Babuľky zo Švajčiarska ozvite sa
Sťahujeme sa do švajčiarska, tak by sme potrebovali trošku poradiť 😉 sme vďačný za každú radu 😀
@evicka1971 to este neviem kde v akom obore budem zhanat ale mozno by som najradsej nieco kde by som vyuzila anglinu aj. no manzel neviem po nemecky tak preto by bol doma najprv. a kedze cakame babo aby s nim mal kto ostat doma. je to blbe ze sme sa nerozhodli trochu skor, ale kto vedel co svajciari planuju. strasne dakujem za vysvetlenie. take nieco podrobne som potrebovala.
@lubi jestly chces tak napis do IP a muzem se domluvit vic rada pomuzu par znamych tu uz za tu dobu mam
@evicka1791 neviem ako je to mozne, ale nemohla som ti napisat do ip. mozno preto ze si registrovana asi na cz. neviem 😨
ahojte.mozem sa k Vam pridat? 🙂 ja tiez zijem v CH konkretne Glarus. 🙂 🙂 🙂
@evicka1971 viem že to idú obmedziť, tak na jednej strane majú pravdu že tam majú veľa cudzincov, ale zas na druhej nech zakážu vstup tým Turkom, Albáncom... ale prečo chcú obmedziť Slovákov a Čechov?? Ale niekde som čítala, že sa to týka len dlhodobých povolení na pobyt, na rok vraj budú dávať v pohode a potom sa to dá predlžovať 🙂 aspoň tak som čítala na nejakej stránke
@lubik78 ahoj vydata zatial nie 🙂 ale mam tu priatela,sme spolu 5 rokov ale som ho tu chodila len navstevovat a on mna zas lebo som sa sem moc nechcela stahovat ale mame uz spolu syna tak som uz tu 1 rok 🙂 a sa mi tu uz zapacilo ze aj lutujem co som sem neprisla skor 😉 ja zijem v Glaruse.Ty si tu ako dlho?Mas tu manzela?
@lubi ty mas prehozene cisla ja mam evicka1971
@ludka77 ono neni problem v albancich a turkach ale je tady spousta nemcu a italu a to je problem do ti tady jenom delaji a vecer jedou domu a ty penize utraceji doma a ne ve svajcu a to je problem plati jen male dane.Ale na ne nemuzou tak to omezily ten novym statum
@evicka1971 No, my sme najprv museli mať byt, až potom som šla na miestne Gemeinde v obci, kde sme bývali, a až potom sme dostali povolenie... Presnejšie, manžel sem šiel, prácu už mal, ale býval v hoteli. Do 8 dní od nástupu do práce musíš ísť na Gemeinde (on šiel na Gemeinde podľa adresy, kde pracoval), tam dostal len predbežný dokument o tom, že o ňom na úrade vedia, a že najneskôr do 3 mesiacov sa má hlásiť na Gemeinde podľa bytu, a potom až našiel byt, a teda následne sme žiadali o povolenie.
Lenže @lubi ak prácu nemáte, nemá zmysel, aby ste na Gemeinde chodili. 3 mesiace môžte byť v CH bez povolenia, a čisto teoreticky potom môžte požiadať o L povolenie na hľadanie práce. L-ká by mali vydávať bez obmedzení, kvóty sa vzťahujú na B-povolenia, ale ktovie, ako je to kde v praxi.
Inak stále doporučujem našu súkromnú diskusiu: https://www.modrykonik.sk/forum/spolocny-termin-miesto/slovenky-a-cesky-vo-svajciarsku-pridajte-sa/
Je nás tam už vyše 30 (i keď nie všetky tam pravidelne chodia). Je škoda mať dve totožné diskusie, je jednoduchšie sledovať len jednu. 🙂 Teraz skupinu vedie @bubelko , do nedele sú na dovolenke, ale potom vás tam určite rada vpustí 😀
@elephant no to prave bylo do 1.5 ale ted je to uz po starem jek to bylo predtim ted musiz ziskat prvni a praci a vsechny papiry ti vyrizuje zamestnavatel.A az potom muzes hledat byt .sama vis co tady vse musis mit na to aby jsi si mohla pronajmout byt
@elephant o vstup uz jsem zadala pred dvema dny ale porad nic
@evicka1971 @bubelko je teraz dva týždne na dovolenke, vracať sa majú tento víkend, prosím, počkaj pár dní ešte 🙂
@elephant jo ja rada pockam.Me se to vlastne s tim povolenim netyka,jsem tu uz 12let a mam C,ale ted to zrovna muj manzel vyrizuje pro mou neter
ahojte. 🙂
@milena123 ja som tu vydata 5 rok to bude tento rok v oktobri 🙂 moj manzel je svajciar,tak ano,mam tu manzela 😀 vidim,ze mas tiez trojrocne dieta.aj moja starsia ma 3 roky,teda mala v marci 🙂 chodi maly aj do Spielgruppe??nemame to tak daleko od seba.. 🙂 asi najblizsie zo vsetkymi 🙂
@milena123 tu u nas beru od 2.5-3 rocne deti.podla toho,ci maju volne a ci su uz akotak samostatne.moja isla v januari.v marci mala 3 roky.a tu sa uz prihlasky na buduci skolsky rok davali.a ten sa zacina v auguste.presne 20.aug.nasa chodi zatial len raz do tyzdna na 2 hod.od augusta ide 2 krat do tyzdna po 2 hod. 😖
ako je na tom s nemcinou?poznam jednu,ktora dava svoju dceru od jula do spielgruppe,v marci mala 2 roky,hlavne kvoli nemcine.(svajciarskej nemcine).tu hochdeutsch male deti nerozumeju. 😖
@lubik78 no praveze preto som chcela dat syna do skolky aby sa naucil riadne rozpravat nemecky predtym ako pojde do skoly,len sa my to zda malo 2 krat do tyzdna 2 hod. 😒 rozumie nemecky,slovensky a tiez anglicky pretoze ja rozpravam anglicky s priatelom ale nie az tak dobre rozprava a pletie vsetky 3 jazyky,povie jednu vetu a jedno slovo je napr. v nemcine a dalsie v slov. 🙂 a ako je na tom Tvoja mala?rozprava dobre?
