano uplne suhlasim. Oni tvrdia ze bohu mame but vdacni za vsetko hmmm ozaj? Aj ja by som rada pocula vysvetlenie ...

ankastevko
autor
22. nov 2017

@babulka82 mozno za to ze si v zivote vela zla nezazila v neho veris. Ja som pokrstena ale vsetko tak dobrovolne na silu az sa mi to vsetko okoko takzvaneho Boha zhnusilo.

bmuller
22. nov 2017

@alami ...pekne a mudro pises 😉 bodaj by sme vsetci mali tu milost osvietenia a idealizmu... vo viere aj v zivote ❤
ono mi to, aj podla komentarov v tejto diskusii, pride ako s ockovanim - vacsinou ti, co su zastancovia, pripustaju aj moznost pochybnosti o 100%nosti ockovania (v tomto pripade o viere ci krestanoch)... kym ti, co su proti, vidia len tie negativa 😵
no veriaci ci neveriaci - dobry priklad ostatnych nas moze povzbudit a zly priklad inych by nas nemal znechutit. lebo svoj zivot zijeme za seba (teda okrem doby, ked este mame zodpovednost za vychovu svojich deti).
a odvolavat sa na to, ako ziju ini, je alibizmus 😉

denaka
22. nov 2017

@ankastevko
Keďže iba ty vieš čo sa ti stalo neopovažujem sa ťa súdiť alebo ti dávať múdre rady. Aj tvoja viera ( vlastne neviera) je len tvoja osobná vec.
Zaráža ma len to prečo by mal byť za to zodpovedný Boh.
Nikto to v živote nemá ľahké len preto, že je veriaci. Tiež mi neplní želania na počkanie...
A elektriku a hypotéku si tiež musím zacvakat sama....

deti95060810
22. nov 2017

ja sa len čudujem , prečo keď ľudia neveria v Boha, prečo potom oslavujú Vianoce. Nevedia o čom Vianoce sú? čo sa vlastne oslavuje?

zafir01
22. nov 2017

@ankastevko
nie neverim v Boha . narodila som sa v krestanskej rodine, kde sa ale prilsi chodenie do kostola, spovede a pod neaplikovalo v praxi , mam krst, prijimanie, birmovku, dokonca svadbu v kostole, , v tom case asi 10 rokov dozadu som sa este snazila najst v sebe nieco z viery ....
som dost pragmaticky rozmyslajuci clovek, ale oci a vnutro som mala vzdy otvorene aj duchovnym veciam ... no postupne ako starnem, a mam kazdy rok viac a viac zivotnych skusensoti , som utvrdena v tom, ze vieru nemam, aj keby sa ako snazim ... a ak som aj mala, ten posledny kusok, ktory vo mne niekde hlboko driemal zmizol , ked som si pochovala vlastne dieta .

a teraz niektoré skutocne srdcom veriace , neberte to ako urazku .... ale ja poznam okolo seba ludi, ktorí sice chodia do kostola, maju sviatosti, ale co poznam mladych ludi, tak skor mi to pride take ze " lebo sa to patri " .. svadba v kostole " lebo je to pekne "

svoje deti davaju krstit " aby neboli reci " ...
ale nic hlbsie v tom nie je . a ak nemam verit skutocne srdcom, nebudem radsej nic predstierat... vsetko mi to pride umele, a uz len ako nejaka tradicia, ale skutocneho krestana, aj so zivotnymi hodnotami a duchovnym nastavenim je dnes uz tazsie najst .
vela ludi ani nevie, ze v boha neverim .... nechvalim sa s tym . a ked nedavno padlo par takych diskusii v mojej blizkosti a ja som povedala , ako to citim, tak ostali v nemom uzase, ze nechapali...
mozno to bude tym, ze som neni ten typ, co haní , skor by som povedala, ze v podstate zijem az privelmi podla krestankych pravidiel ( dokonca som s muzom zacala byvat az po svadbe aj dieta sme mali po svadbe )
az na fakt, ze do kosotla nechodim..
svoje dieta tam pustam, lebo ma zaujem, pyta sa, a moj muz je veriaci ... a dohodli sme sa, ze aj nase deti teda oboznamime s aspektami viery, a ja sa prisposobim a nebudem prekazat v tom aby mali porobene sviatosti ....
dokonca mam bibliu precitanu.. ked sa nase deti budu pytat nieco ohladne viery, prioritne ich poslem za muzom, nech im vysvetli tak ako uzna za vhodne.. a tie jednoduchsie veci im vysvetlim aj ja... ale musim im povedat aj moj pohlad aby poznali viac stranok...

