Prvorodičky - máj 2013
....ahojte tak rýchlo ako som do diskusie prvosnažiliek prišla.......tak rýchlo som aj odišla 😀 ......podarilo sa nám to na prvý šup 😀 ........ je to neuveriteľný pocit a od chvíle čo som to zistila.............stále sa len usmievam......mám energie aj za troch nie to ešte za dvoch 🙂 ............chcela by som aby táto diskusia bola o kočkách, ktoré zažívajú pocit prvého tehotenstva.........aby sme tu dávali nové poznatky a skúsenosti...........poradili jedna druhej.......sama zatial neviem "kudy kam"...........ale to nevadí 😀 nejako to zvládneme......preto píšte....čo máte nové....ako sa stravovať v prvom trimestri.....čo je lepšie a čo nie.....ako priberáme.......my máme momentálne 50 kg 😀 zatial 😀 .........nechutí nám sladké.......pričom doteraz som bez sladkého nevydržala.... 😀 ....zatial zistujem čo a ako........čo nemám jesť..........že nemám cvičiť.........ale ja som ani necvičila 😀 ........dam na seba pozor aby som neochorela a tak...................21.09.2012 ideme na náš prvý ultrazvuk.......teším sa na vaše príspevky.....a prajem krásny prenádherný deň............s úsmevom na tvári 🙂
@sisus123 Ahojky Sisuska, ahaaa takze rozumiem teda dobre ze tvoj priatel je Chorvatskej narodnosti, ano? Hmmm no tak to budes mat teda behaciek a hlavne ak si uz teraz tehotna o to to budes mat trosku namahavejsie, takze najprv co ti mozem poradit, skontaktuj ministerstvo zahranicnych veci, tam je jedna zenska, dost teda neprijemna, ale namakana z kazdej strany a ta ti p0oradi, jej meno zacina na Č, myslim ze Cemanovska je jej priezvisko, teda ak tam este po tych 4 rokoch pracuje ako som tam ja bola vybavovat vsetky peciatky. Ja som sa vydavala v maroku a tam i apostily nestacili, ale musela som mat vyssie overenia, inak by nas nezosobasili, lebo nas obrad sme mali tiez narychlo v Maroku. Moj manzel je Marocan ;)))). A to ti poviem ze to bolo o hubu, lebo z obecnych a meststkych uradov ma posielali od certa k diablovi a uz som toho mala dost ze som si uz fakt myslela ze sa nezosobasime :((( uf. Ale ako som bola navstivit v BA ministerstvo zahranicnych veci tak mi ta pani uzasne poradila vo vsetkom. Velmi ti tiez pomoze nastudovat si ich stranku to ti velmi pomoze a otvori ti to iny pohlad na vsetky dokumenty a ci ti iba ta apostila pre Chorvatsko bude stacit, alebo nie. Tam zistis vsetko!!! neviem ci to vies tak ti to radsej pisem.
A ptesne tak bude lepsie ak to urobis tie dokumenty a sobas co najskor, lebo inak ked uz budes vo vyssom stadiu tehotenstva to bude o to horsie. Tazko sa ti bude cestovat a i sustredit na vsetky tie zodovednosti a tiez si uz budete musiet odkaldat peniazky na maleho prcka ;)))). Takze sup up necakajte!!! To sa nevyplati. A prajem vam vela lasky, stasticka a zdravicka do dalsieho kroku v zivote ;))))!!!!
A to je co za doktorku ze ti vypocitala o par tyzdnov viac? Podla posledneho sona je ako velke mimco??? To podla toho sa da zistit. Ved na sone sa da skoro presne zistit podla velkosti maleho v akom tyzdni priblizne si? Napr v 9tom tyzdni som mala velkost plodu 2.45cm. A co viem podla teorie z internetu ked si to najdes tak to presne odpoveda tomu 9temu tyzdnu - dietatko by malo byt o velkosti 20-25mm, co moje zodpoveda tej vyssej hranici. tak ak mimco bolo tak velke tak sa nemusela ani mylit a mozno si i o mesiac dlhsie tehotna a ani nevies. Ak ty pocitas slabu menstruaciu, tak ta nemusi byt vzdy dolezita. Mozno ona to pocitala podla poriadnej a tak to by vychadzalo o par tyzdnov ze s dlhsie tehotna ;)))).
