Januárové detičky 2012
Ahojky budúce maminky - čakateľky na január 2012. Keďže zatiaľ takúto tému nikto nezaložil, dovoľujem vás sem pozvať. Mám termín 1.1. 2012 a teším sa na ďalšie, aby sme spolu prežili naše tehu 😉 😉 😉
Tak šup-šup sem.... 😀 😀 😀
Baby potrebovala by som vas nazor. Zacinam rozmyslat o odstaveni malej. Pd kedy sa narodila, tak som si dala ciel rok a koniec. Na zaciatku som bojovala o kazdu kvapku, lebo po cisarskom som hned mliecko nemala a emka sa narodila velka a hladna a v porodnici mi ju dokrmovali. Nakoniec som to s podporou laktacnej poradkyne dobojovala do plneho dojcenia. Od prepustenia z nemocnice emka uz umele nemala. Az teraz jej cez den obcas dam. Prvych 7 mesiacov bolo krutuch. V noci som 8-12 krat kojila a vzdy som si v novi vravela, ze zajtra koncis a rano som si to rozmyslela 🙂 odkedy spi emka vo svojej izbe, tak kojim 1-2 krat za noc. S mlieckom problem nemam, to umele co jej obcas dam ma aby si zvykla aj na jeho chut. Tak neviem, ci skoncit, ci nie. Niekedy to aj boli, lebo uz ma 10 zubov, ktore mam po kojeni otlacene. Muz mi hovori, ze som na tom zavisla. V podstate asi som, lebo je to krasne. Kedy vy planujete prestat. Lebo do tych 2-4 rokov ako pisu nadsene kojitelky, ktore pockaju, kym sa dieta samo odstavi, sa mi asi cakat nechce. Dakujem za kazdy nazor.
@emamichaela ja som tiez uz uvazovala nad touto otazkou, ale moja mala este UM nemala, takze nie je ani zvyknuta na jeho chut a ani mi z flase tolko nepije. takze u nas by bol problem. zubky mame len 2 dolne, cize s tym tiez nemame problem. pytala som sa ze kedy odstavit. no ze babo sa odstavi samo. otazkou je len, ze kedy. kamoske sa odstavil sam v 11 mesiacoch.. proste uz nechcel mliecko. dalsej kamoske sa odstavil taktiez sam, on vedel ako prvy ze je znova tehotna.. proste uz nechcel jej mliecko... tazko ti radit. ty sa musis sama rozhodnut. a na manzela nedaj. rob ako to citis ty a ignoruj taketo poznamky, ze si zavisla, ved si si preskakala dost, aby si kojit mohla, tak preco to vzdavat. budes radsej kupovat a davat UM ked mas svoje mliecko? moj brat taktiez, ze ty ju este kojis? no a a co jej mam kupovat sunar? ked dojde k tomu, ze nebudem mat mliecko ja, tak jej dam aj umele, alebo ak budem mat take zdravotne problemy, ze sa uz nebude dat, tak tiez dam UM., dovtedy ale planujem kojit. ak sa da. tiez sme si preskakali svoje. mala mi v 2 mesiacoch nepila dlhsie ako 3-4 minutky, a pila kazde 2 hodky, nepriberala tabulkovo, cize mi lekarka kazala prikrmovat, ale ja som mala mlieka dost, a vedela som, ze ked zacnem s UM tak pri nom aj skoncim. takze sme sa trapili dalej. Prestala som odsavat a 17.3. mala posledne mliecko odsavane z flasky. doteraz sa kojime, a mozem povedat, ze posledne mesiace si to aj uzivam. prajem ti aby si sa rozhodla spravne a aby si sa rozhodla tak ako to citis, a nedala sa ovplyvnit tymi, ktory to nechapu. len ty sama vies, cim si si presla a co je pre teba a tvoje dietatko najlepsie. 🙂
