icon

Pôrod v máji 2012

arieska
30. aug 2011

Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂

janusha33
1. máj 2012

@michalienka25 Hej to suhlasim s tebou.Tiez som sa nad tym minule zamyslala ze len nedavnoma doktorka so strachom v ociach hned vypisala na PN aby som nepotratila a ja som rozmyslala ze ach jaaaaj to bude dlhe do aprila a uz je maj a budem rodit.Velmi rychlo to zbehlo.

janusha33
1. máj 2012

@cobhan Nic sa neboj vsetko bude v poriadku a miminko bude v poriadku.Myslime na vas s Riskom.

janusha33
1. máj 2012

@cobhan Jaaaaaaaj takze bude prve majove babatko prveho maja.....jeeeeej to je krasne.Drzim prsteky, potom sa ozvi co a ako.

cobhan
1. máj 2012

@janusha33 No uvidime, pre mna je teraz najdolezitejsie to sono, aby sa ukazal rozsah poskodenia srdiecka..nech to mozu vsetko naplanovat este pred narodenim. Kym sme 2v1, tak sa ma baby ok, po porode uz bude odkazane samo na seba.
Drahemu som este ani nevolala, nech sa na hoteli aspon trosku vyspi a aj tak slubil, ze okolo 7.00 dobehne. A to je tak za hodinku a cosi. O 8.00 to sono a potom nech sa uz deje, co sa ma.
V noci tu bola lekarka zistovat, ci je to fakt odtekajuca voda a hovori mi, ze porod sa moze rozbehnut do 24-48 hodin a ze by bolo dobre, keby som vydrzala tyzden, aby baby dozrelo. Tak netusim ako to chcu celkom urobit.

janusha33
1. máj 2012

@cobhan No neviem mne mama hovorila ze voda moze byt odtecena aj 4 dni aj ked mi to logicky nejde nejak spojit.Ked uz sa narodi tak este dobre ze existuju inkubatori a teoreticky moze dozriet tam ale to uz nie je ono.Nic sa neboj,vsetko bude ok a este mozno ani neporodis.Lekari snad vedia co robia a mimco bude v uplnom poriadku uvidis.

cobhan
1. máj 2012

@janusha33 ja som bola v inkubatore 2 mesiace 🙂 a som tu. Ale tiez mi to s tou vodou nejako nesedi, logika tomu chyba. Este pochopim ked odteka pomaly a stiha sa nejakym sposobom doplnat, ale teraz mi sestricka doniesla antibiotka a hovori, ze moja voda, je uz pomaly, ale isto gone.
Ono nieco na tom bude, lebo teraz citim kazdy pohyb malej ovela intenzivnejsie.

lunnka
1. máj 2012

@lilianka1199 ano na CTG-teda monitore zaznamenaju cinnost srdiecko dietatka plus kontrakcie

simmmiiiii
1. máj 2012

Ahojte baby.dneska rano mi nieco vytieklo asi deci alebo dva a vyzeralo to ako mlieko...moze to byt plodova voda alebo zatka?islo to az po stehnach este som take nemala....a v noci ma bolelo dost v podbrusku.viete mi niekto poradit?

oxiba
1. máj 2012

@cobhan drzim palce tebe i malej princeznej, drzte sa, takze dnes tu budeme mat prve majovciatko

lunnka
1. máj 2012

@cobhan drzkaj sa, urcite vsetko dobre dopadne 🙂

jagu81
1. máj 2012

@cobhan veľa šťastia 😉 držíme palce nech ste obe v poriadku!