A za take nekrestanske peniaze by sa teda nemala mylit!!! To ti poviem!!! Sono je dost presne aby ti urcila termin i bez poslednej menstruacie. Iba ak by fakt mimco nebolo dostatocne velke ze este to meranie je az tak presne ak je to este len embryo, mmm.
inak o tom zahranici ano ano ja tu pracujem v UK uz 2.5 roka, nemozem povedat ze sa mi tu paci, ale aspon som si urobila vodicksy preukaz co zo slovenskeho platu by som si neurbila asi nikdy ... A naucila som sa hov orit dost dobre uz plynule anglicky, aj ked sampzrejme stale robim chyby, ale pomaly ale isto sa zdokonalujem ;))). A postupne sa snazim vypracovat sa na dobru poziciu, len teraz to tehotenstvo mi urobi velky skrt cez rozpocet, ale beriem to ako pozehnanie od BOHa a i keby som mala pristo tuto novu pracu kde zacinam zajtra, tak nevadi uz som s tym zmierena. Ale nejdem im povedat o tomto mojom tehotenstve, to im poviem az v Januari ked to zacne byt velmi vidiet, to uz sa nebude dat schovavat a ak sa rozhodnu ma vyrazit tak aspon aku taku skusenost budem mat ;))).
A ty pracujes tam v Chorvatsku, ci iba tvoj priatel sa o vas stara?? Co robis? Nech sa dari 🙂)). Ako si sa s nim zoznamila??? Inak uz i mne trosku ustala ta nevolnost co som mala vcera, dnes je to trosku lepsie, musim sa nejako dat dokopy aby som bola OK na zajtra do pracicky hhhh 🙂)). Cmuk
@inviav Aj ty???? hhh je mi to luto i mne bolo sialene zle uf ... kokoooooos. Vcera som cely den iba spala, bola i taka zima i ked som bola naobliekana a mala este zupan na sebe a bola som zakryta i dekou hhhh, no sialene vcera to bolo, ale dneska uz mam i chut na nieco dobre ;))). Asi si urobim zemiakovu kasu s hovadzim maskom yyammy ;))). Co ty dneska???? Ides nieco dobre kuchtit?
@lydusska stasne stavy..ja tiez niekedy podobne zazivam...v piatok vecer, ked som prisla domov, tak ma neskutocne zacalo pichat v zaludku..aj som sa na to najedla, ze ci to nie je od hladu, no nebolo...pomohol az spanok 😒 ktovie este kolko bude trvat toto zvykanie na tehotenstvo....hmmm...ako chutil obedik? ja idem robit az teraz, lebo sme mali neskore ranajky..tiez budeme mat zemiakovu kasu ale s rybickou 🙂
@inviav Neboj sa moja uz dlho nie. na konci tohto mesiaca bude koniec nasho sialeneho prveho trimestra a mali by sme byt podla vsetkych teorii za vodou!!! Hihi neboj sa, myslime pozitivne ;))) hhh. Vies co obed sa mi podaril na vybornu, len sa i zda ze som tam dala viac soli ako som mala, ale tak nevadi, hlavne ze chuti na vybornu. Rychly a dobry obed. Toto moje tehotenstvo je tiez znakom toho ze mam ine chute. Ja aby mi prisli na chut zemiaky hhh to by muselo byt a dneska som mala zemiakovu kasu a hovadzie masko urobene stylom Kossovska specialita, len som nemala hrocicu tak bez nej ;))), ale vynikajuce chutne papanicko. Zapamataj si radsej menej soli a potom dosol, ako prilis vela, nauc sa i z mojich chyb hhhh 🙂)). Ty si predtym mala rada zemiaky, ci to tiez to tehotenstvo ti robi chute na zemiaky??? Dobru chut prajem.
