icon

Termín pôrodu marec 2011

bebulik
29. jún 2010

Ahojte buduce maminky je tu nikto kto by mal mat termin na marec 2011?

bebulik
autor
6. nov 2010

ahojte
ked mozem este nieco napisat ku kojeniu ... hlavne ku zaciatku kojenia
precitala som vela publikacii a realita ma poriadne prekvapila je to nieco uplne ine citat o tom a ine zazit na vlastnej kozi. Kazda mamicka 🙂 uz vie ze kazde babatko je ine.... a ja by som este k tomu pripisala ze aj kazda mamicka a telo mamicky je ine. Tym chcem povedat, ze niektorej mamicke tecie mliecko uz pri pomysleni na babatko a inej.... ako mne nie - este v nemocnici bola dcerka ako pomarancik a davali ju pod lampu chodila som nedockava po nu aby som ju prilozila a nadojcila pekne papkala ale bola prisata aj hodinu - bradavky to nezvladli a popraskali tak, ze som mala krvave chrasticky... potom mi malu raz zobrali na nejake vysetrenia a nosili vselijako ... nie v casovych intervaloch lebo bola aj pod lampou a moje prsia stvrdli tak ze boli ako kamen a bolelo to viac ako cely porod a to som ho mala spontany a bez epi.... doma aj napriek odsavaniu a neustalemu pravidelnemu prikladaniu zapalili prsia a dostala som vysoke horucky... plakala som pri kazdom prilozeni akoby ma rezali... ale baby ja som tak velmi chcela dojcit tak velmi ze sme skusali aj klobuciky aby sa mi aspon trosku prehojili bradavky..... vsetko sme spolu prekonali.....a dojcila som pokial som nebola opat tehotna
je mi trosku smutno z nazoru - zle prikladane babatko ...... lebo si ozaj myslim, ze to je zasluha aj genetiky a vybavenia mamicky
ak by som mala moznost zazit spontany porod tak si asi zase zvolim bez epi a velmi tuzim po tom aby mi bolo dietatko prilozene na telo hned po porode. Nemam velke ocakavania a pripravujem sa trochu aj na to, ze mozno opat budem musiet prekonat zapaly a horucky, ale budem ovela silnejsia - pretoze tie bolesti prsnikov a bezradosnosti, ze maminka chce dat dietatku to najlepsie - mliecko - a nejde to tak akosi to kazdy naokolo predstavuje je tazke

anulik888
6. nov 2010

no ja mavam tlak 90/60 🙂 a som vdacna, ze sa nemusim vlacit po autobusoch, elektrickach .... to by som nezvladala. ak si rano nedam kavu, tak ku obedu uz mam neznesitelnu bolest hlavy a sem-tam zavraty. ale lekar vravi ze vzdy lepsie nizsi tlak ako vysoky 😀. mala som to tak pri prvom az do konca tehu a asi to bude aj teraz tak. tlakomer domam mame, ale dako ho nestiham pouzivat. je to ta najzaujimavejsia hracka pre nasho chrusta 😀

bebulik
autor
6. nov 2010

@mirinka7 🙂 mne tiez este v poradni nenamerali iny tlak ako 110/70 🙂

bebulik
autor
6. nov 2010

@anulik888 tiez ste si s dcerkou zazili :( v nemocnici
v case ked som rodila v porodnici rodilo tolko mamiciek ze nemali pre dietatka postielky ..... tak aj ked chceli byt doktorky neviem ako pozorne nedokazali ten natlak zvladnut....
dufam, ze to bude teraz ine....

