icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

bmuller
23. nov 2017

@libawet no dobre, ale ked sa zamyslis nad evoluciou 🙉 to sa tiez naraz vyvinulo tolko jedincov homo sapiens, ze sa na zaciatku mohli mnozit tak, ze nikto nebol s nikym z ich predkov pribuzni? na toto tiez asi nepozname odpoved, ale teda - hlavne kedze prapredkovia neboli uvedomeli, skor zivocisni a zili v tlupach - je vysoky predpoklad, ze sa parili pribuzni medzi sebou. nerobme si iluzie 🙊

libawet
23. nov 2017

@katkabalon Kain sa miloval so svojou ženou, tá počala a porodila Chanocha....kde Kain tú ženu zobral, keď boli len Adam, jeho otec, Eva, jeho matka a jeho brat Ábel, vlastne ten už vtedy nebol, lebo ho Kain zabil.

rakahaka
23. nov 2017

Bola som vychovana ako katolik, no cim viac chcela mama aby som isla v nedelu do kostola, tym viac sa mi tam nevhcelo. Vecne hadky o nedelnej omsi. Na isty cas som si s tym dala pohov, zili sme teraz uz s manzleom “nadivoko” asi 3roky, dokym sme s muzom nezabludili do kostola a nepocula som kazen jedneho knaza, bola to megakazen, plakali asi vsetci...bola o odpusteni. Nasledne potom som sa k nemu dostala na spoved, kde mi nedal rozhresenie 😀 a povedal ze sa mame zobrat. Ja som to povedala muzovi a on povedal ze dobre o 2mesiace sa berieme :D (moj muz co sa nechcel nikdy zenit). Odvtedy sme si vymodlili dieta, byt... a snazime sa zit ako skutocni katolici a nerobit hanbu cirkvi. Niekedy je Boh hmatatelnou situaciu, kedy je neverit nemozne 🙂 Dany knaz je nasim dobrym priatelom, ktory vysekal mojho muza z okultizmu.
Viera v Boha je nam alfou a omegou. Cim viac sa snazime zit lepsie, tym na nas, vieru, Boha ci cirkev idu vacsie utoky. Tento zivot na zemi je len boj o dusu medzi Bohom a diablom. Kazdy ma slobodnu volu a kazdy raz pride pred Boha...🙂

janulik2008
23. nov 2017

@mijo53 neobvinujem ho zo vsetkeho. moze za to doktorka kt. ho mala poslat na vysetrenia nie nahovarat ze iba prechladnutie. ake no a co? nie kazdy je taky ze no a co? on sa na mna tesil posledne zelanie bolo vidiet ma nesplnilo sa mu to. a ani tu sviecku mu nemozem na cintorine zapalit

libawet
23. nov 2017

@bmuller ...len tých jedincov tam vzniklo asi viac a nemuseli byť príbuzní, jedni vznikli tam, iní tam, je viac miest na planéte, kde sa prapredok človeka objavil. Biblia slepo hlása o Adamovi a Eve na počiatku verzus život bez hriechu. Ten hriech tam bol hneď v prvopočiatku - smilstvo. Hovorím - "kážu piť vodu a sami pijú víno".

gabrielka450
23. nov 2017

ja verim v Boha
neskutocne mi pomáha...
ked som na dne, nevládzem, nemam sil, vtedy sa modlim este viac a citim ho pri sebe
ked ma moje dieta obíme, pobozka, vtedy mu dakujem za zivot dietata. kebyze nie Boha nemam ani dieta

mijo53
23. nov 2017

@gennara vieš to lepšie napísať ako ja, som rada, že si to napísala, a na tom krivonohom futbalistovi som sa zasmiala

bmuller
23. nov 2017

@libawet ale ani u evolucneho vysvetlenia vzniku ludstva teda nevieme povedat, ci to bolo tak, ze prapredkovia pribuzni neboli, to si mozeme len zbozne priat. a skor nie ako ano - lebo kedze vznik ludstva nebol nijak hromadny, tlupy boli od seba vzdialene a nemali vela clenov. no ale co uz teraz, tak sme dako tu 🙉
a podobne s biblickym popisom stvorenia ludi - no ako pises, Bibliu dnes treba vnimat inac, aspon teda tie "striktne" fakty o vzniku ludstva. proste sme nejako vznikli a dnes sme poznanim uz inde, nemusime predsa verit ci neverit na zaklade slepeho suhlasu ci odmietania, co nemozeme potvrdit ani vyvratit. a co je mozno len obrazne a skratkovite (Adam, Eva, jablko).
ako pisala ziwka vyssie - pekne vyraz vnimat Bibliu ako duchovny kompas..., nie vedecke vysvetlenie prirodnych javov...😉