@lydusska to je dobre..na konci mesiaca mam narodeniny, tak sa na ne tento rok budem tesit ako este nikdy 🙂 snazim sa pozitivne mysliet, ale niekedy sa to neda...som rada, ze sa ti podaril...mne inak tiez...dakujem, velmi chutil 🙂 ja som mala predtym zemiaky velmi rada, ale teraz ich uz tolko jest nemozem ako volakedy, lebo vsetko co zjem mi robi kyselinu a zemiaky duplom 😒 neboj sa, nesolime..uz aj moj manzel si zvykol na dietu...bez korenia a menej soli 😀
@lydusska Ahoj🙂nooo,tak som veelmi rada ze som niekoho nasla s podobnym osudom ako je ten moj🙂)Noo ja som volala sem do Zagrebu na ambasadu,tam mi povedali ze rychlo si mam vybavit vsetky papiere a rychlo sa mame zosobasit,aj koli malemu aj koli papierom,pretoze o tri mesiace ma mozu poslat naspet na slovensko...alebo by som musela sama prejst hranice..boli sme na policii,tam nam dali taky dlhy zoznam co vsetko potrebujem,ze ani neviem kde mam poriadne zacat..dalsi problem je to ze ja nemam pas,pri prechode cez hranice som nepotrebovala an tu a ani v Anglicku a teras nato aby som sa vydala ho potrebuju oni..takze buduci tyzdne ideme na slovensko..len moj pas ktory musime posurit tak aby bol do dvoch dni hotovy ma bude stat 150euro...dalej krstny list,rodny list,svedectvo ze na slovensku som sa nevydavala..vsetko papiere ktore nesmu byt starsie ako tri mesiace a to nehovorim ze vsetko treba previest do chorvackeho jazyka...Ja nerobim,robila som na slovensku...musela som dat vypoved,aby sme mohli ist hned do chorvacka a vybavovat vsetky papiere a aby som mohla porodit tu,aby malo male obcianstvo,pretoze zit chceme urcite ostat tu🙂Je tu ina perspektiva ako na slovensku🙂Priatel robi a chvalabohu zaraba veelmi dobre,ma postaveny aj dom,takze mame kde byt a aj nas uzivi zatial..ja sa musiim niekde na cierno prihlasit do roboty aby som dostavala aspon nejaku matersku...tu je materska iba rok a potom pojdem robit..je to veelmi tazske a stresujuce...Ale dost nam pomahaju aj moji,aj jeho rodicia..Neviem cos tou doktorkou,prisla som k nej a ona sa ma pytala nie na to ako sa citim ale ako vyzeras Bratislava,nerobila mi absolutne nic,iba sono...Spytala sa ma na poslednu menstruaciu a zrazu zahlasila ze noo je to 11 tyzden..ja pozeram ze nie je to urcite 11 tyzden a este sa so mnou hadala a potom povedala ze ona sa pomylila..noo a nakoniec vyratala ze je siedmy..al ani siedmy to nie je..a mne dokonca ani nepovedala kolko babo meria...iba nam ukazala vak,babetko,srdiecko a ako mu ho bije,to je vsetko..dala mi vitaminy povedala ze je vsetko ok,dalsia prehliadka o dva a pol tyzdna a dovidenia a to nehovorim o tom ze sestreicka mi napisala na papier uplne iny rok narodenia..takze voobec neviem co s mam mysliet:(a povedz ty ako si sa dostala von a si tam aj s priatelom?alebo priatel je v maroku??Nevolnosti uz ani ja nemam take hrouzne..teda uz nevraciam....rakze dufam aj za teba ze to uz bude len lepsie a lepsie🙂)A inak obdivujem zeny ktore rozpravaju ze tehotenstvo je najkrajsim obdobim ich zivota,neviem ako to myslia..ale mne to tak pri tej zachodovej mise rozhodne nepripadalo🙂)
@sisus123 Pocuj to ze si sa na Slovensku nevydavala je najjednoduchsi papier ten mi vysatvili na obecnom urade, takze ten je najrychlejsi. Na co ti je krstny list? ten rodny dostanes na matrike to je tiez za nejaky maly poplatok, myslim ze to bolo okolo 10Eur, takze tiez OK a vystavili ho za chvilku. Vies co ten pas a tie peciatky ti zaberu najvaic casu, ten preklad ti zaberie do tyzdna takze iba ten pas sa musi ako prvy vybavit inak ostatne si obehas za tyzden az dva. neboj vsetko bude OK, len sa do toho musis pustit ked uz mate ptomka na ceste aby si mohla ordit tam.
No moja to uz nie je moj priatel ale manzel a on byva tu so mnou. Sme tu uz viac ako 2.5 roka to bol jeho napad ist do Uk, ja som sem nikdy nechcela, ale uz si pomaly zvykam 🙂)). je to lepsie tu ako na Slovensku svata pravda 🙂. Teda aspon zatial nechcem nic zakriknut.