@emamichaela ahoj 🙂 . ja tiez premyslam nad touto temou posledne dni trochu viac. tiez som po sekcii, tiez sme mali problemy s prisavanim, dokrmovali sme (cievkou) asi do Velkej noci, ale nakoniec boli aj chvile, kedy bolo kojenie krasne 🙂 . potom sa mala skoro odstavila, pred Vianocami sme si mysleli, ze sa uz aj odstavila od UM 😀 . ad augusta pije UM pretoze som musela chodit do skoly, napr. v stredu som nebola doma od rana do vecera a kojit sa tak nedalo. a tak som najprv kojila len v noci a rano, cez den mala UM a teraz posledne asi dva mesiace kojim uz len rano. ale poslednu dobu sa zasa rozbehla v UM, to sme radi. a jedine co ma teraz drzi pri kojeni je to, ze rano som ako prevalcovana a najlahsie je vylozit si malu z postielky a dat si ju k sebe nech sa trosicku napije. ale zubov uz ma 5 a uz to cim dalej, tym viac boli. a asi to coskoro skoncime. chcela som vydrzat co najdlhsie najma kvoli protilatkam (ktore verim, ze aspon trosicku v tom mlieku boli). ale ja nie som "zavislacka" na kojeni 🙂, neprezivam to tak velmi, skor to bolo narocne a zatazujuce pre mna ( 😝). teda asi to ozaj uz coskoro skoncime. a aj tak ked sa v noci zobudi a nevieme ju uspat, robime bebu 😝.
ale vsimla som si pri nasom skoroodstavovani, ze cim bola starsia, tym to slo tazsie, lebo si viac uvedomovala, ze co sa deje. keby som ju odstavila napriklad este v septembri uplne, slo by to viac v pohode nez teraz. teraz si myslim, ze to velmi nepostrehne, lebo to kojenie je uz jedno. ale jednoznacne sa riad tym, ako to citis a ako sa citis. ked je "akt kojenia" dolezity pre vas vztah, asi by nebolo dobre, aby si prestavala (ked to mozno ani sama nechces). len potom to uz moze byt ozaj tazke pre vas obe to skoncit a moze sa ti stat, ze budes kojit este dva roky, kym sa mala neodstavi sama 🙂 . ale to by vobec nemuselo byt zle 🙂 . nepocuvaj hlupe reci a nazory, nevsimaj si to. najdolezitejsie je to, ako to vnimas ty sama. urob tak, aby si bola so svojim rozhodnutim spokojna a pokojna, lebo budes vediet, ze si urobila to najlepsie pre malu a aj pre seba.
asi som ti velmi nepomohla 🙂 , len mas dalsi nazor, ktory ti radi riadit sa podla svojho vnutra 😉
@mihouk akoze nevychadza 🙂 ja budem mat 29 teraz, a este stale zvazujem ci nebudeme mat tri 🙂 to stale stihas 🙂
@rebecca2006 dakujem za povzbudenie.... ale je super ze to tu pisete, lebo clovek aspon vie co ma cakat 🙂
@emamichaela isla som ti hned napisat, ale potom som si precitala co ti napisali @wisinka a @kajkovajanka a v podstate tazko nieco dodat, lebo napisali spolu asi uplne vsetko co by som k tomu povedala ja. Ked tak len moje osobne skusenosti. Ja kojenie nejako neriesim. .... Chce sa kojit tak kojime.... aj ked pred asi mesiacom dvoma som sa zacala tesit, lebo si zacala pytat cicik, bolo to take zlate, spomenula si a zacala mi tahat tricko, otvarat pusinku 🙂 bolo to krasne. Ale teraz odkedy jej zacali ist tie predne zubky cickame aj 5 krat za noc, a to tak ze sa zobudim na rev a ze mi trha tricko do osalenia.... to uz nieje az take zlate :( Ale verim ze je to obdobie ktore zase prejde 🙂 A kedy odstavim .... neviem. Este sa na to necitim, teda nemam vobec potrebu to riesit. Myslim ze sa kazdy vo svojom vnutri musi rozhodnut a stotoznit sa s tym. Kamoska bola skalopevne rozhodnuta ze koji do konca roka a DOST (maly ma rok a pol) ale samozrejme ze koji dalej 🙂)) nepodarilo sa. A ako pisala Janka, protilatky z mliecka su dolezite este aj ked dieta nastupi do kolektivu, takze ak ma kojenie nijako neobmedzuje (co zatial nepocitujem) tak nemam velmi dovod prestat.
