icon

Zmiešané pocity z nového tehotenstva v neskoršom veku

5. aug 2025

Ahojte, mám tu už dlho profil, ale tento príspevok som sa rozhodla uverejniť anonymne z osobných dôvodov.
So súčasným partnerom sme spolu sedem rokov. Obaja máme z predošlého vzťahu dieťa. Obe sú v puberte, hoci jedno staršie a jedno mladšie a sú rozdielneho pohlavia.
Moje dieťa sa s otcom nestretáva, ani to nechcem. Je to problémový človek a som rada, že je to takto. Za otca považuje môjho súčasného partnera, lebo sa oň stará dlhšie ako vlastný otec. Partnerovo dieťa k nám chodí, brávame ho na výlety, dovolenky. Mám ho rada a nerobím rozdiely.
No a teraz sa dostávam k tomu podstatnému. Zhruba po roku vzťahu som priateľovi hovorila, že by sme mohli mať spoločné dieťa. On vtedy tvrdil, že má dve deti a má čo robiť, aby ich uživil a dal im všetko. No vtedy boli aj tie naše deti menšie (10 a 5) a podľa mňa by si boli oveľa ľahšie zvykli na nového súrodenca. Prešli roky, partner má cez 40 a ja 40. No a toto leto sa partner zbláznil a pokúša sa o dieťa. Pritom máme už veľké decká (16 a 11) a vôbec si neviem predstaviť, ako by prijali súrodenca. Veď staršie z detí bude o dva roky dospelé a pomaly zrelé na vlastné deti. A teraz by malo mať súrodenca bábätko? Moje dieťa má ohľadom toho rozporuplné pocity, nakoľko všetci kamaráti, ktorých má, majú súrodenca a je mu ľúto, že ono je samé. No medzi tými súrodencami nie je taký veľký vekový rozdiel. Moje dieťa sa bojí, že bude na druhej koľaji, že môj partner, ktorého ľúbi ako otca bude mať radšej to vlastné dieťa (aj keď toto si nemyslím, lebo ani on nerobí rozdiely medzi našimi deťmi). No a v neposlednom rade sa bojím aj ja. Nie som najmladšia, už som sa tak nejak zmierila s tým, že ďalšie dieťatko mať nebudem, aj som, priznám sa bez hanby, "spohodlnela". Už si neviem predstaviť to nočné vstávanie (jasné, že aj teraz v noci nespím, keď mám choré dieťa a je mu zle, či má teplotu, ale to je už iné) a kolobeh okolo bábätka. No na druhej strane tá moja druhá časť po ňom stále túži. No mám strach.

Strana
z2
autor
6. aug 2025
@anonym_b1031c

Tiež nerozumiem potrebe si robiť s každým chlapom dieťa.

@anonym_b1031c ak by som mala mať dieťa s každým chlapom, s ktorým som od puberty chodila, tak by som mala už štyri deti a nie jedno. 🤔🙈

autor
6. aug 2025
@miadi

Mne sa vas vek zda ok ak by ste obaja chceli to dalsie dieta . Problem vidim len v tom ze v poslednych komentoch tvojich taku neistotu vztahom co by bolo Keby .. Malo by ti byt uplne fuk co si daky potencionapny dalsi partner pomysli ze mas dve deti s dvomi otcami . ( Keby si to dieta naozaj chcela ) Ono Mozno tvojmu partnerovi len tikaju take muzske bio hodinky a zrazu by chcel babo Mozno len kriza stredneho veku . Ak dieta budes mat tak hlavne koli sebe ze Ty ho chces nie aby si plnila tuzby dcere/synovi ci chlapovi . Je to len na tebe .

@miadi ďakujem za rozumný názor. ☺️

autor
6. aug 2025
@jamidea

@anonym_autor rodila som 3dni pred 41.narodkami.tretie dieta, jeho brat mal 15,5r.
Nie, vedome by som do toho nesla, akoze podme mat dieta.
Toto sa nejako 🙂 pritrafilo, myslela, ze v 40tke ma uz neoplodni ani miliarda spermii 🙂.

@jamidea a všetko v poriadku? Myslím, či neprišla príliš veľká únava a vyčerpanie z novorodenca?

kiki68
6. aug 2025

Ja som rodila pred 6 tt a v 40tke, uplne v pohode, druhe dieta a to vstavanie mi nerobi problem. Ak chces, tak skuste. Vnucata bude podla mna tak najskor za 10-15 rokov, mozno aj neskor. Ja by som isla do toho, u nas je rozdiel iba 5 rokov, ale vzdy je to o inom.

kiki68
6. aug 2025
@jamidea

@anonym_autor rodila som 3dni pred 41.narodkami.tretie dieta, jeho brat mal 15,5r.
Nie, vedome by som do toho nesla, akoze podme mat dieta.
Toto sa nejako 🙂 pritrafilo, myslela, ze v 40tke ma uz neoplodni ani miliarda spermii 🙂.

