Termín pôrodu február 2014
Tato diskusia je určená pre budúce mamičky, ktoré očakávajú potomka v termíne Február 2014. Ja zatial nesmelo, so slabšou druhou čiarkou 🙂
@kazunomiya ahoj, nam lekarka kazala davat 5x do tyzdna maso a 2xzltok, ale nedavam to tak, davam mu aj cistu zeleninu.co sa tyka toho zemiaka to som este nepocula zeby niekoho prehanal, ale kazdy sme iny.
@ina44 totiz mne doktor k prikrmom nevravel ziadne pokyny, iba sa pytal, ci prikrmujem. Nechal to na mna, asi vie, ze dnesne matky si vsetko nastuduju samy. Akurat ze na nete je asi milion navodov, prirucky, co clovek dostane v porodnici, su tiez rozne, hlavne ak ich sponzoruje vyrobca UM a detskej stravy. Pristupy k prikrmom sa menia od presnych rozpisov potravin a casov krmenia, zavadzania po 3 dnoch, imunologickych okien a pod, az po volny aky propaguje napr. Mamila, ze ked ma dieta zaujem o kus mrkvy z polievky, nech ho dostane a hlavne nech je to, co ostatni clenovia rodiny. Ja to kombinujem a varim tak, aby som jedla take iste veci ako babatko, resp. pouzila tie potraviny potom pre nasu stravu a nemam problem mu dat kus toho, co jem ja, ak na mna velmi robi oci, ale samozrejme len take veci, co uz moze, ziadne sunky a syry 😀 Mimoriadne ma rad kus jablka do ruky, alebo korku z chleba a pod.
Dr. sa tvaril na ten zemiak tak rozhodne, ze zrejme ma skusenost, ze to robi niekedy neplechu. Mne aj napadlo, ze je tam vela skrobu a hlavne solanin, ved mne zo zemiakov bolo zle aj vacsej, ked sa zle uvaril napr. nejaky zelensi.
@kazunomiya presne ako pises ze teraz vsetko je na nete. Nam moja doktorka vzdy pise na maly listok ako co zavadzat, upozornuje ze co nie co ano, ale na 100% sa neda vsetko dodrzat. My hlavne vidime co dietatu chuti, co mu robi zle atd.
S tym zemiakom to moze byt, potom daj vediet ze po case opat mal taku reakciu na zemiak.
@kazunomiya ja mäso nedávam často (raz do týždňa určite). Malej mäso nechutí a ani ja nie som mäsová. Obed jej uvarím z toho, čo mám doma. Snažím sa z jedla nerobiť vedu. Pri staršej som všetko striktne dodržiavala a výsledok bol taký, že s jedlom začala vymýšľať. Nechcela toto, tamto a nechce to tak ale chce to tak... Ja tiež nie som jedák, ale aj na mňa to bolo veľa. Dosť času sme strávili s tým, aby sa naučila jesť (aspoň troška) zo všetkého. Teraz Laurinke urobím to, čo máme a môže a neriešim koľko dní alebo také... Zatiaľ je všetko v poriadku a za posledný mesiac pribrala 500g. My skôr, ako jedlo, riešime, že sa jej nechce obracať na bruško. Videla som, že sa jej podarilo prevrátiť z bruška na chrbátik, ale to boli také nervy, že keby mohla, tak mi asi aj jednu uvalíííí.... 😉
@gabinka79 ďakujem. Ja nie som zastanca prisnych navodov. Asi to maso nebudem davat tak casto. Okrem toho po nom nekaka rano ako obycajne, ale az neskor, prip. az na dalsi den. Tiez sa snazim aby jedol hlavne vselico, a to sa celkom dari. Zje cokolvek, mnozstvo asi zavisi od toho, ci ma prave chut jest. Priblizne sa drzim tych tabuliek, co sa v ktorom mesiaci odporuca, ale nie az tak striktne. Inak aj tie su take rozlicne, ze si clovek nevyberie. Ziadne alergie v rodine nemame, takze myslim, ze prehanat to s opatrnostou nie je na mieste.