Pocuj ta dokorka si myslim ze z vas iba chce vytiahnut zbytocne vela penazi preto si myslim ze by si si mala urobit tie papiere a ist legalne k doktorovi tam, lebo toto jenehorazne platit za to, nepovie ti ani velkost plodu, ani fotku ti neurobi, a este sa i pomyli ... No hroza toto. A ze za 2 tyzdne znovu platit a dovi dopo. To coooo??? ja som v 10tom tyzdni a idem az teraz orvy krat k doktorovi tu a na sono pojdem tak najskor asi o dalsie 2 tyzdne. vsak nepotrebujes tych sono az tak vela, to naco ta objednala zase? iba fakt vytiahnut dalsie peniaze z teba, lebo zacitila moznost!!!
inak a tvoja posledna veta hh svata pravda 🙂)), nechapem tie zeny hhh, ale si myslim ze iba kecaju nemozne aby to bolo najlepsie obdobie ich zivota. Alebo mozno fakt ze bolo ak zabudli na tie nevolnosti, o nich asi nehovoria ;)))), inak neverim hhh.
Baby, ja mam stale pocit, akob som mala svalovicu na bruchu. Mate niektora podobne? A mam neuveritelne suchu, supinatu kozu na nohach. Ani olej nepomaha :(
Noo dufam ze to pojde rychlo..lebo na slovensku mozme byt akurat tyzden ani o den viac...neviem co urobim s tou doktorkou,asi prejdem ku druhej..a nebrala mi ani krv ziadne testy mi nerobiy stela nic,akurat sono🙂..noo zavidim ti,ze vy to nahananie a vsetko mate uz za zebou,dufam ze to coskoro budem mat uz aj ja s krku:(Inak dakujem za info,ohladom tych papierou🙂)Si zlata a drzim palce. 😉
@lydusska
Ahojte žienky, ešte vydržať do konca prvého trimestra (mne 2. začína 1.11 a hádam budeme za vodou 😉 Som mala traumu cez víkend, lebo na mne to už dosť vidno, že som tehu 😉
ahojte maminky aky ste mali vikend? 🙂
@bublinka711 ahoj. brusku neni viediet. moja maminka mala svadbu ked bola skoro v 5 mesiaci a nic jej nebolo vidiet len take mini brusko mala..tak asi ja budem nieco podobne.dufam aspon.lebo ja som uz sama o sebe silna mam 65 kg a 170 cm a nechcela by som dopadnut ako moja svagrina ze 25 kilov pribrala a potom sa toho 2 roky zbavovala. 🙄 🙄 a vecicky este niccccccc..ja som fanatik do nakupovania ale povedalal som si ze je este skoro.zacnem az po zime lebo mam tiez take vselijake myslieky a moc sa boljiiiiiiiiim ale vsak to nejako musime prekonat,nie? 😀 😀 😀 pekny dnik prajem
@inviav jooj veru,tie vikendy tak rychlo ubehnu a pravdu povediac odkedy viem ze som tehu tak a mi do tejto roboty nechce chodit vobec :(uplne mi vznikol odpor k tejto robote, normalne rozmyslam ze poviem doktorovi ze chcem ist na PN :(a dnes tu este nemam sefa tak brazdim po nete,a zase len obzeram vecicky 🙂 ja tiez uz nosim len volnejsie veci,ale tehu veci som este nekupovala. Kamoskam co mali volnejsie veci som kazala teraz na par mesiacov vsetky prestahovat ku mne,takze mam zatial co nost 🙂
@25lenocka mne sa ti tiez nejako nechce chodit do tej roboty a hlavne vstavat vtedy, ked mi budik zazvoni 😒 ved sa daj vypisat na tyzden dva..a aspon si oddychnes...ja som este tiez nic tehu nekopovala...ale uz som sa poobzerala, kde take veci predavaju a kde sa daju kupit lacnejsie...predsa len je to len na par mesiacov...tak nepotrebujem nohavice za 50€....dlhsich svetrikov mam par kuskov, ale este rozmyslam, ze by som si nejake este kupila...ved to budem nosit aj na rok...no nie?
