icon

♥Septembrove bábätka 2010♥

anarida
24. dec 2009

Ahojte hľadala som túto temu žial bez výsledku ak tu taká už je tak sa ospravedlňujem.
Ja mám už potvrdene tehu lekárom a termín mám podľa PM 6.9.2009
Zatiaľ je to malé-veľké tajmostvo 🙂 Chcem s tým trošku opatrne pretože mám za sebou potrat...o bábätko som prišla v 15tt tak mám teraz veľký strach ale verím,že všetko dobre dopadne a ja dám svojej dcérke nádherneho zdavého súrodenca 😵

zuzanockamt
25. feb 2010

ja by som tipovala, ze 12 tt a 3 dni ... tomuto tyzdnu asi zodpoveda velkost plodu

majinka85
25. feb 2010

jaj no to moze byt vidis mna to nenapadlo.diky uz som sa bala ze to je nieco zle

zuzanockamt
25. feb 2010

maji ... ved keby to bolo zle, tak ti to povedia 😉

majinka85
25. feb 2010

a kedy sa robia testy na dowvnom syndrom???

dadulienka27
25. feb 2010

CRL=crown rump Length velkost baba a to druhe tipujem 12 tyzden 3 dni?

dadulienka27
25. feb 2010

boze to tak pomaly odpisujem??? 😀 tu v uk beru krv asi v 16tt sa mi zda,ze je to podobne ako na sr,ale este skor je to NT (Nuchal translucency)sijove prejasnenie medzi 8-14tt,ale nerobia to kazdemu 🙂

zuzanockamt
25. feb 2010

maji ... krvne testy sa robia medzi 16-tym a 18-tym tt

majinka85
25. feb 2010

pytam sa preto lebo ne screening nerobili aspon neviem o tom

zuzanockamt
25. feb 2010

maji ... ani mne nerobili skrining

majinka85
25. feb 2010

aha a no nie je potrebne???Nemusi sa to robit???

zuzanockamt
25. feb 2010

no teraz by sa malo robit to NT meranie, ale ako sme vyssie pisali, nie kazdy to robi ... ja sa spolieham na to, ze kazdy gyn. snad vie, co a ako ma robit

majinka85
25. feb 2010

no ved jasne. Mne vypocital ze budem mat termi o tyzden skor.

ladywitch26
25. feb 2010

caute baby, tak sa k vam hlasim aj ja. povodne som mala termin na 26.augusta, ale vcera som bola na prvom sone, tak mi to posunuli na 7.septembra.
byva tu niekomu zle? ja vraciam kazde rano a cez den tiez niekedy. ale vacsinou ma len napina, aj ked dost brutalne 😝

majinka85
25. feb 2010

ahoj mne byvalo zle ale u z sa to zlepsuje. mne tiez posunuly termin z 11.9. na 6.9

dadulienka27
25. feb 2010

ladywitch mna to uz preslo tak na 3/4.Este ma obcas napina ked uzvam vitaminy(dnes isli ranajky von,lebo sa mi nedala prehltnut tabletka),ked si umyvam zuby tak z pasty a ked sa velmi prejem.A aj niektore pachy. 😝
aj tebe by sa to uz mohlo pomaly koncit.ako si na to bola s prvym babom? 🙂

ladywitch26
25. feb 2010

dadulienka, no mne to ani nahodou este nebude koncit. s prvym babom mi to len zacalo v 11tt a zvracala som az do 24tt pravidelne kazdy den, a to nehovorim, ake utrpenie to bolo v praci, ked ma nonstop napinalo. a teraz to zacalo v 10tt, takze predpokladam, ze nejake tie dva mesiace minimalne zasa potiahnem 😝
a vraj druhy trimester je najkrajsi.... 😖

ladywitch26
25. feb 2010

a inak pachy mi nevadia skoro ziadne, teda okrem pokakanej plienky. ☹ si pripadam ako zla matka, ked ani svoju malu nedokazem prebalit, jedine tak s vedrom pri nohach. esteze je muz doma bez roboty, inak neviem, kto by mi ju prebaloval.
a pasta teda aj mne robi problemy. ja len tak cistou kefkou zuby vydrhnem a aspon ustnou vodou povyplachujem, lebo to by nebola sanca, hned by slo vsetko von.