@os naša malá má dva spánky doobeda - ideálne je, keď spí 90 min. Väčšinou je to menej ale niekedy je to aj viac. Poobede má jeden spánok a ten trvá 30 min. Včera ho mala 45 min. Dávam ju spať medzi 19 a 20 hod. V noci sa budí približne 4-krát. Teraz sa jej derie druhý zub, tak posledné noci boli horor - už som nepočítala, koľkokrát sme boli hore. Najhoršie je, keď sa zobudí a je jedno či je to o druhej alebo o piatej a nechce spať. Musíme ju uspávať tak, že ju nosíme na rukách a chodíme po spálni. No horor... 🙂
@kazunomiya ako som spomínala, pri staršej som všetko dodržiavala do bodky a aj tak dostala v dvoch rokoch ekzém... ☹ Už nevieš, čo je dobré a čo nie - asi sa treba riadiť aj tým, čo detičkám chutí a čo nie v rámci pestrosti stravy... 🙂
@os Nemam rada slovo rezim, ale Antonko patril medzi tie deti, co sa pomerne rychlo upracu do nejakej pravidelnosti. Zaspava uz teraz skor, okolo osmej, deviatej, stane sa, ze aj skor. Zistila som, ze sa mu tazsie zaspava, ak nebol cez den dost vonku (my chodime zasadne v satke, vybavujem si, co treba, nakupujem, alebo sa len tak prechadzame, to ma dost podnetov, myslim, ze sa tak zdravo unavi). Cez den spi dvakrat az trikrat - doobeda, cez obed/poobede a ak ten druhy spanok netrva do nejakej tretej alebo tak, tak este spi raz. Hore vydrzi byt dve az tri hodiny, podvecer aj viac (od toho posledneho denneho spanku). Inak na uspavanie nam teraz funguje prsnik (prednostne) alebo satka. V najhorsom pripade je nutna riadne dlha prechadzka. Tie denne spanky trvaju rozne, to sa teraz meni, ale jeden alebo dva byvaju polhodinove a jeden byva vacsinou aspon hodinovy. No teraz aj doobeda prespi dokopy aj hodinu a pol, ak rychlo dam prsnik alebo ho dam vycikat, ked sa prebera. Ono z toho spanku ho vyrusuje, ked mu treba cikat, alebo ked potrebuje mliecko, ak sa o toto postaram, tak niekedy spi este dalej. Ak nepotrebuje viac spat, tak sa uz preberie. Ak spi cez den velmi vela, tak potom trochu neskor zaspi vecer, ale inak je skor lepsie, ak sa cez den vyspi, kolko potrebuje.
Ja sa nesnazim nejak nasilne zavadzat rezim, akurat uz maleho som sa ho snazila zvyknut na to, ze vecer je uz tma a ticho a ideme spat. Ked sa svieti alebo je dalej nejaky ruch, tak sa mu zaspava vecer niekedy horsie. Ak je ale unaveny, tak zaspi aj tak.
ahojte baby, po dlhej dobe sa aj my hlasime. vobec nestiham, dokoncujeme dom, skola, skolka atd. navyse sme uz asi 6 tyzdnov chori, stale niekto , lejka samozrejme vzdy schytala aspon soplik, ale teraz ju to uz riadne chytilo a bojujeme so zapalom priedusiek. ☹ . nespala som poriadne uz ani neviem odkedy, este ma aj bolia zuby, ale zajtra uz idem konecne k zubarovi. inak nam leuska krasne rastie, aktualna vaha cca 8500g, spapa vsetko, co jej dam, este si aj velkym krikom pyta duplu 😀 . stvornozkuje o 106, prejde cely dom, vsade sa postavi, pekne sedi, vylieza mi do umyvacky, do sprchoveho kuta 😀 , proste ani sekundu ju nemozem nechat bez dozoru. pomaly zacina robit krocky popri nabytku. idem vas aspon docitat. 🙂
@vieraft no my sme doma 4, moj otec,ja, manzel a Antonko. A chori sme tiez. Akurat pred 2 tyzdnami chytil aj Antonko nejake sople, nastastie nejake horsie to bolo len 1 den a 1 noc a potom sa z toho dostal. Materske mlieko je zazrak, on bud neochorie, alebo je za 2 dni po tom. Ostatni sme mali regulerne prechladnutie a len co sme sa z jedneho dostali, uz prislo druhe, takze uz som aj ja znova mierne chora a dufam, ze Antonkovi nic tentokrat nebude. Myslim, ze to tu koluju nejake virusy z manzelovej roboty, lebo vacsinou je prvy on chory, ale ktovie, kde sme k tomu prisli.