@inviav Veru dlhe svetriky vyuzijeme ci budeme tehu alebo nie. Tie tehu veci su strasne drahe, ja mam par nohavic,ale co mna najviac trapi je ci zozeniem bud zimnu bundu alebo kabat takej velkosti,kedze budem tehu v zime,sa budem musiet riadne obliekat. Uz ti vidno brusko? Lebo ja stale nic, kazdemu komu poviem ze som tehu tak sa divi ze kde ked mi to este nevidno.
@25lenocka ja som uz nad kabatom rozmyslala, ale zatial nie je treba a ako som pocitala, tak az nejako vo februari by bol treba...tak to uz budu urcite aj nejake vypredaje 🙂 ty mas ale termin o mesiac skor, tak u teba to bude trosku zlozitejsie...brusko mi nie je vidno..iba k veceru trosku
@andy03 - Chi -chi. Ďakujem inviav, ja som sa tiez zasmiala, sak ja vázim rovnako 🙂))) a to si myslím, akú mám super východiskovú váhu 😀. No co uz, uvidíme, ako to pojde dalej. Kočky neviem, ako vy, ale u mňa je to tak, že čím viac ľudí vie o mojom tehu, tým viac si uvedomujem, že je to fakt realita, ale zároveň sa aj viac bojím, aby všetko dopadlo ok... Vy ste už celej rodinke oznámili radostnú novinu 🙂)))? Inak ja som včera do seba premiérovo po prvý krát za posledné dva mesiace dostala šalát. Teda nebolo ho veľa, ale som na seba fakt hrdá 🙂)). Ako sa darí vám, čo víkend? Oddýchnuté? 🙂))) Aj ešte pracujete?
@inviav No veru mne bude treba zariadit aj nejaky kabat,som aj nad poncom takym hrubym rozmyslala,tam by som mohla priberat kolko chcem 🙂 Len sa dost obavam ak bude zima -20 stupnov(u nas na Liptove aj viac 🙂 ) tak by som v tom asi zamrzla. Ostava mi to polsko a pokukat tam aj nieco take, dufam ze za par korun lebo fakt sa mi nechce vyhadzovat kopu penazi na par tyzdnov. Toto je take hluche obdobie,ze sice sme tehu,ale nie je to este vidno,ale niektore veci su nam male,a niektore veci uz obtiahnute co nosit nemozme,teda aspon u mna je to tak.Co si si uz do vybavy pokupila? My sme s drahym kupili prve vecicky,vcera sme boli v tescu a neodolali sme 🙂
@25lenocka no na liptove je urcite dobra zima..u nas na dolniakoch hadam az taka nebude a cez tu najvacsiu asi zostanem doma 😉 naozaj sa to neoplati na par tyzdnov a nehorazne peniaze za to pytaju...a pritom este ked potrebujeme na babatko malicke...co ste pokupovali vy? ja som mala obchod..tak mne zostalo par veciciek...tu je zoznam co mam: paplonik, nejake dupacky, bodynka s rukavmi aj bez, capacky a uz aj papucky na behanie, ponozticky, flasku plastovu, kefu na vlasky, retiazku na cumlik, polodupacky a zupancek 🙂
@bublinka711 no ved prave..ze ja som na tom tiez rovnako a necitim sa nejako extra "silna" 😀 ano ano..uz to vie cela rodinka uz od 6tt...my sme nevydrzali 🙂 aky salat si to jedla? ja planujem pracovat az do konca marca...no ako budem vladat to sa este uvidi...a ty?
@inviav Ahooj tak to mi je luto ze si si pokecala s misou ja este nie zatial a snad sa tomu vyhnem mozno som to poslala dalej aj ked sama tomu neverim 😀 .. no v praci je to tazke teraz makame na archive a su tam tazke sanony ktore vykladame vysoko je tam prach a taka stuchlina tam smrdi cize hruuuza des pre tehotne a casto po praci ma boli brucho o krizoch ani nehovorim :-\ .. som tu menej lebo odkedy byvame s drahym spolu tak stale nieco robime alebo sme v praci abo upratujem sem tam niekam skocime ked mame volnejsie tak mk isiel kusok bolom ale vzdy sa najde cas na odpisanie 😉 .. a ty ako inak co nove ako chute a co brusko a vaha? ja rastiem a priberam a jem kazdu hodinu inak by som aj ja obijmala misu :-\

@dominika1516 Ahoj, takze slubila som ti, ze ti dam vediet...takze vcera vecer som sa trosku porozpravala so zachodom...dufam, ze sa to uz nebude opakovat ☹