icon

Domáce žienky vo Švajčiarsku. Pridajte sa a diskutujme

marryaa
21. jan 2011

takze dievcata,ktore ste mi zostali,otvaram temu,kde sa aj nove dievcata dostanu,a mozu si precitat alebo sa nieco popytat. 😉aj ked sme neni az take mudre 😀 😀
@corinne,@kulinka29,@ciko85......

Strana
z6
bubelko
17. aug 2014

@jarkabiba to sa neda napisat, ze dobre alebo zle.
ma to vyhody aj nevyhody.
vyhody - vyssi zivotny standard a kvalita zivota, krasne prostredie, da sa slusne zarobit a vyzit.
nevyhody - ste bez rodiny, co zbadas hlavne, ked mas deti a potrebujes niekam ist bez nich a nema ti ich kto povarovat.
treba si zvyknut na iny system skolstva, zdravotnictva, poistovnictva...
ak by ste vyzili z jedneho platu, nie je to zly plan. ale ono si to treba vediet dobre zratat...
http://www.homegate.ch/mieten/wohnung-und-haus/...
tu si mozes pozriet ceny najmov vo sui - zadas kanton a uvidis
http://www.leshop.ch/leshop/Main.do?currentMenu...
ceny potravin, ale odrataj asi 10-15%, je to internetovy obchod, je drahsi
http://www.comparis.ch/krankenkassen/default.aspx
pozri si cenu poistiek pre celu rodinu...
a podla toho si zratajte, kolko by muz zarobil http://www.lohnrechner.ch/ a uvidis ...

cicimon
17. aug 2014

@jarkabiba ja by som k odpovedi od @bubelko len taku poznamku - zavisi od toho , kde budete byvat aj vzhladom k tomu, na co si teraz zvyknuta..

jarkabiba
17. aug 2014

Vopred dakujem za odpoved bubelko aj cicimon takze, byvat by sme mali v Berne. Ja mam 3 rocnu dcerku a 7 mesacneho chlapceka co sa jedna opatrovania deticiek, to nemam ruzove ani tu na SVK a kedze ubytovanie
budeme hladat niekde blizko sesternici tak ona by mi s detmi obcas pomohla.
Ako je to tam s pediatrami a ockovanim??? Idem hned pozriet stranky co ste
mi sem dali.

bubelko
17. aug 2014

@jarkabiba pomoc sesternice je fajn, ale ak robi cez den, tak na to velmi nespoliehaj. Ale je to urcite plus.
skolka je od 4 rokov, prelomkvy datum si musis pozriet na stranke obce/mestskej stvrte. Dovtedy jasle alebo tagesmutter - ak by si chcela robit.
Pediatri - to je rozne. Ja som spokojna. Zavolam si, dohodnem termin - aj na kontroly aj ked su chori. Necakam. Ockovanie je odporucane, ale nenutia.

jarkabiba
17. aug 2014

kym mi maly nezacne chodit a kusok byt aj samostatny nerozmyslam nad pracou pri ktorej by som musela ist od neho prec, ale ze vraj su tam dobre rozbehnute aj prace na doma, nepoculi ste nieco o tom???

bubelko
17. aug 2014

@jarkabiba napr. V banke mozes mat home-office, nejake uctovnictvo ci it-job. Ale najskor musis normalne do prace a podla naplne uvidia. 😉 vela ich ale nie je 😉

cicimon
17. aug 2014

@jarkabiba ja si tiez myslim ze najprv musis niekde zacat a az tak robit z domu, pokial nemas nieco vlastne, ved aj na sk je to zvycajne tak.
ockovanie hustejsie ako na sk, lekari nie systemom ze "zobudim sa a idem.." a skolky tiez malokde ze "odlozim dieta na cely den"

jarkabiba
18. aug 2014

A ako ste to riesili vy s detickami ked boli malicke??? Pracovali ste?

