icon

Nové maminky z Nitry

solnicka_nr
1. dec 2011

ťažko sa zapája do už rozbehnutých diskusii, tak som sa rozohodla založiť novú....
dúfam že s Davidkom nájdeme nejaké nové kamoššky a kamoššov 🙂

jfd
17. sep 2012

@jfd Stvrzenku na 30 EURI mám v deníčku kam si píšu co kterej den dělám, tak ji tam mám založenou. Jako mohla bych vám to vyfotit a poustnout sem ale spíš na to kašlu 😉 :-P)

jfd
17. sep 2012

@jfd Rodila jsem ve čtvrtek, doma jsem byla v pondelí kolem obeda. Detská řikala, že za chvilku budou ženský zas rodit doma a na nemocnicu nadávala jak špaček a vůbec celkovje na nepůsobila jako fanoušek nitranskej porodnice

moon1979
17. sep 2012

@jfd
a z akého dôvodu si mala celý čas katéter? ved to nie je normálne aby ti ho dali dole v den prepustenia bez toho aby sa niekto presvedcil co vies cikat bez toho ...

jfd
17. sep 2012

@moon1979 A na ten katetr jsem se ptala gynekologa a je to proto, aby viděli, co se v tej maternici děje. S mobilitou to nemá nic společnýho. Mobilní seš svým způsobem aji když tě přichcíplou vleče sestra do sprchy, kvůli hematomu.

jfd
17. sep 2012

@moon1979 POZOR POZOR!!!!! Kateter je hadica v maternici, kterou podtlakovanou a pri desne neprijemnejch bolestech a pocitech dávaj ven!!!! Na konci je sáček s krví, případně hnisem, když se to posere!!!! Ústí močové trubice máš zacévkovaný a moč máš v druhym pytliku...

moon1979
17. sep 2012

@jfd
no počkaj teraz sa bavíme asi o dvoch rozdielnych veciach, katéter a drenáž 🙂
ja som mala oboje, aj "hadičku na moč v močovom mechúri" aj "hadičku zastrčenú v bruchu na odtekanie prebytočnej krvi" 🙂
tak o čom hovoríš ty?

moon1979
17. sep 2012

@jfd
mna to vobec nebolelo ked mi vytahovali "tu hadičku z brucha" 🙂 vytiahla to velmi rychlo a bezbolestne ... to bolo jedine čo ma nebolelo

jfd
17. sep 2012

@moon1979 napřed té susedce vytáhli tu hadici - kateter - z maternice. Zařvala jak kůň! Tak jsem se lekla a schovala se pod duchnu, že to nechci, že už žádnou bolest. Tak se mě zeptali, esi s tim chci jít domů, tak jsem řekla té ženské že klidně 😢 Noa tak jsem se zakousla do duchny a čekala to nejhorší. Mě strašně bolely ty cvoky. Jak mi to přischlo ke kůže nebo nevim kam a s každým pohybem se to utrhlo a znova přischlo, mazec. a bylo to nepřijemný a fakt hnusný. Už si to taky moc nepamatuju, ženský tělo je asi tak už udělaný, abysme to rychle zapomněly a měly další děti. Akorát si teda pamatuju, že to bylo hnusný, hnusný, hnusný!!! A ta sestra čúza na porodnim, co mi pak eště povedala, když jsem chtěla prášek na bolest, že neví esi eště mají, že odpoledne měli málo - na to já zmaštěná ze všech těch dryjáků co mi na tom sále dali se jí zeptala že PROSIM?!?!? a už šupala a eště mi tam meziu kontrakcema velice vysvětlovala, že moje vzdělání na slovensku nemá tabulku a jestli teda vysokoškolské nebo vyučená, sem jí řekla že ani jedno z toho, že vyšší odborné a ona do mě furt hučela esi teda stredné odborné nebo co tam má napsat , fakt neprijemná jak vred na prdeli, tak ta mela tak cm, blond mikádo, asi let a říkali jí Helenko. Poprvé jsem o ní slyšela na predporodnim kurzu u Jahnatkové. Ale tam baby rikaly, že je to doktorka. Kráva to je. Vůbec ty straý kádry sestry se chovaly víc jako svině, než ty mladý kočky. Ty byly aspoň slušný a aspoň čéka pozdravili, když se k němu blížili. Né že bjehem debaty s kámočkou ti roztáhne nohy a začne tě mejt, aniž by cokoli. Věřte nevěřte. Toliko mé zážitky z Nitry