Kolko ma Leuska vlastne? Antonko je tu z tych mladsich, lebo az 28. 2. sa narodil. Ale pozeram, ze vsetky priblizne rovnako stare a aj mladsie deti, co mam zname, su uz o dost tazsie ako on. On ma furt sotva daco cez 7 kil. Zda sa mi, ze pomaly pribera (doktor si zle zapisal hmotnost, tak on bol spokojny, ale nabuduce mozno navazime menej, ako teraz zapisal) tak som sa rozhodla, ze budem viac dbat na to, aby som mu ponukala dojcenie. Prikrmy papa celkom dobre, ale zje len par lyziciek zatial, predpokladam, ze sa postupne rozpapa.
Som unavena z toho, ze musim na Antonka stale davat pozor. Dost casto to riesim tym, ze si ho dam do satky a pracujem tak (co sa da). Lebo inak vzdy, ked z neho spustim oci, tak sa vyberie niekam, kam nesmie (tusim, ze to uz aj zacal vnimat a obcas skusa) - napr, ku kosu alebo elektrickej predlzovacke v kuchyni, ktora sa zial neda dat inam a je na zemi.
@kazunomiya Leuska je narodena 22.2., takze tiez patri k najmladsim tu. ale ona sa narodila velka 4300g, dobre papa, kojim ju, tak aj pekne pribera. ale nic si z toho nerob, ked ti aj maly pribera menej, kazde dieta je ine, mne tak starsia dcerka velmi slabo priberala, pritom papala dobre, ale je proste drobna, aj teraz ma len 11 kg a uz za mesiac bude mat 3 roky. mne lejka spapa prikrmu aj cca 180ml, jej proste vsetko chuti, najradsej ma zeleninu. a tiez si ju casto davam do nosica, ked potrebujem nieco porobit, lebo ona stale stoji, postavi sa aj o stenu a potom sa pusti, tak sa bojim, ze spadne na hlavicku dozadu.
a tie virusy alebo co my mame asi zo skolky, aj ona mala parkrat len soplik, hoci ostatni sme aj kaslali a jej to za den dva preslo, ale teraz od min. tyzdna mala 39 teploty, kasel a soplik, tak uz sme sa bohuzial nevyhli atb. ale tak ked treba, co narobim. ja som tiez od malicka byvala chora na priedusky, preslo mi to az po prvom tehu, tak to mozno zdedila po mne.
@jeessie dakujeme, uz jej je lepsie. par noci som veru s nou presedela v obyvacke, co nemohla poleziacky spat, tak som si ju dala do nosica a tak sme spali na gauci, aby mi nahodou nepadla, ked zaspim aj ja.
