icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

0silvia0
6. sep 2019

@peter952 ano, vsetci tvoje argumenty pozname, staci napisat raz, netreba frekvenciu 3x denne to iste😉

terezka1947
6. sep 2019

@peter952 moze to nastat....no co ja stratim?uz po smrti?nic,lebo.kazdy musi zomriet.
Ale ja mozem modlikanim ziskat.

terezka1947
6. sep 2019

@peter952 inak.......dost ma zaujima.
Ty neveris tisickam skusenosti s vierou,bohom,nabozenstvom...neveris v zazraky,osobne skusenosti s bohom,neveris tisicrociam....
Ale 2ludia,kt. sa nejako "samoosvietili"...vymysleli svoju teoriu,kt.neviem.na com stoji,kedze len neguju vsetko......ty veris im???
No teda,ja ked som aj.skumala ine nabozenstva,atd...mne nestacilo precitat jednu knihu,resp.asi som necitala takych "silnych"autorov.

katharines
6. sep 2019

Ez33,11: Povedz im: Ako žijem, hovorí Pán, Jahve, nemám záľubu v tom, aby zomrel bezbožný, ale aby sa bezbožný vrátil zo svojej cesty a žil. Vráťte, vráťte sa zo svojich zlých ciest, prečože by ste mali zomrieť, Izraelov dom?!

bmuller
6. sep 2019

@peter952 vies, Peter, ked chces apelovat na "rozum" a berieme to striktne pragmaticky - tak ako slobodny a racionalny clovek nemusim respektovat nazory Cirkvi, ale rovnako nevidim dovod, preco by som mala respektovat nazory Dawkinsa ci Hitchensa 😀

peter952
Odpoveď bola odstránená
janicka75
7. sep 2019

@ankastevko viem ti napísať len to že keď niekto je kresťan a nespráva sa tak ako má tak ho nedávajme za príklad.Má to len napísané a nežije tak. To ako keby sme si kúpili hrniec a hneď chceli z neho jesť.Najskôr musíme kúpiť suroviny a spracovávať ich,aby sme sa najedli tak aj kresťan sa musí vzdelávať a konať dobro a až vtedy bude správny kresťan.

katharines
7. sep 2019

Univerzitný profesor vyzval svojich študentov na diskusiu na tému existencie zla.  
Začal slovami: „Stvoril Boh všetko, čo existuje?“   
Jeden zo študentov bez váhania odpovedal: „Áno, stvoril!“ Profesor sa pýtal ďalej: „Stvoril Boh skutočne všetko?“ „Áno, pán profesor,“ odpovedal študent. Profesor pokračoval: „Ak Boh stvoril všetko, tak stvoril aj zlo, pretože existuje všade  
okolo nás, a keďže každého definujú jeho skutky (ony ukazujú kým sme), znamená  
to, že Boh je zlý.“ Študent bol týmto profesorovým záverom umlčaný a profesor bol  
spokojný sám so sebou. Boh hrdý na to, že študentom opäť dokázal, že Boh a viera  
je mýtus.   
Do diskusie sa však prihlásil iný študent: „Môžem vám, pán profesor, položiť 
otázku?“ „Samozrejme,“ odpovedal profesor. Študent vstal a spýtal sa: „Pán profesor, existuje chlad?“ „Čo je to za otázku? Samozrejme, že existuje. Vari tebe nebola  
nikdy zima?“ Študenti sa začali nad vývojom debaty pochechtávať. Mladý muž povedal: „V skutočnosti chlad neexistuje. Podľa zákonov fyziky je to, čo považujeme  
za chlad, iba absencia tepla. Každé telo alebo predmet môžeme študovať z hľadiska  
premeny a prenášania energie. V našom prípade z hľadiska prenášania, vedenia tepla. Je to teplo (nie „chlad“), čo telo alebo predmet prenáša. Absolútny nedostatok  
tepla je tzv. absolútna nula; pri absolútnej nule je hmota inertná, neschopná reakcie.  
Teda chlad v skutočnosti neexistuje. Je to len slovné vyjadrenie stavu, keď pociťujeme nedostatok tepla.“   
A študent pokračoval: „Pán profesor, existuje tma?“ „Samozrejme,“ odpovedal  
profesor. Študent pokračoval: „Pán profesor, opäť sa mýlite, tma taktiež neexistuje.  
Tma je v skutočnosti len absencia svetla. Svetlo môžeme študovať, tmu nie: naprí-
klad pomocou Newtonovej prizmy (hranola) môžeme lámať svetlo biele na mnoho  
monochromatických svetiel rôznej vlnovej  dĺžky; s tmou nič také robiť nemôžeme.  
A ako môžeme študovať rôznu vlnovú  dĺžku (kvalitu) svetla, tak môžeme merať aj  
jeho intenzitu (kvantitu) – od vysokej po tú najnižšiu, t.j. po rôzne „stupne tmy“.  
Ako môžeme určiť, aká veľká je tma v danom priestore? Keďže svetlo preniká, prestupuje tmu, a tým mení jej „intenzitu“, veľkosť tmy môžeme určiť iba tak, že zmeriame množstvo svetla, ktoré tam je. Nie je to tak? Tma je len ľudské označenie stavu, keď svetlo nie je prítomné.“   
Mladý muž pokračoval a profesorovi položil ďalšiu otázku: „Pán profesor, existuje zlo?“ Profesor zneistel, ale odpovedal: „Pravdaže, veď som to už povedal. Denne vidíme príklady neľudskosti voči iným ľuďom, mnohopočetné zločiny a násilie  
sú všade vo svete. Všetky tieto prejavy ukazujú na prítomnosť zla.“ Na to reagoval  
študent slovami: „Nie, pán profesor, zlo neexistuje! Teda neexistuje samo osebe.  
Zlo je iba stav bez Boha. So zlom je to podobne ako s chladom a tmou. Zlo je slovo,  
ktoré ľudia používajú na opísanie stavu, situácie, keď nie je prítomný Boh. Zlo teda  
Boh nestvoril. Zlo nie je niečo také, ako napríklad teplo a svetlo, alebo viera a láska.  
Zlo – absencia Boha – je stav, v ktorom sa človek ocitne, keď je vydaný napospas  
sebe samému, keď v jeho srdci nesídli Božia láska. Zlo – stav, keď nie je prítomný  
Boh, je ako chlad – stav, keď nie je prítomné teplo, alebo ako tma – stav, keď nie je  
prítomné svetlo.“  
Profesor si sadol. Nastala chvíľa ticha.