inak doktorka mi zmenila termin na koniec februara 🙂 babatko je vacsie 🙂 tak asi preto si mysli, ze sa narodi skor... ale pri dcerke mi to vysiel datum porodu presne podla vypocitania

anulik888
6. nov 2010

@bebulik mne vyratali datum na 1. aprila, ale podla mojich vypoctov 😎 to ma byt 22. marca. nasledne to potvrdil aj ultravuk a dr. takze zena niekedy vie lepsie ako zbor lekarov co a ako 🙂

bebulik
autor
6. nov 2010

@anulik888 mas pravdu mamicka vie 🙂 lepsie ako 100000 doktorov
len ich o tom tiez presvedcit 🙂))

prsky
6. nov 2010

@bebulik ale ono naozaj bradavky len tak same od seba nepopraskaju...ked sa babatko zle prisava (berie do ust len bradavku), tak aj ked si urcite mnozstvo mliecka vytiahne, tak mamine tie bradavky "dorasuje" a moze byt aj 3hodky na prsniku, ked efektivne nepije, tak tie bradavky len naprazdno dudluje a tym ich viac poskodzuje atd - proste kolotoc, s ktorym sa laktacne poradkyne denne stretavaju (staci nakuknut tu do temy dakujeme annag - niekedy staci fakt malo - len upravit prisatie) - fakt treba pri prvych problemoch, s ktorymi si aj skusena mamina nevie poradit (lebo kazde babo je ine a aj druho-, ci viacrodicka moze mat problem, s ktorym neratala, aj ked je skusena a ma aj neviem co nacitane) co najskor kontaktovat nejaku schopnu laktacnu poradkynu, ktora sa pozrie a poradi...ziadne babatko sa nenarodi s tym, ze sa vie spravne prisat - tiez sa to musi naucit 😉 nespravne prisatie tiez sposobuje, ze sa prsniky nedostatocne vyprazdnuju a tym padom moze vzniknut zapal - to nie je len taky nejaky nazor vycucany z prsta - vyplyva zo skusenosti mnohych laktacnych poradkyn - nechcela som sa ta svojim nazorom v ziadnom pripade dotknut
mne sa mliecko spustilo na 3ti den, ale k tomu, aby mi zacalo striekat pri pomysleni na babatko trebalo este zopar dni a trvalo to takmer do roka - teraz mam dojem, ze ani mliecko nemam, ale je tam stale, Lala si vytiahne fakt aj spod lopatky

andiekens
6. nov 2010

@bebulik hej, ale zas to treba brat tak, ze doktor ma k dispozicii len cisla a usg, takze je normalne ze mamicka vie castokrat lepsie 🙂

a ja by som sa chcela vratit este k tym sekciam, ze akosi lekari ulahcuju zivot.. ono sa na to treba pozriet aj z pohladu lekara. pozrite sa aka je dnes doma, vecne je niekto nespokojny, niekto sa stazuje. porodnictvo je jedno z mala odvetvi mediciny, kde za lekarom pride zdrava zena a zaroven tu ide o dva zivoty. aj lekari maju rodiny a deticky na ktore sa vzdy tesia po sluzbe. a ak ma raz podozrenie, ze dietatko je vacsie ako by mohla bez problemov rodicka zvladnut, tak sa mu vobec necudujem, ze zvoli sekciu. preco by mal riskovat. ja by som teda svoj krk neriskovala.. v medicine sa castokrat skomplikuju neskomplikovatelne pripady a nikdy nevies, kedy sa to moze stat tebe. a ak sa to danej pacientke nepaci, nech podpise informovany nesuhlas. aj lekari potrebuju byt kryti.. ked sa stazuje kazdy druhy pacient.

andiekens
6. nov 2010

@mirinka7 mna moj mm vzdy vie tak uzasne povzbudit, ze uz bude len horsie 😀 kedze brusko sa mi bude uz len zvacsovat 😵

babofka
6. nov 2010

@andiekens akoze nic v zlom, ale ja si myslim, ze je dobre, ze sa ludia ozvu a stazuju na lekarov, ked nieco nebolo v poriadku. ved tu ide o zdravie a velakrat aj o zivot. poznam vela rodin (a patri do nich aj ta nasa), kde doktori nieco pokafrali. co ich za to mame pochvalit? ja velmi rada podakujem a aj nejaku drobnost donesiem, ked som spokojna. len si myslim, ze kto na to "nema gule", povahu, zrucnost a vedomosti, nech ide robit nieco ine. ja si na taketo povolanie netrufam a preto ho ani nerobim a obdivujem vsetkych sikovnych a spolahlivych doktorov.