@rebecca2006 Matko vobec nie je pozadu, to je tym ze je prve dieta a Esti sa uz narodila do konkurencneho prostredia. Nam sa tiez zda Tilka zivotaschopnejsia a Maxim v porovnani s rovnako starym bratrancom, ktory je druhe dieta, je uplny truhlik. On nevie so co skrabat, kusat, kopat, nechapal Vianoce, Mikulasa, je taky tulkavy, ked mu zobrali hracku, tak si ju nevedel zobrat naspat, ale to sa s prichodom Tilky vyrazne zlapsilo 🙂 A Tilka je potvora, presne taka aka som bola ja. Ked mam Maxima na rukach, tak spusti krik a ona chce ist, ked to videla moja mama, len sa zacala smiat, lebo to iste som robila ja mojmu bratovi, az mi ho je luto teraz. 😝
@martinka8 No zober si to tak, ze teraz mam 31, vzdy som chcela medzi 2hym a 3tim vacsi rozdiel aspon 4 roky, to mam hned 35-36, kym sa ako tak osamostatny a ja sa vratim do normalneho zivota, alebo len prestanem kojit mam 37-38 a to uz nie. Keby to bolo nase druhe, nepoviem nic, ale dve nam bohato stacia. A nechcem strasit, mozno to je mnou, ale druhe tehu bolo narocnejsie, lebo uz nie si iba ty a brucho, nemozes si hocikedy polezat, lebo si unavena, ja som kolkokrat ani nevedela ze som tehu. Uz som necitala kazdy tyzden co sa s babom deje a ked sa ma niekto opytal na tyzden, kolkokrat som presne ani nevedela. Ale co je divne a comu sa aj ja sama cudujem, tak by som este raz rodila, napriek tomu aka bola Tilka potvora. A toto je iba moj osobny pocit, ale tym ze som Maxima kojila a uz som bola tehu a aj Tilku planujem dlho kojit, lebo je o pre nich dobre, tak mam pocit, ze moje telo uz 4 roky nie je iba moje a uz je to dlho. Neviem ci sa nieco zmeni, ked prestanem kojit, lebo este stale sluzim ako osobna preliezka, ale tajne dufam 😝 😝 😝 😝 Ja len dufam ze ta neodradzam, ale aspon vies co cakat a ked to pride, tak poradime, pomozeme. 😉
@emamichaela Rob tak ko ti radia baby, rad sa tym co citis a nedaj na nikoho. Ja som bola odhodlana kojit Maxima cele tehu (ja som ta matka kojitelka 😀 ) ale uz som mala take bolesti pri tom, ze kazde kojenie som robila s odporom, tak som mu jeden vecer nadala a on si nepytal a bolo to. Sama som s tym mala vacsi problem ako on, lebo sa pretrhlo to puto mezdi nami, ale uz bol dost velky. A porodna asistentka mi tiez povedala, ze ked som k tomu mala odpor, tak to tak malo byt. Maxim nikdy UM nemal, lebo mu nechitilo a o falske ani nehovorim, ked je dieta na to pripravene, tak si myslim ze to zvladne v pohode. Tilka si myslim nebude mat problem, ta nie je tak zavysla na mlieku, ja jej nemusim dat cely den a kludne mozem byt pri nej, ona ked ma svoje jedlo, tak ju nic netrapi.
Ozaj a co culme, kedy chcete odnaucit, ja rozmyslam po zime, nech jej ten studeny zvduch nejde cez usta, ale uz mi zacina vadit, ja nemam moc rada velke deti s cumlom, lebo tu aj 3-4 rocne vidat a to nie je pekne.