dadulienka27
25. feb 2010

ty to mas potom prehodene 🙂 😀 chudatko nezavidim ti,treba len vydrzat.Baby tu mali motivaciu,ze ked byva tebe zle,tak babo je v poriadku 😉

ladywitch26
25. feb 2010

no hej, to mi aj dokina vravela, ze kto zvracia, nepotraca. a ono to asi fakt plati, ze cim ti je horsie, tym lepsie pre babo. stanka sa narodila 4170 gramova a bola nadherne zdrave babo. ja len dufam, ze toto druhe bude mensie, lebo tie styri kila bol moj limit, viac uz asi nazvladam, jedine cisarskym...

zuzanockamt
25. feb 2010

ja som nevracala ani raz, ani mi zle nebolo a babo je zatial v poho ... aspon dufam ... a ani sestra nevracala a mala tiez zdrave babo ... takze su to len povery 😉

dadulienka27
25. feb 2010

Dievcence ja vam zelam dobru noc a prijemny posledny pracovny den.Uz ma taha do postele 🙂 papa

ladywitch26
25. feb 2010

zuzka, vsak ja nevravim, ze ked ti nie je zle, ze babo nie je v poriadku, ale robili tu vyzkumy, ze ked zena zvracia, tak to je znak, ze babo ma 100% vsetko, co potrebuje, berie si vela vyzivnych latok cez placentu. mojej mame tiez nebolo zle ani pri jednej z nas, tak ja neviem, preco prave mne je... 😝 a vraj kazde tehu je ine, ale mne je aj teraz uplne rovnako zle, ako pri prvom. a to som sa spoliehala na to, ze teraz to bude ine.

ladywitch26
25. feb 2010

inak zuzka odkial z mt si? ja som tiez 🙂

dadulienka, dobru, ja este cakam muza, pride z treningu a tiez idem zalomit

agentkak
26. feb 2010

macu farbila som sa nebola zla ta farba ale bola strašne fialova.... tak som sa po 10min zlakla aby som neostala cela fialova a dala som to dolu ku podivu mi to chytilo pekne len korienky to moc nestihlo stiahnut takže som dala potom na korienky melir a to som nemala.... namiesto toho aby mi to vytiahlo mi to zožltlo no na nrervy...

maculienka123
26. feb 2010

poznam agentka taketo pripady sa mi stali viac krat,vzdy som si povedala,ze ostanem len pri jednej overenje farbe a vzdy som experimentovala.teraz sa normalne bojim dat farbu ako mi to chyti 😠

maculienka123
26. feb 2010

lady aj mne byva este zle a vraciam aj rano aj vecer a vecer mi je nenromalne zle kazdy,cez den je to v pohode ale vecer to pride a k tomu aj palenie zahy no napina ma stale.tiez neviem kedy to skonci ☹

ladywitch26
26. feb 2010

macu, ja dufam, ze ti to prejde skor ako mne. mne to len nedavno zacalo, takze zasa ratam, ze do 24tt mam o zabavu postarane 😝 a to uz sa potom aj horsie zvracia, ked mas velke brusko, lebo s kazdym krcom v zaludku ta pichne aj v brusku a to je fakt bolest.
no a so zahou som si uzila svoje. posledne mesiace som spavala skoro v polosede na troch vankusoch. potom som aj brala lieky proti vredom, lebo ostatne antacida mi uz vobec nezaberali. inak ak nemas iny problem so zaludkom, tak odporucam talcid. fakt dobry na zahu.

a bezim uz do roboty, zasa meskam 😅

mywiel
26. feb 2010

Vyšetrenia v tehotenstve

I. trimester
Potvrdenie tehotnosti: ultrazvukovým vyšetrením je to možné cca od 5.-6. týždňa, následne je nutné potvrdiť vitalitu plodu nálezom srdcovej aktivity plodu cca do 10. týždňa, ďalej sa potvrdzuje určením hladiny HCG hormónu a vaginálnym vyšetrením.