jfd
17. sep 2012

@jfd sem si vypnula numlock - má 150 cm a asi 50 let, Helenka...

barcelona94901
17. sep 2012

@moon1979 ja som mala sekciu,kedže sme boli obaja v ohrození..večer mi ukazali na chvilku drobčeka,na druhy den som mala ráno injekcie,infuzie.. kedže som mala výsledky aké so mala.. ,no na večer už som chodila a na ten další den sme mali už ranajky ,rohlík a neviem čo či to bol syr..neviem..viem že na obed tam mali kura ..,ja som neišla za cely čas "pobytu"ani raz do jedálne,mala som v tom šťastie,že som nemusela,že ma zásobila niečim mama..
mali sme najchladnejšiu izbu,prechladli sme aj s malym..a bohužial nemali nás kde inde dať,vtedy tam boli zrovna "neprisposobivé" preto sme ani nechodili do jedálne..naše plienky sa mínali rchlosťou blesku a vzadu romky cely čas len vyblakovali sestra plienku..no hádaj koho..he..he..a nase deti mali už v prvy den zaparené zadočky..v noci nás nechali sestričky pol hodku na chladnej chodbe s blačajucimi babetkami..ale našťastie prišla vtedy primárka a vymákla ich,nase deti dostali mliečko..a potom ste mali vidieť tie strašie sestričky,chodili jak sršne,mlade boli v pohode aj poradili ,stare vobec..
kedže moje malé nemalo žltačku a sme tam prechladli ,boli sme tam iba 4dni...našťastie 😀 dlhšie by som nezniesla
su dobre skusenosti,su aj zlé ,ja som rada,že žijeme a že sme zdraví 😉

barcelona94901
17. sep 2012

jáj áno,moj letel z práce do porodnice,nás pozrieť a sestrička ho vyhnala,že má prísť na druhy den,že tam je sterilne prostredie,takže naše bejby ani nevidel 😉 a musel obvolávať aby sa dozvedel,čo je so mnou

moon1979
17. sep 2012

@barcelona94901
a co ste robili v noci na chodbe? plienky ste odovzdavali? preco? ja som odovzdala len par kusov ked som bola po sekcii, v ziadnom pripade nie cely balik ... babo prve dni zase nema taku spotrebu, ze by to cloveka v uvodzovkach polozilo na lopatky ... a neprispôsobive nech dotuje kto chce, ale ja urcite nie ... 🙂

barcelona94901
17. sep 2012

@katulinr tak ja som si hadičku na moč vytiahla sama,vrecuško plne,nikto nemal čas ...,osprchovala som sa samozrejma sama ,v nechutnej zime a špine..
čo sa prisatia k mliečku týka..hm ,mne sestrička ukázala,napchala prsník a že nevie sa prisať,máte tu klobučik?ak nie ,nech Vám ho muž prinesie a to bolo všetko..že ked bude hladný zaklopte,dostane bebu..
viem ,že tam bola žena ,čo si dala previazať prsníky,sestričky k nej nechceli chodiť,že je tyranka ..mala doma 3deti..toto bolo jej štvrté,,keby neprišiel lekár ,zrutila by sa z nich,ten prístup,tie komentáre...dovi,dopo
dalsia mamička tá tam bola dlho,mala predčasne narodene dieťatko,bez podpory rodiny ,lekára,by to tam psychicky nezvládla..
ešte pri kontrakciach..bola na porode žena,ktorá zakričala ,že nevidí..normálne nevidela,hned ju odvliekli..ako otras..moje zážitky su hrozné ,som rada,že prišiel primár a nariadil okamžite sekciu,viem,že o nás zabojoval a som zato vdačná,že žijeme ,inak neviem..či by sme boli..ja som prenášala 2týždne,už ráno som bola otvorená na 10prstov,poobede prepichli vodu,bola zelená,ešte večer som chodila s bruchom..
lekári ok ,stare sestričky ,na tie nezabudnem asi nikdy,otras..

