icon

Domáce žienky vo Švajčiarsku. Pridajte sa a diskutujme

marryaa
21. jan 2011

takze dievcata,ktore ste mi zostali,otvaram temu,kde sa aj nove dievcata dostanu,a mozu si precitat alebo sa nieco popytat. 😉aj ked sme neni az take mudre 😀 😀
@corinne,@kulinka29,@ciko85......

rpinguin
6. mar 2011

@bubelko diky moc za objasnenie, no moc si ma ale nepotesila, je to des teda. Au-pairka do uvajy neprichadza vobec, kedze mi ide o tu spolocnost s detmi, sama s mojimi mozem byt aj ja a este im aj najlepsie bude. Tagesmutter by mohla fungovat len vtedy, ak by mala viac deti, lenze tie maju potom deti v roznych vekoch a s malou sestrou sa moze hrat aj doma 😀, takze ja mam fakt len o klasicku skolku zaujem. No neviem- neviem.
Stale som akasi skepticka- zlate Nemecko nase socialne 😉 , ale aj tak velka vdaka. Budem informovat o dalsom priebehu, inac jedna sa o St. Gallen. Zmluva este nie je podpoisana, takze odskocit a odrieknut sa da vzdy.

bubelko
6. mar 2011

@rpinguin to ma mrzi. ak ti mozem poradit, najlepsie je skutocne si pozriet priamo "regelung" daneho kantonu, najlepsie priamo obce alebo mesta, do ktoreho by ste sa mali stahovat. opytat sa na vynimky a pod na patricnom miestnom urade 😉
http://www.stadt.sg.ch/home/schule_und_sport/sc...
tu je link, na stranku o skolkach v st.gallene-meste. co som nasla ale info, tak v kantone st.gallen je to, co sa casov tyka, rovnake 🙂

mirka414
7. mar 2011

@bubelko dakujeme za tvoje odborne rady 😀 dokedy ma prist z dediny pozvanka na zapis do skolky?
@rpinguin vitaj aj ked si len v rovine rozmyslania ci do svajcu pridete alebo nie.Ake mate moznosti prace tu vo ch?Moja mala bola doma az do 4roka odteraz zacala chodit raz za den do spielgruppe v piatok na 2hodiny a vo stvrtok mame muki turnen.Ja som spokojna malinka bola pri mne doma popri nej som pracovala ako tagesmutti takze mala kontakt s detmi ale tesim sa aj ked pojde do skolky.

rpinguin
7. mar 2011

no manzel je radiolog, chcu ho tam, ale ja neviem stale. Mne sa to zda dost malo, co sa tyka tych aktivit pre dieta, porovnavam s Nemeckom a tu su decka skoro v raji. Tu chodime do jedneho Eltern-Kind-Zentra kazdu stredu, decka sa tam hraju 2,5h, spievame tam a je to zadara. Potom syn je zapisany v Turnvereine za 5€ mesacne atd. atd. mozem menovat, internet flat mame doma za 20€ mesacne. Plat by bol sice dvojity, ale k comu by to vsetko bolo, ked by sme na tom skoro rovnako, ak nie horsie? Vy ste asi vsetci vydate za Svajciarov, ze? Preto vlastne nemate ani ine vychodisko, my sme obaja Slovaci. Dalsii rozdiel su Krankenversicherungen a ine poistky. Achh jaaaaaaj ☹

@mirka414 a ked si pracovala ako Tagesmutti, tak si musela urcite robit nejake kurzy, ze? Ono k tomu musi byt aj uplne byt prisposobeny alebo to vidia tam v CH trosku lockerer ako tu?

mirka414
7. mar 2011

@rpinguin moj je ch ale Janka a lucka maju slovakov manzelov.a musim povedat ze integrovali sa lepsie ako ja co mam svajciara 😀 ano 2a pol roka som bola cez agenturu a musela som si robit kurzy a teraz som sama na zivnost.no ja mam spravenu samostatnu hernu kde mi deti aj spia (jedno dievcatko ku nam chodi aj na vikend)ale inak ak nemas spinavo a mamicky su spokojne nie su az take velke podmienky.vies u mna su deti len na toho pol dna co im konci ta skolka a to sa iba hrame alebo v lete chodime na kupko alebo v zime do nakupneho centra sa hrat alebo do parku mrkni sem aj ked som tam dlho neaktualizovala fotky 😒 http://tageskinder.blogspot.com/

