icon

Život pred a počas tehotenstva

ikissedagirl
31. máj 2014

Ahojte, ake mate pocity zo zmeny zivotneho stylu po otehotneni? Nechyba Vam cestovanie, sport, žúry? Neotravuje vas unava a brusko 'navyse' ?

Strana
z2
bajana
31. máj 2014

nie nechyba, nie, neotravuje....ak chcem priviest na svet dieta, musim nieco "obetovat"...mne osobne tato "obeta" vyhovuje...asi to suvisi aj s vekom, uz nemam 20 a pocit, ze "este som si neuzila dost a moj zivot sa nenavratne meni"...skor sa posuva na vyssi, kvalitnejsi level 🙂

lusyke
31. máj 2014

Najprv mi to chybalo ale potom prisla nova zabavka...kupovanie vybavicky.

jaannuusskkaa
31. máj 2014

Ja osobne som pocas tehotenstva ani raz nepomyslela na zurku alebo nejake dalekee cestovanie ved to bolo najkrajsich 9 mesiacov v zivote ktore si treba vychutnat ved zurky tu boli a budu a cestovat sa da aj po porode....tehotenstvom zivot nekonci 😀

ammellia
31. máj 2014

Ja som strasne chcela ist k moru tento rok a stale este aj chcem. Len mi to uz asi nevyjde. To mi "vadi" asi najviac.

lucinka144
31. máj 2014

🙂 v prvom rade som si po otehotneni zacala uvedomovat ze o par mesiacov sa mi zmeni zivot o 100% ..premohla ma obrovska zodpovednost a nieco ako strach o to babetko vomne... aby som mu bola dobrou maminou. cestovanie mi nechybalo...krasny vylet sa da urobit aj do bliskeho okolia. a ked babo povyrastie da sa vyrazit aj do ulic. 😀 ...aj ked pravdu poviem ako mam maleho zurky ma uz vobec nebavia. som rada ze si vecer v klude vylozim nohy pri dobrom filme 😉

stellamaris
31. máj 2014

@ikissedagirl v tehu som nacestovala stovky kilometrov aj letela na vikend do Londyna.V 6.mesiaci 😉 Kilometre som nachodila po obchodoch,za ucelom nakupenia vybavicky.Vsetko super................takze sa da skoro vsetko 😉

sissy27
31. máj 2014

@ikissedagirl keď mne sa ten životný štýl "pred a po" nejako radikálne nezmenil... 😅 nie žeby som pred otehotnením sedela doma a vyšívala, bola som stále aktívna a akčná, fajčenie a tvrdé drogy som teda neužívala ani pred tehotenstvom, a aj počas tehu som si dopriala pohár vínka - dokonca na odporúčanie lekára... športovala som rovnako, keďže teda som sa vždy venovala len takým obyčajným športom v rekreačnom duchu, žiadny skialpinizmus, potápanie ani paragliding (aj keď to potápanie ma láka celý život)... chodila som do práce normálne na plný úväzok takmer do pôrodu (tri týždne pred pôrodom som odišla na materskú), šoférovala som, cestovala, unavená nejak nadmerne som nebývala a brucho navyše ma tiež neobmedzovalo, lebo nebolo navyše ale moje 😀 okrem toho vďaka celoživotnému športovaniu som mala pevné brušné svalstvo,bruško začalo tak naozaj rásť na prelome 6. a 7. mesiaca, prvého pol kila som pribrala v 5. mesiaci, takže pohoda... tehotenstvo nie je choroba, podľa mňa je to úplne prirodzená etapa života väčšiny žien, keďže teda nijako inak sa deti na svet priviesť zatiaľ nedajú, tak z toho hádam nebudeme robiť nejaké halooo... samozrejme, iné je, ak sa jedná o rizikové tehotenstvo, či tehotenstvo, kde bola nevyhnutná asistencia modernej medicíny, tam tú trošku intenzívnejšiu opatrnosť a starostlivosť chápem 🙂

sarinka2012
31. máj 2014

@ikissedagirl Mam dvojročnu dcerku,športujem,cestujeme,na vylety chodime viac ako predtym 🙂 ,kazdy rok dovolenkujeme pri mori a hlavne mozem schodit na tobogany a kolotoče bez pocitu infantilnosti a pohladom okolia lebo ved idem s dcerkou 😀 ovela viac si uzivam dovolenky aj bezne dni,predtym som poznala ZOO len u nas v BA ,teraz mam prechodenych asi 15 a to aj v Čechach a Rakusku,na žury si obcas zajdem,ved nie som jediny rodič ,dcerka moze ostat aj s tatinkom a mame aj dve ochotne babičky,takže sa ujde čas aj na romanticku veceru alebo den ktory mame sami pre seba s manželom...nas život sa zmenil k lepsiemu 🙂 za posledne dva roky som toho videla,zazila a predovolenkovala trikrat viac ako za cely zivot predtym 😀 To teraz pisem o zivote po porode ,ale tehotenstvo bolo v podstate do 7 mesiaca ako bezne dni (športovala som s mierou,vyletovali sme aj dovolenkovali) a tie posledne 2-3 mesiace sa daju zvladnut..teda ani mne co som inak dost akčna sa uz nič nechcelo 🙂