barcelona94901
17. sep 2012

@moon1979 sestričky si ich brali po 10ks
pretože deti nám plakali od hladu,chceli mliečko a sestričky ništ..kávičkovali 😢

jfd
17. sep 2012

@moon1979 tak ty plienky u mě to bylo tak, že jsem ležela, sestra mi vlezla do tašky, houkla - VLOŽKU! a plienky si braly. Ani jsem neměla chuť ani sílu je kontrolovat kolik toho berou.
Taky nás braly na instruktáž že kupani v kýbli. Vzali takovou malinkatou holčičku, a strčili ji do kýblu. držela ji pod pazuškama a držela tam a žvanila a žvanila... Děcko rudý, vůbec se jí to nelíbilo a ona ji tam fakt takovejch 5 minut jenom držela hlavičku nad tou vodou. Mi to mohlo srdce utrhnout a nebudu vůbec myslet na to, co tam dělaly s tim mojim trpaslíčkem.

jfd
17. sep 2012

@jfd A už sem nepolezu, akorát jsem se zas nasrala!!!

bosacka
17. sep 2012

@jfd ja ti verim... baby @moon1979 @kalifa28 @katulinr velmi zalezi na to, na koho natrafite... este pred mojim porodom som hovorila s dvoma mamickami ktore poznam, rodili den po sebe a mali uplne inu skusenost. jedna vravela ze vsetko bolo super a sestricky zo vsetkym poradili... no a druha mi hovorila, aby som sa na sestricky nespoliehala, ze moc neporadia 😅 mne s kojenim radili viacere - skoda ze kazda nieco ine 😠
... no a potom s babami co kocikujeme sme samozrejme prisli k porodnici a vychadza mi z toho, ze sestricky v porodnici su vsetky strasne zlate a mile, az na tu jednu staru, co spominala jfd (ja som mala rovnaku skusenost). na sestonedeli zase detske sestry viac-menej ok, az na taku staru blondinu - ta rozplakala hadam kazdu co poznam, vratane mna
...kedy vas po sekcii prevezu na sestonedelie zavisi od toho, kolko maju kde miesta... a moc som chodila vypustat do zachoda sama...