kikina84
7. sep 2019

@ankastevko ja v boha verim aj som vzdy verila a bola som vedena k tomu,nuz casom si clovek na to spravi podla uvazenia nazor. Nuz a ten je taky ze odmietam podporovat cirkev,spojene s chodenim do kostola,spovede a ostatne somariny a to len preto, ze keby Boh videl ake zlo ludia v mene cirvki pachaju a kolko molionov cez nu pretecie ( narazam na financie napr pre deti v Afrike,alebo tazko chore deti atd )..stacilo by odpredat Vatikan a polovica Afriky sa naje..tak by s tymto Boh urcite nesuhlasil..a to viem na 100 % ..Dceru tiez do toho netlacim,Bibliu ma zreprodukovanu hore dole viac krat,vie o co sa jedna,aky nazor si na to spravi neskor necham na nu..ale urcite nesuhlasim z tym halo okolo toho co sa robi..to je podla mna uz zbytocny fanatizmus.A nemusim byt fanatik a byt kazdu sobotu a nedelu v kostole a prispievat cirkvi financne,aby som bola o to viac veriaca. Vobec to o tom neni..to je moj nazor

0silvia0
7. sep 2019

@kikina84 polovica Afriky sa naje? A co ta druha povica? Kto rozhodne, ktora polovica Afriky bude syta a ktora hladna? 🤦‍♀️

kikina84
7. sep 2019

@0silvia0 no mame tu aj ine baziliky ,chramy bozie a kostolov plna rit..na co to je? Nepamatam si ze by sme niekedy na nabozenstve preberali temu Bozich priani kde by bolo aby sa do buducna postavili taketo zbytocnosti..ci? Mas nejake ine info?

kikina84
7. sep 2019

@0silvia0 a za druhe ja som povedala svoj nazor ako to cele vidim a vnimam,tvoj nazor ti tiez nikto neberie a nekomentuje

terezka1947
7. sep 2019

@kikina84 vies,mozno preto je vo svete tolko zla,ze kazdy si vytvoril vlastne nabozenstvo,prisposobil.si vieru pre seba,aby nebol "fanatik".
Lenze viera,tak.ako vsetko,co chceme brat vazne,sa vazne aj musi zit.
Neda sa vyhodit si z prikazani,co nam momentalne nevyhovuje...
Svedomie je tazko oklamat,radsej si prisposobime vieru,vymyslime to,v co budeme.verit a vv co nie....