rpinguin
7. mar 2011

@mirka414 Miri, no mas to vymakane, mojim snom bolo vzdy nieco robit s detmi, ale cim som starsia, tym sa mi viac do toho nechce. Pocas studia som robila 3 roky v jasliach, kde boli deti len do troch rokov. Najradsej by som si nejaku skolku urobila sama, zaplatila Erzieherinen a umoznila detom celodenny pobyt, proste na sposob ako pozname my zo Slovenska alebo z Nemecka, ale to su len moje uvahy. Dnes pride manzel zo sluzobky, tak hodim debatu, co a ako.
Inac tie dve babeny, co maju Slovakov a co sa tej ich integracie tyka, tak ak prisli zo Slovenska, tak to je jasne, ze su spokojni. To by som bola aj ja 😉 Ja som skoro 17 rokov v Nemecku, preto som taky skeptik 😒 a frflos 😀

mirka414
7. mar 2011

@rpinguin no tak tu vo svajci by si to mohla spravit taku malu domacu skolku v san galene by si mala urcite klientelu.ja sa popri detoch staram aj o svokra je ochrnuty ale mala som aj kontrolu s obecneho uradu tu v dedine a povedali ze sa mozem starat aj o svokra aj o deti (ved bodaj by nie ked im takto usetime tisice co by musela obec prispiet na dom dochodcov)ale mala som aj kontrolu s agentury a vzdy poviem novy maminkam ze sa staram aj s pomocou spitexu o svokra a komu sa paci deti prinesie a komu nie nemusi ja nikoho neprehovaram mam uz cez dva roky stale deti obcas pribudnu nove nejake odidu momentalne ani nove nehladam,lebo neviem ako bude ked pojde leonie do skolky chcela by som sa starat o starsich ludi to je zasa moj sen alebo o postihnute deti uvidim co prinesie buducnost.

bubelko
7. mar 2011

@rpinguin no ja som prvych par rokov vobec nebola spokojona 😀 dokonca som bola rozhodnuta zbalit veci a tahat domov na slovensko 😀 😀 😀 zabehla som sa az po nejakych 2 rokoch a teraz ked mam deti, tak uz by som asi nemenila. ono aj tu mas turnverein, kde mozes zapisat deti, pravidelne krabbelgruppe, ktore su za smiesny poplatok. akurat skolsky system je iny ako na svk. neskor skolacky sa trochu priblizuje nemeckemu - co sa rozdelenia stupnov a organiacie skol tyka, ale inak je fakt svojsky 🙂
no a platy su v porovnani s nemeckymi fakt dvojnasobne, ale to su aj ceny 🙂

rpinguin
7. mar 2011

@bubelko to mas pravdu, takze by sme boli na tom financne asi rovnako, aj ked tam je väcsia sanca na platove stupanie,takze auf längere SIcht je moznoze CH lepsie, ale stale neviem, ved dam pokec s mm a budem vas informovat, na nakupy mozem za Bodensee 😀

danielitka26
26. júl 2011

@bubelko ahoj prosím porad mi mám ísť do švajčiarska opatrovať dieťa jednej rodine ponúkajú mi 150e na týždeň to je asi sakra málo. ide síce o slovenku komunikácia po slovensky strava ubytko aj cestovné mi uhradia

mirka414
26. júl 2011

@danielitka26 smiem aj ja poradit? 😀 ak nemas nijaku inu pracu vezmi aj tuto,odpracuj si tam par mesiacov a popri tom hladaj cez net aj nieco ine...Nikdy ale nevrav rodine ze si hladas nieco ine lebo hned poletis!!vies ide ma roztrhnut od jedu ak niektore ,,Slovenky co sa uz povazuju za velke Svajciarky,,ponukaju mizerne platy a este potom povedia ber alebo neber najde sa aj niekto iny kto to pojde robit aj za 300 eur podotykam na mesiac! 😠 😠 ale sami by za tie peniaze ani rano nevstali z postele...viem o com hovorim mne sa nestiti vziat pracu aj za 10 frankov na hodinu ale ked mam uz niekomu zverit dcerku tak aj naposledy v jednom centre chceli odomna 8fr /hod ale ja som im dala radsej 10a boli sme spokojne obe strany a ja som si mohla v klude vybavit co som chcela a vedela som ze dcerka je spokona...napis mi do ip podrobnosti ak chces mozno ti budem vediet viac poradit.

