Termín pôrodu august 2013
Ahoj,pridá sa niekto ??? 🙂
@pasad u nas je to zasa inak pri tom gluko teste...mne pred osmou odpichli z prsta,dali vypit tu vodu sladku a 2 hodiny som musela sediet iba ale pit vodu som mohla,po dvoch hodinach mi zasa odpichli z prsta,vzali moc a potom som ale 40 min.cakala na vyledky,mezitym som si este vybavila povinne interne vysetrenie a vysledky som potom zaniesla do poradne gynekologovi...taktze trocha inak som to mala ale vsade to je asi ine...a voda sa dala tiez vypit v poho 🙂 len ten hlad neskutocny ale inak vsetko ok 😉
no baby mam anemiu som volala sestricke na vysledky odberov...je tu niektora ktora ju ma?je to v tehotenstve nebezpecne?dik
@drnduliak tak ja by som tú doktorku poslala do teplých krajín. Takto sa v žiadnom prípade oGTT nerobí, a ak by si aj mala tehotenskú cukrovku, takýto "test" s rožkami a syrokrémom ti ju neodhalí. je to teda pekná trúba, vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa (nakoľko neliečený a nesledovaný getsačný diabetes škodí hlavne dieťaťu) požiadaj o riadny oGTT test.
Mala som gestačný diabetes v prvom tehotenstve, pričom nič, žiadne dovtedajšie výsledky tomu nenasvedčovali - odbery boli OK, glukóza nalačno OK, moč negatívny, žiadne predispozície v rodine, žiadna nadváha a predsa som ju mala. Zvládla som to diétou bez inzulínu, ale novorodeneckí lekári by vedeli rozprávať o tom, čo neliečená - predovšetkým neodhlaená cukrovka (vďaka všelijakým pofidérnym testom s rožkami, horalkami, kolou...) dokáže narobiť. Srdiečko, dýchanie, veľkí novorodneci, zlá adaptácia... nechecm strašiť, ale stredoveké názory ma dokážu pekne vytočiť.
A dnes sa už ani neberie odber z prsta, ale klasicky zo žily, kedy je výsledok najspoľahlivejší.
ty vogo, vidim, ze iny kraj, iny mrav 🙂 dufam, ze nas vsetky ta cukrovka obide kvoli babatkam hlavne.
Baby...zase otázka na pohyby...zdá sa mi, že krpec sa nejak malo hýbe...citim ho tak 2-3x počas dňa aj to len pár kopancekov, niekedy úplne slabých:-/...nie je to malo?
takže zajtra to caka mna glukozovy test fuuuu netesim sa vobec... som zvedava na výsledky leb osladke to je moje v tomto tehu...
@lily14 no zatial mam take normalne hodnoty...buduci tyzden Idem na hematologiu, tak uvidim...nebezpečné to je pri nízkych hodnotách...v tehotenstve je spodná hodnota hemoglobinu 110, inak tuším 125.
Pri hodnotách okolo 80 je to uz na transfuziu.
Pri nízkych hodnotách začínajú odchádzat orgány, ale to určite nemáš, lebo to by lekárka neriešila tabletkami ale rovno by ta poslala do nemocnice
Tak ako uz sa tu pisalo, anemia v tehu je uplne normalna. Jednoducho babo cuca co potrebuje a Tvoj organizmus nezvlada tolko toho vytvorit. Mne zistili anemiu (hemoglobin 115) v 15 tt, gyn. nahodil mi vitamin zo zelezom a kyselinou listovou, po tyzdni isla som na hematologiu a tam vysledky boli uz normalne (119). Doktorka na hematologie povedala ze raz na nejaky cas mam si dat nejaku tu vitaminku ale nie kazdy den. Vraj netreba to prehanat. A aj tak to robim a momentalne je vsetko fajn.
