Máj 2011. Je tu niekto, kto sa teší tak ako ja?
Ahojte 🙂
Je tu niekto, kto sa teší na MÁJ 2011 tak, ako ja?
Baby, sem sa sem! 🙂
Ahojte..Ja som tiež teraz riešila malej spanok achcela som skusit jeden spanok,ale nepodarilo sa lebo mala nevydrži...My vstavame rano o osmej potom ide o desiatej-to my spi 2hodky a potom o tretej a spi tiež dve hodky ale zato chodi večer o desiatej spavat.preto som chcela skusit jeden spanok aby išla skor spat,ale nevydrži my byt hore od rana až do nejakej jednej na obed..Takže som to vzdala a počkam kedy si sama urči jeden spanok🙂))Ja som jej robila tolko režimov,lebo mame problem s nočnym spankom od narodenia ale vždy to bolo ešte horšie ..Takže to nechavam na nu🙂))
@v.elen nasa chodi spat vecer o 20:00, rano vstava mezdi 6-7 a o deviatej je taka unavena akoby vobec v noci nespala, takze tiez mame este dva spanky, doobeda tak 2 hodinky a poobede hodinku.... ale niekedy pospi doobeda dlhsie, a potom poobede uz mi nechce spat... no a nasa nie ze sa odstavuje, ona je priam zavislacka na didkach... tak mesiac dozadu sme uz mali max 4 kojenia za den, potom dostala virozu, vracala a nic mi nechcela jest tak sa mi rozkojila na 6-7 krat za den.... ale uz pomaly zas uberam lebo to je masaker ked ideme niekam von a ona si zmysli ze chce mnam mnam... 😀
@michala29
@kubinca
tak to som rada, že aj Vaše detičky spia ešte 2x 😉 Inak dnes som chcela skúsiť aspoň posunúť spánok, ale vôbec sa to nepodarilo 😒 On za tie 2-3 hodinky je taaaak strááášne unavený, že musí ísť spať 😀 tak to asi nechám naňho, nech si sám určí režim.. Už si aj tak začínam zvykať na to jeho ranné vstávanie.. On má skrátka asi hodinky a ako odbije 5-ta hodina, tak šup sa hore 😀 😀 😀 aby náhodou niečo nezmeškal, keď by dlhšie spinkal..
Inak ako sú na tom Vaše detičky s nočníkom? My už kakáme do nočníka cca 2 mesiace, tak som celkom rada 🙂
@kubinca tak to Ti nezávidím s tým kojením.. Ja som zo začiatku, keď mi nechcel papať z prsníko bola aj trošku smutná, ale myslím si že rok je dosť dlhá a dostatočná doba na kojenie.. Takže som teraz v podstate aj spokojná s tým, že sa odstavil sám 😉
@michala29 vieš že ani neviem 😀 skúšala som ho dať na nočník.. pár krát mi z neho spadol 🙂 , ale potom som mu dala hračky a ono to fungovalo 😀 teraz sa každé ráno vykakáme a vycikáme do nočníka.. A sem tam sa podarí aj po denných spánkoch, že sa vyciká a je to celkom fajn, aspoň ušetrím na plienkach 😉 a teraz po dva dni sa mi aj poobede vykakal do nočníka.. Chodil po izbe a hovoril "a a a" tak som ho vyskúšala dať na nočníka on sa vykakal 😀
@v.elen nasa mala v 7. mesiaci problem s oblickami takze sme odvtedy zacali davat na nocnik, tiez rano rychlo supnem na nocnik a vycika sa, po doobednom spanku ju davam kakat, a ked ju rozbalim a ma suchu plienku supnem na nocnika poviem cikiliky a ona zatlaci a vycika sa.... ale este som nedosiahla aby mi aj sama oznamila 😀 ale cez leto budeme natom pracovat ked bude pekne ze by som ju nechala bez plienky a budeme uz ucit len na nocnik... a na nocniku jej tiez davam hracky, alebo sa hrame tapusky, alebo citame z kizky... ale ona uz je zvyknuta takze mi z neho nezdrha 🙂
