icon

Zvažujem potrat

2. sep 2023

Ahojte, som na zaciatku tehotenstva a zvazujem potrat. Som v nelahkej situacii,zacnem asi od zaciatku. S priatelom som 2roky. Vsetko bolo donedavna okej, obaja sme pracovali, mali sme spolocne zaujmy, spolocne byvanie, naozaj som ho lubila a myslela, ze je ten pravy. Asi to bolo cele len krasne klamstvo. Zistila som, ze priatel ma dlhy o ktorych mi nepovedal, zatajil mi, ze sa liecil na prednej hore, ze ma problem s alkoholom. Myslela som, ze nepije kvoli tomu, ze vsade chodi autom a aky je zodpovedny. 🙄 asi 2 tyzdne dozadu vsak spadol naspat do svojho alko sveta, chytili ho policajti a nafukal 2,5 promile🤦🏻‍♀️ normalne ho nespoznavam, nedokazem tomu uverit, ani pochopit, ze ma vodil cely cas za nos.. ze mi o jeho problemoch nepovedali jeho kamarati, ani rodina. Pomaly ale isto sa mi zacal hnusit, neviem si predstavit mat dieta s takymto clovekom. Zobrala som si veci a odisla od neho. On samozrejme slubuje hory doly, ze sa kvoli mne zmeni. Ale vobec mu neverim. Neviem co s dietatom, prisla som na to len nedavno, je to cerstve, o dva tyzdne mam ist k lekarovi..on o tom zatial ani nevie a asi mu to ani nepoviem. Co by ste robili na mojom mieste? Byvam v byte po babke-je vsak stary, neprerobeny a asi ani nevhodny pre male dieta. Nechcem ist na potrat, ale asi nemam ine riesenie..a zit s clovekom co klame a pije tiez nechcem…a ze sa zmeni, neverim…

iv007
2. sep 2023

Si ucitelka=stabilny prijem + bocaky z doucovani. Mas strechu nad hlavou bez hypoteky, taky luxus nema asi 3/4 mladych ludi a ty tu nariekas ?! Vybrala si si vola,ale to uz nezmenis. Vzchop sa a daruj zivot novemu cloveku. Zvladli to miliony slobodnych zien pred tebou, zvladnes aj ty.

autor
2. sep 2023

@iv007 viem, ze mat byt bez hypoteky je v dnesnej dobe obrovske plus. Vdaka za nazor🙂

deti95060810
2. sep 2023

načo si komplikovať život... ak ti nemá kto pomôcť, si ešte pomerne mladá, k ex sa nechceš vrátiť - čo ani neradím aby si išla späť, tak jedine mi vychádza interupcia....

sara07
2. sep 2023

počítaj ešte s tým že niektoré povahové vlastnosti alebo sklony bude mat po nom, dosť velká pravdepodonosť

terezka1947
2. sep 2023

Pozri sa na to reálne, roky nezastavíš...si tehotná,máš kde bývať,najhoršie sú prvé roky,ale deti rýchlo rastu.Jasle sú možnosť,učiť môžeš na kratší úväzok napr.,trošku sa zo začiatku uskromnis +alimenty. A dáš to. Keď chces,dáš to.
Portrat je ľahšia cesta,no máš povolanie,kde v každom dieťati uvidíš to svoje...a budes sa s tým asi ťažko vysporiadavať.
No a genetika je síce mocná,ale nevieš,po kom dieťa zdedí čo...