Inak dnes sme boli na kontrole, malinka ma 670 g 😀 , zatial som pribrali 9 kg a v piatok caka nas vysetrenie na cukrovku, na ktore nejak moc sa netesim 😖
Tak kocky nasa dnesna kontrola dopadla dobre-24 tt + 2 kg,kocka 540g stale je si o tyzden mensia,ale vraj pekne postupne rastie tak to neriesime,krcok pevny akurat som sa postazovala ,ze mi asi obcas zacina tvrdnut brusko hl po namahe tak sme dostali magnezko.
Zajtra nas este caka ten sladky maglajz a odber krvi lebo doky skomentoval,ze sa mu zdam nejaka bleda,tak som zvedava na zelezo.
No ale po peknom dni musi prist aj studena sprcha,tak mame dedka v nemocnici,v noci ho vzala zahranka-vraj 'len ' nejaka arytmia,tak som im nakazala,ze musia byt zdravy ked sa konecne narodi ich prva pravnucka a pekne dlho si na nu museli pockat tak nech nevystrajaju. 😖
'
@babulka tak ja som bola tiez prekvapena, ze to takto "odbije" ale aj pri prvom tehu, to som mala este inu doktorku, to bolo riesene podobne, vtedy mi kazali vypit caj asi so siedmimi lyzickami cukru a prist na krv....ale ja som rada, ze nemusim absolvovat to cakanie a pitie hnusnej gebuziny a dufam, ze keby tam nieco bolo, tak sa to ukaze aj takto 😅 ...
Baby máte stavy že sa vám zamotá hlava,rozbúcha srdce a je vám zle?mne sa to začalo nejako často stávať ☹ sakra.A netuším čím to môže byť!No,na poradni budem mať čo vyprávať.
@drnduliak bohužiaľ, neukáže. Gestačný diabetes nemá žiadne príznaky. na to, že matka mala GD počas tehotenstva, ak neabsolvovala oGTT, sa často príde až po pôrode, ale bohužiaľ nie na príznakoch matky, ale bábätka. Stačí si vygoogliť, čo to môže spôsobiť novorodencovi, aby som nepreháňala. Takže radšej vydržať vypitie hnusnej sladkej žbrndy a dve hodiny v čakárni, ako po pôrode riešiť zdravotné problémy bábätka.
Na to, aby si mala cukor v moči (čo sa dá zachytiť bežným vyšetrením moču) alebo ketolátky musia byť tie hodnoty glykémie vysoko nadpriemerné, takže iné, ako vyšetrenie oGTT na stanovenie GD je irelevantné. Treba to brať tak, že údaje o 5% tehotných, čo majú GD sú len tie, ktoré sú zistené, ale je dosť veľa tých, ktoré to zistené nemajú, lebo ich lekári niekde v hornej-dolnej zaspali dobu a robia testy na rožkoch 😔
Ahojte. To ste uz vsetky absolvovali ten glukozovy test? Nie je to nejako skoro? Mne lekar hovoril ze sa to zvykne robit tak v 28 tyzdni a vtedy som aj objednana. No uvidime. Mne sestricka tvrdia ze robia taky ten menej narocny - rano zoberu krv, daju vypit sladku gebuzinu a budem cca hodinku cakat v cakarni a potom opat zoberu krv. Samozrejme nalacno. Uvidiem ako to zvladnem.
@pasad dobre vediet, ze to takto dlho trva, si tam zoberiem hackovanie, na ktore doma nemam cas 😉

ahojte baby, tak uz mam po tom gluko teste. samotne pitie je uplne ok, kedze uz som bola fajne hladna. mohla som si tam nakvapkat citron, tak mi to chutilo ako taka citronada. co mi vadilo, sediet tam o hlade a smade (po vypiti som nesmela sa ani napit vody). pred 8mou mi vzali krv z prsta a moc, po 8 mej dali vypit cca pol litra toho roztoku, o 9 tej znova krv z prsta a moc, o 10:15 zasa krv z prsta a moc. uz som myslela, ze zo mna nevypadne ani kvapka 🙂. potom som odisla, lebo vraj vyledky poslu gyndosovi. niektore baby boli od lekarov, ktorym vysledky neposielaju, tak si tam museli pockat na papiere dalsie 2 hodky. cize fajna strata casu.