Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
kočky,ktoré sa vyznáte,chcem sa opýtať:
bránka na špičku prsta-to znamená že som už na špičku prsta otvorrená?
@tiuska77
@jagu81 dievcence nemam sajnu, asi rezignujem už, ja som chcela aby sla malinka tento tyžden velmi, nakolko buduci tyzden co mam zaplateneho porodnika je dost pravdepodobne že ma nebude moct odrodit v niektore dni z toho mam stres ☹, ak sa nic neudeje buduci piatok idem do nemocky, ale nakolko bude vikend urcite nebudu so mnou nic robit,
@kwatka
toto som nasla v mudrej knizke:
"Porodna branka je otvor, ktory vznika skratenim a spotrebovanim krcka maternice. Branka sa pocas 1.doby porodnej kontrakciami otvara z 0 na 10 cm."
Takze ano, branka na spicku prsta znamena, ze si otvorena na spicku prsta.
zatka je fuc.otvorena som na dva prsty,nieco naskakovalo na monitore.zeby sa uz drobcek hlasil? 😀 uvidime,aky bude vikendik a ak by nic,tak sa v pondelok hlasim v porodke a uvidim,ci si ma tam nechaju.
babulky,nejak nestiham citat.vcera som bola total mimo a vy len pisete a pisete 😀
riso je total nervozny z udalosti,ktore sa neodkladne blizia-porod a simonkin odchod do skoly v prirode.vcera nervacil cely den,myslela som,ze ho asi zachlomazdim.....typicky chlap no.vsetko je nachystane,pobalene a on stresuje.......uz aby sme to mali za sebou 😅
nasa lasenka ma cca 3360 g,tak uz len musime pockat,kedy mu zazvoni budicek a on sa rozhodne prist medzi nas 🙂
dufam,ze ste vsetky ok 😀 ja uz stracam pomaly nervicky a trpezlivost 🙄
@mirkave , super, blahozelam ti , nech to to dobre dopadne, ja idem rodit zajtra. ...rano idem do nemocnice a uvidim ako bude postupovat porod, davam si vyvolat, uz sa tesim na babetko, moja vazi 3200g tak som rada ze ju uz zajtra uvidim. potom si dame info ako sme dopadli... ake to bolo
@alicia28 Ahoj ty si ides dat vyvolat?, ja mam nad tym tiez do zajtra porozmyslat, rano mam ist do nemocky, ze ma pozrie, naposledy som bola na 3cm otvorena, hlienova zatka v cudu, Vcera som uz mala bolesti, ale presli asi po troch hodinkach a odvtedy nic, tak ja neviem co spravit. Sice sa tiez na malicku uz tak tesim, ale zase sa bojim, ze to bude viac boliet ked to vyvolaju, juuuj mam dilemu🙂 asi ani spat nebudem🙂
@alicia28
@jarabica123 preco vam navrhli vyvolanie porodu uz teraz? Lebo pozeram, ze mate obidve termin az 31.5., cize mate este tyzden cas 😨
@janusha33 ahoj az ma cuklo treba kopiu rodneho listu doniest na socialku??? ja ze uz mam vsetko pobehane- matrika, trvaly pobyt, zdravotka, UPSVAR.. uz cakam len na 28dni ;) tak este letiet na socialku? a naco? jaj a tam este potom do 40dni dat registracny formular fyzickej osoby na dochodok ci co..
inak jani davas cumlik? neviem ci som sa uz pytala..
@lunnka no kontaktovala som laktacnu poradkynu a ta mi povedala, ze dieta budit nemam,takze... kojim s tym cumlikom (taky tenobycajny) a vtedy ked sa mala zobudi..raz po dvoch hodkach,dnes v noci skoro po styroch...a interval je tiez individualny..takze uplne tak ako princezna uzna za vhodne..pokial spi a neplace hladna nie je...a kedze kojime s cumlikom aj dokrmujem s flasou obcas s tym co si odsajem...ostatne mlieko mrazim na horsie casy...urcite to spravne nie je,ale som rada, ze ma aspon moje mlieko,ked uz nechce prsnik priamo...