bubelko
18. aug 2014

@jarkabiba ja som este s detmi doma. starsi isiel teraz do prvej triedy, mladsi nastupil do skolky. na obed su doma, starsi ma skolu este v ut-stv po obede do tretej. okrem toho kruzky... takze momentalne sice hladam pracu, ale musi sa to dat sklbit s detmi a to nie je najjednoduchsie a este aby sa mi to aj oplatilo 😉

culia1
18. aug 2014

@bubelko toto je moja najvacsia dilema, ako to sklbit cele s pracou na 100% uvazok, da s to sice vyriesit tymi poobednymi klubmi, ci ako sa to vola a s mittagstisch, ale ked som to vsetko ratala, tak mi to vyslo tak, ze do prace ani nemusim ist, lebo by som este musela asi aj doplacat na starostlivost o deti.
A najst pracu len na par 3 hodiny denne, to skor povazujem za zazrak ako za realitu.

sense
18. aug 2014

@jarkabiba ja pracujem an ciastocny uvazok,....zacinam skoro rano, a okolo 13.00 som doma...mame au pair. , financne sa nam to zial sice oplati ale citit to....mali sme moznost ze chlap ostane doma a jana 100% ael to by som si malu moc neuzila a on sa nechcel citit ze je vydrziavani mnou....takze takto lebo z jeho platu by sme nevyzili, z mojho ano ale bola by som velmi malo casu s amlou....

bubelko
18. aug 2014

@culia1 vitaj v klube 😉 u nas uz deti maju kruzky, takze treba rozvoz a to mi mittagstisch a hort neriesia. proti zruseniu kruzkov je muz a ja nezarobim tolko, aby som zaplatila nanny.
co sa prace na 3h dopoludnia tyka - kamoska robi v pekarni - od 3.30-11.30. spat ide o 20.00 s dietatom, vstava o 3.00 (robotu ma 10min autom), a o 12.00 uz je doma a stara sa o dieta...
takze najst sa da, otazka je, kolko som ochotna investovat, na kolko tu pracu potrebujem financne alebo ide len o moju sebarealizaciu.
v mojom okoli robia zeny bud na 50% (maximum) alebo nerobia vobec...taku, co by robila na 100% a mala deti osobne naozaj nepoznam...

jarkabiba
18. aug 2014

U nas planujeme ze manzel by isiel na 100% a ja doma s detickami. Od synceka sa mi neda odist na viac ako 3 hodinky. Chcem sa opytat ci skolka je povinna alebo dobrovolna?? Citala som ze zacina od 4rokov a ze nie kazdy den ale mam velky strach co sa jedna dcerky a jazykovej bariery... Ze vraj to deti lepsie znasaju ako rodicia, chofieva mi na svk do školky ale stale je chora a nechce im tam ani papat, len zas ten slovensky pristup k detom podla mojej skusenosti je katastrofalny.

bubelko
18. aug 2014

@jarkabiba skolka zacina v 4 rokoch, vo väcsine kantonov je povinna, deti chodia väcsinou same. rano ju oblecies, das jej reflexny pas a ide. skolka patri uz pod skolu, takze maju rovnake "bloky" ako oni. nasi zacinaju 8.20 a koncia 11.45 (obaja). o 12.00 su doma. po obede zacina starsi 13.30 do 15.05. mladsi zatial po obede skolku nema (starsi mal minuly rok od 13.30 do 15.30). tie casy su ale velmi indivindi, to ma kazda obec inak. a prazdniny su v skolke rovnako ako v skole, plus obcas maju volno, lebo maju ucitelia "vzdelavaci kurz".
skolka je bez stravy. skola tiez.
obedy sa daju priplatit - existuje tzv, "Mittagstisch". organizuje to vzdy nejake spolok (verein) alebo obec. cena je ca. 15-20chf/obed. plus niekde maju tzv. "Hort" - nieco ako druzina na svk, ale ten sa tiez plati podla toho, dokedy tam dieta byva. skrateny je cca. 30-40chf, dlhy je ca. 50-60chf. vsetko na den.
co sa tyka jazykovej bariery - deti sa ucia rychlo, toho by som sa nebala. nasi sa naucili v spielgruppe (nie je kazdy den, ale chodili 3x do tyzdna po 2,5h. mladsi len 2x do tyzdna) - za rok rozumeli komplet vsetko, rozpravanie bolo ok. 😉