barcelona94901
18. sep 2012

@jfd ..máme podobné skusenosti ☹ nie som žiadny čajíček,cukr vata..ale mna moje skusenosti odradili uplne od druheho dieťaťa 😒 a to prešlo niekolko rokov ,predtým som si vobec neuvedomovala čo vsetko sa može stať,čo sa deje,,brala som to v pohode,vsak čo sa ma vsetci pýtaju či sa nebojím??ja sa nemám čoho báť,ved porod je prirodzená vec..a to do Nitry? som nechápala,tie otázky a jasné,mala som aj spolužiačku čo vinou lekára prišla o babetko,dalšiu čo bola na pohotovosti a poslali ju domov,že nech si len odgrgne ..na druhy den ráno sa už dozvedela u svojho lekára,že bude musieť porodiť mrtve dieťatko..tie hrozne príbehy boli aj v mojom blizkom okolí,ale ja som bola cele tehotenstvo v tom,že mne sa nič nemože stať,ani mojmu dieťaťu..no potom čo sa tam stalo aj nám som si uvedomila všetko a som fakt rada,že sme mali to šťastie,že sme zdraví,že nám viac "neuškodili" ako zmierila som sa s tým,že ja už riskovať nič nebudem ,mám jedno dieťa a bodka..
švagrinka napríklad rodila rok po mne a má iba dobré skusenosti,ona by išla rodiť zas 😀 ja už nie...babka išla s palcom na nohe do nemocnice ,stihla sa dozvedieť iba to,že sa jej narodil pravnučik,videla fotku na mobile a zomrela tam na zápal pluc 😕 a xy dalších...fakt otras
..dakujem,neprosím ,verím tomu,že po tolkých sťažnostiach ,potom čo sa nr umiestnovala ako najhoršia porodnica ,že sa niečo už zmenilo k lepšiemu,muselo ,ved to nebolo normálne..a určite tie mlade sestričky na šestonedelí to daju vyššie ,no ked má niekto dobré skusenosti ,neznamená to,že tie zlé neexistuju ,len to som chcela ,že ak má niekto zlu skusenosť,nemusi to byť nepravda,klamstvo..dala by som neviem čo aby som aj ja mohla povedať nr je super a zabudnuť na tu nočnu moru..no sme aj take čo sme radi,že žijeme ,že sme prežili,nie som žiadna fajnofka,žiadná barbie ,však vieme,že aj také sa nájdu..ako pani doktorka,ktora na šestonedelí čakala na sekciu,pretože ona by normálne rodiť neišla..zvláštne,že pri nej nikto nezjapal,že je vela sekcii ..he..he ..

@bosacka aj mna rozplakala ,v den odchodu ,
viem,že sa aj vtedy sťažovala jedna mamina na nu ,čo to nezniesla už,aj sa oficiálne sťažovala a tá sestrička jej ešte povedala ,že je len citlivá ako prvorodička 😀

barcelona94901
18. sep 2012

@moon1979 no nám sa tam minul cely balík pampers,nikto sa ťa na nič nepýta,iba berie a ide si dalej..moj musel dokupiť druhy ,boli sme tam 4dni ,ked som mala prvý krát v náruči naše bejby ,prišla stará sestra a hovorí mi,že ako sa starám,že dieťa má zaparený zadoček,že plienkami sa nemá šetriť! ..jej hovorím,ved bol do teraz u vááás, držím si dieťa prvý krát!! a ona? že dufa,že mám krém na zadoček a išla preč,žiadné prepáčte,absolutne nič !
ona bola vtedy aj tam,ked ich primárka hrešila,že nás nechali s deťmi stáť na chodbe ,ako fakt otras ,xy vecí ,na ktore nezabudne človek ani po rokoch
vedla mna bola mladá maminka ,mala večer zvýšenu teplotu a mna sa sestrička opýtala,že či nemám paralen 😕 som pozerala ako puk ,potom jej mladá niečo priniesla ,ale mna z toho vytrelo 😀

tvojezlatko
18. sep 2012

Ja len tolko, ze aj ja som bola sama v sprche po sekcii a bolo to sice v nz. Takze si myslim, ze ziadna z nas tu neprehana a ked to zazila tak asi hej, lebo ja som na tom podobne ako prispevok vyssie, ziadna barbie ubolena, ale proste som nikoho neuplatila tak som tak mala aj taku starostlivost.....

kalifa28
18. sep 2012

@bosacka ale ako možeš chodit vypuštat moc sama do zachoda, ked kateter vyberu hned ako začne rodička chodit??? a kým ležíš a máš ho zavedený, tak sa chodit nedá?? toto mi akosi uniká... mne nikto nikdy ani omylom neskusil naznačit, že si mám niečo vyliat sama.

jfd
18. sep 2012

@kalifa28 oni nenaznačej ale když chceš někam jít tak ten pytlik s močí prostě má 2 kila a ono to prostě tahá. A na té zakapačkované ruce to není nic příjemnýho, když to neseš k umyvadlu. A chodit musíš, páč máš mimčo ve vozejčku u postele a nějak se k němu dostat musíš. Přes ruku si hodíš ten pytlik a opíraje se o stojan s kapačkou jdeš k umyvadlu. Chodit se dá ale jestli se tomu dá říct chození... spíš poposouvání se maroda s plnejma kaťatama
A asi to každej doktor s tim katetrem řeší jinak. Kamošky v Olomouci katetr neměly vůbec.