@jarabica123 , vobec to neboli viac ked ti porod vyvolaju,, porod proste boli rovnako,,neviem ako sa da aby bolel viac alebo menej, ja chcem porod vyvolat, neviem si predstavit to cakanie doma ci v nemocnici a behat v bolestiach hore dole nekonecne vela hodin, na vyvolanie porodu staci 2 cm a ked ty si na 3 cm ani by som nerozmyslala,,,vyvolaju ti to a mas pokoj,,,nemusis sa stresovat a cakat do nemoty,,,drzim ti palce, ja sa tesim,,,dufam ze aj tento druhy porod zvladnem do 2 hodin
@zlobinka urcite, vzdy je vlastne mliecko lepsie akoukolvek formou podane ako umele 🙂 ja ostavam po 3 hod ked sa nebudi (cez den, v noci mi nevadi) nervozna..ale tiez si myslim ze keby bola hladna place a zobudi sa.. ja len dufam ze mi priberie, ideme na kontrolu bud. stredu, ze sa uvidi ci jej moje mliecko staci.. velmi nechcem dokrmovat..mlieko mam, nikdy ho uplne nevypije a kojim z jedneho prsnika vzdy na striedacku..
myslela som cumlik na upokojenie- az do dnes som nedavala, dnes ked velmi plakala som skusila len na chvilku zabral, potom ho aj tak vyplula a ukludnila sa az ked som jej dala prsnik 🙂
@bublinka76 , nenavrhli, ja to chcem vyvolat, uz nevladzem,,,dieta ma 3200g je zrele a neviem naco ma byt v bruchu,,aj ked vela ludi to chce tak ze pocka kym sa samo vypyta na svet,,,ja som sa rozhodla ze nechcem cakat, hlavne ked ma to doma chyti v noci to si neviem predstavit bezat o 3 hodinach rano do nemocnice.,.....takto pridem rano ,,napichaju do mna to co treba a pekne to ide samo,,,ak nejde pichnu viac a pojde to 🙂 ked sa da vybrat tak preco nie,..prvy porod som cakala do 42 tyzdna a nakoniec aj tak vyvolali,,,,dieta je zdrave,,,neviem niekto to neuznava ze vyvolat nie je dobre lebo dieta nie je pripravene a tak podobne ale moja dcera ma 3 roky a nevidim na nej ziadne nedostatky preco by bola nejak poskodena len tym ze ju vyvolali a nechcela sa narodit sama,......preto som sa rozhodla ze idem na to znovu a nebudem cakat dlho ked sa to da teraz tak preco nie,,,,budem to mat riadene a som spokojna a bez stresu kedy to na mna pride.....mozno niekto s tymto nesuhlasi ale vela ludi,,,,,vela nazorov
@lunnka , no tak to ja povedat nemozem lebo som ziadne kontrakcie pocas porodu necitila,,,mne keby lekar nehovori ze kontrakcia a teraz tlacte tak ani neviem ze mam,,bolelo to a to je cele co viem o prvom porode povedat,,,,som zvedava aky bude tento druhy ale rozhodne nechcem cakat doma kedy to na mna pride, chcem to mat takto pod kontrolou s vyvolavackou a hlavne rychlo za sebou a nie pol dna sa trapit
@alicia28 ja sa pytam, lebo mne porod vyvolavat nemozu kvoli jazve po cisarskom reze, tak mi navrhli Hamiltonov hmat, ale vraj mi ho mozu urobit az po termine. Myslela som si, ze vyvolavat sa normalne moze vseobecne az po termine,ale asi to teda zavisi od konkretneho lekara. Pri prvom porode mi tiez vyvolavali par dni pred terminom, ale to bolo ze sa vyskytli zdravotne problemy a kedze nepomohlo, museli nakoniec aj tak rezat.
@bublinka76 , aha tak potom ked nemozu tak asi musis len cakat, ja tomu moc nerozumiem,,nie som lekar, viem ze sa da porod vyvolat ked si otvorena aspon min na 2cm, lebo ak by si nebola vobec otvorena mohlo by to dopadnut tak ze porodne cesty sa nerozustupia a nakoniec to bude cisarsky,,co ja teda nechcem,
potom je aj ten indukovany porod ze sa vyvola ale caka sa aj 2 dni kym sa dieta narodi aby islo prirodzene samo von, moc sa na to netlaci, presne neviem postupy
uvidis ako to bude, drzim ti moc palce nech to dobre dopadne a podla moznosti nech ide babetko von same ak sa da.
babetko sa povazuje za donosene v 37.tyzdni takze ked si otvorena tak moze ist von uz aj vtedy. aspon tak pisu v odbornej literature, ale ked mas jazvu po cisarskom tak asi ta inak posudzuju a nechcu robit komplikacie,,,hadam to zvladnes a bude to dobre, drzim moc moc palce
@lunnka K výplate materskej je nevyhnutné aby poistenkyňa predložila fotokópiu rodného listu dieťaťa ihneď po jeho narodení do Sociálnej poisťovne na oddelenie nemocenského poistenia, odkiaľ sa jej materské vypláca. Ak je poistenkyňa sporiteľkou v II. pilieri, nemá voči Sociálnej poisťovni žiadnu ohlasovaciu povinnosť. Sociálna poisťovňa s účinnosťou od 01.01.2011 automaticky nahlási sporiteľov v II. pilieri a to od nástupu na materskú.