tiez si myslim ze rok je dost dlha doba a este ked to bolo nenasilne odstavenie tak to je super .... 😉 mne samotne kojenie nevadi chcela by som este aspon do konca leta, ale v takej intenzite je to na mna vela, myslela som ze po roku uz budeme len rano a vecer kojit.. ale ked je u babky tak jej didka nechyba aj pol dna az ked ma zbada tak sa hned hrabe do vystrihu 😀
baby, neblaznite s tymi nocnikmi...zo psychologickeho hladiska do toho musi dieta dozriet, ze si samo uvedomuje, ze chce cikat alebo kakat a aj to samo ovlada, zadrziavanim a spustanim...a to je az okolo druheho roka. Ono sa vam to sice dari vystihnut, ze kedy bude potreba, ale mozete detickam ublizit, ked ich predcasne ucite nieco, na co oni sami nedozreli. Nic v zlom, tolko len moj psychologicky nazor 🙂
@honeybunny81
@v.elen
maminky tak toto som aj ja mala, a išlo ma poraziť, že ako ho preorientovať. Teraz vstáva tak medzi 6,00 až 7,00 ako kedy a ide my spať, tak okolo tej 10,00 až 11,00. Vždy mu dám pred tým obed, a potom my spí viac ako dvoch hodín, niekedy potiahne aj tri hodiny. Takže si navarím a upracem, čo je teda super, lebo tie 20 min.spánky boli o ničom. Keď mu dám pred spánkom obed, tak fakt takto pekne spinká. Keď obed nemá, tak je do pol hodiny hore, tak skúste takto...alebo fakt čakať kým sa sami nepreorientujú v tom spánku.
@macka381 @honeybunny81
tak dnes sme spali až do siedmej 🙂 zobudil sa mi síce o piatej, ale to sa pýtal na nočník (kde sa aj vykakal ako každý deň a keď ho nedám na nočník, tak mi začne plakať, tak si myslím, že si uvedomuje že chce kakať @zuzana369) a dala som mu ešte fľašku s mliečkom, zatiahla rolety a ešte mi zabuval.. Tak tým pádom som vyskúšala dnes iba jeden spánok a to mi spinkal od 11:45-14:30 🙂 keby to tak bolo každý deň, to by sa mi páčilo 😀 😀 😀
@zuzana369 neboj, nic sa im nestane, oni si iba zvykaju, ze take nieco ako nocnik existuje, aj pri prvom synovi som to robila tak, ze som ho davala na nocnik niekolkokrat za den, aj teraz to tak robime, niekedy sa vycika, vykaka a niekedy nie, nenutimeho a ver, ze im to neublizi, prvy syn sa mi pekne naucil a uz od roka a tristvrte sa sam pytal a ked mal dva tak odmietal aj plienku na noc a nikdy sa v noci nepocikal, takze je to uplne normalne, je to o tom zvykni sa a nie o tom, ze sa budu hned zajtra pytat same)))) 😀 😉
Inak babulky aj my spime 2x za den, doobeda tak hodinku a pol a pobede hodinku a rano vstavame cca o 8.00 a chodime buvat cca 20,30, vyhovuje nam to, lebo sa radi tulame aj do pol osmej po vonku kedze mame starsieho syna 🙂 a hlavne je leto a neviem si predstavit, ze by mi uz od siedmej spal a rano o siestej buntosil, kedze si aj my radi pospime) 😀 a papame vsetko mozne, davam mu nasu varu, vcera naprtiklad zjedol jeden a pol knedle s koprovou omackou a maskom, takze sme spokojni) 😉 Mliecko pijeme rano a vecer pred spanim 😵
Prajem vam krasny dnik a kopu radosti s detickami))) 😵