Krvné testy: a) Krvná skupina a Rh faktor – u žien s Rh negatívnym faktorom je treba vyšetriť aj Rh faktor otca pre možné riziko ohrozenia plodu v neskoršom období, b) počet červených, bielych krviniek a doštičiek, c) biochemické parametre krvi, hladina cukru, tukov, železo, vápnik, soli, atď…, d) testy na HbsAg (infekčná žltačka typu B), BWR (syfilis), toxoplazmózu, HIV, príp. rubeolu (ide o ochorenia, ktoré by mohli spôsobiť vážne poškodenie plodu);

Vyšetrenie moču na prítomnosť cukru, hnisu, bielkovín, baktérií (odhalí skrytú cukrovku, ochorenie obličiek, infekcie)

Iné vyštrenia: meranie krvného tlaku, hmotnosť, výška, hmotnostný prírastok, opuchy na dolných alebo aj horných končatinách (obvykle sa objavujú až v neskoršom období tehotenstva) Výtery z pošvy a krčku, aby sa určil typ mikróbov tu prítomných, príp. infekcia.

II. trimester
Po 15. týždni sa určuje hladina AFP (alfafetoproteín) ako skríning vrodených vývojových chýb a genetických ochorení

V 18. týždni u viacrodičiek a v 20. týždni u prvorodičiek sa zaznamenávajú údaje o prvých pohyboch plodu

V 18.-20. týždni sa robí aj druhé ultrazvukové vyšetrenie (určuje sa presnejšie vek plodu, primeranosť rastu, pohyby, spresňuje sa termín pôrodu, pátra sa po vrodených vývojových chybách, vyšetruje sa krčok, placenta, jej poloha, veľkosť, určuje sa množstvo plodovej vody)

Od 18.týždňa sa pravidelne robí gravidometria – t.j. meria sa vzdialenosť vrcholu maternice od lonovej kosti. Táto vzdialenosť sa značí do grafu a hovorí o raste plodu a sleduje odchýlky od normy

V 20. týždni je možné zachytiť stetoskopom ozvy plodu
pri každej návšteve v poradni sa vykonáva obvykle aj vaginálne vyšetrenie, určí sa pevnosť krčku, jeho dĺžka, poloha, čo sa zapisuje ako CS (cervikálne skóre), ktorého hodnota je typická pre konkrétny týždeň tehotnosti.

Zaznamenáva sa aj hmotnostný prírastok, opuchy, subjektívne obtiaže, meria sa tlak krvi, vyšetruje sa moč.

Opakovane sa vyšetruje krvný obraz, hladina cukru v krvi a BWR reakcia.

III. trimester
V 28.týždni ak je matka Rh negatívna, sa vyšetruje opakovane krv na prítomnosť Rh protilátok

V 30. týždni sa vykonáva orálny glukózotolerančný test (oGTT): pacientka vypije koncentrovaný roztok glukózy a následne sa v jej krvi a moči sleduje hladina cukrov v presne určených časových intervaloch. Takto sa dá odhaliť skrytá cukrovka alebo porucha glukózovej tolerancie.

V 30.-32. týždni sa robí tretie ultrazvukové vyšetrenie: určí sa poloha plodu, kontroluje sa akcia srdca, sleduje sa vyvinutie jednotlivých orgánov, kostí, meria sa množstvo plodovej vody, určí sa poloha, veľkosť a funkčnosť placenty, spresňuje sa termín pôrodu.

V 34. týždni sa opakuje vyšetrenie Rh protilátok u rizikových žien.

V 36. týždni sa opakuje ultrazvukové vyšetrenie tak ako v predchádzajúcom prípade, nerobí sa však vždy a všade.

Opakovane sa vyšetruje vaginálne krčok maternice, určuje sa CS. Pri každej návšteve je nutné merať tlak krvi, hmotnosť, sledovať ozvy plodu, jeho rast, neskôr zostup plodu, hľadajú sa opuchy na končatinách matky.

Od 36.týždňa by mala tehotná navštevovať zariadenie, kde sa rozhodla rodiť, do poradne chodí každý týždeň, plánuje sa pôrod.

agentkak
26. feb 2010

macu ja som chcela ostat pri jednej farbe ale ked ta bola amoniakova tak som hladala niečo bez amoniaku najpodobnejšie tej mojej a takto to dopalo...normlane mam pocit že každy namna pozera že mam nažltlé vlasy 😠

zuzanockamt
26. feb 2010

ladywitch26 ... a byvas v MT, ked mas v pase, ze zahranicie? ... ja byvam v centre MT 🙂