icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

uskrnica
23. nov 2017

Vies, ze take nieco som aj ja pocitovala? Verila som a da sa povedat, ze aj verim ale uz nie tak ako kedysi. V nasej rodine boli ludia, ktory som mala pocit ze az fanaticky brali vieru a to sa mne vobec nepacilo. Kazdy den vysedavali v kostole a pri tom k ludom sa spravali zle, nepomahali, atd. No postavila som sa k tomu, ze oni su taky a ja som si povedala, ze tu nedelu idem podakovat do kostola ale to je tak vsetko. Radsej budem pomahat ludom naokolo aj ked ma za to odsudili niektory clenovia rodiny

jennky13
23. nov 2017

@libawet 😉 hmmm, na jednej strane pre seba chces slobodu v konani, v rozmyslani ..ale inym urcujes ako maju verit ....doma , sam pre seba , bez kostola.
Je to fer ? Ak si ty mozes robit co chces dovol to aj inym .....

bmuller
23. nov 2017

@jennky13 no to je ako s modernymi liberalmi - bud liberalny, ale podla nasich predstav 😀

libawet
23. nov 2017

@jennky13 nikomu nič neurčujem. Napísala som " môžu si veriť aj doma...", čo znamená, že aj nemusia, že ?
( cirkev ovláda ľudí cez kostoly, ak by boli veriaci doma a verili si bez toho kostola, kde by bola cirkev ? Mne vadí cirkev, nie kto si v čo verí. Cirkev je najväčší podvod na ľudstve. Som ateistka, ako som napísala, verím však v energiu, ktorá nikdy nezanikne, niekto to možno volá " duša " a verím, že žil Ježíš Kristus, verím, že to bol obyčajný človek, možno mal len viac liečiteľských schopností a bol viac vzdelaný ako tí okolo neho, tak ľud za ním šiel. Cirkev z neho urobila mučeníka pre svoje špinavé zámery, postavila obrovské kostoly, kde naháňala hrôzu zaostalým chudákom, a neustále im hrozila tým svojim Bohom, celá Biblia je len o vyhrážaní sa a naháňaní strachu - "poslúchaj, lebo bude zle - Boh Ťa potrestá". Každá viera má svojho Boha, nie je to zvláštne? Ktorý je teda ten správny? A ešte jedna vec - Adam mal s Evou dvoch synov - Kaina a Ábela, kde sa vzali potom tí ďalší ľudia, ako to Biblia v Starom zákone opisuje. Takže nebol len prvotný hriech v podobe jablka, šlo aj o smilstvo v tej najhoršej podobe...zamyslel sa niekto z veriacich nad týmto ? )

khkt
23. nov 2017

@ankastevko Nemôžeš stavať svoju vieru na tom, ako sa správajú veriaci ľudia okolo teba. Inak budeš stále sklamaná, pretože všetci sme iba ľudia a robíme chyby, ubližujeme druhým a áno, hrešíme. Toto obdobie, v ktorom sa nachádzaš je dobré a úplne normálne, musíš zanechať za sebou detskú vieru a pohnúť sa ďalej. Dôležité je, či sa chceš pýtať a hľadať, alebo nie. Ja ti radím, aby si sa nedala odradiť zlým príkladom okolia, ale hľadala Pravdu sama za seba. A kto hľadá, ten nájde. 🙂
A k otázke. Ja som veriaca, istý čas som rebelovala a žila si podľa seba. Asi pred 10 rokmi som zažila zlom, keď som začala aktívne žiť vieru, našla som rovnako zmýšľajúcich ľudí a bola som veľmi šťastná. Potom ma jeden blízky človek veľmi sklamal a bola som tam, kde predtým (skoro). A odvtedy pomaly namáhavo idem dopredu, snažím sa žiť svoju vieru a samozrejme, od dokonalosti to má ďaleko... No cítim, že keď ja už nemôžem, vtedy ma Boh podrží a spolu to dáme.
Čo ja pokladám z hlavné plus kresťanstva, je to, že učí úcte ku každému človeku. V Božích očiach má každý jeden človek nevyčísliteľnú cenu. V očiach kresťana by to malo byť rovnako. No často sa namiesto toho sústreďujeme na chyby tých druhých, možno preto, aby sme si ospravedlnili svoje vlastné. ☹

0silvia0
23. nov 2017

@libawet prepáč, ale máš to trošku domotané. Sám Ježiš založil cirkev, takže to bola jeho vôľa. Asi si nečítala Nový zákon, lebo tam žiadne bububu nie je...
To je tak keď niekto vytŕha niektoré veci z kontextu, alebo pozná len časť celku a na základe časti z celku stavia svoje presvedčenia...