1tina597
2. sep 2023

Za mňa je v pohode ak sa rozhodneš byť slobodnou matkou, aj ak sa rozhodneš ísť na potrat, aj ak mu dáš ešte šancu, aj ak nie.
Možno čo by ti mohlo pomôcť, je skúsiť si predstaviť, ako by asi mohol vyzerať tvoj život ak by si si zvolila jednu alebo druhú možnosť. Skús si spísať pre a proti. Sama si musíš odpovedať čoho si ochotná sa vzdať, a čo určite chceš dosiahnuť v živote. Sama musíš vedieť ako si pripravená na dieťa a ako veľmi po ňom túžiš, ide iba o teba, o tvoj život. Za mňa potrat nie je žiadna tragédia, tobôž nejde o zabíjanie dieťaťa, keďže žiadne dieťa ešte ani neexistuje @pribinak!!! . Ide o to ako si ty nastavená voči tomuto a ako sa s tým vieš vyrovnať. Ak by si veľmi túžila po dieťati, tak to dokážeš aj sama. Ak nechceš dieťa za takýchto okolností, určite prídu aj iné možnosti. Nie je tvoja povinnosť obrátiť si život hore nohami, len preto, že si otehotnela s niekym, kto ti klamal snáď o všetkom. Mať dieťa je krásne, veľa ti to dá, no zároveň ti to veľa aj vezme, hlavne ak nemáš pomoc. Je to len tvoja voľba. Urob tak, aby ty si bola šťastná a spokojná. Je to tvoj živiť, ži ho k svojej najväčšej spokojnosti, kto uprednostní tvoje šťastie, ak nie ty sama. Nech už sa rozhodneš akokoľvek, prajem ti, aby si si vybrala tú možnosť, ktorá je pre teba správna. Či už je to tá, kde budeš mama, alebo tá kde urobíš hrubú čiaru a začneš odznova. ❤️ dopraj si čas odpočinúť si, popremýšľať a nezabudni LEN TY SI TU TERAZ DÔLEŽITÁ , nie partner, nie plod, nie ľudia na modrom koni. Jediný názor na ktorom záleží je TVOJ

mmoni89
2. sep 2023

Máš 29 nie 17 tak sa zachovaj zodpovedne. Ísť na potrat kvôli chlapovi je smutné. Dieťa vychovas, nieje to zas tak finančná záťaž. Nebudeš prvá ani posledná.

victoriab
2. sep 2023

fascinuje ma naprogramovanie modreho konika, kde pod diskusiu o potrate vyskocia clanky typu : ako zistit pohlavie, ci je dobry 3d ultrazvuk a podobne 🤦 autorka, rozhodni sa iba ty, je to tvoje rozhodnutie, nie zien modreho kona, my tvoj zivot nezijeme, ani zit nebudeme a vieme o nom h*vno (par napisanycbh riwdkov zhrnajucich zivot neznamena, ze niekoho poznam), necitaj to tu, zvaz sama, ako veci citis a rozhodni sa. nech to bude akokolvek, bude to to najsoravnejsie rozhodnutie, ktore v danej chvili dokazes.

marca12
2. sep 2023

Ja si myslim,ze si vo velmi dobrej situacii. Mnohe matky samozivitelky nemaju nic ani len byt. Musia platit drahy najom a bat sa o pracu. V tvojom pripade by som na potrat nesla,zvladnes to. Urcite to nebude lahke,ale zvyknes a bude to super.

aaaa1111
2. sep 2023

nic sa neboj, najdes si niekoho, kto sa o vas postara. chces do smrti zit s pocitom, ze si zabila svoje dieta? ako sa ti bude umierat s vedomim, ze s tym dietatom sa onedlho stretnes, co mu povies?

kvetinka75
2. sep 2023

@sara07 ale vela robi aj vychova. A kde ma istotu ze v buducnosti stretne niekoho normalneho? Roky utekaju. Aby sa nestalo ze bude mat 40 a stale bude bez normalneho partnera. Ak deti raz chce a ma zabezpecene to co ma myslim ze oproti mmohym ma vyhodu. A je ucitelka takze.aj vyhodu ze nemusi rozmyat kam s dietatom pocas vsetkych prazdnin pocas roka.

autor
2. sep 2023

@kvetinka75 ved prave, mala som nejake vztahy, ktore nevysli. Je tazke najst si niekoho “normalneho” a bezproblemoveho. A uz som unavena z muzov. Mozno to bude narocnejsie ale snad to nejako zvladneme🙂😇

ahhola
2. sep 2023

Keď sa zbavís tohoto dieťaťa, ďalšie už nemusí byť.
Porod ho a uvidíš, ako ďalej. Alkacovi sa vyhýba a keby niečo, máš ho s iným.
Si tak sama, nemáš nikoho a ešte by si dala preč to, co ti bude najbližšie a najmilšie?
Byt je urcite vhodný... Pomôžem ti vymaľovať, ak si v BA. 🌺

drahomirrra
2. sep 2023

Autorka, v situacii v akej si ty sa fakt na potrat nechodi 🙂 Ty mas vsetko, dokonca aj to, co tu nema polka matiek, ktora si babatko necha. Ty si mozes cele tri roky rodicaku privyrabat. Ty neriesis hypoteku. Tebe vlastne toto dietatko chyba k uplnosti. Nie ten chruno, co ho splodil, toho neries.