Vy ste sikovnici vsetci 😀 my este ani nesedime, ani nelozime, pretacame sa z chrbatika na brusko a opacne len ked sa podari. Filip vazi 7520 g a 70 cm. Ale tak on mal len 2,8 kg. Narodeny je 3.2. Boli sme aj na neuroske, som to tu pisala a vsetko je ok, proste ma svoje tempo. No a prikrmy- to je samostatna kapitola. Bojujeme. Ked on by len cicik. Som rada ze do neho dostanem tak 40 ml zeleniny. Davam do nej aj kur. maso, ale nie jazdy den a raz za tyzden aj zltok. Doobedu mava domacu presnidavku s piskotou, alebo kusok banana. Ziadne tie kupovane hami alebo nestle kase nechce. Este dom mu varievala ovsene vlocky s nejakym ovocim, ale uz som to davnejsie nerobila. Ani caj, ani vodu nevypije, teda par lyziciek do neho dostanem. Flaska vobec, ani poharik. A to mam ist na operaciu, no odkladam to ako sa da, lebo sa to vlastne neda, pri tomto mojom zavislakovi. A kakame raz, max 2x za tyzden aj to je proces nadlho nad umyvadlom. Dr. tvrdi, je je to normalne, ze crievka si este len zvykaju na inu stravu, tak neviem, pri starsich to tak nebolo, ale je fakt, ze som uz vlastne nekojila. Takze tak. Ahojte 😀😀😀
@adka31 nasa tiez este nesedi, ale pretaca sa uz odusu, aj sa plazi dopredu, ale nestvornozkuje, ani sa nestavia este. prikrmy jej obcas idu celkom fajn, ale niekedy ma zase obdobie, ze moc toho nezje. zeleninka este ako tak, ale skusala som aj sosovicu a masko a to jej moc nechuti. na vecer kasicky s ovocim surovym, ochutene sme este neskusali, ale ovocie jej celkom smakuje.. cajiky a vodicky tiez nic, aj si potiahne z flasky, ale vypluva to, tak je furt mokra cela, ked ma flasku v ruke 🙂 a co sa tyka kakania, tak odkedy trochu viac papa prikrmy, tak je to straaasne zle. predtym kakala kazdy den, niekedy aj viackrat, ale teraz uplne nepravidelne, niekedy aj 3-4 dni nic, a potom pri tom placka, asi ma to hovienko prilis tvrde.. :( skusali sme aj probiotika, ale nejako moc nezaberaju...
@jeessie aj ja davam biogaiu, ale sa mi zda ze na to kakanie to nema ziadny ucinok. On takto kaka v podstate pol roka! Ale furt je to normal podla lekarky, aj ja uz pijem kamilkovy caj kazdy den, aj filipkovi len taky varim. Ryzu vobec, aj ten banan mal hadam 2x aby ho nespekalo, lebo tiez sa mi zda ze je to moc tuhe a to je vlastne prevazne kojeny.
Čaute baby 🙂 Tak je to asi pravda s tou žltačkou. My sme tiež mali a máme dosť veľké pohybové problémy. Teda mali sme 🙂 Poslušne hlásim, že vo veku 8 mesiacov a 7 dní sa pretočil z bruška na chrbátik a o pár dní sa mu pár krát podarilo aj opačne 🙂 Sme nadšení a tešíme sa a oslavujemeeeee 😀
Inak nesedíme, neplazíme sa, nelozíme, neštvornožkujeme, nestaviame sa na nohy, netlieskame, no nič sa nám nechce robiť.
Dávam ho aj do pavúčika, myslím že mu to veľmi pomáha, ale nastavujem to tak, aby nozkami velmi na zem nedočiahol. S manželom to prirovnávame k nosiču či k hojdačke aj tam je v takejto polohe.
Pekne sa tam vie zahrať, hlavne stále neleží. Už mi vydrží aj 5 minút na brušku, ale stále ho to nebaví. najradšej robí hodinky, tak (kazdych akoze 5 minut )mu tam dam hracku, tak sa tam vrtí ako taká ručička. Inak sa mi zdá pohybovo veľmi zdatný, kope nožičkami ako o dušu. Myslím, že má svoje tempo, ktoré mu vyhovuje.
Jediné, čoho sa bojím, že nestretáva žiadnych iných ľudí len mňa a manžela, či v tom nebude neskôr problém.
Čo sa týka papania, vôbec sa nezmenil, zjedol by mi aj misku s lyžičkou 😉 200g príkrmu mu je vždy málo, no viac mu nechcem ešte dávať, skôr tíšim jeho plač, že už nie je... My maso nepapáme, len občas ak sa podarí kúpit nieco v pohári, žĺtok som ešte neskúšala dávať neviem akosi sa bojim. Papame zeleninku a ovocie, ovsene vlocky... Pijeme vačšinou čistú vodu.
