Pokladíky z novembra 2009
tak šup sem 😉
@fide no vidíš každé dieťa je inom lepšie alebo výnimočné moja napr začala chodiť na 11 mesiacov ale hovoriť to poriadne nebude ani za pána ani zvieratká opakovať to vie len hava, kravu a koňa iné ani omylom nebude napodobňovať veď načo a rozprávať to tak mama, tata, baba, daj, deje (kde je) to hlavne keď niečo hľadá a ham to je zas najdôležitejšie lebo jedno to je jej
všetko sa naučia postupne a každé inou rýchlosťou 😅 😅 😅
@fide ahoj...no my sme narodeni tiez 29.11. 🙂 tiez sme tu z najmladsich ... my chodime asi mesiac, ale teda uplne e chodenim by so to nenazvala, mozno posledny tyzden. ale tiez to slo ako z chlapatej deky...stvorkuje od 7,5 mesiaca, tak som cakala, ze skor zacne aj chodit..ale pohoda...som si to ani nevedela predstacit a zrazu zacal a kazdy den je lepsi a lepsi 🙂
no ved a ak ma tazky zadocek, tak proste musi viac roboty spravit aby to zvladla, tak potrebuje cas🙂)) -my sme malinky pavučici, tak to zvladol skor;) .... ale na papuču sa nechytame ani zdaleka...
Martin je nar. 23.11., zacal chodit dost skoro, zaciatkom septembra pred sebou tlacil stolicky po kuchyni, koncom septembra sa uz pustil sam, ziadne vodenie popod pazusky ani tahanie za ruky sa u nas nekonalo, ani pri starsej, ani pri nom. Teraz uz chodime normalne vonku na prechadzky, do obchodu na nakup, chodievame okolo hlavnej cesty a cakame na hukajuce sanitky 😕 😀 Ale napodobovanie zvukov zvierat u nas nehrozi, o slovach typu papuca ani nehovorim 🙂 Kazde dieta je ine, kazde ma svoje tempo a tak je to, myslim, spravne 😉
Ale predpokladam, že frajer/frajerka bez plienky sa tu nenajde...
bez plienky??? My určite nie.. vie si povedat kaka teda bud ked ide tlacit alebo jej to tam zavadzia🙂, ale nechce sadnut na nocnik. Normalne sa trasie aj keby som pri nej sedela alebo ju akokolvek motivovala. skusali sme to , lebo jedno obdobie mala velmi tvrdu stolicu a myslela som ze to pojde lahsie ked si sadka ... vrestala ako diva ....tak sme to nechali aby nemala z toho panicky strach ...sak na nu to raz dojde aj samo 🙂 Mat rocne dieta bez plienky je sen ....
Ozaj je niektora z vás od Levic ? Alebo som tu sama??
@kalifa28 myslim, ze na odplienkovanie este maju casu dost 😉
@jamajka31 🙂 moj sa od 7m. do 11 len plazil a max. chodil okolo nabytku, a na rok sa začal pustat občas, stat na mieste a od 12m chodi sam a to som prekvapena ze tak skoro, kedze sme cvičili vojtovku 🙂) narodeny sme 26.11. takze tiez z tych najmladsich, vobec sme ho nenutili chodit, občas chcel sam aby sme ho viedli ale čakali sme kym začne sam a dočkali sme sa 🙂 začal stvronozkovat a za dva tri tyzdne uz chodil sam 🙂 ani som si poriadne neuzila tu kyvajucu dupu pri lozeni :D a nas vedel uz davno mama, tata a teraz sa zasekol a tata je kaka a mama jedine čo povie, este akurat havo hovori hav doteraz len taky zvuk vydaval, rybku povie ako robi, konika a indiana, ale to uz dlho, teraz sa nejako zastavil v tom smere, občas ani to čo vedel nepovie, na nočniku sedi od 9m. ale posledne dva tyzdne čo bol chory odmieta, nenutim ho. Ale zatial len piska, kakat nevystihneme, pytat sa nepyta, ale je velmi vnimavy, včera so svojim vysavačom vysaval cely byt, pedantne aj pod gaučom, stolom 🙂 utiera vsetko čo moze 🙂) spinky po zemi zbiera 🙂) a vela veci napodobnuje ako nas vidi 🙂 ale kazde dieta je ine, jedno vynika v tom, ine v inom 🙂 ale nebojte, ak budu starsi budu na tom rovnako 🙂 vsetky budu odvravat 🙂)
@tinika tak s tym zaverom veru suhlasim, nasa starsia je riadna jazycnica a co ma kamosky a kamosov - ako cez kopirak...a drze to je ... 🤐
Nas tiez vysava a upratuje, v materskom centre ked sa hrame s hudobnymi nastrojmi, on sa rozhodne, ze stacilo, pozbiera od kazdeho hudobny nastroj (ci sa to danemu dietatu paci alebo nie) do kosika a odovzda cvicitelke 😀
Dnes varil, ale bola som prekvapkana, ze si pozbieral magnetky ovocne z chladnicky a tie dal na palacinkar, premiesal a nukal nam o106 🙂 ked sa mu zdalo, ze sme prejavili malo nadsenia, premiesal este raz a museli sme nanovo ochutnavat. Taky je pri tom zlaty, Katka sa mi takto hravala az ovela neskor a aj to som sa ja musela s nou, sama sa nehra vlastne ani dnes 😒 Ale on odkuka vela veci, aj od nas a hlavne po nej opakuje, samozrejme aj to, co nemusi.