oxiba
1. máj 2012

Juj kocky, vsak dnes zacal nas mesiac 🙂 nastava velke finale a rozbieha sa nas rodiaci maraton... Uz kazdy den mozu pribudat spravy, ktora z nas porodila... Budu tu pribudat fotecky nasich miminiek... Skratka budeme sa tu kazdu chvilu roztapat a cakat kedy prideme na rad my 🙂 🙂

jagu81
1. máj 2012

@simmmiiiii zátka je skôr hnedkastá alebo do ružova, a 2 deci je dosť, takže skôr plodová voda. Radšej asi choď do nemocnice, nech ťa vyšetria, budeš maž istotu. Nám vraveli, že v prípade podozrenia na plodovku kedykoľvek prísť, je dobré si dať vložku, oni na to kvapnú nejaký roztok a podľa farby hneď vedia na čom si.

jagu81
1. máj 2012

@oxiba presne som na to myslela, už je tu máj lásky čas 😉 strašne rýchlo to ubehlo, ale teraz sa už asi všetky nevieme dočkať však? nech je to čím skôr za nami a môžeme sa tešiť z našich pokladíkov 😉

oxiba
1. máj 2012

@jagu81 tiez som o tom dumala 🙂 pretoze uz jedneho krpca mam, tak som ani moc nestihla registrovat ako to zbehlo 🙂
Moj uz usilovne trenuje na expediciu, dnes mi opat pokleslo bandero... Cela rodina je uz v napatom ocakavani... Susedia ma sleduju viac ako serialy 😉 😉

jagu81
1. máj 2012

@oxiba toto mne inak začína liezť na nervy, každý sa ma len pýta no čo, ako, kedy? a ja stále my máme ešte čas 🙂 zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa malá už pýtala na svet, takže musíme vydržať. zajtra idem do poradne tak uvidím, čo povie Dr.

janusha33
1. máj 2012

Mna tak vcera vecer bolelo v podbrusku a tak navalovo tak som len sledovala cas a samozrejme nespala celu noc poriadne lebo nas hafan tahal nocnu a stekal hadam celu noc.A drobec je teraz taky akcny,na hcvilku som si sadla a uz sa mu to nepaci.Mam pocit ze sa mi prehrabe cez pupok von.

verca007
1. máj 2012

toto co mam ja niesu poslicky ale mega poslovia, uz nevladzem a je mi teplo

lucyfuk77
1. máj 2012

Kocky, ako znasate to neustale vypytovanie sa okolia, ci ste uz konecne porodili... Mne to neskutocne vadi, pri niektorych ludoch ma to doslova vytaca ☹ ...asi hormony

verca007
1. máj 2012

ale pozajtra ma prsat a 6teho bude spln takze deticky sa budu rodit jedna radost, porodnice budu pukat 🙂 🙂

pokito
1. máj 2012

@lucyfuk77 No tak to vytaca aj mna, hlavne jeden pridr... sused, ten potrebuje byt informovany o vsetkom co sa v baraku deje...
Ale vcera v nakupnom centre to bolo o hubu. Vsetci sa stuchali a ukazovali na mna prstom. Som sa citila ako cirkusova atrakcia 😠

lunnka
1. máj 2012

@pokito @lucyfuk77 aj mne to vadi, najradsej idem von az ked je podvecer na chvilku nech nestretam vela susedov a druha vec ze nemam v tomto teple co na seba- na bundu co mi super maskovala brusko je uz samozrejme teplo, takto idem ako tank na pavucich nohach-aspon tak sa vnimam, aj ked sa mm rozculuje ze mi mozu zeny zavidiet vyzerat takto pred porodom-neviem s kym ma porovnava, ja sa citim obrovska aked zachytavam pohlady mam dost 😠

michalienka25
1. máj 2012

@200283 No nevieme, pretoze najprv to mal byt chlapcek, teraz je to vraj dievcatko, ale len ASI. No zajtra idem na ultrazvuk, tak hadam...Ale to uz pravdepodobne nebude vidiet...Opicka mala tajnostkarska 🙂