bubelko
18. aug 2014

@jarkabiba este k chorobam - kasel, sopel v skolke nevadi, teplota ano 😉 takze dieta, ktoremu visi sopel az po bradu nikto neriesi, taktiez kaslajuce dieta. to len aby si bola v obraze 😉

jarkabiba
18. aug 2014

Dakujem za info za tie choroby, je to pre mna dolezite kedze Olivinka bola casto chora ked tam chodievala.. bubelko podavate skvele informacie, dakujem vy ste tam uz ako dlho??? A to deti vyslete same?? Neviem si predstavit ze by mi dcerka odisla sama s domu aj ked je velmi sikovna...

bubelko
18. aug 2014

@jarkabiba som tu 12 rokov. hej obe deti chodili a chodia same. rano o 8.00 idu z domu, mladsi sa pred 5min vratil. starsi by mal prist kazdu chvilu. ono je to hlavne o tom, na kolko doverujem vlastnemu dietatu, ze tu cestu zvladne. jasne, ze som mala zo zaciatku obavy, ale kedze chodili v mojom okoli skoro vsetky deti same a starsi syn chcel tiez, tak som ho nechala. zvladol to uplne v pohode. u mladsieho som to uz ani neriesila. minuly tyzden som ho odviedla do skolky, opytala som sa, ci mam prist pre neho alebo pride sam - pride sam bola odpoved, tak uz chodi tiez sam. rano idu väcsinou s bratom, lebo maju spolocnu cestu, naspät chodi so spoluziakmi, lebo koncia sice na rovnako, ale skola je dalej.

buduci tyzden budu mat skolkari v skolke policajta, ktory ich bude ucit chodit cez cestu a na co maju davat pozor. a neskor bude aj v skole a deti dostanu zlte reflexne vesty.

jarkabiba
18. aug 2014

Vidim, ze to tam je uplne ine ako na SVK. Tu by uz ucitelky udali matku, ze nahava same dieta ist do skolky.. je ten pristup v skolke individualnejsi maju programy deticky a komunikuju s vami ty vychovovatelia o dietati alebo vsetko to je na tom dietatku???

bubelko
18. aug 2014

@jarkabiba
takze, po prihlaseni do skolky idu deti na tzv. "besuchsmorgen" - tam uvidis pani ucitelku 1.x.
potom je infoabend o skolke tyzden po nastupe - mame zajtra. tam ta poinformuju, kto je pani ucitelka, kto su pomocne ucitelky, socialna pedagogicka, heilpedagogin (to su na motoriku a podobne veci), kto uci nemcinu pre cudzincov (DaZ), ako funguje mittagstisch, etc. kvantum info.
odporucaju ti, ze mas dietatu doverovat a nebat sa, nechat ho ist same...
no a potom vidis pani ucitelku az na eltenrgespräch - to je rodicko, preberie s tebou tvoje dieta - ako sa vyvija, co musi zlepsit, atd.
ak chces nieco skor - mozes si dohodnut stretnutie skor.
obcas ju mozes vidiet aj ked sa prihlasis ako dozor do lesa ci na plavanie (napr.), tieto programy ma kazda skola indi-vindi. nasi maju tzv, den do kazdeho pocasia - idu do lesa grilovat, ci prsi, snezi, fuka vietor... jedine burka ci vichrica sposobia, ze nikam nejdu.
ak nieco je - dieta donesie zo skolky domov "Poströrli" - krabica od pringles oblepena papierom, kde sa prenasa posta - program v skolke, kedy maju volno, atd.