@kalifa28 😅 ze bez plienky,srandístka,nasa šunka ani len na serbel nesadne 😀 no,co uz,nesilim,pride leto,bude chodit po dvore s "holou" a uvidime,ved maju dooost casu 😉 🙂 no a zas chodit zacala skoro,9m3tyzdne,ale serbel ee,no kazdy ma to "svoje" 🙂
juuj,ale za to blbosti napodobnovat,na to by ju bolo,hlavne co ju starsi brat uci,ze ano,to ovlada vsetko 😀
no povedat co treba vie,najnovsie mame "kde si bola?tata kde si? kde si bol?kde je havo,kde je mama? a take
@gabika7706 mne to iste kristianko,stale som mu musela vymyslat nejaky program,kdezto Sofi to je samostatna jednotka,ta si cely den prebeha a prehra sa aj sama
@gabika7706 zlaty 🙂) moj zase taky vybity, ze gel na zuby si sam chce davat, prv len vybral cumel, chytil gel a ako keby ho dal na cumel a bol spokojny, ale teraz mu to nestači dava mne a ja ho uz neoblbnem, ze len akoze, musim odsrubovat a tak, zavyslak maly .)
ad nocniky.... a odkukavanie.... Vladko sa hral v spalni, zrazu sa rozbehol, utekal na WC - nastastie bolo otvorene, vybral si nocnik, priniesol do obyvacky a sadol si nanho... spravil to už asi 3x....
ale.... holy na nocnik nesadne ani nahodou.... nevadi, nesilim to, skusala som to asi 3 x.... ked nechce, nechce, ma este cas.....
kde odkukal ten beh na nocnik, to viem, od dvojiek, lenže!!!! oni chodia klasika na WC, nocnik si do obyvack priniesli možno 2x.... ked bolo WC obsadene.... takže Vladko je inteligentny dost, ked to odkukal na 2x krat, že na nocnik sa sada, ale kedy odkuka, že sa donho aj cika....neviem 😉
a v hrani je dtto co vasi.... v pohode sa pohra sam, odkukava od starsich, už bezne vari v kuchynke... cvici na fitlopte /lenže za fitloptu ma klasicku futbalku 😀
Caute,no ja sa musim pochvalit, ze bez plienky sice nie sme, ale Silvinka kaka od 8.mesiaca len do nocnika a cikame samozrejme aj do plienky aj do nocnika. Mozno 5-krat sa jej zadarilo vykakat sa do plienky, vacsinou, ked to bolo viackrat za den. Za posledne tri mesiace si hocikedy donesie nocnik a ked ju vyzleciem, tak do neho nieco spravi. 🙂 No ale ukecana velmi nie je, akurat mama, tata, baba, hav, mnav a najnovsie kaka, ked sa vykaka a kra - z okna pozerame a krmime vrany. A chodit zacala sama 10m. aj 3 tyzdne. Ale je to o tom, ze kazde dieta je ine, v niecom napreduje a na ine ma este cas.
@sunshine13 tvoja malinka je aka sikovna... 😉 ked som adriana posadila na nocnik bez plienky,tak tam vydrzal max 5minut a bezal sa vycikat sa za postielku 😅
@marika13 😀 nas chodi za postel...ze 5 min, to u nas take nehrozi, on si aj sadne, akoze zatlaci, potom sa postavi, rozhodi rukami, povie "neni" a zdrha, o chvilu pride, pozrie, akokeby sa tam malo nieco samo od seba objavit...chvilu caka a prazdny nocnik akoze vylieva do wc-ka. Takze odkukane to ma, vie, co sa tam robi ale to je tak zatial vsetko. Ma cas, v lete skusime behat bez plienok a uvidime, ci sa to ujme alebo nie 🙂
@marika13 ja som zacala Sisi davat na nocnik, ked mala 7 mesiacov a on hned vedela, co tam ma urobit. Normalne som aj ja nechapala. Starsia Viki nebola taka sikovna, tiez tam nechcela sediet. Vzdy som ju musela zabavat a citat jej knizky.
Ozaj, mate niektora doma DVD Spievankovo? Nasa Viki si to casto pusta a mala Sisi je z toho uplne hotova, tancovala by cely den, napodobnuje tie deti na DVD.Rano vstane, pride k TV, ruka hore a ze la la la...Uz aj DVD vie zapnut, odkukala to... To je sila, co uz take rocne deti dokazu....