aby videli aj dalsie cesty , nie len tu jednu demagogiu.
mozno budu zmatene a mozno to pochopia.. starsi zatial chape az velmi dobre . a aj napriek tomu, ze do kostola chodi a vecer sa v postely modli .. mam z neho pocit, ze z toho duchovneho, z tych omsi v kostole ( a tunajsi knaz je mlady a skutocne skvely clovek ) si berie domov, to co ma a to co ho zaujme... a to je rpe mna dolezite, aby bolo aj jeho vnutro spokojne

majaxy
22. nov 2017

Ked mi odišli dve deti k anjelom, zanevrela som na boha. Láska sa časom vrátila, neviem či k samotnému, alebo niečomu medzi nebom a zemou...Nechodím do kostola, nie som v sekte, ale myšlienky sú priame.Moje krédo, veci sa dejú preto, že sa diať majú...

barbara_lux
22. nov 2017

@monika2012 toto si krasne napisala: Chcem po zvyšok svojho života už iba byť človekom, milovať, chápať, pomôcť, poradiť, utešiť... Byť tam, kde je veľké prázdno alebo veľký smútok a aspoň čiastočne zaplátať tú bolesť... Nič viac. Je na tom niečo zlé?..
Len nechapem preco tak nevies zit? Preco musis doverovat niekomu imaginarnemu aby si bola dobry clovek?

aduska121
22. nov 2017

@ankastevko ked sa tak zamyslam ani sama neviem...ci mam verit v niekoho kto mozno ani nieje ...ale to je v podstate jedno....mam tendenciu sa podakovat za zivot za zdravie mojho syna a tak.....modlit sa ale nemodlim a tobôž nie 5 krat denne(radsej ten cas venujem svojim blizkym) a nepacia sa mi reci toho druhu keby existoval boh neboli by vojny,nehody,vraždy a podobne ....za to si mozme mi sami teda ja nie....ja by som chcela zmenit cely svet k lepsiemu🙂 žiaľ na to som maly človiečik 😔

judar
22. nov 2017

chodila som síce na náboženstvo ale v boha neverím preto ma i moja matka nazýva neveriacim ancikristom :D....ja skor verím v reálne fakty, veci ktoré vidím naživo a nie v kecanice spred 2000 rokov ako niekto premieňal vodu na víno...príde mi to rovnaké ako veriť v mimozemšťanov a pritom žiadneho som ešte nestretla a nevidela :D....toto celé mi príde ako antické báje a eposy proste táralo sa prikreslovali schopnosti a vymýšlalo takže tak a z toho plynie i moja idea že boh bol vlastne ikona na ktorú sa ludia v čase núdze mohli svojimi myšlienkami modlitbami obrátiť ....a ked si zoberiem súčasnú dobu tak dnes máme akurát tak bohov cez peniaze....a čo sa týka cirkvi...je to jeden hnusný system lákajúci na vieru v boha a oberajci ludí o ich vlastné majetky a peniaze len cez vieru...takže nemá to až tak dobrú stránku ani po tom čo za božích hovorcov to reční po kostoloch čo i tak dosť z nich si po svete neudrží penis pod sutanou a tam malé deti to znásilňuje alebo zo zvončeku to bordeli vymetá