bubelko
27. júl 2011

@danielitka26 ahoj 150eur je naozaj dost malo, ale poznam baby, co robia a robili aj za menej. ale este si zvaz, ze mas doma male dieta, ktore predpokladam, so sebou neberies. takze ak ju chces vidavat, cestovne je okolo 100EUR za letenky - ak vybvujes skoro. ale vacsinou je priemer 200EUR. tak neviem, ako casto su ti ochotni hradit to cestovne. autobus je lacnejsi - okolo 150EUR spiatocny, ale cesta trva 12hodin a viac. ak by si bola bezdetna, poviem, urob tak ako radi mirka414, ale toto sa mi zda velmi slaba placa na to, aby som nechala doma male dieta. ale neviem, aka je tvoja tunajsia situacia, ze co je lepsie. 😕

liana111
8. sep 2011

ahojte, potrebovala by som poradit...o mesiac sa budeme stahovat do svajciarska aj s nasim drobcom.. chcela by som vediet ako to tam je so skolkami..na nete som si prezrela nejake a tam pytali 100 frankov na den 😕 nejak vela 😨 dakujem vopred za pomoc 😅

liana111
9. sep 2011

ešte jedna otázočka ak môžem, moc by ste mi pomohli 😉 aký je rozdiel medzi - Kinderkrippe - KiTa - Kinderhort a Spielgruppe ..už som z toho nejak celá halabala 😕

vefi89
9. jan 2012

Ahojte baby 🙂
chcela by som vedieť, ako sa vám pozdáva život vo švajci, či sa vám tam páči, či ste spokojné, so systémom, a tak podobne, všetko čo vás napadne 🙂
plánujem sa rozvádzať, a s dvojročným chlapcom a dúfam aj priateľom začať život vo švajčiarsku (teda on chce anglicku, ale čo mňa po ňom 😀 ) a preto by som uvítala, akúkoľvek radu, povzbudenie, ale samozrejme aj negatívum 🙂
a tiež by ma zaujímalo, či je tam problém s robotou, aké drahé je bývanie, aký tam je štandard a tak 🙂

ďakujem 🙂

oskvarka
12. okt 2012

Ahojte baby mam na vaz taku otazocku, teda skorej prozbicku.... mam taky mensi problem a uz neviem ako by som ho poriesila .. zabudla som na dovolenke jeden batoch vo vlaku v Zurrichu nic moc dolezite tam nebolo (len mobil - lacna nokia ale velmi zachovala) ale aj tak by som nebola rada keby mi ho vydrazili.... batoh mi nasli ale za dovoz na SR (postovne a balne) pytaju 160 CHF.... za osobny odber len... 20 CHF... a v maili napisali ze sa to moze na ktorejkolvek vecsej stanici vyzdvihnut a moze to vyzdvihnut ktokolvek.... ja by som chcela z toho len sym kartu poslat postou a ostatne uz hocikedy kludne aj za rok ak by som mala cestu alebo nejako inak to mi je jedno, len mi pride blbe ze maju moju vec vydrazit niekomu uplne cudziemu ....
samozrejme ze by som vsetky vydavky zaplatila a aj viac......

borianna
22. dec 2012

@oskvarka Ahoj, uz si to poriesila? Ak nie, tak ti s tym rada pomozem.A.

oskvarka
28. dec 2012

@borianna uz som poriesila aj tak dakujem velmi pekne za ochotu 🙂... batoh mam uz doma od 21.12 🙂

tereza0442
22. jan 2013

caute baby..mozem sa k vam pridaT? v auguste by sme sa mali stahovat niekam do Ostschweiz, Zurich a okolie,podla prace 🙂

lubi
26. jan 2013

@tereza0442 ahoj. mozem sa spytat ako si hladas pracu? ci uz manzel alebo ty budete mat vybavenu uz z sk? my by sme tiez chceli zit vo svajciarsku, no je tam tazko sa dostat.

