icon

Pôrod v máji 2012

arieska
30. aug 2011

Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂

lunnka
7. aug 2012

@michalienka25 este ti spinkava v perinke? a nie je jej teplo? 🙂 krasna babika! 😉

zlobinka
7. aug 2012

@katkamiki my sme tiez dost grckavali a uz je to super..sem tam sa stane,ze nieco vyjde,ale uz to nie je take caste...sa to upravilo

michalienka25
7. aug 2012

@lunnka dakujem. hej, este stale spinka v perinke, mne sa ju tak dobre koji aj uspava, uz teraz mam stres z toho, ako ju budem uspavat, ked mi vyrastie z tej perinky 🙂 . podla mna jej teplo nie je, lebo my byvame v prizemnom byte a tu je tak akurat. nie je tu horuco ani v tieto horuce dni...a ani nie je dopotena. a vidim, ze je v perinke spokojna. ked reve od unavy, viem, ze uz chce spat, a ked ju zacnem viazat, tak sa ukludni, lebo vie, ze pojde na ruky :- 🙂 , kde ju uspim. Je to taka opička naša.
a čo je to byť hypertonicka?lebo moja presne tak isto vykruca krk, ze mam pocit, že si ho zlomi...a to robi od narodenia, tak spi aj v kočiariku...a koniky len s pastičkami...joj, ako bolo dobre, ked kedysi nemali internet, aspon sa zbytocne nestresovali, vsak?

zlobinka
7. aug 2012

@janusha33 nasa sa tiez este neotaca..my to budeme mat asi spomalene kvoli tomu klbiku,lebo ma tie remenceky,ale ked ich nema(snazim sa hej to nedavat tak na dve/tri hodky) tak sa uz pretocila na bok z chrbatika a nohy striela na vsetky strany....zlata je ked si tak kopka

zlobinka
7. aug 2012

@michalienka25 zlatunka je... 🙂

michalienka25
7. aug 2012

@zlobinka dakujem 🙂

lunnka
7. aug 2012

@michalienka25 presne tak, ja viem, nechcem vas stresovat, uvedomujem si ze takato samodiagnostika nema zmysel, ale neda mi to, uz mam chrobaka v hlave.. no tu je popis ako to moze vyzerat:

"Tak náš malý hypertonii má. Řekla mi to pediatrička, když byla u nás na první kontrole po návratu z porodnice. Řekla mi, že to nemusím řešit, že mám klubíčkovat. Byla jsem z toho úplně hotová, hned jsem hledala na internetu, a tam čtete věci, jako dětská mozková obrna apod, takže jsem byla hotová ještě víc. Proto jsem hned volala na neurologii, abych malého objednala na vyšetření. Kromě hypertonie se potvrdila ještě predilekce hlavy doprava. Od jeho 2 týdnů chodíme na rehabilitace, zítra mu bude 7 měsíců a ještě nějakou dobu chodit budeme. Cvičíme doma Vojtovu metodu, reflexní plazení, pak cvičení na boku + cvičení na zádech se stiskem reflexního bodu (to tady někdo popisoval). Doma malý u cvičení ani moc nebřečí, ale na rehabilitaci ano, už ví, co ho čeká a nesnáší to tam…

Jsem moc ráda, že jsem na tu neurologii šla z vlastní vůle. Je problém, že spousta dětí začne cvičit až kolem třetího měsíce, kde jde nejvíce vidět, že dítě dělá něco špatně, že je jeho psychomotorický vývoj ne úplně dobrý. Pak je problém, že se musí začínat úplně od začátku a trvá to pak déle, kdežto když cvičíte od úplného začátku, psychomotorický vývoj jde více méně tak jak má.

Hypertonie je zvýšené svalové napětí. U Jakuba to bylo tak, že se prohýbal do luku, od narození držel hlavičku (napětí v krčních svalech), ručičky v pěst, hrozně zakláněl hlavu, což jen podporuje zvýšené napětí. Byl problém, že na bříšku měl pořád pěsti, neopíral se o otevřené dlaně, a to ani ve třech měsicích, kdy je takový zlom. Dlouho mu trvalo, něz vymizel reflexní stoj, ten má vymizet cca do 3 měsíců. Dlouho měl i jiné reflexy, které již měli vymizet. Nosila jsem ho jen v klubíčku, pak taky na tygříka. Nikdy ne ve svislé poloze, to není dobré pro žádné dítě, pouze to zvyšuje namáhání páteře, která na to ještě není připravená a pak můžou být problémy, jako skolióza nebo jiné. Od mala jsem ho dávala na bříško, kdy jsem mu držela lokty a hlídala hlavičku, aby se nezakláněla. Jakub nesmí plavat, nesmím ho nosit v šátcích, nesměl být v lehátku, ležet pouze na rovné tvrdé podložce.