Režim si on sám udáva, čo som veľmi rada, lebo ja chodím spávať straaašne neskoro ak vôbec... On sa už okolo 19:00 začne chystať na spanie a väčšinou už o 20:00 spinká, alebo je v posteli a má spinkať 😉 Keď je dobrý a máme náladu skúsime večer trochu kojiť? No to len tak zo zvyku, už mliečko nemám. ☹ Ale on sa tak strašne teší, že neviem odolať a skúsime.
spinká až do rána, alebo sa raz v noci zobudí, vtedy tiež skúšam kojiť. Umelé mliečko sa nám minulo a ja neviem aké mám kúpiť, tak som sa rozhodla skúsiť to bez mliečka. Veď vodička je dobrá tiež.
neviem teraz koľko vážime a meriame, je mi to jedno. Veď papáme a všetko je OK. Kakáme niekoľkokrát denne, myslím, že sa nám celkom dobre darí.
Nebola som tu dlho, manžel mal autonehodu. Tak riešime iné záležitosti ☹ spamätávame sa, ak sa niekedy spamätáme...
Tak sa majte dobre, snáď sa mi podarí sem ešte niekedy nakuknúť 😀
@kazunomiya odvaz sa s nim a bez neho ,odrataj a uvidis cca kolko ma 😉
@julin Baru,to co robis s pavukom je to najhorsie co mozes robit,nechcem ta poucovat ani radit ale takto mu mozes narobit akurat tak poriadne problemy...k nosicu sa ani neopovaz pavuka prirovnavat,v nosici babo krasne sedi a ma nozicky do pismena M a v klokanke a takym stylom ako ty davas pavuka si sedi na gulkach,respektive visi a namaha bedra a chrbticu...a k tomu mlieku...ked budes "skusat" kojit len obcas tak to mlieko nerozbehnes ani keby sa na usi postavis...a nedavas ani um?ani maso?ani zltko? a z coho ma mat tvoj syn dostatok bielkovin?zeleza?a ostatne vitaminy? fakt ta nechcem sudit ani poucovat vies dobre ze sa ti snazim viacmenej len poradit ale teraz som sa uz musela ozvat ci sa urazis alebo nie,ale mne sa to vobec nepaci ☹ potom sa cudujes ze neprospieva :-/
@julin kokos baru, sa čudujem veľmi jak fungujete, vždy máš všetko nastudovane ale čo sa týka stravovania asi nie. Jak nemôžeš dať malému mlieko, zato že ti došlo Um? A to ostatné čo si písala, akože sorry, ale ten kláštor vám fakt neprospieva, mali by ste vyhľadať psychológa s mužom...
Caute, moja Hanka prestala papat zeleninu, raz za tyzden zbasti tak pol deci az deci lubovolnej zeleniny, inak ochutna a uz viacej nechce. Ani predtym to nebol ziaden zazrak ale dala si viac lyziciek. Jedine, co papka su 'polystyreny', hviezdicky a spaldovu alebo psenovu kasu s jablkom, tej vie zjest na olovrant aj deci a viac.
Nezda sa mi, ze by to bolo tym, ze je naucena na sladke; spravila som jej mrkvu so zltkom a to bolo teda sladke pekelne ale ani tak to nechcela. Mate skusenosti co s tym? Vyrastol jej pred tyzdnom horny zubok, druhy sa prediera tiez ale myslela som, ze ak babatka kvoli zubom odmietaju papat, ze to nie je selektivne ale ze proste nechcu nic. Odmieta si aj nechat cistit zubky, minuly tyzden este pekne otvarala pusu, ked sme sa priblizili s naprstkom a teraz sa zatne. Rozmyslam, ci je vhodne dat si napriklad tyzden pauzu a potom skusit znovu alebo ju proste nutit (teda do toho cistenia, jedlo do nej nasilu nedostanem).