kkl82
18. sep 2012

ja som rodila akutnou sekciou v topolcanoch a som sokovana vsetkym, co tu pisete o nr porodnici. kateter? cievka? ziadne take v topolcanoch nie je. viem, ze tam cievkuju mamicky tesne pred sekciou, ale ja som mala prazdny mechur a tak mi ju aj hned vybrali. ostatnym maminkam tiez hned po sekcii, na intenzivku ich uz prenasali bez. hned ako som sa prebrala, mi maleho doniesli ukazat, ale prilozit mi ho doniesli az o dalsiu hodinku, potom kazde dve hodky. v noci ho nenosili, ale hned rano nas prestahovali na sestonedelie a maleho tiez nosili kazde dve hodky, alebo hocikedy, ked som si ho vypytala. pristup sestriciek aj na intenzivke aj na sestonedeli bol uplne ukazkovy. po siestich hodinach od sekcie mi pomohli vstat a ist na wc, vecer potom aj do sprchy, kde mi sestricka pomohla umyt sa. vecer mi uz dovolili prechadzat sa po izbe, islo to uplne v pohode, akurat to vstavanie a lihanie nebolo nic moc. nemala som ziadne cievky, bola som zosita takym tym silonom, ktory mi o tri dni po prepusteni vytiahol moj gynekolog za 5 sekund.
tiez som si myslela, ze som mala hororovy porod, ale to len kvoli tomu soku, ze som musela nakoniec rodit cisarskym, na co som nebola psychicky pripravena. toto co citam po vas, by som tak lahko asi nepredychala a seriozne rozmyslala nad tym, ci si to este vobec zopakovat...

jfd
18. sep 2012

@kkl82 ono zase to co tu píšu třeba já je spíš o katastrofické péči kolem. Doktor to zvládnul. Ale upřímně povedané -+ moc mě neuklidnilo, když jsem ho viděla a bylo jasný, že je mladší než já. Krom primára byli všichni +- muj ročník. Jako ano, respekt, já bych tu školu v životě nevystudovala ale byla bych klidnější, kdyby u toho byl někdo, kdo už má pár - desítek - let zkušeností. Kámoška z Olomouce rodila někdy kolem 30 týdne. Když se šla na miminko podívat, byla v inkubátoru mucha. Ono to neni jen že v Nitre, on je ten bordel všude a československy zdravotnictvi je furt eště hodně, hodně dobrý. Představa, že bych si na tyhla zážitky musela pujčovat v dolarech nebo v librách mě děsí... Každopádně příště Nitra NE-E! A mimóška jedináčka nenechám! Mladšís sourozenec je fajn. Daj se s tim vymejšlet kraviny, pomlouvat rodiče, občas si do toho človek může prašitt jen tak pro uklidnění a v dospjeláckym životě je to taky praktickej vynález 😀

bosacka
18. sep 2012

@kalifa28 - ja som mala sacik na moc kym som mala infuzie... ked som sla prvy krat so sestrou do sprchy, ukazala mi tam v umyvadle ako si to mam vypustit a povedala, ze ked budem mat plne, mam s tym ist do zachoda... rovno mi to povedala, ziadne naznacovanie. potom na dalsi den mi vybrali infuzku aj tie cievky a potom mi priniesli babo na stalo
- este taka drobnost... ked mi dcerku uz nechali, povedali, ze v noci si ju este vezmu a ja ze by som si ju chcela nechat uz u seba - sestricka ze ok, mam povedat vecernej ked pride... no a rok po mne rodila svagrina, ktorej som toto povedala a aj ona si chcela nechat malu pri sebe a ta sestra jej to nedovolila 😠
@barcelona94901 - my sme uz zarobili na druhe... (tak ale neboli sme v ziadnom ohrozeni), akurat etse uvidim, ci pojdem rodit do NR... neviem ci je to inde zasadne lepsie... a nitra ma tu vyhodu, ze ak je nieco s dietatkom, tu su na to specializovani, z okolia deti prevazaju do NR
... pocujte, tato diskusia sa tu uz dost rozrasta a podla mna patri do temy https://www.modrykonik.sk/forum/porodnice-a-doktori/ako-sa-pripravit-na-porod-v-nitre/