Prosim vas poradte mi..moja mala začala včeraa sama chodit,ale to ešte nie je take pevne a iste chodenie..Ale problem je v tom že mi špičkuje ona vie pekne stat na celej nožke aj ked spomali a vyrovnava si rovnovahu tak pekne stoji ale ked sa rozbehne tak len po špičkach..A strašne rychlo chce chodit...Už špičkuje asi cca 2mesiace aj som to povedala doktorke ta povedala že aby som jej kupila papučky..papučky ma stale na nohach a nič..akurad dnes jej s mužom ideme kupit nejake vyššie topanočky a pevne aby mala pevne nožičku..mate s tym nejake skusenosti?Každy mi vravi že to prejde že to každe dieta ale ja sa bojim aby to nemala skratenie tych žill..v pondelok idem na očkovanie tak sa zas opytam dr...dik za rady🙂))
@michala29 to nespravis ani papuckami, ono sa pise, ze je lepsie chodit bez apuciek, lebo sa lepsie vyvija klenba nozicky, my sice nastastie taky problem nemame, ale aj svagrinin maly tak chodil a potom sa mu to samo upravilo a teraz to uz je zabudnute,....takze uvidis, ale nie je to velky problem,ale mozes to sledovat a uvidis) 😉
@michala29 keby mala skratene zily tak si nevopcha palcek do ust... Vopcha? 😉
Neboj, vela deti spickuje a po case sa to spravi 😎
@zuzana369 dovolim si s tebou nesuhlasit, asi si nic nepocula o bezplienkovej metode... praktizuje ju vacsina sveta, doporucujem knihu Bez pleny od Ingrid Bauerovej, ta to popisuje uplne super... nejde v nej o to, ze dieta do niecoho nutis a tiez si nemyslim, ze dieta nevie kedy cika a kaka...
Dievcata, ja som uviedla odborny nazor celosvetovej odbornej psychologickej a psychiatrickej obce, vychadzajuc z celosvetovo respektovanych a vedecky preukazanych faktov o vyvinovych stadiach deti, v tomto pripade ide konkretne o analne stadium vyvoja (druhe, po prvom oralnom - to je to, ked dieta vsetko saje, prsnik, prsty, hracky, vsetko poznava ustami), ktore je okolo dvoch, dva a pol roka zivota dietata. Najpodstatnejsie v tomto stadiu je zvladnut vyvinovu ulohu - nacvik cistotnosti v case, ked si dieta zacina uvedomovat a pocitovat, ze vie zadrzat a zatlacit, a ze to je jeho rozhodnutie, kde a kedy, tym na formuje zaklad osobnosti a vlastnej vole na cely zivot. Tolko moj odborny nazor. Nebudem nikoho o jeho spravnosti presviedcat, ale pracujem ako psychologicka s detmi a vidim na vlastne oci, co to s detmi spravi, ked nenechame ich vyvoj na ne same. Je mi jasne, ze kazda matka veri tomu svojmu pristupu, ja verim hlavne vlastnemu dietatu, ze na to, na co ma prist, pride samo, hlavne pokial ide o tak dolezitu vyvinovu ulohu prisluchajucu jeho veku. O bezplienkovej metode viem, nie je pravda, ze ju praktizuje vacsina sveta ako nejaku nosnu metodiku, ona sa objavuje, ale nastastie ju vela mamiciek nepraktizuje a psychologovia ju neodporucaju. Tolko odo mna, ako od psychologa, odbornik na alternativne metody nie som 🙂
@zuzana369 suhlasim 😎
@zuzana369 pokial som citala, tak bezplienkovu metodu, samozrejme vsade vo svojej podobe, praktizuju v Indii, v Cine... a zrovna tieto dve krajiny nie su az take male 😉 , ale rada by som vedela, preco psychologovia bezplienkovu metodu neodporucaju, co je na nej zle???