bubelko
18. aug 2014

@jarkabiba ja som pri synovi pani ucitelku videla v prvom skolkarskom rocniku presne 4x - na besuchsmorgen, infoabend, elterngespräch a narodeniny. to som zabudla - vtedy mozes ist s dietatom do skolky, mozes upiect kolac, ci nabalit lentilky alebo nejaku dobrotu - pre vsetky deti v skolke.
a potom mozes prist este extra na besuchsmorgen a pozriet sa, co v skolke robia. to som absolvovala na synovu ziadost minuly rok. takze minuly rok som ju videla 5x.
a potom su este nejake aktivity ako räbeliechtli-umzug (sprievod s lampasmi z krmnej repy), kedy väcsinou chodia rodicia vyrezavat detom repu - teda pomahat. 😉

jarkabiba
18. aug 2014

Mozem sa opytat este, kedze tu na slovensku propaguju velmi kriminalitu a unosy deti, vlastne strasia nas tu neskutocne, tak v SUI to asi tym padom take nemate??? Mozno vam teraz zniem ako paranoik ale naozaj je toho tu plno. Aj ked mozem povedat ze svojej dcerke verim a viem ze je nadpriemerne rozumna a zodpovedna tak pokial by som sa presvedcila ze jej naozaj nic nehrozi nemam problem ju pustit aj samu. Na slovensku sa mi uz stalo aj to ze som prisla po dcerku do skolky a ucitelka nevedela ani ze ma v triede Oliviu, podotykam je jedina a velmi ma to ako mamicku znepokojilo..

sense
18. aug 2014

este k tym skolkam povinnym od styroch rokov...vtedy uz nemozes nechat doma ako na slovensku hocikedy, alebo ist na dovolenku hocikedy, uz treba dodrziavat riadne prazdniny a skolsku dochadzku....dieta mozes v case choroby nechat doma tri dni bez toho aby si musela doniest papier od lekara a ako uz bolo spominane sople a kasel nie je dovod na vynechanie zo skolky.....

...inak pokial by si sa bala nechat dieta same ist do skolky, byva aj take ze "pedibus" aspon u nas je to tak ze ide jedna mamicka, a zbera deti a s jednou dospelou osobou ide aj pat sest deti, su normalne asi zo tri zastavky od nas do skoly, je to take mile....a co sa prechodov cez cestu tyka, ked idu deti do skoly a zo skoly teda v tych casom byvaju na prechode bud rodicia s rodicovskeho spolku, al. dobrovolnici alebo starsie deti a maju terciky a pustaju deti cez prechod....

bubelko
18. aug 2014

@jarkabiba nehovorim, ze sa nedeje, alebo zeby sa deti nestratili, ale tak silno propagovana kriminalita ako na svk nie je.
aj my sme mali minuly rok pripad, ze chodil chlap v aute a lakal deti do auta. a je zaujimave, ze vsetky deti reagovali spravne - povedali mu nie (odmietli nastupit), neuverili jeho reciam (ze ho poslala maminka) a vsetky informovali rodicov a rodicia policiu. dostali sme list zo skolky, ako treba deti instruovat, ze maju chodit po vnutornej strane chodnika, nemaju hovorit s cudzimi a drzat sa v skupinkach. nebolo mi vsetko jedno. synovi som povedala, ze nikdy neposlem po neho niekoho, koho nepozna, ze ma chodit spolu s ostatnymi chlapcami, po vnutornej strane chodnika a keby ho niekto tahal do auta, ma okamzite zacat vrieskat ako najviac vie. pouzit to nemusel.
plus - ak sa dieta nedostavi v spravnom case do skolky, telefonuju rodicom, ci ho zabudli odhlasit a ak nie, ide sa hladat. taktiez ty, ak nepride dieta do casu, ktory ma na cestu domov, tak ho pojdes hladat. väcsinou sa len tulaju.
taktiez som mu vysvetlila, ze ak by sa niekde aj stratil, musi ist k osobe, ktora ma uniformu (policajt, pilot, poziarnik) alebo k predavacke do obchodu, do kiosku a dat jej listok z ruksaku.