kikina84
7. sep 2019

@terezka1947 ale ved ja sa prikazaniami riadim,dodrziavam ich a v Boha verim..akurat nerozumiem kde je napisane,alebo bolo povedane ze musi vzniknut cirkev a s tym spojene naklady..ako som spominala vyssie..ved o tom to vobec nie je..to je len nejaka zauzivana tradicia,ktoru ludia po roky nasleduju a uz to nema s tym standardnym biblickym peknym pribehom ani nic spolocne..preto je to premna fanatizmus ktory mylne ukazuje vieru v Boha,ktora ale vobec o cirkvi nie je..Ako ja naozaj neverim ze by Boh suhlasil s tym ze sa postavia chramy,kostole, katedraly,ktore musia byt zdobene zlatom a inymi drahymi kovmi a vyrobkami,aby si ludia uctili nieco co by malo ist zo srdca? Ved to su miliony co sa vrazaju do tejto nezmyselnosti,kolkym chorym ludom by sa vedelo pomoct za to..Nehovoriac o tom ze u nas v Ba sa farari vyvazaju na BMW niektori..a tvrdia ze ziju z lasky k Bohu..no za to si asi BMW nekupi..netvrdim ze vsetci su taki ale vela ludi cirkev zneuziva na svoje nekalosti..nehovoriac o pedofilii ktora s tymto teda nema mat nic spolocne a napriek tomu sa o tom stale viac hovori..co je smutne..

terezka1947
7. sep 2019

@kikina84 bohuzial....aj v cirkvi su.vselijaki ludia,bohuzial.

katharines
8. sep 2019

@kikina84 ked ti unikli informacie o Cirkvi, odporucam si precitat skutky apostolov.
A sam Pan Jezis povedal:
Mt16,18: A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.

Mt18,17: Keby ani ich nepočúvol, povedz to cirkvi. A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik.

Jn17,20: Ježiš sa modlí za Cirkev. -

Sk1,12: I. Cirkev v Jeruzaleme, 1,12 - 5,42
....
Teda Cirkev (spolocenstvo veriacich) viedli apostoli (dnesni biskupi a knazi).
Chramy su vyjadrenim ucty k Bohu i bliznemu, ved tam prebyva zivy Boh vo Sviatosti Oltarnej, no schadzaju sa tam aj ludia, aby spolocne vzdavali vdaky Bohu, lebo
Mt18,20: Lebo kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi."

2Kor2,10: Komu vy niečo odpustíte, tomu odpustím aj ja. Lebo čo som aj ja odpustil, ak som niečo odpustil, potom kvôli vám v zastúpení Krista,

katharines
8. sep 2019

Je pre nás dobré a dokonca nevyhnutné, aby sme občas videli, že sme padli, aby sme zistili, akí sme nedokonalí: prinesie nám to väčší úžitok než radosť z pokroku. (sv. Terézia od Dieťaťa Ježiša)
Rast je zákonom a zmyslom života. Život, ktorý by sa uzatváral pred skúsenosťou rastu, by v sebe vytváral vnútorný protiklad. Rast iste nie je nejaká selanka. Je to riziko vyžadujúce obetu a úsilie. Vystihuje to príslovie: Keď strom rastie, kôra praská. Bolesť, zdanlivé straty a odumieranie sú v skutočnosti procesom rastu a dozrievania. Prechádzanie celým radom skúšok by sa dalo prirovnať ku kuriatku, ktoré sa snaží vykľuvať z vajíčka a preraziť jeho škrupinu. Je to obraz nášho „kľuvania sa“ zo škrupiny sebectva ku krajšiemu a hlbšiemu životu. Pokiaľ ide o skúsenosť slabosti, dochádza tu k stretnutiu nadprirodzeného života s prirodzeným. Ide o totálny proces, pretože sa dotýka všetkých rozmerov nášho života. „Usilujem sa byť vždy radostná, vždy usmievavá, či už padám alebo víťazím,“ píše sv. Terézia od Dieťaťa Ježiša.

peter952
Odpoveď bola odstránená
katharines
8. sep 2019

@peter952 mame cirkev putujucu, trpiacu i oslavenu.
Svatym sa stava kazdy, kto plni Boziu volu, pre ktoru bol stvoreny.
Neexistuje 1 cesta svatosti, pretoze ludia nie su rovnaki.
Svati nezacali vzdy dobre, ale vzdy dobre skoncili, teda svojim zivotom dosiahli nebo.