@mihouk to sa ani mne nepacia velke deti s cumlikmi.. a neviem,z e kedy. ja mam pred sebou diplomovku a statnice v lete, tak nemam kapacity ani na nocnik a ani na cumle 😒 .. ale spanie su nam dobre, lebo takto lahsie zaspava. a vonku jej davame, len ked je velmi nervozna. doma sa pohadzuju kade tade, takze ked si najde, da si do ust. ale neviem ako to urobit 😝. asi sa budem snazit ustriehnut to, aby sa nestala zavislacka v prvom rade. to by si potom podla mna ani nemusela velmi vsimnut, ze zrazu sa cumliky stratili 😀
@mihouk ajoj no je to lepsie snazime sa ´dat vsetkemu sancu a zacat odznova,spolu uz mame 8 zubkov 🙂 je to parada ked si uz sama chodi nemusime vsade s nou.vie aj pekne padnut takze sa uz nebojime,vonku obcas chodime pekne a rucku ale cizmach to este tak nejde tak sa sem tam popletu nohy.ale zasa ten poriadokaky dokaze urobit no hroza.uz je uuuplne vsade 😀
@martinka8 no ja by som chcela az tak za rokov asi 🙂
@emamichaela niektore sa odstavia same niektore nie kamarátkyn mali ma uz vyse dvoch rokov a bol to pre nu strasnu problem mali stale chcel.az ked bola chora tak mu stale hovorila ze nemoze lebo je chora didika a potom to este trvalo ále este si obcas spomenie ale neda mu.neviem no ja som nemala to statie kojit len dva mesiace.skus este kojit mozno sama prestane ja by som chcela vlmi ale nedalo sa.ja by som este davala 🙂
@mimuska2 viem, že ste ju menili za MUDr. Ondrovičovú, u tej sme raz boli na pohotovosti a zdala sa mi super. Keď neveríš lekárovi, treba ho vymeniť, bez debaty. My sme dnes boli s malou na pohotovosti kvôli tej teplote, má virózu, v utorok pôjdeme na kontrolu k Slávikovej. Dúfam, že bude len lepšie. Ešte aj mňa chytila začínajúca chrípka asi, no hrôza.
@martinka8 ved to!! bola som taka rada ze maly "spaše" vsetko co mu dam, uplne vsetko popapkal a teraz vydumuje strasne...skusim aj ja cestovinky s bambinom 🙂 uz papal bambino ale len s chlebikom 🙂 dnes sa dobre nezadusil zo zeleninou z polievky ako chvatal...a potom som mu skusila dat cevenu kapustu dusenu tak trosku popapal a dost...no ale ako pises tiez mi to robil ze vypluval som rychlodavala nieco ine a zase...tak tiez na to kaslem,....
@mirka2010 coo?? 6 euro????? ja som vydela za 49.90!!!!!!!!!!!!! kde si taky videla?? no m,inule urobil asi styry kroky skoro som odpadla len som na neho kukala jak PUK ale odvtedy velmi ziadky pokrok urobi tak pol kroka a pomaly sa spusta na 4-ved to je najistejsie 🙂 a ked za rucku ho vediet tak telo by letelo len nohy nestihaju :D a za jednu ide ako spyty izidor :D ale ide :d sa snazim ho vodit za jednu rucicku nech si zvyka 🙂 obuvam mu take sandalky ale nechavam ho aj boseho v pancuskach aby sa mu tvarovala klenba na nozicke.....a vysla nam uz konecne horna jednotka....KONECNR dva tyzdne sa mu tlacila ale na ceste je aj druha a dolne dvojky...teraz to podla mna pojde ako na beziacom pase 🙂 ty este stale kojis? inak som sa zabuidla opatat ako to dopadlo pred vianocami ked si sla na ten firemny vecierok a maly ostal doma..ako to znasal? a uz je zdravy marosko? stale ma horucky?