monika2012
22. nov 2017

@barbara_lux Nie je imaginárny. Vždy som sa snažila byť dobrý človek, ale párkrát som dala prednosť sama sebe pred pomocou druhému. Teraz sa snažím, aby to bolo opačne. Tam, kde viem a môžem pomôcť, tam idem a pomôžem, aj keď sa mi možno zrovna nechce alebo keď sa cítim horšie či choro. Skrátka zatnem zuby a idem.
Predtým som žila viac sebecky, verila som sama sebe, svojim úspechom, myslela som si, že vždy budem strojcom svojho šťastia a šťastia svojej rodiny. Ale tak to, žiaľ, nie je. Sú veci, ktoré neovplyvníš, ktoré sa stanú, zrania Ťa, narušia pohodu, šťastie, rodinu... A potom nastupuje to obrovsky bolestné prázdno, z ktorého sa človek ide zblázniť žiaľom, bolesťou, smútkom, bezmocnosťou, začneš hľadať zmysel života, ktorý Ti bol dovtedy akoby skrytý.
Ťažko sa to píše, lebo je to o prežitom a o pocitoch, ten, kto to nezažil, nepochopí.

ankastevko
autor
22. nov 2017

@aduska121 vies si predstavit vyrastat v krestanskej rodine, vo viere v Boha kde od mala som bola nutena chodit do cirkvy a od mala pozerat na to ako ,,moja matka,, trha svaadobne dotky ako ona ma nenavidi (najmladsia dcera) ako od mala pocuvam ze otca nikdy nelubila ako primne nikdy nestaala a naublyovlala sa mi ... je toho spustu o com by som vedela pisat ale z jej ust len Boh tu Boh tam a ak existuje nejaly prva zhori v pekle falosnica.

ankastevko
autor
22. nov 2017

@judar presne a vystizne 🤣

deti95060810
22. nov 2017

@ankastevko ja len dúfam, že vieš čo píšeš.... o matke. ☹

aduska121
22. nov 2017

@ankastevko tak to je velmi divna kresťanka teda neboji sa ze zhori v pekle😲 moj nazor ze je zrela na psychiatra....

ankastevko
autor
22. nov 2017

@deti95060810 ano viem ak ju nepoznas nepochopis...

aduska121
22. nov 2017

@monika2012 iste veci som prezila aj ja a preziva ich aj moj syn ale to nemusi mat nic spolocne z bohom....

bmuller
22. nov 2017

@aduska121 Landa ma jednu taku pesnicku s fajn textom...
A tak jsem vděčnej za tu šanci, že přijde po životě ráj,
kde ti suchou deku daj.
A snad tam budou pěkný stromy a čistý záchody - to mám rád.

A když nic není, tak co to změní? Já se obávám že nic.
Všechno má svůj rub i líc.
Ale tu šanci, tu si prostě nedám vzít.

deti95060810
22. nov 2017

@ankastevko a štvrté Božie prikázanie ti nehovorí nič? zopakuj si.

babulkomale
22. nov 2017

@ankastevko v dobrom ti pisem, ze neustale zakladanie tem ako nenavidis svoju matku a jej vieru (tusim apostolsku) a ako ti bolo ublizovane, ti vobec nepomoze. Tu si mozno chvilu zaujimava a zeny ta polutuju, ale co dalej?
Ty sa s tym potrebujes vyrovnat, prijat to ako fakt a naucit sa s tym zit. Matku uz nezmenis, minulost nezmenis. Kydanie na Boha a vsetky viery ti tiez nepomoze.
Budes len nenavidiet a prezivat zivot namiesto jeho plneho uzivania. Nenavist otravi teba, nie tvoju matku.
Skus si najst terapiu, ktora by ti bola sympaticka, blizka a hlavne dobreho kvalitneho terapeuta.
Tam smeruj svoju energiu.

ankastevko
autor
22. nov 2017

@aduska121 nie neboji ona je presvedcena ze totizto zdedi kralovstvo bozie. Ako by aj mohla ked nenavidi vlasfne dieta a to je len ihla v kopke sena ...

ankastevko
autor
22. nov 2017

@deti95060810 v boha neverim.

ankastevko
autor
22. nov 2017

@babulkomale snazim sa len pochopit preco a tema sa tyka cirkvy a rodiny.