katharines
8. sep 2019

Lebo ktorý človek môže poznať Božiu vôľu? Alebo kto sa dokáže domyslieť, čo chce Pán? Myšlienky smrteľníkov sú bojazlivé, naše úvahy sú neisté. Lebo dušu zaťažuje pominuteľné telo a pozemský stánok stláča myseľ, ktorá veľa húta. Ledva poznávame to, čo je na zemi, a len namáhavo chápeme to, čo je pred našimi očami; ktože teda vládze vyskúmať to, čo je na nebi? Ktože poznal tvoju vôľu, ak si mu ty nedal múdrosť a keď si z výšav nezoslal svojho Ducha Svätého? Múd

eva8
8. sep 2019

@peter952 nie je ti to jasné, čo píšeš. Podľa Biblie ako viem, až v súdny deň nastane rozhodnutie, nie po vyhlásení za svätého. Inak, s týmto mám aj ja problém. Zisti naozaj viac a potom sa pýtaj. Viac hláv, viac vie.

katharines
8. sep 2019

Čo ma oslovujete: »Pane, Pane,« keď nerobíte, čo hovorím? Ukážem vám, komu sa podobá každý, kto prichádza ku mne, počúva moje slová a uskutočňuje ich. Podobá sa človeku, ktorý staval dom. Hlboko kopal a základy položil na skalu. Keď potom prišla povodeň, na dom narazila voda, no nemohla ním pohnúť, lebo bol dobre postavený. Ale kto ich počúva, a neuskutočňuje, podobá sa človeku, ktorý si postavil dom na zemi bez základu. Keď naň narazila voda, hneď sa zrútil a z domu zostalo veľké rumovisko.“

Lukáš 6:46‭-‬49 🔥❤️

peter952
Odpoveď bola odstránená
katharines
8. sep 2019

"Osoby sú obrovské dary pre mňa. Už sú zabalené, niektoré krásne, iné menej atraktívne. S niektorými na pošte zle zaobchádzali, iné prichádzajú ako osobitná zásielka. Niektoré sú nedbalo previazané, iné veľmi pevne uzavreté. Ale obal nie je dar, a je dôležité uvedomiť si to. Veľmi ľahko môžeme urobiť chybu, keď posudzujeme obsah podľa obalu.
Dar sa niekedy otvorí veľmi ľahko, niekedy potrebujeme pomoc iných. Možno je to preto, že sa boja. Možno boli predtým zranení a nechcú byť zranení znovu. Možno už raz boli otvorení, ale potom odhodení. A teraz sa možno cítia skôr ako "veci" než "ľudské bytosti". Ja som človek: ako každý iný, aj ja som dar. Boh ma naplnil dobrotou, ktorá je iba moja. A predsa, niekedy sa bojím nazrieť do vnútra svojho balenia. Možno mám strach, žeby som bol sklamaný. Možno nedôverujem vlastnému obsahu. Alebo je možné, že som nikdy naozaj neprijal dar, že som."

(John Powell)

dragonheart
8. sep 2019

@ankastevko Ver čomu chceš, ludska viera bola neraz zneužitá, neraz koli nej bola aj zbraň použitá

katharines
8. sep 2019

Si netrpezlivý? Doabol ta zenie k hnevu a nenavisti.
Si znechuteny? Diabol chce v tebe prebudit depresiu a sebalutost.
Si pysny a namysleny? Diabol ti pripravi situacie, v ktorych nadobudnes presvedcenie, ze si velmi dolezity a ovela lepsi ako ini.
Sv. Pavol nás upozornuje: ...v posledných časoch niektorí odpadnú od viery a budú sa pridržiavať zvodných duchov a učenia démonov 1Tim 4, 1
Ludia si myslia, ze vsetko, co im napadne vlozil do ic mysle Boh. Malokto si uvedomuje, ze mnohe myslienky prichadzaju do nasej mysle, preto lebo diabol sa zakrada okolo nas, pouziva dobre techniky a velmi sikovne vplyva na nasu mysel.
Exorcista Elias Vella

peter952
Odpoveď bola odstránená
katharines
8. sep 2019

@peter952 a z teba ma kto radost? Ja viem, len ci aj ty vies?

peter952
Odpoveď bola odstránená
katharines
8. sep 2019

@peter952 pytala som sa, kto ma radost z teba, nie v co vsetko neveris 😉, lebo existencia spomenuteho od tvojej viery nezavisi.