@zuzana369 ja som to skusala pri prvom, skusali sme cikat a kakat, nikdy sme ho nenutili, ked nechcel nesedel tam, ked chcel sedel a nijako sme mu neublizili,..)))teraz pri druhom to tiez skusame, tak isto mu to neublizuje a ked sa vycika sam sa postavi a odide zo serblika a zatlieska si, takze urcite vie, co robi, deti su velmi mudre a niekedy prefikanejsie ako my,..)))) 🙂
@martuliena Vo veku okolo dvoch rokov je zdrojom slasti a uspokojenia pre dieta slast z uvolnenia analneho napatia a nacvik cistotnosti ho o tuto moznost obera (co je veku primerana vyvinova uloha). Dieta sa az tymto nacvikom uci odlozit slast z uvolnenia analneho napatia, co je zakladom schopnosti prijimat a davat, odlozit uspokojenie aktualnej potreby v dospelosti. Ak dietatu od narodenia nedame moznost zazit postupnost, ze najprv moze kde a kedy chce, potom, ze ho to uspokojuje a potom ze to, co ho uspokojuje musi sa naucit odlozit na neskor, tak tym predcasne zasahujeme do jeho normalneho vyvinu, ktory ma riadit ono samo. Bezplienkovou metodou prilis skoro zasahuju mamicky do vyvinu v case, ked na to dieta nie je pripravene. Jednoducho povedane si predstav, ze ta od narodenia, alebo predcasne, nenechaju vykonat potrebu kde chces a kedy, nenechaju ta riadit si to sama, ale ta vedu, ze mozes len na urcitom mieste (ci uz to je nocnik, umyvadlo, zachod...), alebo v urcitej polohe (schulenej na rukach a pod.)
A dalsia vec je, ze tato "bezplienkova metoda" je prirodzenym sposobom vykonavania potreby deti, napr. v primitivnych povodnych, kmenoch, kde je ale nutnostou, preto je tam prirodzena, v prirodzenom prostredi. Prenasat do nasich podmienok nieco, co je prirodzenou nutnostou v inych kulturach je nezmysel. Pricom pre nase podmienky je prirodzenou nutnostou vylucky zachytavat, inak by sme mali okakane a ocikane koberce, kociky, pripadne vlastne chrbty ak dieta nosime. V africkych kmenoch sa deti volne pohybuju a vylucuju kde chcu, nepotrebuju plienky, lebo nemaju koberce, kociky a pod. V nasej kulture je normalne, ze necikame po zemi, ale kde a kedy chceme do plienok, lebo nase podmienky su takto usposobene a je to normalne. Nie vsetko povodne sa da prenasat medzikulturalne.
@zuzana369 pokiaľ viem, u nás celé generácie dozadu boli učené na nočník odkedy si deti vedeli sadnúť. inak to pri látkových plienkach jednoducho nebolo únosné. to akože sme všetci boli ochodobneni o tú slasť z uvolnenia? ako sa to následne prejavuje? zdá sa mi, že veľa týchto psychologických štúdií vzniklo s príchodom jednorázových plienok - nie je tam nahodou nejaká marketingová súvislosť? 😕 moj osobný názor - ked dokazem vypozorovat, kedy chce dieta kakat alebo kedy zvykne kakat a polozim ho v tom case na minutku na nocnik, tak si to skor ci neskor v hlavicke spoji a po case sa zacne same aktivne pytat. deticky su naozaj sikovne, nepodcenujme ich.
@salomuska Tu nejde o sikovnost deti, tie su mudre ajajaj 🙂 Toto nie su ziadne nove veci, tu ide o 100 rokov stare poznatky, kedy o jednorazovych plienkach asi len nesnivali. Ja by som tiez odporucala nepodcenovat deti, oni si same pridu na to, kedy co budu robit, kedy zacnu chodit bez choditok a podobnych nezmyslov a kedy zacnu odmietat plienku, bez toho, aby ich aktivne mamicky k tomu viedli v case, ked na to nie su psychicky vyzrete (to, ze sa to naucia, lebo su mudre, je ina vec).