@milena123 toho sa neboj, nas starsi ma primarne jazyky slovencinu a anglictinu (byvali sme v USA). do CH sme prisli v novembri (Winterthur), v decembri zacal chodit do Spielgruppe 1x do tyzdna, 2,5h. ziadali sme o Vorzeitige Einschulung, lebo je narodeny v maji a beru automaticky deti narodene do 30. aprila. po nemecky rozumie ciastocne, hovori biedne, ale snazi sa. napriek tomu ho do Kindergarten vzali bez problemov (4 dni bol v Kindergarten na skusku) a v auguste nastupuje. uroven jeho nemciny nepovazovali za problem. aj ten jeden den v Spielgruppe velmi pomaha, plus citame, ukazujeme, slovickujeme, trenujeme, motivujeme....
@bambi2
@milena123 u nas je Spielgruppe 4 krat do tyzdna,a z toho 2 dni je jedna "ucitelka" a 2 dni druha.takze neni vhodne,aby som to miesla.zato chodi zatial raz do tyzdna.na 2 hod.
dcera rozprava vela,a rozoznava dobre,ze slovensky a nemecky.s papim len po nemecky a so mnou ako kedy.lebo vie,ze rozumiem aj nemecky.a nevie este vsetky slovicka,napr jedno vie po nemecky ,ale po slovensky uz nie...ale ved sa nauci.nesedim s nou nad slabikarom 😀
po nemecky sa urcite nauci,ale ja na tvojom mieste by som ho dala este do Spielgruppe.a na buduci rok uz do skolky,kedze bude mat 4 roky...je to na tebe.ale aj tie 2 hod doobeda pomozu 🙂mas volno 😀 😀
@lubik78 aha ja som myslela ze viac sa neda chodit ako 2 krat do tyzdna sa musime ist spytat 😉 zatial som ho davala do detskeho kutika co mame vjednom nakupnom centre aby bol s detmi a davam ho tam tak na 2hod. 2-3 krat do tyzdna a vzdy ked je tam sa nejake slovko nauci povedat 🙂 aspon nieco dokym pojde do spielgruppe 😉 priatel je z turecka ale narodil sa uz tu,rozpravame anglicky pretoze ja neviem nemcinu a ked sme sa spoznali tak sme anglicky rozprvali ked aj on vedel ale uz rozumiem ako tak nemcine aleuz sme sa zvykli po anglicky rozpravat 😀 no a priatel rozprava aramejsky este ale smalym viac svaj.nemcinu aby toho nemal vela a este viac sa mu to neplietlo.
dievcata,poradi z vas niektora??ako dat dole flaky z oblecenia od vodovych farieb? 🙄 uz som zufala,nejde to ani po vanishe,ani spreji na flaky,ani 60-70 oprat.ona totiz ma Malschürze,ale vätsinou sa jej nejakym zazrakom podari aj oblecenie zaspinit 😖

@lubi od 1.5.2012 je omezeny pocet uchazecu o povoleni jen 2000 za rok ale z cele EU.Takze v podstate jako pred EU.Musis mit praci,ale ta prace musi byt takova na kterou nemuzou sehnat nikoho uz s povolenim.Vydelek musi byt tak vysoky aby vas vsechny uzivil to je na manzelsky par 1800CHF,na dite 900 plus to co budes platit za byt a plus zdravotni pojistovna to je dospely asi 400Franku a dite tak 100.Pak musis pockat na povoleni a pak teprve hledat byt.byty jsou nejlepsi na comparis.ch mas tam ze vsech stranek dohromady a zaroven zdravotni pojistovny a vse co potrebujes k pristehovani.A v jakem oboru budes zhanet praci a co manzel?