mijo53
23. nov 2017

@libawet nebudem sa vyjadrovať k tvojmu presvedčeniu ani k cirkevným veciam, len absolútne nesúhlasím s tým, že z tvojich daní sa prispieva na cirkev, z mojich sa prispieva na šport a ja osobne som športové drevo, zvládnem tak primeranú turistiku, prechádzky, plávanie, za ktoré si zaplatím a čo teraz? do divadla tiež nechodím každý deň, aj keď žijem v meste, divadlo nemáme a čo teraz, ak chcem ísť, tak benzín si musím zaplatiť sama, ja som za to, nech sa dane rozdeľujú spravodlivo a všetkým skupinám, ktoré sa na nich podieľajú

libawet
23. nov 2017

@0silvia0 skutočne? Nový zákon práve naopak hovorí, že katolícka cirkev nemá svoj pôvod v učení Ježíša Krista a ani jeho apoštolov. V Novom zákone nie je žiadna zmienka o pápežstve, uctievaní / zbožňovaní Márie (alebo nepoškvrnenom počatí Márie, trvalom panenstve Márie...),..... takže je veľmi otázne, kto založil cirkev a kde je vlastne jej pôvod.

libawet
23. nov 2017

@mijo53 a z akých daní sa prispieva na cirkev? Každý, kto odvádza dane tomuto štátu, platí aj na cirkev, či chce alebo nechce, cirkev nie je samostatná, patrí pod štát. Rovnako je to aj s kultúrou, či športom, nezáleží, že Ty nechodíš do divadla a nešportuješ.

permanentka
23. nov 2017

Je to o vnutornom presvedceni cloveka, nie o tom ako sa sprava moj sused, rodina, kamarat. Ak je sused debil, nebudem za to vinit Boha a neverit v neho, ak sused je najuzasnejsi clovek, tiez nebudem kvoli tomu verit v Boha. Ja osobne verim v Boha nie preto ze ma moja sestra narusene vztahy alebo nema ale preto ze chcem, ze verim, ze som sa presvedcila. Pekny den vsetkym 🙂

libawet
23. nov 2017

@0silvia0 OK, ospravedlňujem sa a opravujem len vetu : " celá Biblia je len vyhrážaní sa...." - Starý zákon je len o vyhrážaní sa, prikazovaní a zakazovaní....

deti95060810
23. nov 2017

@libawet to nie je len v Biblii, príkazy, zákazy a všetko čo máš a nemáš - to je v dnešnej dobe všade...v práci, v každej polit. strane musíš držať hubu a krok a tak čo potom len spomínaš Bibliu...🙄

libawet
23. nov 2017

@deti95060810 lebo sa tu bavíme o viere a Bohu? K tomu patrí aj Biblia.

erikavesela
23. nov 2017

@bmuller jasne a co tak prijat verzou, ze zem nevytvoril boh, ze su to len fyzikalne a chemicke procesy?...to uz veriacim nesedi?..lieky a technicke vydobytky vyuzivat je samozrejme, ale prijat teoriu, ze zem nevytvoril boh, to uz nie

libawet
23. nov 2017

Mne viera človeka v čokoľvek alebo v kohokoľvek nevadí, pokiaľ ma o tom nezačne presviedčať a napádať moju vieru. Každý má právo si veriť čomu chce. Je to každého slobodná vôľa. Vadí mi cirkev a k tomu som sa už vyjadrila.

cartridge
23. nov 2017

@mijo53 Pýtam sa preto, lebo niektorí veriaci naozaj majú nejaký "rebríček" alebo poradie - na prvom mieste Pán Boh, a až potom manžel, deti, rodina, atď. Ak to je takto u mnohých veriach ľudí takto, nemali by svoj život radšej "venovať" službe v cirkvi, aby boli bližšie Pánu Bohu? Ak je na druhom mieste manžel, a prepáč, až potom deti ...... (preto som sa pýtala). Keby to bolo aspoň na jednej úrovni, ale mať prvé, druhé, tretie miesto .....??? Pre mňa je najviac zo všetkého moja rodina - moje deti a môj manžel a za toto ďakujem Pánu Bohu, a verím, že Pán Boh sa za to nebude na mňa hnevať, že som ho neuviedla do riadku č. 1.

bmuller
23. nov 2017

@erikavesela a to ti kto povedal, ze veriaci veria, ze Boh utlapkal Zem ako nejaku vesmirnu fasirku? jaj, a za 7 dni, to je jasne 😉
prepac, ale zda sa mi, ze niektori - veriaci i neveriaci - akosi neupgraduju svoje fixne idey o tom, ako zmysla ta druha skupina 😀

moni73
23. nov 2017

@erikavesela pleties jablka s hruskami. Technicke vydobytky a stvorenie sveta... ja nie som presvedcena veriaca, aj tak si viem kludne vybavit, ze svet stvoril boh - aj velky tresk, aj chemicke a fyzikalne procesy. Staci len mat fantaziu a neklast hranice...