tereza0442
26. jan 2013

@lubi ahoj 🙂 priatel (manzel az v maji 🙂 ) je informatik, takze s tym dufam problem nebude, uz nejaku ponuku dostal minuly rok, ale ja musim este dorobit skolu tento rok, tak sme to trosku odlozili. ja si budem hladat nieco v meste, v ktorom budeme byvat, rada by som robila trenerku vo fitku (ale na to treba kurz, takze by som zacala asi na bare), ale pozerat budem aj ine pracovne ponuky.. vyhodou je, ze viem nemecky a co-to rozumiem aj v schwittzetuutsch,aj ked rozpravat neviem.
a ci je to tazke, ako pre koho, to sa neda tak povedat. tazke je podla mna opustit vsetky istoty a ist do neznama s vierou v to, ze to bude nieco krajsie a lepsie. a tu ja mam velku 🙂

tereza0442
26. jan 2013

@lubi a ty/manzel v akom obore pracujete?
mne sa najviac pozdava hladat si pracu priamo v CH, vela firiem robi rozhovory aj online prostrednictvom skype-u, vela firiem si hlada ludi cez linkdin, takze aj to by som skusila.. cez slovenske agentury by som to neriesila, predsalen, svajciari ti zaplatia inak ako slovaci, aj ked v CH firme 😒

evulienka22
26. jan 2013

@mirka414 ahoj Mirka, ak chcem otvorit skolku musim mat pedagog. vzdelanie? a tiez na tagesmutti robila si si kurz vo svajci? dakujem

lubi
26. jan 2013

@tereza0442 mala som pani co mi ponukla pomoc, ale asi sa na to vykaslala. ja viem nemecky. my zijeme v irsku, ale nebavi ma to tu. predsa ostrov je ostrov. ja potrebujem podobnu metalitu ako mame my slovaci. zatial sa iba pokukujem co a ako, zistujem, lebo by som tu este chcela urobit skolu-cestovny ruch a potom by som si zacala nieco hladat. asi by som asi tiez zacala niekde v restike a tak pokial by som nenasla nieco lepsie. zatial planujeme aby manzel ostal doma s malym pokial sa nedostane do nemciny.

tereza0442
26. jan 2013

@lubi irsko je pekne, ale asi by som tam tiez nevedela byt 🙂 my si to hladame tak svojpomocne, nasli sme si v CH uz aj nejakych kamaratov, su zlati, sice vravia, ze keby sme nieco potrebovali vybavit nie je problem, ale beriem to skor ako taku rezervu, aj tak tu pracu si kazdy musi sam pobehat. pozerali ste uz aj nejake inzeraty alebo ponuky? mne sa zda vyhoda svajciarska v tom, ze mozes robit cokolvek ta bavi a zarobis si tym na zivot, na pekny zivot. nie ako na slovensku, ze robis aj to co ta nebavi, a nestaci to..

mirka414
26. jan 2013

@evulienka22 ohladom skolky neviem ale myslim,ze na to treba mat skolu urcite tu vo svajciarsku.a Tagesmami no najprv som 2roky bola pod verein a potom som sa osamostatnila.

lubi
26. jan 2013

@tereza aj my tam mame rodinu. mali by sme kde byt, ale ak tam prideme bez prace asi to nebude lahke 😝 .

tereza0442
28. jan 2013

@lubi no jasne, bez prace by som tam ani ja nesla len tak naslepo 🙂

slovakch
Odpoveď bola odstránená
ssisska
21. mar 2013

@vefi89
Ja som vo Svajciarsku pracovala,mala som vybavene pracovne povolenie,ale na co nedam dopustit je ta ich kvalitna velmi chutna,cerstva pitna voda,z ktorej sa vyrabaju ostatne napoje do obchodov ako je Neste caj ,fanta ,sprite,cola,chladene kavy ,kapucina.No jedna balada,ta chut ta kvalita.Zelenina a ovocie krasne cerstve ,stavnate,vsetko prva najkvalitnejsia trieda.Cokolady tam vyrabaju najlepsie na celom svete.Svajciarske cokolady su tym zname.Jogurty,polotovary,vsetko cerstve ,lahodne,chutne,zdrave ale hlavne spickovou kvalitou,mliekom,vodou,cokoladou vyrobene.Co sa mi tam paci ze je tam ticho,elektricky,autobusy,vlaky,nerobia ziadny hluk.Vsetko je tichucke,nepocujes ani ....Ak budete byvat pri alebo nedaleko hor a lesov,ten vzduch a hlavne v zime je neskutocne cisty,priezracny,zdravy.To je vzduch z velkym Z.