starsi bol napr. s kamaratkou sam na "oslave mladosti" v juni. muz oslavoval 40, bola u nas party a on chcel velmi ist. tak isli obaja. dostali kazdy 10 frankov, instrukcie, ze sa maju drzat po kope, aby som ich nasla a ked bude prsat spät. a boli taki hrdi, ze mohli ist sami do skoly, sami si nieco kupit. ked som pre nich dosla, este nieco chceli, tak sme sa dohodli, ok a pridete potom domov - dosli bez problemov - nadseni. 😉

moj nazor je, ze skor sa stane nieco dietatu, ktore je stale zvyknute na to, ze ho niekto ochranuje a nevie sa spravne zachovat v kritickej sitaucii ako dietatu, ktore ma sebavedomie, vie povedat nie a kricat na plne hrdlo a branit sa. a toto sa deti vo sui ucia - samostatnosti, budovat si sebavedomie stylom - zvladnem to. 😉

jarkabiba
24. aug 2014

Dlhsie som sa neozvala koli synčekovi ktory dostal 6tu chorobu. ☹ uz sme na tom dobre.. dakujem za vsetky odpovede velmi mi to pomohlo dospietvk nazoru ze zatial ostanem s detickami na SVK kym nam manzel neurobi dobre zazemie v SUI.

bubelko
25. aug 2014

@jarkabiba tak dufam, ze uz je fit. nasi mali obaja ako babatka - starsi ako 4m a mladsi ked mal 7m 😖
a kedy pride manzel do sui?
myslim, ze je to rozumne riesenie - najskor nech sa on popozera, najde vhodny byt a popozera co a ako funguje 😉 a potom uvidite dalej. tak drzim palce, nech to vyjde podla vasich predstav 😉

jarkabiba
26. aug 2014

Dakujeme krasne. Mal by ist v novembri alebo potom v januari, este presne nevieme. Bala som sa ze by dcerka dostala sok s toho ze by tam nemala kamaratov ale ked jej to budeme po kuskoch davat a bude sa aj tam oboznamovat s nejakymi kamaratmi tak to pre nu nemusi byt traumatizujuce. 😉 Juuj my sme ani nevedeli ze ma drobcek 6tu chorobu lebo akurat mu idu zubky az ked sa vyhadzal cely tak sme zbehli k doktorke...

bubelko
26. aug 2014

@jarkabiba ja som to nevedela pri prvom tiez. mal 4m, teploty. tak som volal dr. povedal, ze mam cakat do piatku (pamätam si ako dnes), v piatok som volala zas, ze este ma, tak nech ho pridem ukazat. ukazala som, pozrel ho a vravel, ze ak sa cez viken neosype, v pondelok doniest moc. no a osypal sa mi v sobotu rano...
a pri mladsom ma skoro porazilo. to sme boli zrovna na svk, na dovci. a on mava teploty okolo 40. horuco bolo, neslo mu to dole, striedala som cipky, aj mi dosli, musela som kupovat svk - v tych sa zas nevyznam... tiez som volala dr, tak reku, nech sa nebojim, ze mam pockat po vikende a ak sa neobsype, ist k lekarovi. no obsypal sa, tak bolo jasne...

inak o malu by som sa nebala. v jej veku si deti rychlo najdu kamaratov. 😉 a aj rec sa naucia rychlejsie ako my 😉

cicimon
26. aug 2014

@jarkabiba my ked sme sem dosli moja mala presne 3 roky (ani nie tyzden po jej 3 narodkach)...urcite nemala ziaden sok a po pol roku sla do skolky, nasla si kamosov a za ten rok co chodi do skolky aj dobre hovori po fr.
akurat predtym ako sme sli sem sme jej hovorili ze "tato siel do inej roboty a ideme do ineho domceka"... takze teraz chodime raz do jedneho a raz do druheho "domceka" /aj ked v BA mame byt 🙂)

Strana
z6