@sunshine13 spievnakov aj my mame,ale u nas moc nejde...
s nocnikom,starsi sedel od 8 mesiacov,cikal,kakal,vsetko-ale zeby to viedlo k skorsiemu odplienkovaniu tak to urcite nie..ostal bez plienok jak aj kamos co na serbli nesedel 😉 sofi tam neohnem ani omylom,tak nevadi,ved sa nauci neskor...a ze urobi co treba...no,pustite krpca s holou po byte-a tutovka ze do 10minut pusti daco-lebo oni stale pustaju po troskach,nie jak my si to dame naraz-takze jasne ze ked sedi na nocniku nejaku chvilku,tak tam nieco aj vytvvori 😅 😉
@sakura77 Mam znamu, ktorej obidve deti sedeli na nocniku od pol roka a jej dcera bola bez plienok od 16m. a syn od 18 mesiacov. Takze niekedy to moze viest ku skorsiemu odplienkovaniu, ale urcite nie vzdy. Ved uvidime...Kazdopadne ju teraz v zime nemozem nechat behat bez plienky, ked sa otepli, vyskusame...
@sunshine13 no ved aj ja cakam na to leto,ako ju vypustim "dole bez" ,nam to dobre vychadza,budu mat idealny vek na to 🙂 a pozeram ze mame skoro rovnaky rozdiel medzi detmi,my mame cerstveho 4rocneho 😉
no my nocnik ani nahodou, ...obleceny, obcas aj vyzleceny si na nom posedi, ale to ho musim zabavat...a sedenie spocitam aj sekundami🙂 a darcek tam este ani raz nenechal...hadam v lete na zahrade trochu potrenujeme 🙂
@gabika7706 🙂 ved to,ze vedia naco to je,ale nerobia to.... 😎 tiez cakame na leto,ze ako to dopadne,ci sa mu to bude pacit behat bez plienok...
@kalifa28 😀 tomu ver,kika som prezliekala stokrat za den asi 😅
ale vcera sme mali mlay uspech-sice nevie co od nej ano chcem,ale bolo to srandovne,doobeda sa mi 2krat ju podarilo usadit na nocnik a som jej hovorila ze ideme "cikať csssssssss",tak posedela asi tak minutu a palila prec a vecer ked som ju prebalovala pred spanim,ako som dala plienku dole tak mi hovori :"ťikať ššššššššššš" 😀 tak som ju dala,chvilu posedela,neurobila sice nic,ale sme sa pobavili ze reci ma a ciny ziadne 😀
ja tiež tajne dúfam, že toto leto sa odplienkujeme to bude iná sranda zas sa vláčiť s kopou oblečka na vonku 😀 😀 😀 😀
Ahojte. Chcem sa spýtať: keď niečo zakážete dieťaťu a nechce poslúchnuť, riešite to stále napr. ťapkaním /bitím po ručičkách, po zadočku alebo to beriete tak, že to dieťa raz pochopí, keď bude staršie? Pýtam sa totiž preto, lebo moj partner malého chce ťapkaním naučiť, aby niečo nerobil. Ja s tým nesúhlasím, ale zdá sa mi, že partner viac počúva a odkukáva výchovné metódy od susedov v štýle "chlapcov treba aj zbiť". Preto sa pýtam, či to tak riešite aj vy, alebo som už len ja taká citlivá. Keby som to takto všetko mala riešiť a vyťapkať ho za všetko, čo robí a nemal by robiť, tak by tu už malý asi ani nebol. A predsa sa nenarodil preto, aby bol ťapkaný a bitý.
@mmaattuuss presne tot robí moja svokra, teda robila, kým mi nedošla trpezlivost 🙂
nie, nepovažujem toto sa dobru vychovnu metodu, može sa totiž lahko stat, že dieta sa stane natolko otrlé, že už nanho žiadne tap tap po ručičke zaberat nebude a potom čo bude nasledovat, tap tap po zadku, po líci...... možno zveličujem, ale mne to tak pride... ja, ked je už toho vela (a tým nemyslim rozhadzovanie, robenie si po svojom, truce) tak zakričím, byva to velmi zriedka a Saša hned vie kolká bije.... po zadku už len vo vyhrotených situáciach a v poslednej dobe už vobec nie... totiž bit dieta je zlyhaním seba sameho, takto to vysvetli partnerovi, alebo mu to daj rovno prečítat, apropo muži celkovo..... no žiadnemu ja nevynosím, neporodím, nevychovam dieta preto, aby ho otlkal.... a nakoniec: myslím, že z neustále napomínaneho dietata vyrastie neustále vystrasovaný, nesebavedomý človek a to predsa nikto nechce... 🙂

@fide moj Erik je sarší...a tiež ešte nechodí sám.... 😉 za jednu ručičku už v pohode,ale sám sa nepušťa stála,len pár krokov sa odváži,ked ho čakám kuštik dalej.... 🙂 Mne pripadá on skor lenivý,štvornožkovať začal až v 11mes 😅 a vlastne nič nezmeškal....neboj,tak sa rozbehnu,že im nebudeme stačiť..... 😀
Inak je tiež obratný,pri nábytku chodí,sám sa postaví,aj si čupne a robí si čo chce...z gauča zlieza ako odborník,riťulou dopredu,len samemu chodiť sa nechce.... 😉