andiekens
6. nov 2010

@babofka ja nevravim, ze ludia sa nemaju stazovat, ale v dnesnej dobe sa stazuje naozaj kazdy druhy pacient a vacsina staznosti je naozaj neopodstatnenych. ale samozrejme poznam lekarov, co veci dokafrali.. vies, ale neraz sa stane, ze pacient nieco vravi a ine kona. preto je dolezite, aby sa aj lekar chranil nie len pacient. ako ked sa predstavis pacientovi a prvu vec, ktoru ti povie, ze je dobre vediet ako sa volas, ze aspon bude vediet koho ma zalovat, ked sa nieco dokafre, tak akoze bez komentara.. a cim si v dnesnej dobe milsia, tym viac to pacienti zneuzivaju. ako cest vynimkam samozrejme.

andiekens
6. nov 2010

@babofka som nechcela, aby to tak negativisticky vyznelo.. len som chcela povedat, ze su lekari a lekari a pacienti a pacienti.

andrea142
7. nov 2010

@skippy7 :áno 🙂

andrea142
7. nov 2010

@sirinka: díky , uvidím čo to bude ak by to bolo horšie tak s tým zájdem za doktorom.

čo sa týka pálenie záhy mne na to pomáha tiež mlieko, alebo mi hovorili aj tie polystyrenové chleby alebo pukance.

jabadaba
7. nov 2010

@andiekens no veru, tak tu suhlasim s andikiens, nemyslim si, ze lekari si sekciou nieco ulahcuju, to je podla mna cisty mytus. Najma na Slovensku zazity. Prirodzeny porod za kazdu cenu asi nie je to prave orechove a naco zbytocne riskovat. Mne napr. u nas praveze vadi to, ze zena si sposob svojho porodu zvolit nemoze. Pricom, pri vsetkej ucte, je to jej telo a ked chce rez tak nech ho ma. Toto mi prekaza. Mystifikacia cisarskeho ako nejakej hrozy. Je to peracia ako kazda ina s primeranym k tomu rizikom. Prirodzeny porod vychadza narovnako, ak nie obcas aj rizikovejsie. Rizika su v oboch pripadoch. Ja teda mozem tiez sluzit ako priklad do akej miery sa moze zvrtnut fajnovo prebiehajuci porod na nieco co sa uz uz len zvrhnut. Ze sa nezvrtlo, no chvalabohu, ale v danom momente a s odstupúom casu si myslim, ze cisarsky mal byt pre mna ten pravy sposob vedenia porodu. Takze ak by si to moja porodnicka tak "zjednodusila" mohla som si usetrit masivne poranenia hradze, syn tazku zltacku z dotlacenia a o riziku, kedy sa mohol uplne kludne vo mne zasprajcovat svojimi nepriechodnymi ramenami a nasledkoch z toho vyplyvajucich ani nehovorim. Sa zariskovalo a riadne.

Jo a ano, su lekari a lekari a aj pacienti a pacienti. Ja mam celkovo dojem, ze my sme akysi volajako divny narod - sme na seba velmi hnusni a neprijemni. Preto casto ta absencia ludskosti v spitaloch, po ktorej tak clovek prahne. A je jedno ci je to sestra ci lekar, ci pacient. Staci vyjst na ulicu a tie zamracene zazerave tvare hovoria za vsetko. U lekarov to asi clovek posudzuje ovela prisnejsie, kedze ide o to jedine co je cenne zivote - zdravie.

andrea142
7. nov 2010

@skippy7 : ty si odkiaľ keď chodíte do Tomášova k zubárke?