monika2012
22. nov 2017

@ankastevko Odpusti jej. Viem, nepôjde to ľahko. Ale tým, že máš v sebe hnev (áno, máš ho), trápiš sama seba. Odpusti jej. Skús to vysloviť. Keď bude treba, tak aj stokrát, deň po dni, presvedč svoje srdce. Uvidíš, príde úľava. Každý bude žať, ako zasial. Niekto tam hore všetko naše konanie "nahráva na disk" a raz sa z toho budeme musieť zodpovedať. Ale našou povinnosťou je odpúšťať. Lebo keď ja neodpustím, nebude odpustené ani mne. Chápeš? Skús to. A ver, každý z nás zažil zlé veci, niekto z nás možno ešte oveľa viac zlého ako Ty. Ale nenechajme sa obrať o večný život, a už vôbec nie kvôli ľuďom. A odpustenie ešte neznamená, že sa s tým konaním stotožňuješ. To vôbec nemusíš, ale zhoď to bremeno zo svojich pliec aj z pliec Tvojej mamy.

nesquik8
22. nov 2017

Ze Boh existuje niet pochyb. Vo vseobecnosti je to stvoritel vesmiru neba i zeme a vsetkeho co je medzi tym. Vsetko stvoril slovom a povedal ze je to dobre. Cloveka ako osobu na svoj obraz vymodeloval z hliny priamo svojimi rukami a povedal ze je to velmi dobre. Boh sa stara o kazdeho vtaka o kazde zviera a o co viac o cloveka. To ze kazdy den vstaneme zdravi za to mozeme podakovat iba Jemu. Mas co jest mas co pit mas teplo domova mozno aj deti (neviem nepozerala som profil) mas kde zlozit hlavu to nie je samozrejme. Boh sa o nas stara. Zivot s Bohom neznamena nutne spinat ruky v kostole odrecitovat naucene modlitby a podobne ritualy ktore su len holym nabozestvom. Bozi dotyk musis precitit vo svojom vnutri. Jeho dotyk je tak uzdravujuci ze lame tie lady v nasom srdci a robi ho z kamenneho na masite. Ty napr cakas od Boha mier na svete dobre vztahy v rodine ale co zamyslela si sa nad tym co caka Boh od teba ? Vzdala si sa toho ci oneho aby si mohla prijat nieco viac ? Klakla si si pred Jeho tvar a poprosila o odpustenie ? Boh hovori ze mame prosit a bude nam dane mame klopat a otvori sa nam. Opytaj sa ho co dalej ked si nevies s niecim dat rady. Boh pocuje nase modlitby zotiera nase slzy z lic vidi nase bolesti a chce konat zazraky s nasimi zivotmi ale nedavame mu priestor. Robime co chceme nepotrebujeme Ho. Ideme si svoje robime podvody klamstva ohovarame sme hasterivi smejeme sa z druhych ked sa nam dari tak si hovorime naco nam je Boh ? A ked pride choroba alebo smrt do nasho zivota kricime na Boha Boze kde si ked ta potrebujem preco ma nepocujes? Boh je s tebou vsade hovor s Nim. Povedz Mu co ta trapi On to sice vie ovela skor ako by si to povedala ale chce to pocut od Teba. Raz sa s Nim stretnes a co Mu povies ? Preco si prestala verit? Aj On povie v den sudu ze ta nezna ak ho ty zapries za svojho zivota.

deti95060810
22. nov 2017

ja som mala spolužiačku, ktorá mala otca alkoholika. Prepil čo sa dalo, mali s ním ťažký život, zaspal von na mraze dostal zápal pľúc a zomrel...a ona plakala aj za otcom alkoholikom....ctila si otca aj takého, aký bol....
aj ty by si si mala matku ctiť... raz to oľutuješ ,ale už bude neskoro....

denaka
22. nov 2017

@babulkomale
Škoda že som to nezistila skôr a stravila 2 hod. sledovaním tejto diskusie. Tak naozaj tu už je každá odpoveď ( schvalne som nenapisala rada) márna.

janulka1802
22. nov 2017

@ankastevko och to je veľmi smutne že sa k Tebe takto správala Tvoja mama jej rodičia boli akí? Neviem pochopiť ako matka môže nenávidieť svoje dieťa veď to nedáva zmysel s náboženstvom či bez neho sa nečudujem že máš takýto postoj

babulkomale
22. nov 2017

@ankastevko vsetko sa chapat neda a nemusi. Tym ze sa budes dokola pytat preco, nepride pokoj ani zmierenie.