Jinak doporučuji knihu Něžná náruč rodičů, je tam krásně popsáno, jak dítě nosit, jak s ním manipulovat, co dělat a co nedělat. Je u toho i CD.

Za sebe bych doporučila objednat se na naurologii, mic za to nedáš, když se to nepotvrdí, budeš mít klid, a pokud se to potvrdí, čím dřív začnete cvičit, tím lépe."

dufam ze len zbytocne stresujem... uz sa neviem dockat poradne

janusha33
8. aug 2012

@lunnka To je to co som pisala ze je v tzv.extencnom stadiu,preto sa tak prehyna a napina a spanuje nozicky.Risko tiez zaklana hlavu a tak si da este rucky do pusy v zaklone.Ja uz to neriesim lebo keby som mala s kazdou takou hovadinou ist k lekarovi tak by zo mna zosedivel.Moj syn nie je a nebude dokonaly takze sa nemusi ani dokonalo pretacat.Pytala som sa zase svagrinej(moja velka pomocnicka kedze ma cerstvo dve male deti Jakub 3 roky,Matej 1 rok) tak mi sama hovorila ze nech sa neplasim,ze jej sa tiez tak pretacali a teraz uz obaja pekne behaju.Takze to neriesim.

janusha33
8. aug 2012

@michalienka25 Presne a ako tak citam tak kazde druhe dieta zaklana hlavu a sa napina tak to co kazde je hypertonicke?Podla mna je to do urcitej miery ok a netreba sa hned stresovat a behat s drobcom po lekaroch.Jedna vec je ist ked fakt ze nieco nie je ok a druha zbytocne stresovat.....najlepsie asi bude fakt to riesit cez pediatra nech on posudi ci je to potrebne alebo nie.ja nejdem nikam.....nebudem zbytocne stresovat maleho a seba tiez.....ked pojdem na ortopediu s nozickami tak sa opytam na to ortopeda,aj on sa do toho troska rozumie......ale myslim ze je to ok...Risko si preklada rucku k rucke a tak sa pretoci na bok aj ked ma pri tom zaklonenu hlavicku.....

janusha33
8. aug 2012

@lunnka Len sa neplas a nesonduj radsej po internete lebo potom bude mat vsetky choroby sveta,Ked ju das na brusko tak ked ma zovrete pasticky jej ich otvor a hotovo.Kazde dieta ide do extencneho stadia postupne.Na nasom drobcovi som to pekne pozorovala,najprv napinal nozicky,potom mu v priebehu tyzdna povolili pasticky a teraz sa uz hra s ruckami a strka si ich do pusy.....zaklana sa tiez a tak sa pretoci na bok ale zbytocne mu ju budem davat dopredu ked za 2 minuty ju ma aj tak vzadu,tak mi to pride ako stimulacia prave k tomu.

janusha33
8. aug 2012

Tiez som zistila ze vsade pisu inac co ma dieta v takomto veku vediet.Na tejto stranke sa mi ale pacia tie cvicenia tak davam link na prestudovanie http://www.babyonline.cz/vyvoj-ditete/cviceni-a...

lunnka
8. aug 2012

@janusha33 ja viem ze som zostresovala, ved to priznavam, v podstate som potrebovala ukludnit, taky sfuk asi potrebujem 😀 este aj moj velky kludas manzel ostal trocha pozerat na malu ked som mu to dala precitat ze no prehyba sa tak a casto v poslednych dnoch.
a ked uz pisem tak este jedna otazka a uz to tu vazne prestanem citat lebo mi z toho potom strasi: ako nosite deti? vo zvislej polohe?

janusha33
8. aug 2012

@lunnka Kedy jak,najcastejsie vo zvislej ale snazim sa aj tak ze na boku a tvarou dopredu aby sa mohol rozhliadat .

michalienka25
8. aug 2012

@janusha33 presne tak, ako pises. tiez si z toho nejdem zatial robit nejaku velku hlavu. netreba vsetko citat a vsetko hned prikladat na svoje dieta, lebo by sme uz doktora boli kazdy tyzden.

jana444
Odpoveď bola odstránená
alohim
8. aug 2012

@janusha33 vdaka za link na clanok o vyvoji a asi mas pravdu s tou extenziou aj to ze kazde babo je ine a ten "model 3mes. dietata dosiahne v inom case...moj maly sa na bok pretaca v "luku", sa cely prehne + ked pasieme konicky, ma ruky pastickach, a nevie si ich dlho drzat pod telickom takze mu potom hlavka odkvecne, no ak dopomozeme hlavku drzi dlho a vzpriameny na rukach tiez pekne drzi. No ten model neviem kedy dosiahneme. 3 mesiace mame o tyzden a pol.

