Domáce žienky vo Švajčiarsku. Pridajte sa a diskutujme
takze dievcata,ktore ste mi zostali,otvaram temu,kde sa aj nove dievcata dostanu,a mozu si precitat alebo sa nieco popytat. 😉aj ked sme neni az take mudre 😀 😀
@corinne,@kulinka29,@ciko85......
Ahojte, vidím, že je tu veľa otázok ohladom života v CH. My sme momentálne rok v Mnichove v DE ale pravdepodobne september - oktober ideme do Zurichu / podla toho ako rychlo najdeme ubytko/. chcela som sa spytat, je škola v zurichu platena? Dcera nam tu v Mnichove od septembra ma nastupiť do 1. ročníka v auguste bude mať už 7 rokov, ked sme sa sťahovali do DE nevedela nemecky tak išla rok do školky aby sa naučila jazyk, preto ak sa presťahujeme do Zurichu už do školky by som nechcela aby išla. myslíte, že by zvládla školu s jej bavorskou nemčinou? dakujem za každu odpoved i informáciu čo sa týka života v Zurichu, kludne i IP ak mi pošlete.
@renatad statne skoly su zadarmo. ked sa prestahujete, tak na miestnom urade, pod ktory budete spadat vam aj pridelia skolu pre dceru. niektore skoly maju zberne triedy pre deti, ktore nevedia dobre po nemecky, ine to nemaju. to zalezi na tej konkretnej skole. inak zaciatok skolskeho roka je polovica augusta, v zürichu je to tento rok 19.8. 😉
@bubelko dakujem, tu v Bavorsku začínaju prázdniny 30.7. a škola začína tento rok 12.9. aj tu to tak je, že nam školu pridelili podla bydliska, tak to bude asi podobne 😉 ale ten začiatok školy je pre mna velmi dobra informacia, dufam, ze to zvladneme dovtedy, i ked popravde mne sa tak nechce sťahovať 😀
@bubelko to ešte neviem, práve sa pokušam niekde pogoogliť, kde to bude najlepšie rada by som ale rodinny domček do podnajmu, mame i psa a 2 deti, viem ake to bolo v nemecku ťažke, mame tu velky byt, ale hladali sme 4 mesiace ☹
poradíš dake dobre lokality? ale musi to byt bud mesto alebo uplne blizko mesta 😉
@renatad skus pozriet www.homegate.ch dom bude asi problematicky cenovo a byt, kde sa mozu domace zvierata, tiez ako by si lupou hladala 😒 ale skus. dobra lokalita v meste - pozeraj kreis 1, 2, 7, 8, a 10. ostatnym sa skus vyhnut. a ak blizko mesta - tak pozri kilchberg, rüschlikon - pri jazere - pripadne thalwil ci wädenswil - su ale drahe.
inak ak chces dom - isla by som radsej mimo mesta - vacsina aj malych obci je dobre napojena na zürich verejnou dopravou - vlaky S-bahn, autobusy. neviem, kde bude muz robit - v ktorej casti mesta. ked budes pozerat byty, je dobre si pozriet zaroven aj stranku www.sbb.ch a urobit si spojenie od bytu do prace - kolko vyjde jedna cesta a aj podla toho vyberat lokality. auto v meste - pokial nemas parkovacie miesto v praci - je o drzku. parkovacie domy su drahe (4chf/hodina) a parkoviska v meste vacsinou na jednu hodinu (max.2) s tym, ze potom musis preparkovat. neda sa doplati.
a tiez pozeraj minmalne 4 izbovy byt - mate 2 deti a psa, mensi vam asi ani neprenajmu 😉
@bubelko a ešte čo je na ostatných lokalitách zle? ešte jedna otázka,čítala som, že ked sa sťahujem a náš majetok máme kratšie ako 6 mesiacov tak platím clo za to, ze si ho priveziem? nakolko tu sme zariadovali byt a v takej kratkej dobe by sme asi nestihali všetko predať a aj by sme si chceli priviezť vela vecí čo sme kupili len teraz napr. dakujem
@renatad hej, ak mas nieco kratsie ako 6 mesiacov, platite clo. ako to presne funguje netusim. skus pozriet tu. maju tam aj kontaktny formular, mozes skusit napisat a opytat sa, ako to presne funguje.
http://www.ezv.admin.ch/zollinfo_privat/04381/0...
co sa stvrti tyka - poslem ti ip 😉
@bubelko ahoj bubelko, citala som koment, ze najom by nemal presiahnut tretinu prijmu. Je to prísne brané,alebo je šanca že dostaneme byt aj keď trochu presahuje? rozmýšľame, že vezmeme už minimálne 2apol,lebo pomaličky pomaličky ideme na bábo. Tak už nech príde do pekného domova. 🙂 pre upresnenie hladáme v Zurichu
@bubelko a nevieš,ako je to s povolením po sobáši? ak žena zažiada,dostane automaticky povolenie ake má manžel? alebo aj to nejak pozmenili? ja som mala iba L, momentálne nemám ziadne odkedy mi skoncilo, snubenec má B. Doteraz sme skúšali, zvykali si, a chceli by sme už konecne zacat zit 🙂
@ariz ak sa vezmete, moze muz poziadat o familiennachzug a potom dostanes B - tak ako on. ak sa nevezmete, moze skusit tiez poziadat o familiennachzug, ale dostanes pravdepodobne len L, aj ked mozes aj B, zalezi do toho, nakolko maju naplnene kvoty, kde snubenec pracuje - atd. alebo si mozes poziadat aj sama o povolenie - ale to dostanes len L.
@bubelko berieme sa v septembri 🙂 ja sa tu zatial neviem velmi uvolnit,kvoli jazyku. Nikdy som sa nemecky neucila, a po roku nebadám nejaky extra pokrok. Samozrejme ze je to lepsie ako na zaciatku,ale nestaci mi to. Mam pocit ze sa to nikdy nenaucim ☹ A dakujem velmi pekne za info a odpovede 🙂
@bubelko zatial nie, chcela som sa prihlasit presne v klubschule, mal zacat 6.juna,ale bola som doma kvoli vybavovackam svadby a nestihla som sa prihlasit. Pred svadbou sa este chystame spolu domov kvoli matrike atd,a ked sa uz prihlasim, nechcela by som vela vynechat. Ale jednoznacne kurz bude,lebo mi švihne 😀 robila som si aj online test,ako na tom som, tak mi vyslo B1, ale to sa mi vobec nezda. Moj problem je, ze sa neviem vymačknut a neviem reagovat
@bubelko a to je dalsia vec ktorej sa bojím. Chcem bábo a v septembri by sme chceli zacat na nom makat 😀 ale bojim sa ako to cele zvladnem, navstevy lekára, poradnu, vsetko vybavovanie, a podobne, ked som na tom takto s jazykom. Bojim sa ze to jednoducho nezvladnem. Ako mozem byt dobrá mamina, ked mam taketo otazniky a neistoty ☹

Ako pomoct detom aby nezabudli po slovensky.
Slovenska skola a skolka v zurichu sa otvorila 10.4.2013
tu je web:
http://www.slovenskaskola.ch/
Pokial mate otazky kontaktujte ma moja mama je jedna zo zakladateliek 🙂