Každá matka po pôrode sa môže v zmysle zákona o sociálnom poistení zaregistrovať na dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa. Registrácia vzniká odo dňa prihlásenia sa na toto poistenie, najskôr však odo dňa podania prihlášky. Ak záujemca podá prihlášku na dôchodkové poistenie do 45 dní odo dňa narodenia dieťaťa, dôchodkové poistenie mu vznikne odo dňa narodenia dieťaťa. Ak do 45 dní odo dňa narodenia dieťaťa nestihne podať prihlášku, dôchodkové poistenie mu vznikne až odo dňa podania prihlášky. Žene, ktorej vznikol nárok na materské z povinného nemocenského poistenia zamestnanca, prihlášku na dôchodkové poistenie stačí, ak podá až ku dňu ukončenia poskytovania materského, nakoľko v čase poberania dávky materské štát za ňu platí poistné na dôchodkové poistenie automaticky zo zákona. V takom prípade štát platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity fyzickej osobe starajúcej sa o dieťa, a to až do šiestich rokov jeho veku. Prihlášku na dôchodkové poistenie môžete podať osobne v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu alebo poštou. Vyplniť treba tlačivo Registračný list fyzickej osoby (Prihláška FO, za ktorú platí štát), Vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa, na účely dôchodkového poistenia a fotokópiu rodného listu dieťaťa. Uvedené doklady nájdete na stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk vo formulároch.
Po uplynutí 34 týždňov materskej vypláca úrad práce, sociálnych vecí a rodiny rodičovský príspevok. K výplate rodičovského príspevku je poistenkyňa povinná predložiť úradu práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdenie o dĺžke trvania materskej. Predmetné potvrdenie Vám vystaví pobočka Sociálnej poisťovne, ktorá Vám materské vypláca. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vypláca okrem rodičovského príspevku aj ostatné príspevky na podporu rodiny ako príspevok pri narodení dieťaťa alebo rodinné prídavky.
Toto mi odpisali zo socialky ked som sa na to pytala.
Co sa tyka cumlika ano obcas davam ale len aby sa troska upokojil.Ale nie som z toho velmi stastna ale ked mu to pomoze.Pri bolavom brusku nam to pomohlo tak sme pri tom ostali ale Risko ho aj tak potom vypluje.
@bublinka76 No mne kvoli tomu, ze som uz otvorena na 3cm, aj zatka odtiekla a ze zajtra ma pozrie a ze mam sa rizhodnut, ze nemusim cakat kedy to pride, ze ved malicka je uz dost velka, lenze ja asi este pockam, ja sa bojim tych bolesti
@jarabica123 Ked odtiekla zatka a si uz takto otvorena, tak by som pockala na tvojom mieste tiez, ono to uz pride aj same. Mne tiez vraveli, ze po vyvolavacke su stahy ovela silnejsie, preto sa aj nemoze po cisarskom porod umelo vyvolavat. Pri normalnom porode to prichadza postupne.
@bublinka76 Ved to, ja si myslim, ze babatko sa vypyta same, pockam do stredy a ked nic tak potom to budem riesit, nebudem sa uz nad tym dnes stresovat, drzim ti palce, nech ti vsetko dobre dopadne, budem na teba mysliet

@tiuska77 Ja hopkavam na fitlopte doobeda, vtedy je starsi syn v skolke, a tiez ma chytaju kontrakcie v noci. A ten cajik som ja uz skusala minuly tyzden, kontrakcie po nom boli trosku silnejsie, ale nezabral. Vraj zabera len ked je uz telo pripravene na porod, tak asi este nebolo.
Ale este tam mam trosku zazvoru, a jednu palicku skorice, tak si idem asi uvarit aj ja...aj tak popijam cely den ovocne cajiky, tak bude aspon zmena chute.