icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

katka1981
23. nov 2017

@ankastevko, zla bude cim dalej viac, lebo ludia sa vzdialuju od Boha a keby si citala Bibliu vies preco. Presviedcat nikoho nebudem, ani necakavam reakcie na moj koment. To ci niekto v Boha veri alebo nie, je kazdeho osobna vec. Mys me veriaci a tiez sa chovame k sebe ako psy. Pretoze sme obklopeni stresom, stale nahanacky, nemame na seba cas a na Boha tiez. To, ze sa pred spanim pomodlim, alebo ked ho o nieco prosim je nic. Je to malo. Myslim si, ze odpoved najdes skor v Biblii ako tu.

mijo53
23. nov 2017

@cartridge vieš prečo, lebo manželstvo je sviatosť, ktorú ustanovil Ježiš, deti sú dar Boha, preto na prvom mieste je manžel, manželka, jasné, že každého miluješ ,ale inou láskou, aj rodičov milujeme, lebo nám dali život, ale po uzavreti manželstva sa pupočná šnúra má prestrihnúť, muž opúšťa otca, matku a vinie sa k svojej žene

ziwka
23. nov 2017

@libawet ja som nevravela ze kristus zalozil taku cirkev ako ju teraz pozname my.... ja som povedala ze zalozil cirkev. Cirkev ktora mala byt kralovstvom bozim na zemi. A eva mala minimalne jedneho dalsieho syna Seta po tom ako kain zabil abela. Kniha genezis od 4tej kapitoly je plna toho kto s kym a koho porodil a kto si koho vzal v podstate su opisane pociatky. V 3 kapitole po vyhnani z raja sa pise ze adam pomenoval svoju zenu Eva co znamena pramatka vsetkych ludi. A v tom dalsom mas uplnu pravdu naco poniektori chodia do kostola... je to smutne ale presne si to vystihla. A trebalo by niekoho s bicom ... inak dobre sa mi s tebou konverzuje 🙂 uz davno sa mi nestalo ze som ja bola v pozicii obhajcu veci duchovnych :D

libawet
23. nov 2017

@mijo53 lenže kultúra a šport nie je o Bohu. Cirkev je v tomto špecifická, pretože zhlukuje hlavne veriacich ( neviem, či niekto neveriaci chodí do kostola, aby sa tam modlil, možno len ako návšteva historickej pamiatky ), cirkev by si mala sama na seba zarábať a oddeliť sa od štátu, pretože žije čisto z našich daní - aj veriacich a aj neveriacich. To sa o kultúre a športe povedať nedá, pretože nežijú len čisto z našich daní, vedia si na seba zarobiť aj sami.

alaguema
23. nov 2017

@libawet obvykle podobné debaty skĺznu presne k týmto záverom, aké si vyviedla ty...Ale to je scestné, pretože viera (alebo presvedčenie o existencii boha) nemá s cirkvou v podstate nič spoločné, viera nie je ani v najmenšom podmienená existenciou vôbec nejakej náboženskej inštitúcie, či je to už RKC, alebo iná...Tieto inštitúcie sú dielom človeka, sú vo svojich prejavoch nanajvýš svetské a ľudia, ktorí skutočne uverili, že si v spovedi vykúpia všetky svoje hriechy, sú obvykle tí, ktorí majú k skutočnej viere asi najďalej, Konajú mechanicky tak, ako to majú naučené, v podstate poslušne, ale bez akejkoľvek hlbšej úvahy, sú to v podstate v tomto smere len veľké deti, ktorým bolo celý život opakované, že ak budú poslušní, prídu do neba. Samozrejme, myslí sa tým poslušnosť voči cirkvi, ktorá z nej žije.

libawet
23. nov 2017

@ziwka hej, takto by sme to mohli o Kristovi povedať, myslel to totiž úplne inak a jeho úmysel bol čistý a nezištný...táto cirkev by ho ako zakladateľa mohla len uraziť. Fajn, tak mala Seta, ale bol to zasa len muž, jej syn, s kým splodil tých ďalších ľudí? S Evou, so svojou matkou? O toto mi ide. Eva, žena, tam bola len jedna....aj keby mala dcéru, s kým by plodila ona ? S Adamom, so svojim otcom, či s bratmi ? Tu nejde o jablko, to bol len zlomok....

mijo53
23. nov 2017

@libawet aj cirkev nežije len z dani, veriaci prispievajú dobrovoľne, nikto ich k tomu nenutí, športovci nech si zarobia výberom vstupného na zápas, to isté divadelníci na lístkoch do divadla, nikto nenúti nikoho v kostole koľko má dať do košíka a nakoniec všetko je od Boha, napr. talent, na ktorom samozrejme musí pracovať a zveľaďovať ho

libawet
23. nov 2017

@alaguema a dá sa dospieť k iným záverom? Nedokážem sa vyjadriť len k viere, k Bohu...bez toho, že nespomeniem cirkev.

marusik
23. nov 2017

Verím, lebo zažívam Boha vo svojom živote. Denne. A je to jedno veľké dobrodružstvo🙂 Mňa na Bohu fascinuje láska - od neho sa učím milovať... tiež denne.