@jamidea to fakt? Lebo ja som v 39 otehotnela na par pokusov a teraz mi po sestonedeli hovoril gyn, ze ked nechceme tretie nech davame stale pozor. Lebo inak rodime o rok zase tretie 😂 Ja neviem, do 34 som nemohla mat dieta a teraz ako kraliky

jamidea
6. aug 2025
@anonym_autor

@jamidea a všetko v poriadku? Myslím, či neprišla príliš veľká únava a vyčerpanie z novorodenca?

@anonym_autor tym, ze vela dodnes nenaspi, ani ako novorodenec, tak to bolo narocne, nie kvoli veku. Ale nic ine som nerobila, bola som v dome s nim sama, takze som o 19tej isla spat s nim a potom 15x vnoci hore, lebi vela mrncal.
Aj dnes ako 10rocny nikdy nevstane neskor ako o siedmej, dlhe roku vstaval o pol 6.

anonym_dfd878
6. aug 2025

Rodila som 42 rocna,najlahsi porod aky som kedy mala(na dve kontrakcie),tehotenstvo fajn,mala som sice po operaciach chrbtice ale vsetko sme zvladli.Najstarsie dieta ma 25 najmensie ani rok.Ja hovorim ano🙂je to fantasticke.Samozrejmostou bolo vysetrenie u Grochala.

anonym_af27fb
7. aug 2025

Nie nechcela by som kazde dieta od ineho muza a aj kvoli veku, v 50-tke menopauza a ty budes riesit pubertu

anonym_a16559
7. aug 2025

@anonym_autor počúvaj svoje ♥️ 😊 Ak po bábätku túžiš, určite by som do toho išla.. Ja mám dve kamarátky ktoré obe rodili prvé mimi v 39tke a sú úplne v pohode.. Áno je to už ťažšie z tej pohodlnej stránky, ale myslím, že to sa zmení keď budeš držať v rukách mimino 🥰
Ja čakám druhé, mám 35 a tiež mam v pláne za pár rokov ešte jedno ak mi to zdravie dovolí 😊
Rodiť v 40tke dnes podľa mňa nie je nič výnimočné..kamarát dokonca má dieťatko so skoro 50tnickou a majú zdravú dcérku a ona tehu zvládla úplne v pohode a tiež rozmýšľali ešte nad druhým 😁

autor
7. aug 2025
@jamidea

@anonym_autor tym, ze vela dodnes nenaspi, ani ako novorodenec, tak to bolo narocne, nie kvoli veku. Ale nic ine som nerobila, bola som v dome s nim sama, takze som o 19tej isla spat s nim a potom 15x vnoci hore, lebi vela mrncal.
Aj dnes ako 10rocny nikdy nevstane neskor ako o siedmej, dlhe roku vstaval o pol 6.

@anonym_a16559
@anonym_dfd878
@jamidea
Dievčatá, ďakujem za pekné slová, aj za povzbudenie.

anonym_9dd71d
7. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_a16559
@anonym_dfd878
@jamidea
Dievčatá, ďakujem za pekné slová, aj za povzbudenie.

@anonym_autor rodila som druhé v 40tke a bolo to ľahšie zotavovanie, oveľa viac som si to užila. S kamarátkou,kt.mala bábätko v rovnakom veku, obe sme mali pokojne miminka. Sme si vraveli,že to asi už tie staršie rodičky tak majú, bábätká ich šetria 🙂)). Ale pripúšťam,že som unavenejsia ako pri prvom. Všetko má plusy aj mínusy.

anonym_ef04ad
8. aug 2025

@anonym_autor pýtať sa dieťaťa, čo si myslí o tom, že jeho rodič chce/nechce dieťa je trochu mimo...súrodenec sa oznamuje, nediskutuje sa o tom, či áno alebo nie..

vilma7
12. aug 2025

Tak bála by som sa najmä kvôli tvojim dg. Ak tak, išla by som to asi skonzultovať s gynekológom. Iné by bolo, keby si zdravá.
Ja mam 2 deti po 40.tke, tehotenstvo ako aj pôrod, všetko prebehlo bezproblémovo, obe detičky zdravé.
Ale ja som nemala žiadnu dg.

Strana
z2