@emamichaela ahoj, ja som mala ciel kojit aspon pol roka tiez to nebolo nejako extra jednoduchce...ani neviem ci som mala dost mlieka ci nie akosi som to neriesila maly priberal tak som nedokrmovala nikdy nijak len v porodnici asi prve dva dni mu davali nutrilon kym sa mi nerobhlo mlieko....potom po pol roku maly stale chcem som ho kojila furt aj kazdu hodinu a pol v noci bol stale hore...uz som bola na nervy...zacala som sem tam daval um ze to ukoncil ale stale so kojila nejako som sa sku tomu nemohla odhodlat az kym som neochorela a nezacala brat antibiotiuka jedne za druhym tak som prestala....bolo mi za tym zozaciatku velmi smutno ale zvykla som si..teraz akosi som spokojnesia, robim mu mliecko rano naobed aj vecer....mozem ist s nim von s flaskou...vtedy ma dost obmedzovalo ze sme nemohli ist ani poriadne do obchodui lebo chcel stale cicat...cajik mu velmi "nesmakoval".....uvidis sama...ved ked ta to neobmedzuje tak koj dokedy chces...vecer mozes skusit um.....alebo aj v noci....
@emamichaela ja budem stručná, neviem, či sa mi podarí, ale plánujem skončiť čo najskôr- áno, je to krásne, nepochybujem, že prospešné pre inunitu dieťatka- ale Estreka je v nolci nostop hore ja som ťažká migrenčka s poruchami spánku- potrebujem brať lieky, ktoré som vysadila pred otehotnenm a už mám pocit, že sa potrebujem "dať dokopy", abz som mohla fungovať pre obe deti aj cez deň...Myslím, že rok dojčenia je tež pekný výkon v dnešnej náročnej dobe, áno, sú matky, ktoré zvládajú aj 2, aj viac, ale ja by som nezvládla....A nebudem čakať, kým si malá sama povie, že stačilo, ja som ala aj prvé dieťa cecíkového yávisláka- a mzslím, že ona sama by v poode otahla aj do troch rokov....Len ťažko povedať, ako zto yvládneme, je mi jasné, že bey stresov a kriku to nepôjde a to mi je veľmi ľúto.... 😢
@martinka8 9 je klrááásny vek... stíhaš aj tri 🙂 len fakt je, že ako píše mihouk, druhé tehu je hršie ako prvé..mz smeuž s plodeném aj rden, skončili, mám dosť 😝 😝 ale ja asi nie som ažtak moc obetavý tzp matky, jednsak Maťko bol veľmi náročný, mali sme ydravotné problémy, potom ,riyiková gravidita, Esterka je aká je....DO toho mne sa strašne yhoršili v súvislosti s nedostatkom spánku problémz so aspávaním- tie mám od výškz, ufffff. e to náročnejšie, ako som zslela. ale vela yávisí pd finančnej situácie, pertnera, od yázemia.. my tu nemáme nikoho.. mzsela som si, že nám pomôžu rodičia, ale nikto nám nepomha... sem tam moja mamina- len ona je v KE, mz v SC 😖
@mirka2010 som rada, ze vcera uz Marosko cez den nemal teplotu. ako bolo v noci? a dnes? a normalne mi odlahlo, ze si vcera napisala, bala som sa, ze ste skocili niekde v nemocnci na infuzkach kvoli horuckam 😝
@emamichaela ahojky, hmmm, aj ja nad tym cim dalej tym viac uvazujem...presne tak ako aj ty, aj som bola po sekcii a tiez mi maleho prikrmovali v porodnici, laktacia sa mi pustila sice na druhy den, ale tak postupne, takze maly bol velmi hladny, ale ako sme sa vratili z porodnice, tak ani raz nepil este um...teda iba na skusku, ale abosluitne mi ho odmieta...ja teraz vypustam postupne kojenie po druhom spanku, takze kojim rano, vecer a dva krat v noci...urcite nechcem kojit dovtedy kym sa sam odstavi...nasa zubarka tvrdi, ze dlho kojene deti maju pokazene zubky, takze nechcem toto dosiahnut po prve a po dalsie, je to istym sposobom obmedzujuce, ci uz v strave matky, ci v podani nejakeho lieku, nehovoriac a nejakej chorobe, kde su nutne atb...chcela som kojit rok, teraz viem, ze to bude podstatne dlhsie, nejaku metu si davat nejdem, proste to necham plynut a uvidime, ale ten pocit si chcem este uzivat, lebo je len o nas dvoch a milujem to!!!!! asi som ti moc neporadila...vsak?
no bambule, tak my sme tiež jasní a pridávame sa medzi chorôbkárov. Maťo sople ako hrom, Esti večer svička od nosom: Košice sa odkladajú, a zajtrajšie očkovanie taky tak. Ochjeje.