Pre komplexnejšie argumenty odporúčam knihu Jozefa Ratzingera - Úvod do kresťanstva. Nie je to žiadna rozprávka, či román, čo zhltneš za pár hodín, ale oplatí sa ju prelúskať, ak hľadáš seriózne základy pre svoju vieru. Nájdeš ju už asi len v knižniciach, príp. u nejakých kňazov vo vlastnej knižnici. Mne ju manžel zháňal niekoľko týždňov...

jennky13
23. nov 2017

libawet, v Boha neveri len Rimsko katolicka cirkev, je vela inych a v tychto casoch vznikaju tzv. slobodne krestanske spolocenstva .....ale v jednom mas uplnu pravdu a to v tom, ze to co clovek hovori, tak by mal zit alebo aspon chciet zit. Na druhej strane ateisti tiez niektori chcu zit dobre a moralne, ale nie kazdemu sa to dari. Su aj nemoralni ateisti a to nikoho neprekvapi. A nikomu nevadi, ze sa navonok snazia vyzerat ako slusni ludia, ale tiez su medzi nimi ti co podvadzaju , kradnu, klamu .....tak co s tym ?

libawet
23. nov 2017

@mijo53 keby mala cirkev žiť z toho, kto im tam v tom kostole dá do zvončeka, tak sa im už aj ten kostol zrúti. Predstav si, že za zápasy a divadlo, kino sa platí. Ešte sa mi nestalo, že by ma pustili zadarmo. Talent je jedna vec, no makať na ňom druhá a tie prachy, čo rodičia platia za športy svojich detí je vec tretia, to z daní štátu nejde určite.

basska_b
23. nov 2017

Ja som tiež vyrastala vo veriacej rodine, ale teda zistila som, že to nie je pre mňa. Mala som k tej vierouke viacero výhrad, nemá zmysel to tu asi rozpisovať... najmä neustále sypanie popolu na hlavu, že akí sme všetci zlí a hriešni... Fakt ma ani nebavilo, čo sa tam v kostole rozprávalo. Vraj sme bratia a sestry, nuž ale necítila som sa tam ako medzi "svojimi"... aj tak mi boli tí ľudia cudzí.

Dá sa veriť aj bez príslušnosti k cirkvi... Ako mi hovorí môj manžel, nezažila som ani nejaký taký "duchovný zážitok" - že Boh ku mne hovorí, alebo že by som videla zázrak. Proste Boh ma sám neoslovil. Ale ja som ho ani nehľadala. Mne ten pocit nechýba, zverovať sa nejakej vyššej entite v modlitbe so svojimi problémami... mám pocit, že riadim svoj život aj tak sama a keď si nepomôžem sama, nikto mi nepomôže.

Nikomu to neberiem, mám kamarátov, ktorí sú veriaci a vidia aj v tej komunite okolo cirkvi svoj zmysel života a sebarealizáciu. Nech sa páči, ak sú takto šťastní, tak OK. Ale rovnako nemám rada, keď mňa niekto chce misionovať a obracať na vieru. Aj tak sa snažím žiť ako slušný človek a činiť ľuďom dobre. A to myslím, že má človek v povahe. Kto taký nie je a nežije tak, tak sa môže biť do pŕs, aký je kresťan, ale je to pokrytectvo.

ziwka
23. nov 2017

@libawet myslim ze su veci ktore nam nie su sudene pochopit a neda sa brat biblia od slova do slova. V raji boh povedat dotycnym dvom milujte sa a mnozte sa. Potom to posrali a boh to pozmenil mohli.sa milovat a mnozit ale za cenu bolesti... Pre nas je to nepochopitelne ak to fakt bolo tak ze dajme tomu eva mala x deti a tie sa medzi sebou rozmnozovali. Tazko povedat ci je to len metafora ako vacsina biblie alebo fakt.