euka210
31. máj 2014

to je stelen zaciatok 🙂 pockaj ked pride babo 🙂

ajsenz
31. máj 2014

Ja mam 20r a ani som nevnímala, že som tehotná. Cestovala som naďalej .. Na diskotéky som nikdy nechodila čiže to nehrozilo a keďže som nechcela ohroziť bábo aj klubove akcie som zatrhla aj festivaly. Rozhodne som ale nebola zatvorená doma. Až od 30tt sa to zmenilo. Prišli príšerne bolesti slabín, vysojyt tlak, preklampsia a boj s časom. . Môžem povedať ,že syn má 14m.ale horšie ma vyčerpalo tehotenstvo. . 🙂 A ja žiadne obmedzenia nevnímam, život mám perfektný aj keď mám 20rokov. . Uzila som si toho viac než dosť keďže som už od 13ky začala aktívne žiť a spoznávať svet.. Mám odcestovane viac ako niektoré 30ky aj odrobebe po brigádach aj vlastnyy biznis som mala... nechvastam sa len chcem aby si videla, že materstvom všetko super začína a aj u "mladých mám"

ajsenz
31. máj 2014

@ammellia však si len v 18tt prečo nie dovolenka? Poznám ženy čo boli pred pôrodom a leteli lietadlom a v pohode

ammellia
31. máj 2014

@ajsenz casovy problem. Mali sme v plane dovcu v oktobri...

borkavan
31. máj 2014

@ikissedagirl no ja vzhľadom na to, že som si 20 rokov žila ako chcela a v ničom sa neobmedzovala, tak som sa totálne vybláznila a zažila som všetko čo som chcela.
vôbec mi to nechýba, že nejdem v piatok von, som rada, že mám dôvod sedieť doma a úplne sa teším na túto zmenu - domácnosť, dieťa-plienky, cumliky atd....
navyše konečne nebudem musieť dumať kam na Silvestra... lebo mala som také heslo, všade byť len nie v rodnom meste na námestí. teraz budem pekne domka s drobcom a s priateľom. joj ako sa tešíííííím.
jediné čo som nestihla bol koncert Kabátu a teraz v auguste majú výrobný koncert, nuž nevadí. ked dieťa odrastie, tak sa na nich vyberiem.

ajsenz
1. jún 2014

@ammellia jaj takto a nedá sa vám ju posunúť na letné mesiace?

ammellia
1. jún 2014

@ajsenz no keby sa dalo, uz by som balila kufre 😀

mysiatko01
7. jún 2014

my sme tiež planovali dovolenku v auguste tak sme museli rychlo zmenit plany 😀 presunuli sme to na jun a ideme lietadlom tak snad bude vsetko ako ma byt 😎

dollynkaa
7. jún 2014

Pravdu? Zmenil velmi. Chybali mi zury flakanie.spolocensky zivot bol zrazu iny.uz sa nedalo ist vecer do mesta na drink ani na korcule na hradzu a so susedou na cigu a je toho vela. Robota zmenit uz som nemohla nocne atd.... ale uz dnes mam skoro 3mesacnu dceru a stalo to zato. Je to fakt dar tie deti.

lajtmanka
3. jan 2015

Mne čo chýba je tancovanie 🙂 milovala som s kamoškou na koncerte pretancovať noc. Nemuseli sme piť ale len som chcela tancovať a tancovať 🙂 A teraz sme boli na jednej oslave a som sa len tak hompálala v rytme a ma pobolievalo bruško (som v 10tt) tak som rýchlo radšej prestala. A ešte mi chýba že nemôžem na lyže :D nie som na tolko výborná lyžiarka aby som si to dovolila a bohužial sú aj bezohladní lyžiari a to nebudem predsa riskovať 🙂 A zatiaľ bývam unavená :D