@pifina No len my sme to pohlavie chceli vediet, ale babatko si to chcelo ustrazit 😀 . A ja trpim, lebo som sraaaaaasne zvedavy clovek!!!🙂

alijaska
1. máj 2012

@michalienka25 tak my sme na tom podobne pretoze nevieme ci to bude chlapcek alebo dievcatko, ale jedno je iste na 50% chlapcek a 50% dievca 🙂

drzim nam vsetkym prsty nech to cim skor mame stastne za sebou 😉

janusha33
1. máj 2012

@lunnka Ja mam stastie lebo so susedmi dobre vychadzame a oni sa nepytaju......vidia ze som este doma tak im dojde ze som este neporodila.Akurat muza v praci sa stale vypytuju kolegovia ze ci uz.....tak im povedal rovno ze keby uz tak nie je v praci ale beha kdesi po uradoch.Vcera zahlasil ze ked porodim berie si tyzden dovolenku......tak som mu pekne vysvetlila ze nie,tam si vezme akurat paragraf na urady a ked pridem z porodnice potom si vezme tyzden dovolenku.Som sa ho opytala ci chce byt tyzden doma so svokrou tak povedal ze nie,ze to by asi nezvladol......navyse ako ho poznam tak to urcite bude chciet oslavit cize pride domov v naladicke a ja mam potom pocuvat od mamy v porodnici ze ako sa s otcom zrusili.To nie.....radsej nech to oslavi ked bude uz aj ja doma nech si ho ustrazim......a navyse mama ma s otcom tichu domacnost a vyzera to vaznjesie tak som zvedava ako to cele dopadne.

miriama176
1. máj 2012

Caute kocky prvy maj dnes by to slo co? aj ked termin nasho Jakubka je az tretieho ale uz tak strasne by som si ho vyobimala a to puchnutie nôh no vam poviem neni sranda vcera mala Jakubkova vanička premieru v nasej obyvacke som sa v nej clupkala jak kačička 😀 najlepsie bolo ked som po piatich minutach povedala polovicke ze ak chce moze sa ist okupkat aj on ze vodicka je uz nahriata 😀 a co sa tyka tych susedov prisam tri to maju jak telenovelu u nas to je to iste nestiham ani prebehnut po schodoch 😀

lunnka
1. máj 2012

@janusha33 🙂 ja mam tych susedolv okolo viac, tiez su v poho ale uz ma nebavia tie "zdvorile odpovede"
na aky paragraf ma narok? ked pojde po porode na urady?
ja tiez chcem aby si setril dovcu, najma v lete lebo ked bude prazit neviem ako pojdem s malou von, nemali by byt na slniecku, ani sa kremovat mliekom na opalovanie take malicke, tak vidim leto v klietke.. 😔
vy tam mate uz asi dost stresaky ako si vsimam..

janusha33
1. máj 2012

@lunnka Nooo ja som v pohode a muzik zatial tiez....aspon teda nedava najavo zeby sa niecoho bal.Jediny kto u nas stresuje je moja mama,ale ona stresuje uz davno.Myslim ze je tam nejaky paragraf pri narodeni dietata.
citácia zo zákonníka práce, skús prečítať:
§ 141
Dôležité osobné prekážky v práci

(1) Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas jeho pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz, počas materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky (§ 166), karantény, ošetrovania chorého člena rodiny a počas starostlivosti o dieťa mladšie ako desať rokov, ktoré nemôže byť z vážnych dôvodov v starostlivosti detského výchovného zariadenia alebo školy, v ktorých starostlivosti dieťa inak je, alebo ak osoba, ktorá sa inak stará o dieťa, ochorela alebo sa jej nariadila karanténa (karanténne opatrenie), prípadne sa podrobila vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca. Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.