simca06022011
2. sep 2023

Dieťa nepotrebuje Hypermoderny prerobený byt, na druhej strane ty jediná sa budeš starať a riešiť. Rozhodnúť sa budeš musieť sama. Držím prsty.
Popravde ani ja by som sa nehrnula do.riesenia spoločného rodičovstva s takým mužom. Naťahovať sa o dieťa, starostlivosť. Cize by som mu to ani neracila vešať na nos...

ahhola
2. sep 2023

Aaa, máš tatna na vysluhe, no bude mať o zábavu postarané, aj chlapsky vzor, keď to bude synak. Drzku mu rozbíjať nemusí, je to slaboch, co nemá kontrolu ani nad sebou, aj keď to vydržal počas vášho chodenia... Nechlastat... a nebol odhalený. Na najbližšie roky ma co robiť... Bojovať s alkoholom. Možno sa vysemenil v poslednú možnú príležitosť, ďalšia už nebude. Len zošup do hrobu▪️🍾

autor
2. sep 2023

@simca06022011 neplanujem mu to povedat, ignorujem ho. Chvalabohu ani nevie kde ten byt mam, takze mi nechodi ani vyzvanat.
@ahhola Dakujem💓 ale som z vychodu. Skusim s ocom aspon povyhadzovat nejake stare nabytky a vymalovat.

simca06022011
2. sep 2023

Skus nábytky hodiť do skupin na fb.. bazos. Možno si niekto vezme ;)

ysseba
2. sep 2023

Si učiteľka. Prácu si nájdeš vždy. Aj brigádu na prilepšenie (doučovanie). Nemáš hypotéku. Máš starý byt. A? Dieťa nepotrebuje novostavbu. Ja myslím, že to zvládneš. Od toho alkoholika sa ale radšej dištancuj. Bola by si slobodná mamička (to je viac ako isté). Aj to je šťastný život. Lebo dieťa je šťastie. Ale nechcem to škatuľkovať, že len toto je správne. Niekto v tvojej koži by sa možno rozhodol pre potrat a je to tak v poriadku, každé rozhodnutie, ktoré ide od srdca a zároveň z rozumu a z vlastného presvedčenia je v poriadku. Každá sa poznáme najlepšie a každá vieme čo zvládneme a čo už nezvládneme. Možno jedna žena v tvojej situácii by vedela, že to zvládne a porodí a iná by vedela, že nie a radšej zvolí potrat. Oba názory sú v poriadku, každá sme iná, každá pokladáme za zvládnuteľné niečo iné. Takže nie to, čo ti píšu ženy na MK, ale ty sama so sebou si sadni, vylož si pomyselné karty s ktorými hráš na stôl a vyhodnoť si to. Držím Ti palce nech sa rozhodneš akokoľvek. Ale ja tak nejak šípim, že bude bááábätkoooo 😘 A mrzí ma, že si sadla na lep klamárovi.

apolka77
2. sep 2023

Máš Byt zadarmo, stabilnú prácu, už toto je ako výhra v lotérii. Určite nechoď na potrat. Zvládneš to.
Aj byt v pôvodnom stave ak je v ňom čisto, všetko funguje a je útulny je možno ešte krajší ako všetky tie prerábky na jedno kopyto. Dôležité, aby si si tam vytvorila oazu kde sa budeš cítiť dobre..a to sa dá aj úplne za male peniažky.

autor
2. sep 2023

@ahhola heej tatko je este mlady, mal tento rok 50tku, len je rozbehany. Ved uvidim, skusim sa s nim porozpravat.

janinah
2. sep 2023

Dnes sa mi narodila vnučka...šťastie by som mohla rozdavat priehrštim...a neverím.ze nejaká len trochu normálna žena nedokáže zabojovať za svoje dieťa....prepáč.ale tvoje dôvody ho nemať sú somariny.Keby sa deti rodili len do super ideálnych podmienok.tak nás tu na Zemi nie je asi desatina.

victoriab
2. sep 2023

@drahomirrra nemať hypotéku je podľa teba "mať všetko"? neviem, ja sa s takýmito argumentami neviem stotožniť. mať dieťa nie je (len) otázkou výšku môjho bankového účtu predsa. tam ide o niečo oveľa viac.
už nejdem čítať celú diskusiu, rozhodnutie je na nej a ja verím, že sa rozhodne dobre.