lajtmanka
3. jan 2015

a teda sa snažím aspoň prechádzať so psom a mužom 🙂

mirkaandrej
18. mar 2015

Ked som čakala prveho syna, mala som 22 ... ale nie, ani raz ma nenapadlo, ze to ľutujem, ze som si mohla zivot uzivat - ved som si ho od puberty aj dost uzila. Stretla som muza, vedela som ze chcem byt s nim, ze chceme rodinu, babo, a ak sa niečo chce, niečo sa musi aj obetovat, a obetovat zury, zabavy a cestovanie kvôli dietatu bolo to najlepšie rozhodnutie! Teraz mám zmysel zivota, mám prečo zit, mám komu dávat lásku a zároven ju dostávat...a navyše, uzivat si zivot sa dá aj s detmi 😉

snilko77
29. sep 2015

ahojte mamicky chcela som vas velmi pekne poprosit o radu velmi tuzim po babätku ale vzapätí ked si prestavím že to raz bude musie ist von zaplaví ma obrovsky strach az nevolnost... z toho ze ake to musi byt hrozne....poradte mi nieco bo fakt je smutno z toho.....som ako medzi dvoma mlynskymi kolesami....dakujem...

katkakovac
29. sep 2015

@snilko77 obavy ma kazda ale nakoniec sa to da zvladnut. Ked mas zdrave dieta, tak sa zrazu prekonas a das to. Ak mas vsak panicky strach z porodu, navstiv psychologa. Nezavezne si pokecas a dozvies sa ako tento strach spracovat. Ja som sa na porod tesila, nakoniec misela byt sekcia kvoli dietatu, bala som sa ale kvoli nemu som to zvladla a rozchodila som to neuveritelne rychlo. Teraz ma caka dalsi porod, dufam ze prirodzene a strasne sa na to tesim. Najskor som sa bala opatovnej sekcie ale nejako som to v sebe spracovala a viem ze to zvladnem. Rak ako kazda mamicka 😉

snilko77
29. sep 2015

katkakovac tak to ti gratulujem k dietatku a silno drzim palce...alby vsetko dobre dopadlo...uz som myslela aj nad psychologom....alebo mozno sa poradit s mojou gynekologyčkou....mozno by mi tiez nejako poradiila....bo velmi uz tuzim po malinkom bo uz mam aj na to roky....a strasne su roztomile....ale ked sa kamosiek aky mali porod...tak mile slovko nepovedali a to ma mrzii....mam velky strach z tych bolesti...bo ked sa aj opytam nech mi to opísu tak povedia ze to sa neda opísat....mozno mi treba vypočut si pozitivne ohlasy z porodu....ale citim uz mi tykaju biologicke hodiny...a partner tiez uz velmi chce....mozno to suvisi aj s mojim strachom z nemocnic...ja neviem ...tak si vravim ze sa radsej opytam... či to niekto citi rovnako alebo by mi dal nejaku dobru radu ktora by mi pomohla....dakujem este raz katka a prajem stasty porod podla tvojích predstav drzim palce

katka708
29. sep 2015

@snilko77 asi viem ako sa cítiš, niečo podobné som cítila aj ja. otehotnela som hned na prvý šup ako sme si s mužom povedali že vysadím tabletky. v podstate som sa ani nestihla pripraviť na to že sa ideme pokúšať o bábätko a už som bola aj tehotná. Pred pôrodom som nikdy v živote nebola v nemocnici ak nerátam 2 návštevy za babkou 😀 Takže celý 9m som odkladala myšlienku na pôrod do úzadia, prípadne ma chytali žalúdočné kŕče keď som si to predstavila..... Došlo to tak ďaleko, že som premýšlala, že presvedčím očnú lekárku nech ma odporučí na cisársky.... No začala som čítať tu na mk príspevky mamičiek aké to bolo v pohode a uvedomila som si, že prirodzený pôrod je pre dieťa menším šokom ako cisársky a že tak rodia ženy od nepamäti tak prečo by som ja zdravá ženská mala výmýšlať hlúposti. Akonáhle som si to v sebe vysvetlila, opadol zo mňa stres a cítila som sa uvoľnene a šťastne. Oveľa viac som sa tešila na príchod synčeka. No čo čert nechcel, nakoniec som skončila aj tak so sekciou kvôli nepokračujúcemu pôrodu. a poviem ti že všetky ženy čo rodili prirodzene, tam behali ako srnky po chodbách nemocnice a my po sekcii sme sa na druhý deň plazili zhrbené ako ježibaby a stonali pri každom pohybe. Ak raz budem mať ešte druhé dieťa, a zdravotný stav mi to bude dovolovať, chcem rodiť len prirodzene. Tých pár hodin to vydržíš a potom to bude super, kdežto po cisárskom je predsa len to zotavovanie dlhšie.
No ak pociťuješ tak veľký strach, že ho sama nevieš prekonať, a bojíš sa aj otehotnieť,, určite by som zvážila aj návštevu psychológa. Možno jedno sedenie, jeden otvorený rozhovor a všetko sa vyrieši....... držím palce