alaguema
23. nov 2017

@libawet určite sa dá oddeliť viera od cirkvi. A dokonca si myslím, že by to svetu len prospelo. Moje osobné presvedčenie existuje úplne nezávisle na akejkoľvek cirkvi, či náboženstve. Mimochodom, mimo RKC existuje x iných vierovyznaní a asi by sa na teba divne pozerali takí hinduisti, keby si im tvrdila, že hovoriť o viere a Bohu sa dá len v kontexte kresťanstva, alebo dokonca len v spojitosti s RKC...😉

sticker
mijo53
23. nov 2017

@janulik2008 prečo nemôžeš zapáliť sviečku, nerozumiem, to no a čo znamená taký je život, nevieš hodiny ani dňa

janaemmka
23. nov 2017

@libawet Adam a Eva mali viac deti, dievčatá i chlapcov. Biblia spomína len Kaina, Ábela a Seta.

0silvia0
23. nov 2017

@libawet nenapadlo ti ze Adam a Eva su spominani preto ze su dolezitym prvkom dolezitej vetvy v ludstve? Boli stvoreni Bohom a boli pre neho doleziti...skus to vnimat menej rukolapne asi takto: Boh chcel stvorit dvoch ludi ktori by sa mu podobali, ale napriek jeho snahe tito ludia nedokazali na seba prevziat bozske vlastnosti ale sa stale spravali ako obycajni ludia. Stale je v Biblii spominana snaha Boha slachtit ludi, prostrednictvom prikazani ich uci ako sa spravat a ludia stale nechapu a upadaju do klasickych ludskych osidiel a stale dokola. Ale kazdy v Biblii vidi co vidiet dokaze a ake ma vnimanie...

janaemmka
23. nov 2017

@monika2012 To nie je modlárstvo. Sochy, obrazy majú výchovnú a vzdelávaciu funkciu.

jana_eyre
23. nov 2017

@libawet myslis, ze prapredkovia cloveka uvazovali nad tym, ci sa rozmnozuju s pribuznym alebo nie? 😅 to uprimne pochybujem..

jennky13
23. nov 2017

libawet mas moj obdiv, ak si si vsetky odkazy precitala. Naozaj vazim si to, ze si to nezabalila, ale komunikovala so vsetkymi nami. Si super.

deti95060810
23. nov 2017

@selema hlúpe...

selema
23. nov 2017

@deti95060810 ... reálne ...

moniciak
23. nov 2017

Som veriaca a praktizujúca kresťanka, pracujem aj v cirkevnej škôlke ako učiteľka, je to jedna budova so školou, tam je dcérka teraz prváčka a malého k nám do škôlky idem zapísať od septembra, takže viera ma sprevádza aj v práci. K dôvodom, tak už od môjho detstva ma brávali do kostola, dvojča mojej mamky je rehoľná sestra, u nás je to brané prirodzene, ale nie sme žiadni fanatici, ako príkld uvediem, že som porodila v sedemnástich a aj napriek deťom si občas chodievame vyraziť aj na diskotéku. Môj muž do nášho kostola často nezavíta, asi iba na sviatky a nevadí mi to, nenútim ho. Verím, pretože občas sa vyskytnú situácie, nejdem konkretizovať, keď som veľmi konkrétne cítila Božiu pomoc a nikdy ma neopustil, stále ma vypočuje a dodáva mi energiu, keď človek verí, je v mnohých veciach odolnejší a vyrovnanejší, neviem si predstaviť nemať nádej, tu nejde o chodenie do kostola ani o nejaké cirkevné spoločenstvá, teraz píšem o vnútornej opore v každej životnej situácii. 🙂 .-)

moni73
23. nov 2017

Kedysi davno, ked o nijakej cirkvi este clovek nechyroval, veril. Myslim, ze verili vsetci o com svedcia aj jaskynne kresby a milion inych veci. Takze viera a cirkev sa da oddelit velmi jednoducho.
Nerozumiem detinskym (aspon teda pre mna) problemom kto s kym mal deti... a vrchol tohto vsetkeho pre mna predstavuje nemoznost neposkvrneneho pocatia. A preco by sa to nemohlo stat? Stavaju sa vselijake "zazraky", toto mi pride este najmenej. Ale v konecnom dosledki je uplne jedno ci sa mnozili pribuzni, ci ich boh stvoril viac, ci pocala neposkvrnene alebo mala jezisa s jozefom... Tieto nepodstatne kraviny predsa nemozu ovplyvnit taku zasadnu vec ako je viera.

mijo53
23. nov 2017

Teraz máme tento týždeň misie, požehnaný týždeň, nádherné katechézy, piesne, spovede, aj generálne spovede, svedectva, každému odporúčam, ak bude mať tu možnosť

myskacici
23. nov 2017

@beky1813 je to na každom z nás. Ja Ta nepresviedčam ani nič podobne. Je to jednoducho tak a preto to tvrdíme. Niesu to žiadne blaboly.