babofka
7. nov 2010

@andiekens jasne, ludia su vselijaki. ved som pisala, ze mam dobre aj zle zazitky s lekarmi. a ty to poznas aj z tej druhej strany. len mozno my obycajny plebs, ktori nemame znamosti sa obcas nedostaneme k tym najlepsim odbornikom a potom to aj tak dopadne 🙄 tak prajem vsetkym, aby sme lekarov potrebovali co najmenej 😉

lienka6246
7. nov 2010

@petrazav Ahoj, neviem ci si uz dostala typ na nove obchodne centrum v BA na konci Race, myslim ze sa to tam vola Brenton alebo tak nejak podobne, je to dost velky obchod s veeela kocikmi a otvoreny kazdy den do 19.00 a mily personal.
Ja mavam kazdu noc trpnutie ruk, najma pravej ruky. Zacne to okolo 2 v noci a niekedy trvaju aj dve hodiny. Vzdy ked som v polohe lezmo. Lekarka mi vravela ze je to preto ze priberam a udajne je to v tehotenstve normalne ale moze to byt aj od chcrbtice a kazala mi cvicit a zmenit vankus. No v lekarni mi jedna tehotna magistra dala Thiamin. Berem jednu vecer a nemozem povedat ze to prestalo uplne, ale netrvaju aspon tak dlho a teda sa aj lepsie vyspim.

anulik888
7. nov 2010

ahojte, dne som mala taku dost intenzivnu pichavo-rezavu bolest od spodu ☹ asi 3x sa to opakovala. raz troska dlhsie. vzdy pomohlo ked som si sadla ..... teraz vecer som si vylozila nohy a vsetko je zas ok. mala niektora z vas nieco podobne? pri prvom tehu som to mavala ale az pred koncom, nie tak skoro. je to ok alebo sa mam znepokojovat? poradnu mam v utorok, tak snad to do utorka vydrzime 🙂

bebulik
autor
7. nov 2010

@anulik888 to vyzera na pretazenie ja som si to v takom podobnom tyzdni ako Ty tiez prezila a nebolo mi teda vsetko jedno... ja som bola na vylete a bola som cely den na nohach zachranilo ma len to, ze som potom soferovala domov a uz som len oddychovala verim, ze to nie je nic vaznejsie

bebulik
autor
7. nov 2010

@andiekens myslim, ze tema doktorkov je a bude stale hakliva raz ma clovek zlu skusenost a potom je uz opatrny stale a nejako sa to vezie na jeho pleciach

bebulik
autor
7. nov 2010

@prsky dufam, ze to prisatie a pravidelne papkanie zvladneme s druhym babatkom
oooooooooo aka by som bola prestastna, keby babatko bolo spokojne napapkane 🙂

prsky
7. nov 2010

@bebulik urcite to pojde a keby bol nejaky problem, tak su tu poradkyne z mamily 😉

zuzuzaza
7. nov 2010

@gotima ja som si davala robit testy na pohlavie v genetone, tiez som sa obavala, ze na ultrazvuku nebude idealne otocene babo...a teraz uz dva tyzdne vieme, ze to bude chlapcek a je to istota 🙂 odporucam, aj ked je to drahsie, 70 eur a vysledok do 5 dni 🙂

bebulik
autor
8. nov 2010

@zuzuzaza :( my este stale nevieme pohlavie, doktorka nam nevedela povedat babenko malo spolu nozky a krutilo sa vselijak 🙂 ale nevadi tak sme stale este v napätí .... ked je vsetko v poriadku nechcela by som ist na nejake dodatocne ultrazvuky

briketa
8. nov 2010

@andiekens nesuhlasim s tebou v tych sekciach. zenske telo a vagina je uzasne prisposobive (staci sa pozriet na drobulinke Azijatky co normalne rodia stvorkilove deti) a stavane v pripade zdravej zeny a normalneho tehotenstva na porod vaginalnou cestou.
len tak "pre istotu" si to odpinkavat sekciou je pohodlnost lekarov.
aj pri porode by sa malo ist omnoho pozvolnejsie a pomalsie, ked som videla ako na SVK tlacia rodicke na brucho a ta este lezi naplocho, skoro ma ranila mrtvica.