@mihouk ahojky, jasne, uz mam skusenost, ze takyto virus 4-5dni teploty, najvyssia vzdy vecer, uf, nechcem si ani spomenut na to...a vy ako??? ako Maximko, Tiluska??? chcela som sa ta opytat, po chorobe byvaju vasi drobci tak umrnani, len na mame nacapeni...ci to mam chapat ako take obdobie??? lebo Marosko tak moc placka v poslednej dobe, sa mu len troska nieco nepaci, hned spusti taky plac, nikdy taky nebol, to pred tou chorobou zacala a teraz pocas a po nej...sa ma drzi ako kliest...zamapatal si, ze sme ho kupali vo vlaznej vode, tak vrestal, teraz ani za svet do vanicky...o prebalovani ani nehovorim, potom len na rukach chce byt stale, no ja neviem...mali ste to takto aj vy???
@rebecca2006 ahojky, tak to ma velmi mrzi...dufam hlavne, ze nebudu mat teploty...a naozaj skoda ze vas nebudu ockovat, uz ste to mohli mat za sebou...ach, jaaaj, tato zima, to je za obdobie!!!! a ozaj, aj teba som sa to chcela spytat...ked bol Matko chory a potom aj po chorobe, byval taky mrzuty, placlivy???
@mirka2010 jasne že býval. Vždz to bola hruza aešte aj stále je. To vieš, chorý chlap.... Ale snáď už bude dobre, keď ž máte len zvýšenú- tu je zásada- pestať merať 🙂
ale inak á umrnčanosť môže byť fakt aj takým obdobím, Estreka boa pre Vianocami taká- vlastne kvôli tomu som odkladala to očkovanie,že sa mi nepáčila- nakoniec to ale asi boli len zuby....Plus ju teraz nič nebaví len "ide ide"
@1234lubka ahojky, tak vecierok vtedy dopadol super, maly uplne v pohode bez kojenia zaspal, ocko ho pekne ulozil a ked som sa vratila tak si len pekne odfukoval 🙂 kojim, veru stale kojim...a ako som pisala, este asi aj nejaku tu chvilu budem...🙂 Maroskovi chvala Bohu uz teploty presli, tu, tuk, tuk, ale bola to hroza, dnes sme boli konecne u mojich rodicov v novom roku, este sme nikde neboli...inak ten serblik to musel byt za tu cenu aj pozlateny, to co na nom tolko stalo???? tento som kupil v All toys, je zeleny, ma poklop a hra jednu melodiu a vazne nestal viac ako 6 euro 🙂 🙂 🙂 🙂 a vy sa ako mate??? Matkovi sa este nechce moc chodit??? No Marosko dnes hviezdil, krasne uz spravil 4 krocky, taky bol zlaty, za jednu rucku chodi o sto sest, sa mu to paci, jednou ruckou ukazuje kam chce chodit a tou druhou sa nepusti a drzi sa ma ako kliest...po dome ma svoje chodnicky, takze robime jednu a tu istu trasu a to x krat za den 😀 😀 😀 😀 😀
@kajkovajanka no si zlata, ze si na nas myslela 😉 😉 😉 😉 😉 dakujeme 😀 ja som pocas tejto choroby uplne vsetko zanedbavala, keby si videla ako to u nas vyzeralo...len s malym a pri nom som bola, vsak ako inak, jedine byt pri mojej laske milovanej...nastastie, aj ked mu bolo zle, vela pil...velmi sa mu pacila ta striekacka co je pri nurofene pribalena, tak tou som mu davala vodicku, cajik, takze bol hydratovany, to bolo velmi dobre...inak nasla som malemu taku bielu akoby vyrazticku na prednom dasienku...myslis ze to moze byt nejaka afta???

@jankaja no je to lepsie sama sa tak pohra ale aky poriadok dokaze narobit no hroza.my uz behame aj vonku sami 🙂 my uz tam nechodime dlho a je lepsie