@zuzana369 s lozenim, chodenim, sedenim suhlasim, deticky sa naozaj naucia najlepsie same, bez pomoci. ale zase mnohe veci ich cielene ucime, bez toho, ze by s tym prisli same - napr. ma napada jedenie lyzickou (v 6.mesiacoch), ucenie "tap tap tapusky", "ake velke narastu", rozpravame na ne, bez ohladu na to, ci tomu rozumeju alebo nie...takze pre mna znamena to, ked dieta ucim, ze existuje nocnik od utleho veku, aby poznalo aj inu alternativu k plienke. Cas vhodny na zrusenie plienok sa da potom krasne vypozorovat. Zdá sa mi, že pre dieťa je frustrujúcejšie, keď ho dva roky učíme, že sa kaka a ciká len do plienok a potom od neho vyžadovať presný opak.
@salomuska my ho to neucime, ze sa kaka do plienok, ono to tak je, je to fakt,vyplyvajuci z nasich zivotnych podmienok a samo sa nauci, ze uz do nich kakat nechce, ked bude na to psychicky zrele. Tolko odo mna, chcela som vas len upozornit, lebo je to moja profesionalna povinnost, ze tym svojim detom mozete uskodit, aj ked ste presvedcene o opaku 🙂
@zuzana369 ja sa nechcem hádať, naopak, rada sa podučím 🙂 nie som psychologicka, ale som opisovala veci, ktore som uz zazila pri starsom dietati. ono aj o odstaveni od maminho mliecka/ alebo nočnom budení sa hovorí, že sa to má nechať na dieťa, že si samé povie, kedy táto potreba odoznie. Ale to by polovica rodičov čakala tak do 3 rokov dieťaťa.
No zmenime trosku temu kocky 😀
Nasa mala sa sama odstavuje od materskeho mliecka ale umele nechce ani za svet! Uz z dvoch metrov ako vidi ze jej nesiem mlieko tak robi ne-ne-ne 😔 skusala som aj jogurty, syr , aj pribinacika, ale vsetko je ne-ne-ne a ked si nahodou ze oblizne tak ju az napina ... (inac ja som bola taka ista... Mama mi potom davala len caj...)
Umele mlieka sme vyskusali hadam vsetky (aj ochutene)... Zato caju by vypila litre...
Mate niektora nejaky napad na nahradu vapnika v nejakej inej forme na ktoru som zabudla? Dakujem ta rady.
@honeybunny81 ahoj, tak vidím, že každý rieši tie svoje "problémiky pri deťoch 😉 ..hovorí sa, že materské mliečko je najlepšie, čo určite aj je, ale zasa tuším sú detičky potom nejak viac preberavejšie tuším 😕 , lebo moja malinká, tiež je ešte dojčená a ona mi zasa okrem MM.vypije veĺmi málo tekutín, lebo na flašku ešte nejako prišla ☹ možno dve "kvapky" z nej vypyije a to máme všelijaké cumle , z pohárika náustkom tiež to nie je žiadna sláva , ona skôr už z hrnčeka( to sme ešte pooblievané 😀 a najnovšie z flašiek malinovky"figo, alebo taká mini flaška cappy junior ,ale tiež neviem, že kebyže ešte nekojím, či má tekutín dostatok ☹
a inak umelé mlieko mi tiež nechce, ale mliečne výrobky ako pribináčik a pod.mi spapá aj syr
.....inak asi som odbočila od tvoje témy , prepáč 😝 ,ale ako náhradu nejaké tie mliečne kaše ochutené, kt.sa zarábajú s vodou -sú všelijaké príchute a keby si do nich vložila babán,a lebo nejaké ovocie ,ktoré má rada, žeby si trošku"oklamala" 😎 , puding,alebo nejaké mliečne polievočky, momentálne ma nič iné nenapadá , skús sa poradiť aj s lekárkou..

@honeybunny81 no my spíme tak od 8-mej ako kedy do 10-10:30 a potom spí okolo jednej (druhej) ešte 1,5-2 hodky, takže neviem.. Keby spával ráno pol hodku, tak mu ten spánok zruším lenže on spí 1-1,5 hodky. Že či mu nebude tá hodinka chýbať? No veď uvidím.. Možno mi bude potom ráno spávať dlhšie 😉 môžem asi len snívať 😀 😀 😀