mijo53
23. nov 2017

@libawet vidíš, aj od tých turistov by mali v kostole vyberať? a oni si to obhliadajú zadarmo, kostoly sú tiež pamiatky a tie treba tiež zveľadovať, priznaj sa, v akom kostole, katedrale si bola u nás alebo v zahraniči

libawet
23. nov 2017

@jennky13 áno, jasné, že sú nemorálni ateisti a že ich je, neúrekom, len vieš, nebúchajú sa do pŕs v kostole, nemodlikajú k Bohu, sú si sami zodpovední za svoje činy a na nikoho ich nehádžu. Áno, je zlé, že konajú zle.

libawet
23. nov 2017

@ziwka ja to vnímam tak, že toto im v tej Biblii ušlo ( a nielen to ) 🙂, že nerátali s tým, že by sa raz mohol niekto nad tým zamyslieť. O Biblii sa vraví, že je kniha kníh, no môže sa tým niekto, čo je tam nakázané, prikázané, zakázané, vyslovené, zaznamenané....dnes riadiť? A ako berie cirkev Bibliu v dnešnej dobe? Mnoho farárov si svoje kázne už zmodernizovali, mnohí tam už pletú aj politiku, reklamy, seriály, filmy, piesne....no ten základ Biblie a spevov tam zostáva - pri sobáši, krste, pohreboch, ale aj bežných, či nedeľných kázní....

terezka1947
23. nov 2017

@dasafashion veľmi stručne a výstižne napísané,suhlasim

terezka1947
23. nov 2017

@ankastevko tak si mala rovno napísať,s ktorou vierou nesúhlasis,je to dosť veľký rozdiel ....či riešiš fanatikov z nejakej novej cirkvi alebo inú cirkev

libawet
23. nov 2017

@mijo53 ako som napísala, vnímam kostol ako historickú pamiatku a peknú, dokonca atmosféra vo vnútri kostola je upokojujúca, akoby čímsi iná. Nevadí mi, keď mesto či obec opraví na ňom, napr. fasádu, či strechu - z našich daní, to je OK. Mne vadí, keď cirkevní hodnostári žijú aj z mojich daní, zo štátnych daní, pretože mi vadia - "kážu vodu piť a sami pijú víno", sú to farizeji a oni sú tí, ktorí tvoria cirkev. Napokon - koľko zla narobili, nemanž. deti plodia, klamú a kradnú - býv. trnavský kňaz Róbert Bezák toho predsa dosť odhalil, ale to je už asi na inú debatu a bolo ich veru že dosť.

0silvia0
23. nov 2017

@libawet Biblia sa dá čítať aj ako 2D, vtedy tam máš len príbeh, alebo rozprávku, vtedy ti dá len príbeh, nič viac. Ale ak ju dokážeš čítať ako 3D, čiže chápeš všetky súvislosti a prirovnania, podobenstvá a príbeh si naaplikuješ na dušu, až vtedy ti Biblia dokáže niečo dať...

gennara
23. nov 2017

@libawet Budeš veľmi prekvapená, ale cirkev nežije len čisto z našich daní. Z našich daní sú len platy kňazov. 38 miliónov eur ročne - katolícka cirkev 23miliónov podľa počtu hlásiacich sa k danej cirkvi je vyrátaný pomer. To by cirkev ani nefungovala, keby bola financovaná len z našich daní. A keď si pozrieš, kto spravuje hospice a podobné "nerentabilné projekty", tak zistíš, že štát sa ľuďom na okraji spoločnosti vôbec nevenuje a supluje to cirkev. A koľko opatrovateľov starých a opustených ľudí je z katolíckej charity a koľko je štátnych. Cirkev dáva štátu oveľa oveľa viac ako nejaký krivonohý futbalista. Len si pozri staršie články, koľko sme z našich daní zaplatili Širokému, aby sme vyplatili dlhy Váhostavu a on sa na nás mohol usmievať zo svojej vily na Belize či kde ju má. To ľudí nerozčuľuje, že to je z našich daní. Len toľko na margo toho omieľaného cirkev je platená z našich daní.

libawet
23. nov 2017

@0silvia0 ja som Bibliu čítala, priznám sa, nie všetko, lebo to sa ani nedalo, aspoň mne teda nie ( Starý zákon ma doslova nadvihoval ) a Nový zákon ? OK, je o odpúšťaní si, láske a viere....nielen o tom, ale pre mňa Biblia je čosi ako niekým celé vymyslené za jedným účelom, a to je poslušnosť a viera v Boha, lebo len tak budeme spasení....nemôžem sa s tým stotožniť, pretože som ateista a v Boha ako takého neverím. Verím v energiu a v Ježiša Krista, no nie v podobe ako ho vykresľuje dnešná cirkev, verím v neho ako v obyčajného človeka s lieč. schopnosťami, s vyššou inteligenciou ako bolo vtedy obvyklé, s manželkou Máriou Magdalénou a deťmi.....ale to sa zasa len opakujem.