@michalienka25 rozkosna bambulka 🙂

alohim
8. aug 2012

Takto vyzeráme teraz:

alohim
8. aug 2012

@lunnka my nosíme malého na rukách na brušku "v polohe tigríka na konári", klasicky nechce byť a hneď plače, iba v babyvaku je ležmo v "kolískovej polohe"

lunnka
8. aug 2012

@alohim ja som az tu zistila co je poloha tigrik http://www.mladazena.cz/scripts/detail.php?id=3... 😕 ja nosim vseliak len nie ako je na tych obrazkoch.. teda v tom klbku obcas ale mala sa kruti nepaci sa jej velmi

janusha33
9. aug 2012

@alohim Z toho si nic nerob,my uz tahame 4.mesiac a aj tak to nemame prene podla toho popisu...pasticky ma sice vystrete ale hlavku ma az skorov zaklone a vystrie iba jednu rucku a o druhu sa opiera....a ked dvihne aj nozicku vysoko tak sa prevali na chrbat.Nemozme to brat presne ako to pisu ze takto to musi byt.

michalienka25
9. aug 2012

@alohim božinku, ten je prekrásny 🙂

svetlusska
9. aug 2012

juuu maly sa mi dneska sam prevratil z bruska na chrbatik 🙂

lunnka
9. aug 2012

@svetlusska mne vcera tak naozajsky a dnes sa stale pokusa, obcas sa zadari, obcas nie 🙂

svetlusska
Odpoveď bola odstránená
tinci
9. aug 2012

baby co kojite, davate si niekedy kavu?Ja si davam taku polovicnu s mliekom a mam vycitky svedomia ale pri dvoch detoch niekedy potrebujem zivotabudic aby som zvladla zvysok dna...dnes som si dala rano aj popoludni ale to uz asi bolo vela pretoze mi malicka nevedela od jednej popoludni do osmej vecer zaspinkat a bola feeest nervozna...

lilianka1199
9. aug 2012

@tinci ja sice kavu nepijem,ale ked si manzel kupuje red-bull,tak som stale len slintala a dnes som 1x mu odpila tak tretinu,viem, zle, nezdrave, no ja ho milujem 🙂...je to tazke toto kojenie 🙂

lunnka
10. aug 2012

@tinci ja sice kavu nepijem, len caro, ale ta slaba kava denne neuskodi, ale presne ako si napisala, radsej doobeda aby vecer zaspinkala 🙂

zlobinka
10. aug 2012

@tinci ja pijem inku alebo caro to sa zevraj moze.........no asi kazdy druhy den si dam nescu s mliekom a v pohode...dokonca som ju pila poobede a mala spinkala celu noc vynimocne....podla mna a a j to skusam treba pridavat postupne vsetko okrem tych strukovin a kapusty...ja som jedla uz aj paradajku aj papriku..jasne,ze nie celu,ale tak dala som si trosku odsledovala,potom zas som skusila a tak..inak som citala zaujimavy clanok ako to my prehaname,ze nase stare mamy na to nemali ani cas ani prostriedky,jedli strukoviny,kapustu,zeleninu,kravske mlieko pili a asi vsetci to prezili....jasne,ze suroviny su teraz ine,ale asi vsade plati zlata stredna cesta....takze ja pomalicky skusam po troske a sledujem co na to mala....

katkamiki
10. aug 2012

Ja pijem meltu, ta je super aj na mlieko. teda neviem, kolko by som mala mlieka, keby som ju nepila, ale hovori sa 🙂)) A inac baby, dietatko sa najprv otaca z bruska na chrbatik? Lebo ten moj nema rad polohu na brusku, takze neviem, ci mi sa niekedy otocime :D aj pasticky ma stale zatvorene, tak neviem, sme akosi pozadu :(

janusha33
10. aug 2012

@tinci Ja pijem taku bezkofeinovu......nic mu nerobi....minule som si dala nescu 3v1 a tiez mu z toho nic nebolo.A ked som si nedavno dala slabu turecku s miekom....no kooooonec sveta.....mal s nou problem....Ale mna z nej tiez bolel zaludok,nezabaralo ani to ze som si dala mlieko.