(2) Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku alebo bez náhrady mzdy najmä z týchto dôvodov a najmenej v tomto rozsahu: Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:

a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení

1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
3. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

b) narodenie dieťaťa manželke zamestnanca; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na prevoz manželky do zdravotníckeho zariadenia a späť,

c) sprevádzanie

1. rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
2. zdravotne postihnutého dieťaťa do zariadenia sociálnej starostlivosti alebo špeciálnej školy; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na desať dní v kalendárnom roku,

d) úmrtie rodinného príslušníka
1. pracovné voľno s náhradou mzdy na dva dni pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a na ďalší deň na účasť na pohrebe týchto osôb,
2. pracovné voľno s náhradou mzdy na jeden deň na účasť na pohrebe rodiča a súrodenca zamestnanca, rodiča a súrodenca jeho manžela, ako aj manžela súrodenca zamestnanca a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb,
3. pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, na účasť na pohrebe prarodiča alebo vnuka zamestnanca, alebo prarodiča jeho manžela, alebo inej osoby, ktorá síce nepatrí k uvedeným príbuzným, ale žila so zamestnancom v čase úmrtia v domácnosti, a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb,

e) vlastná svadba; pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na jeden deň, svadba; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe a pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na účasť na svadbe dieťaťa a rodiča zamestnanca,
f) znemožnenie cesty do zamestnania z poveternostných dôvodov individuálnym dopravným prostriedkom, ktorý používa zamestnanec ťažko zdravotne postihnutý so zdravotným postihnutím; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň,
g) nepredvídané prerušenie premávky alebo meškanie pravidelnej verejnej dopravy; pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak nemohol zamestnanec dosiahnuť miesto pracoviska iným primeraným spôsobom,
h) presťahovanie zamestnanca, ktorý má vlastné bytové zariadenie; pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň pri sťahovaní v tej istej obci a pri sťahovaní do inej obce najviac na dva dni; ak ide o sťahovanie v záujme zamestnávateľa, poskytne sa pracovné voľno s náhradou mzdy,
i) vyhľadanie nového miesta pred skončením pracovného pomeru; pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden poldeň v týždni počas zodpovedajúcej výpovednej doby; v rovnakom rozsahu sa poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy pri skončení pracovného pomeru výpoveďou danou zamestnávateľom alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c); pracovné voľno možno so súhlasom zamestnávateľa zlučovať.

(3) Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi z dôvodov uvedených v odseku 2 ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy, prípadne mu môže poskytnúť pracovné voľno bez náhrady mzdy z iných vážnych dôvodov, najmä na zariadenie dôležitých osobných, rodinných a iných vecí, ktoré nemožno vybaviť mimo pracovného času. Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi z dôvodov uvedených v odseku 2 ďalšie pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy, alebo mu môže poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy z iných vážnych dôvodov, najmä na zariadenie dôležitých osobných, rodinných a iných vecí, ktoré nemožno vybaviť mimo pracovného času.

(4) Za jeden deň sa považuje čas zodpovedajúci priemernej dĺžke pracovnej zmeny vyplývajúci z určeného týždenného pracovného času zamestnanca.

(5) Náhrada mzdy sa poskytne v sume priemerného zárobku zamestnanca.

(6) Zamestnávateľ je povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci za čas jeho účasti na štrajku v súvislosti s uplatnením jeho hospodárskych a sociálnych práv; mzda, ani náhrada mzdy zamestnancovi nepatrí. Účasť na štrajku po právoplatnosti rozhodnutia súdu o nezákonnosti štrajku sa považuje za neospravedlnenú neprítomnosť zamestnanca v práci.

janinkad
1. máj 2012

@lunnka a preco by si nemohla s malou von??Davidko je narodený 3.jula a ten rok bolo riadne horuce leto a stale sme boli vonku,kocik do chladku na dvor,,alebo dali slnecnik,mal len bodinko a ponozky,lahko prikritý a uz sme aj špacirovali po parku s kamoskami.

janusha33
1. máj 2012

@janinkad Tiez rozmyslam ze urcite nebudem sediet cele leto dnu.....pekne do altanku kocik len tak ho prikryjem,hodim sietku proti hmyzu a nech spinka vonku.....keby bol vonku velmi horuci vzduch aj v tieni a dnu by bolo chladnejsie tak jasne ze bude dnu aby sa mu neprehrial organizmus lebo to tiez moze byt nebezpecne ale inac tiez bude dost vonku.