mijo53
23. nov 2017

teraz máme misie, požehnaný týždeň, nádherné katechézy, piesne, spovede, generálne spovede, svedectva, scénky, každému odporúčam, kto bude mať tú možnosť, plný kostol ľudí z mesta a okolia, aj z iných farnosti v meste

petrofka
23. nov 2017

Boh je super 🙂
Len cirkev ma nebavi, ta nema s Bohom nic 🤔

mircalla
23. nov 2017

@ankastevko Nie neverime, verim a vzdy budem verit len tomu, co preukazatelne existuje. Uz len to, ze je x nabozenstviev a za historiu ludstva existovalo x bohov hovori za vsetko. Tiez nepotrebujem barlicky vo forme nabozenstva, aby som sa citila na tomto svete lepsie.

malasandrika
23. nov 2017

@myskacici prečo by to tak malo byť? Všetko čo vy veriaci považujete za fakt dokáže vysvetliť napríklad veda, napríklad teória o vzniku sveta.

moni73
23. nov 2017

@mircalla vies, tomu co preukazatelne existuje, tomu uz verit nemusis. To vies. Verim, ze muz ma nepodvadza; verim, ze moje dieta sa v skole sprava slusne a nikdy medzi kamaratmi nenadava; verim, ze raz budem zarabat 3tis mesacne; verim, ze slovan vyhra khl... toto je viera
Ja som v podstate neveriaci tomas. Ja len velmi dufam😉

mircalla
23. nov 2017

@moni73 Nemozem verit niecomu, co podla mna neexistuje. Pre mna je boh vymysel ludi, aby sa citili lepsie a priserne pokrytectvo. Je to moj nazor, neplanujem ho menit ani o nom diskutovat. Pomerna jasna otazka - z mojej strany jasna odpoved, nemam chut to rozvadzat.

ajka32
23. nov 2017

Raz som bola na jednej omši kde mal kázeň jeden františkán. Veľmi krátku a zároveň veľmi priamu. Povedal, že pokiaľ veríme v Boha a neuznávame sviatosti ani Cirkev svätú sme ako satan. Ten predsa tiež vie, že Boh existuje, ale nedodržiava prikázania a neuznáva sviatosti. Boli to asi dve vety ktoré nezabudnem do konca života 😉

janaemmka
23. nov 2017

Som veriaca a bez viery si svoj život neviem vôbec predstaviť. Je úžasné vedieť, že Pán Ježiš ma miluje až tak, že za mňa trpel a zomrel na kríži. Kto by to pre mňa ešte urobil? Pán Boh je pre mňa priateľom, dôverníkom, láskou. My veriaci to máme určite ľahšie. Svoje ťažkosti, bolesti nie sú len na našich pleciach, ale zverujeme ich do rúk Najvyššiemu. Každý človek robí chyby, ale dôležité je priznať si chybu, oľutovať a snažiť sa byť lepší. Veľa ľudí spomína len chyby veriacich, ale málokedy sa spomenú veľké skutky svätcov, ale aj obyčajných ľudí. Tie krásne skutky sú pre nás ostatných veľkým príkladom. 🙂

lucia_9
23. nov 2017

@rakahaka Krasny prispevok a suhlasim s tebou hlavne v poslednych riadkoch ...a tiez co sa tyka ,ze neverit je niekedy nemozne 🙂 ked tie veci sa zacnu diat nahodne.

Chcela by som napisat pre vas vsetkych 🙂 vzdy som verila v nieco co nazyvame Boh.Nikto ma do nicoho nenutil ani chodit do kostola ale udialo sa mi tolko veci v zivote a hlavne posledny cas ,ze ma viera a Boh pritiahol k sebe sam.Tym ,ze som si vsimala urcite znamenia.Tazko sa to vysvetluje ale jedine co ma vytahuje z pocitu strachu co je po zivote je viera.A co sa tyka zlych veci...hovori sa ,ze vsetko dobre a zle sme si v minulom zivote vybrali samy a deje sa to preto aby sa nasa dusa dostala do vyssieho levelu a nemuseli sme sa vracat vzdy do 3d sveta.Niekedy sa tieto veci deju aby sme si uvedomili svoje predosle spravanie.Samozrejme nie je to nic obdivuhodne ak sa v zivote deju taketo hrozne veci.Ale nenavistou sa dalej nikto neposunie.Ci veriaci ci nie ... kazdy z nas sa raz dozvie co nas caka 🙂 Ja nikoho o viere nepresviedcam a ani nebudem.Kazdy ma moznost volby.