ziwka
23. nov 2017

@libawet tak ono vela robi aj preklad je xy prekladov s drobnymi odlisnostami a uz to.napriklad sposobuje odlisny vyklad a interpretaciu. Podla mna je fajn ked farar aplikuje to co je v biblii na.modernu dobu clovek vtedy vidi ze je nadcasova. Keby som chcela pocuvat len historicky.vyklad a nic nove pouzitelne dnes isla by som do muzea. Doba sa meni ale prapociatok viery a biblia je stale ta ista to len my si to upravujeme tak aby nam to korespondovalo so svedomim a moralkou.....ja si rada vypocujem nieco nove a svieze. Boh nie je jednotvarny a nudny. Nemyslim si ze v biblii je nieco chybne alebo ze jej nieco unika. Napisal ju clovek a uz to vselico vysvetluje. My sme dost obmedzene bytosti aby sme vsetko vedeli ponat.

libawet
23. nov 2017

@gennara no veď áno, ale tu máme tému o Bohu a viere, nie o politike, keď bude o politike, napíšem aj tam.

gennara
23. nov 2017

@libawet No veď áno, ale ty si tu vytiahla to platenie z rozpočtu, že cirkev je platená len z našich daní a nijak inak. Je to demagogické tvrdenie, pričom informácie sa dajú tak ľahko nájsť a zistiť si, že to celé je úplne inak. Ale máš pravdu, to je už politika a tiež to nemám chuť riešiť.

bmuller
23. nov 2017

@libawet to o tej dolezitosti kazni je mozno tvoj dojem, zalozeny sice na logickom predpoklade, ale... kazen je len doplnok liturgie, urcite nie hlavny bod - ono to sa pre nezainteresovaneho tak zda, ze kazen je najdolezitejsia, lebo ta je vzdy ina , kym "zvysok" omse =liturgia, je stale takmer rovnaka. ale je to naopak, kazen je len doplnkom a kedysi asi sluzila najma na podrobne vysvetlenie v rodnej reci pre ludi, kedze pristup k vzdelaniu bol obmedzeny. dnes moze tiez sluzit na zamyslenie nad evanjeliom. motivovat k zamysleniu a pod., urcite nie k nejakemu robotickemu preprogramovaniu mozgu veriacich 😀
tym nijako nechcem znizovat dolezitost kazne ako sucasti omse, ktora sluzi pre hlbsie zamyslenie, povzbudenie ducha, mozno vysvetlenie suvislosti / ale rozhodne by viera veriaceho nemala stat na tom, ci ma ich farar dobre alebo slabsie kazne 😉

katkabalon
23. nov 2017

@libawet treba si prečítať bibliu 🙂 tam máš všetko vysvetlené odkial sa vzali tý všetci ľudia 🙂

ziwka
23. nov 2017

@libawet nemozes sa oznacit za ateistku ked vzapeti povies ze veris v nejaku energiu a jezisa krista. To sa vylucuje. Bibliu mozes brat ako dobry bestseller plny epickych vojen a bojov, intrig na jednej strane a na druhej nejakeho superhrdinu co prisiel spasit svet. Alebo si v nej mozes najst akysi duchovny kompas. Ludia zijuci v spolocnosti si odjakziva vytvarali urcite pravidla a podla nich sa riadili. Inak by tu bola anarchia bezvladie no proste cele zle. Biblia je tiez urcitym sposob nieco co ti moze pomoct zit lepsie. Nie vsetko je tam pisane priamo polopate. Prave preto je to tak sirokospektralne aplikovatelne pre kohokolvek kto ma zaujem.

libawet
23. nov 2017

@ziwka v Biblii je veľa vecí na zamyslenie sa a urobení si následne svojho vlastného úsudku na základe aj svojho zdravého rozumu. Mám inak aj za to, že je veľa veriacich, čo Bibliu nečítali, že ani netušia, čo v nej je.

libawet
23. nov 2017

@ziwka veriť v energiu? Veď to je zákon fyziky. Energia vzniká a nezaniká. Keď zomrie človek, má energiu, tá energia z neho sa nestratí, splynie s okolitou energiou. Všetko má energiu, aj kameň, strom, rieka, vzduch.....A Ježiš Kristus ? Je predsa dokázané, že žil. Takže pokojne môžem zostať ateistkou 🙂
Bibliu, zákony v nej, prikázania... ( kedysi ) stvorili ľudia na ovládanie iných ľudí, dnes je už vnímaná inak.