romi0310
2. sep 2023

@pribinak detom to nie je jedno. Uz 5 rocne deti v skolke sa smeju detom, co chodia oblecene vo veciach z pepca. Nech mi nikto nehovori, ze chudobne deti su stastne a uzivaju si zivot tak isto, ako deti, ktore su financne zabezpečené. Toto su len take krestanske reci. Ze laska vsetko prekona. Slobodna matka sa teda musi riadne obracat. Sama som mala spoluziakov na zakladnej skole, ktore zili len s matkami a teda ti to mali velmi tazke. Same posmievanie a zhadzovanie. A to bolo teda riadne davno. V dnesnej dobe si to neviem ani predstavit. Minule som sla vlakom a sedela tam matka s dvoma detmi a maly chlapec sa smial z jednej tucnej pani, co sedela oproti a ta mamka sa smiala s nim. Takze takto sa vychovavaju dnesne deti. Bez ucty a respektu. Takze silno pochybujem, ze deti, co su vo financnej tiesni, tak budu stastne a spokojne. Treba byt realista

janinah
2. sep 2023

@romi0310 počula si takú veticku,že čo ťa nezabije,to ťa posilní? To si ozaj myslíš,že chudobní nemajú mat deti? Že deti celebrít to vyhrali v živote na celej čiare,lebo žijú v značkovom ošiali? Co na tom,že mama ich odloží opatrovatelke a ide sa pretrcat na party....
Mam v okolí dosť príkladov,že deti zo skromnejsich pomerov sú vzdelane a nestratia sa v živote.A ako bonus majú zivote morálku a empatiu.

ysseba
2. sep 2023

@janinah Nemali by sme súdiť niekoho v koho topánkach nechodíme. Myslím, že isto sa medzi ženami, ktoré boli na potrate nájdu aj rozumné ženy, ktoré sa rozhodli pre potrat z pádnych dôvodov. Napríklad mám kamarátku, ktorá ma dve deti a ďalšie ďalšie jej nebolo odporučene zo zdravotných dôvodov a komplikácií, ktoré by s veľkou pravdepodobnosťou nastali. Kamarátka aj napriek ochrane (vnútromaternicovému teliesku) otehotnela. A bola na potrate. A podľa mňa je to úplne v poriadku, nie je na tom nič nepríčetné. Takže nehádžme všetky čo sa rozhodnú pre potrat do jedného vreca.

janinah
2. sep 2023

@ysseba podľa mňa to v poriadku nie je.Je smutné,že vedeli prijať tie žijúce deti a to ďalšie už nie.

romi0310
2. sep 2023

@janinah ale ja nikde netvrdim, ze bohate deti su stastne...ja hovorim o financom zabezpeceni a o vete, ktorá tu dotycna pani povedala, ze detom je jedno, kde vyrastaju a v akych podmienkach. Ja tvrdim, ze uz male deti to vnimaju a vidia tie rozdiely. Reagovala som len na to, ked tu zeny vsemozne hlasaju, ako to zvladne a ze nie je to ani take narocne. Ja som realista a máloktorá slobodna matka si zije tak, ako zena, co ma manzela, podporu a financie. Ona tu moznost ma, vytvorit si harmonicku rodinu. Ja ju urcite nenahovaram na potrat, ale treba byt realiata a nenahovarat si, ze aky je zivot uzasny a vsetko sa da zvladnut. Niektoré to tu nezvladate ani s partnermi, tak nenatlacajte nazory zufalej zene, ako ma zit. Normalne mi to tu pride ako v nejakej nabozenskej sekte

katkatt
2. sep 2023

Ahoj autorka, chcela som ti napísať súkromnú správu, ale neda sa to, tak môžeš napísať ty mne, ak budeš chcieť. 🙂 Ja čakam bábätko v decembri a ponúkam ti po ňom komplet celú výbavičku. Neutrálne kúsky určite a ak to bude dievčatko, tak komplet všetko oblečenie. Síce rocne obdobie nebude sedieť, ale určite tie základné veci budú použiteľné. Kočík, postieľka...všetko sa dá kúpiť v bazároch dosť lacno - najlepšie v mieste bydliska. Aj to by sme nejako poriesili...

romi0310
2. sep 2023

@janinah Mne sa snad sniva...tak v poriadku je, ze matka ma priviest dieta na svet aj za cenu, ze zomrie alebo ze dieta bude poatihnute, bude potrebovat 24,7 opateru na ukor dvoch deti a jej manzela. Alebo by to neprežila a manzel by ostal na deti sam. Uzasna predstava zivota. Lahko sa sudi za pc. By som si pozrela, ci zijes taky prikladny krestansky zivot podla bozich prikazani. Poznala som take zeny, co sedeli v prvej rade v kostole, ale boli to zakerne a zle zeny. Hlavne, ze kazdu nedelu v kostole.