micicka
18. sep 2012

@katulinr ja mám podobné skúsenosti ako ty, rodila som v októbri 2011 a nemôžem sa sťažovať. to čo píše @jfd mi príde ako z inej nemocnice 😨 ale nepredpokladám, že by to nebola pravda, ale teda dosť ma to prekvapilo.
jediné čo sa mne nepáčilo, bolo ž emi malú priniesli až na druhý deň a vôbec neviem prečo, lebo všetkým maminkám nosili detičky hneď.
tiež som bola až do druhého dňa na pôrodnej sále, ale len preto, že mali málo pôrodov. nasledujúci deň som spolu so setričkou a praktikantkou išla do sprchy - najskôr sme to skúšali na pešo, ale zatočila sa mi hlava, tak ma odviezli na vozíku, boli so mnou v sprche. aj ďalšiu sprchu boli so mnou praktikantky a pomáhali čo som potrebovala. malú mi tiež vždy priniesli a podali priamo do rúk, je pravda, že s kojením mi vemľi nepomohli, ale malá nechcela vôbec ťahať...
inak to celé hodnotím veľmi pozitívne a veľmi ma vystrašia zážitky ako má jfd 😒 dúfam, že druhý raz budem rovnako spokojná 😉

moon1979
19. sep 2012

@micicka
som na vážkach čo urobiť 🙂 jeden dva negatívne nazory, ktoré mi dosť pripominajú môj prvý pôrod a už mám pochyby či ísť do NR alebo nie ... 😅

micicka
19. sep 2012

@moon1979 ani ja som nemala predchádzajúce dobré skúsenosti, dosť som sa bála, ale bola som fakt milo prekvapená. určite to nebolo na 100% dobré, chybičky sa našli ale celkovo som bola spokojná. nehovorím, že aj na budúce budem 😒 ale nebudem špekulovať 😉 držím palce aby si sa dobre rozhodla

barca25
19. sep 2012

no ahojte..ja somrodila 2x v nitre a uz nikdy viacej...pri prvom som sa otvarala od 36a tak mi dali vyvolavacku v 38mom bo som mala stale bolesti a kontrakcie..no a po 2 vyvolavackach mi n astupilitake bolesti ze uz nikdy a stara sestricka n a porodnici hucala na mna ze co preh an ama mam tlacit .tlacila som takto 10hod a stale na 4prsty..rozstrihli plod.obaly a b yvytiekla voda ze snad sa otvorim a nic..nakoniec ma nastrihli po10tich hod v bolestiach az po anal ze jazvu mam teraz 5cm a boli doteraz-...tlacili mi brucho jak keby som ani tehu nebola a vytiahli malu,modru,neplakala,pridusena..hned ju vzali a dali mi ju az na druhy den..a keci ze vy mate super babo ze ani neplace..waaaaaa,skoro som odpadla ked to povedali..ale cisarak ani za svet i ked som nebola otvorena...druhy porod ?????bolesti a presne to iste ako pri prvom od 36 tt..a nechali ma do 42tt trapit sa..otvorena len na 4 prstyznova ..a kaslali na mna..nakoniec rapidne srdcove odozvy klesali babatka a zacalo im cukat ..za 5 minut som bola v uplnej narkoze...riziko -bez vysetreni....proste nikdy vacej donr..

jfd
19. sep 2012

@barca25 to je strašný