@cukrik580 no to robim (na starej analogovej vahe, takze presne cisla nevidim) a vychadza mi to len tesne nad 7 kg. Isto nema az 7770. Ja som na tej vahe u lekara videla 7170 alebo tak, len som sa neozvala, ked som to videla v karte zle zapisane.
Teraz mi zacal trosicka viac jest - zje niekolko lyziciek skoro vzdy, stale to je vacsinou radovo do 10, ale je to uz z mojho pohladu vyznamne mnozstvo prikrmu. Snazim sa mu aktivnejsie ponukat dojcenie, to tiez zabera, tak snad bude priberat rychlejsie. Pripada mi, ze stvrt kila za 2 mesiace nie je moc. Ale namerali mu do dlzky o 4 cm viac ako minule. Takze urcite rastie, co je hlavne.
@kazunomiya uz sa viac hybu a menej priberaju,je to ok,tak mu povedz nabuduce ze sa ti to nezdalo tak ste sa doma vaziki spolu a vyslo ti to len nieco cez 7kg a hotovo 🙂
@cukrik580 Hej. to budem musiet urobit. Uz sa stalo. Budem sa tvarit, ze som si ten zapis nevsimla, aj ked to vzdy podpisujem ako zakonny zastupca.
Aj som sa cudovala, ked ho lekar chvalil, ze dobre pribera. Mam podozrenie, ze uz horsie pocuje ;)
@julin Podľa mňa to dieťa pri vás trpí!!!!!!!!!!!!!!! Vy sa zaveste za prirodzenie tak aby ste nedosiahli na zem a budete vedieť ako sa cíti vaše dieťa . Kúpte take isté UM ako se mali. Prosím vás vyhľadajte odbornú pomoc určite vám pomôžu zo psychickými problémy a zoberte aj manžela.P.S. skúste byť vy celé dni len na čistej vode veď dobrá
@cukrik580 inak hej, hybe sa nie ze viac, ale vyslovene vela. Ved ho u doktora bol problem odmerat, odvazit aj vysetrit, Hned isiel na 4 a chcel sa premavat po vysetrovacom stole a strasne sa zlostil, ze s nim kadeco robime. Uz som pochopila, co tie vacsie babatka vnutri vzdy tak vrieskaju, aj ked ich neockuju.
@kazunomiya sak ano podpisala si co namerali ale zdal sa lahsi tak ste sa doma odvazili a hotovo 🙂

Ahojte, mate skusenost s tym, ze babatko ma traviace problemy po zemiaku? Doktor mi povedal, ze moze byt a nemam ho davat. V podstate ho prehana. Staci pockat a dat zemiak o par tyzdnov? Co myslite?
Druha otazka k prikrmom: Davate kazdy den maso alebo zltok, tak ako sa pise? Ja nejak nemam rada presne navody na vsetko a toto sa mi zda vela. Skusala som aj cervenu sosovicu, v pohode. Jedine co ma trapi je, ze to maso sa vraj ma davat kvoli zelezu a neviem, ci ho dobre pokryjem zo stravy, ked nebudem tolko masa davat. Ale sedliacky rozum mi hovori, ze nie je mozne, aby bolo nutne davat maso, je x kultur, kde maso nie je taka bezna potravina a neje sa kazdy den.
Inak sa nam dari, Antonko uz lozi, sedi, stavia sa a posuva sa popri postielke - strasne rychlo sa to rozvinulo, v priebehu minuleho mesiaca vsetko. Akurat je drobnejsi oproti inym detom, co mam zname. Dnes sice doktor napisal do karty 7770, ale myslim, ze zle pocul, videla som na vahe asi o 600g menej. Tak dufam, ze do buducej poradne priberie a nebude to vyzerat, ze schudol. Mala som sa asi ozvat, ked som to v tej karte videla, lebo teraz mi hrozi, ze mu budem musiet nabuduce povedat, ze to bola asi chyba. Mne sa zda, ze od poslednej poradne pred 2 mesiacmi pribral Antonko tak stvrt kila, rozhodne nie 850g. No mozno este zacne priberat, ked sa rozpapa?