erikavesela
23. nov 2017

@moni73 nie nepletiem..ty.siozno vynilimka, ale ked neplati fyzika a.chemia vo vzniku zeme, tak neplayi mikde, nie?....ani pri vzniku cloveka, ani nikde inde...

ziwka
23. nov 2017

@libawet nemali dvoch synov len tamti dvaja su najznamejsi. vsetci sme z incestu ked to tak povies :D preto.je ludstvo take retardovane... cirkev zalozil kristus. To ze nejaky sikovnik si povedal ze sa na tom bude dat paradne nabalit a manipulovat masami ludi pricom sa ukryva za cirkev je druha vec. V prvotnej cirkvi neslo o to nahrabat si zlato a moc.... krestania boli prenasledovani lebo zrazu prestali kralov a faraonov povazovat za najvyssie bytosti a to sa im nepacilo. Ale ked uvideli ze tudy cesta nepovede tak sa prisposobili upravili si krestanstvo tak ako im vyhovovalo aby im to dojilo a ludia sa bali.... voila a zrazu odpustky, peklo, certi, ak si nekupis odpustok zomries a budu ta varit certi v kotli s olejom bu bu bu ... dobra ryza..... ale aj to sa znepacilo par ludom v ich radoch pretoze to uz bolo cez ciaru. Hej stary zakon je o oku za oko a zube za zub.... preto je novy zakon o laske a odpustani.... cirkev nikoho neovlada.... cirkev tvoria ludia...ti ovladaju tych co sa ovladat daju. S cirkvou nie je nic to s ludmi co ju tvoria je nieco v neporiadku

deti95060810
23. nov 2017

@libawet ale príkazy a zákazy nemáš len v Biblii...😉

zarao
23. nov 2017

Ja velmi nechapem, naco pani tuto temu zakladala. Uz dlho sa tu nikto nerozhadal? A ze "ja som mala zly zivot prave kvoli Bohu..."???uz vychladla Tvoja tema, ze si cierna ovca rodiny, tak teraz nam budes svoj strasne tazky zivot opisovat tu? Mimochodom dedina v tomto nie je inaksia ako mesto. Tak isto tu mame 16rocne mamicky a napriklad zo skolky sme asi dve-tri rodiny co chodia do kostola,tak neviem, preco poniektore tvrdia, ze byvat na dedine je ako v klastore.

bmuller
23. nov 2017

@erikavesela ake zakony neplatia pri vzniku zeme a cloveka podla veriacich? nech uz konecne prestanem zit v sladkej nevedomosti 😉

libawet
23. nov 2017

@ziwka tak to mi je novinka, že Adam s Evou nemali len Kaina a Ábela. Biblia pozná na počiatku len ich, preto je zvláštne a divné, z koho vzišli tí ďalší ľudia, lebo zrazu ich bolo plno. Môžeš mi teda povedať, koho ešte mali Adam a Eva okrem Kaina a Ábela? Rada sa poučím. Cirkev ovláda svoje ovečky už len tým, že tam ten farár káže a čo káže. Vždy niečo z tých kázní v človeku zostane, chceš mi povedať, že nie? Načo tam potom chodia? Predvádzať sa jeden pred druhým? Sledovať sa, či ten a ten chodí do kostola? A keď nechodí, dobre ho ohovoriť?
Cirkev nezaložil Kristus alebo určite nie v tejto podobe v akej je a čo sa z nej stalo. To keby teraz videl, tak ich musí s tým bičom všetkých vyhádzať a možno by aj bolo dobre.

libawet
23. nov 2017

@deti95060810 ale jasné , že áno, ale toto je téma o Bohu a viere, prečo by som sem miešala niečo iné ? Keď bude téma o politike a vláde, tak sa vyjadrím tam a nebudem tam zasa trepať Bibliu.

jennky13
23. nov 2017

libawet, a ktora cirkev ti vadi ?

libawet
23. nov 2017

@jennky13 mám za to, že sa tu bavíme o rímskokatolíckej cirkvi, nie?

selema
23. nov 2017

Áno "verím" ... tak ako na iné ROZPRÁVKY ... "verím" napríklad na " Červenú čiapočku ... Snehulienku a sedem trpaslíkov ... či Sedemhlavého draka ..." 😀😝

P.S doporučujem si pozrieť dokument: "Pravda a lož o ľudstve"👍

mijo53
23. nov 2017

@libawet no veď o tom píšem, nezáleží či ti chodíš do kostola, ja nechodím do divadla, je to fifty fifty

mijo53
23. nov 2017

@libawet to len ty máš za to, do katolíckej cirkvi patrí asi 19 cirkvi, najbližšie k rímsko katolíckej je napr. greckokatolícka, ktorá má obrady v slovenčine a v staroslovenčíne, kresťania sú aj pravoslavní, evanielici ap., prečo práve rimsko katolická, ja som rímsko, manžel grécko, takže poznám obidva obrady