sjuzi
8. nov 2010

Ahojte kočky... idem si vás prečítať... 😉

@andrea142 nie nebolieva ma zatiaľ jazva... dosť si to tam zvyknem masírovať pri tom, ako si každý deň mastím bruško antistriovým krémom... mňa práveže strašne svrbí koža na bruchu a mám ju desne napnutú. Zdá sa mi, že bruško mám také veľké, ako keď som išla Miška rodiť... 😅 😅 Ale mm mi povedal, že to sa mi len zdá... ale ja viem, že je väčšie...

sjuzi
8. nov 2010

Veru, doktori a doktori, pacienti a pacienti... tak to bolo a asi aj bude... a tiež o známostiach... celý október sme sa snažili urobiť niečo pre nášho dedka, bohužiaľ už sa veľa v jeho štádiu choroby robiť nedalo, ale stretli sme sa aj s tým, že ho v deň príjmu jeden doktor chcel vyslovene nechať napospas osudu... a keď sme počuli ako sa v ambulancii pýta sestry, koho tam máme a jej odpoveď "takého deda na umretie".... tak to nebolo vôbec príjemné, ľudské, humánne a také, akoby sa od zdr.personálu očakávalo... ach jo... 😝 😝
A keď sme potom získali kontakt na iného doktora, tak sa začali diať veci a starostlivosť tip-top... neuveriteľné a smutné... 😝 😝

bezaz
8. nov 2010

caveste, mali sme perny weekend, ninka mala narodky, tak sme oslavovali dva dni v kuse 😀

k tym sekciam, podla mna za vsetko staci vyjadrenie sestry z ruzinova, ze oni maju 50percent sekcii.. je toto podla vas normalne??? a nejaka vyhovorka typu, ze su specializovane zariadenie a pod neustoji, kedze v BA su vsetky 3 nemocnice "specialne" 😝 😝 😝 jasne, ze ked sekciu treba pre zachranu dietatka alebo maminy, ok, ale rutinne rezat len preto, ze zaplateny doki zajtra odchadza na dovolenku, pripadne dnesny datum je pekny.. a je to hlavne o pristupe lekarov, ktori beru porod ako chorobu, teda nie nieco prirodzene a fyziologicke.. potom by sa menej rezalo, menej urychlovalo, praskali sa vody a pod 😠 😠 😠 pretoze ako pisala @prsky, ja ako pacient v 2minutovych kontrakciach pristanem hadam na vsetko, aj na to, s cim by som pred tym nesuhlasila.. nikto vam nic nevysvetli, sak naco, ved som len pacient, aj tak tomu nerozumiem, ziadne alternativy, zabehane postupy, ktore sa pouzivaju 30 rokov bez zmeny 🙄
a to uz sa nevyjadrujem k zakazu pitia a jedenia pocas pobytu na vzdycharni, o holeni, klystire, polohe mrtveho chrobacika s priviazanymi nohami pri tlaceni, keby si to aspon jeden lekar chlap vyskusal, ci by tak vedel s prepacenim vytlacit len hovienko, tak je u mna frajer 🙄 🙄 🙄 ale to uz som vulgarozna, prepacte.. len ma taketo veci strasne hnevaju a hneva ma najma to, ze si my pacienti a v tomto pripade hlavne zeny dame urobit so sebou hocico

andiekens
8. nov 2010

@briketa vsetko je vec nazoru.. je jednoduche niest zodpovednost za seba, svoje telo a za svoje deti, ked si o niecom presvedcena, ale niest kazdy den zodpovednost za zivoty inych ludi.. tu nestaci byt presvedci o tom, ze male azijatky bezne rodia 4 kilove deti. neber to v zlom, ale to moze povedat niekto, kto nikdy ziadnu komplikaciu nemal a/alebo netusi, co vsetko sa moze skomplikovat. jedna danska gynekologicka mi raz povedala svatu vec.. vzdy sa spravaj v praci tak, aby si sa vzdy po praci mohla tesit domov na svoju rodinu a nemusela sa obavat, ci vobec este prides domov..