katka708
29. sep 2015

veľa mi v rozhodovaní pomohol aj gynekológ,. na rovinu mi povedal, aký je cisársky pre dieťa šok, aké komplikácie môžu nastať, voda z pľúc sa dieťatku nevytlačí tak ako po prirodzenom, bábätko potom veľa grcká, laktácia nastupuje oveľa neskôr a kopec iných drobností a komplikácií a to ma utvrdilo v tom že som zbabelá koza, ktorá kvôli vlastnému pohodliu a vlastným pocitom chce ohroziť dieťa. Takže som celú myšlienku na sekciu vyhodila z hlavy a hneď sa mi to tehuľkovanie lepšie užívalo.

hanka_april
29. sep 2015

@katka708 dieta je viac ohrozene pri prirodzenom porode, ale o tom sa uz hodne popisalo v inych temach, takze to nekomentujem.... 😝

@ikissedagirl myslim, ze ak ma niekto 18 a pride k "tomu" na diskoteke, tak mu to asi vadi....ak o tom niekto premysla a dieta ma cielene, tak bud vie tieto aktivity v urcitej miere zazivat aj pocas tehotenstva alebo sa ich lahko vzdat...ja cestujem, sportujem (su prechazky a bicyklovanie sport???) aj absolvujem par plesov - teda pri dcere som a dufam, ze teraz nejaky jeden stihnem do februara)......ak mas pocit, ze by ti to chybalo vo vacsej miere (opiaše, horolezectvo, cesta okolo sveta....) neisla by som do zakladania rodiny 😉

katka708
29. sep 2015

@hanka_april o tom by sa dalo diskutovať. myslím , si že pokiaľ prebieha pôrod bez komplikácií, tak je takéto bábätko v lepšej kondícii. Teda aspoň čo som si všimla, tak detičky po sekcii boli viac spavé, stále grckali plodovú vodu a o kojenie nemali až tak veľký záujem v prvé dni. Samozrejme pôrody sú rozne

snilko77
29. sep 2015

@katka708 dakujem Katka no veď mi sme práve teraz začali skúšať tak tiež sa nevylučuje ze by to mohlo byt na prvý such buch 🙂 snáď to zo mna opadne bo uz by som ozaj uvítala babo . Ja snáď by ma možno aj gynekologička zbavila strachu 🙂 najhoršie ze ked sa opýtam báb ako to bolelo tak mi nevedia tu bolesť ani opytat ze taká strašná asi preto ten strach

lauricka
29. sep 2015

@ikissedagirl mno, mala som tak 30 rokov a nechybalo, nejako extra som nesportovala, zury uz som mala viacmenej za sebou, ale nikdy som im az tak velmi neholdovala a na cestovanie nemam cas ani prachy...takze, pohoda 😀 . Bol cas na deti a na deti som bola nastavena, takze som sa tesila z tehu a citala som si o tehu a detoch a tesila sa a pripravovala. A s kamoskou na kafe sa da ist kedykolvek. Pri druhom tehu som mala 35 a uz som mala dost co robit doma s dvojcatami a chodila do prace, takze to uz vobec 😉 . Ja myslim, ze ide o nastavenie, ze clovek tak nejak prirodzene prejde na fazu tehu a deti a neriesi nejake zury a pod. Jedine, ze by baba cakala deti na nu prilis skoro a citila by sa nevyburena a nepripravena...ci?

denisa_fabian
29. sep 2015

@snilko77 Tiež som sa napočúvala a prečítala mnoho hrôzostrašných historiek z pôrodnej sály, ale potom som si prečítala tieto zážitky http://www.hypno-porod.sk/hypnoporod-pribehy/ a ďalšie príbehy som už nevyhľadávala. Samozrejme, že mám strach, lebo netuším, ako môj pôrod bude prebiehať, ale snažím sa aj tešiť, lebo pôrod je jediný spôsob, ako sa môžem stretnúť s mojou malou láskou, ktorá ma teraz tak intenzívne "hladká" v mojom brušku. Hľadám spôsoby, ako sa na pôrod pripraviť nielen fyzicky, ale aj psychicky. Verím, že mi to pomôže. Predsa len, je to jeden náročný deň, ktorý zvládli milióny žien. Jednoducho to dám ja, aj ty, aj každá ďalšia. 😉 Určite to bude stáť za to. 🙂

Strana
z2