Termín pôrodu v júni 2011
Kto sa pridá???
Cafte tehule:
@fleuerette mas narok na 20 dni alebo 25 dni podla poctu odpracovanych rokov - narok na dovolenku sa nekrati nastupom na MD
@kukujka ked Ti konci pracovna zmluva mas narok len na alikvotnu cast dovolenky, v tom mali pravdu, keby Ti zmluva nekoncila, tak Ti dovolenku kratit nemozu
@kaara1980 nie je pravda ze mas narok len na alikvotnu cast, to je hlupost. Mas narok na celych 20 alebo 25 dni.
Opytaj sa na www.porada.sk ale na profesii, nedaj sa obrat o narok na dovolenku, mas v tom vela penazi.
@kaara1980 narok na dovolenku sa posudzuje pri md a nie pri rd. Preto sa pocas rd uz dovolenka nepocita 😉 😉 😉 .
@daniela1974 ahoj nechapem to co si mi odpovedala to ja viem asi si to malo ist niekomu inemu
@daniela1974 tak to si zistím u našej personálnej 😉 Mne povedala,že mám nárok len na toľko (teda ja som sa pýtala na to,že keď si ju chcem vybrať ešte pred nástupom na MD).A nevieš ako to je,keď v podstate neodrobíš v danom roku ani deň,pretože si PN?žeby aj to ovplyvnilo?
@kaara1980 na matersku pojdes - vycerpas si dovolenku za dany rok. skonci ti materska... a mas narok na preplatenie dovolenky - tusimze celych 20dni pred nabehnutim na rodicovsku dovolenku. uz si fakt nepamatam ci to to bolo celych 20dni, alebo alikvotna cast za dobu co trvala materska.... ale prasule potesia
@kaara1980 Ahoj, trochu sa ti tu zapojim, lebo na vasom personalnom ti povedali strasnu blbost. Podla zakona ti totiz dovolenku za matersku kratit vobec nesmu - a nic na tom neovplyvni ani PN ani zamestnavatel. Takze nedaj sa odbit, mas narok na celych 20, resp.25 dni. Ja robim vo fakt velkej firme s vela vela pravnikmi a personalistami - takze nehrozi, ze by sa ti nasi vo firme pomylili.....
@kaara1980
@jajka81
tak kocky tot toto som nasla v oficialnych zdrojov. Je to nejaka uprava ZP, od 4.1.2011. Tak ako pise daniela narok na dovolenku by sa mal tykat materskej dovolenky (MD) nie rodicovskej (RD).
Idem nastudovat ten zakonnik prace
Dovolenka na zotavenie
Čas materskej dovolenky podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce sa na účely nároku na dovolenku za kalendárny rok posudzuje ako výkon práce (§ 144 ods. 4 ZP), teda nárok na dovolenku za kalendárny rok nekráti. Ide o náhradné doby výlučne na účely dovolenky. Rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce sa na účely nároku na dovolenku neposudzuje ako výkon práce.
Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) pre čerpanie rodičovskej dovolenky nevyčerpá ani v budúcom kalendárnom roku dovolenku, Zákonník práce jej umožňuje, aby si nevyčerpanú dovolenku mohla čerpať podľa ustanovenia § 113 ods. 2 Zákonníka práce po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky.
Zakonnik prace hovori este o jednej podmienke naroku na celu dovolenku a to:
Dovolenka za kalendárny rok
§ 101
Zamestnanec, ktorý pocas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu
istému zamestnávatelovi vykonával u neho prácu aspon 60 dní v kalendárnom roku,
má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú cast, ak pracovný
pomer netrval nepretržite pocas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný den sa
považuje den, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú cast svojej zmeny. Casti
zmien odpracované v rôznych dnoch sa nescítajú.
Co by znamenalo, ze ak som odpracovala od 1.1.2011 60 dni - teda januar, februar, marec - mam od aprila narok na 20 dni aj ked 31.4. nastupujem na MD. Predpokladam, ze do tychto 60 dni sa nezapocitava ani PN, ani dovolenka, ani ine volno.
Ja som mala dovolenku 7., ale marec ma podla fondu pracovneho casu 23 pracovnych dni tak by to malo byt jedno 😵
Ahojte júnovky 2011. Pripajam sa k vam do "klubu", kedze aj nam sa rysuje tento krasny letny mesiac na nasho druheho potomka. Jedneho chlapceka uz mame, tesime sa na druheho 🙂)
@fleuerette
@jajka81 takže ja v podstate nemám nárok na celých 20dní,keďže som od 4.novembra PN ☹ ?No nevadí,ešte si stihnem pred nástupom na MD vyčerpať starú 😉
kočky,chytá sa niektorá,alebo už chodí niektorá z vás na predporodnú prípravu na Antolskú v BA?
@fleuerette tych 60 dni - to je skusobna doba - to je to, preco niektori zamestnavatelia nedavaju pocas skusobnej doby dovolenku - to sa netyka bezneho pracovneho roka.
Ako bezny zamestnanec mozes 1.1.2011 zacat cerpat 20 dni svojej dovolenky z roku 2011.
@kaara1980 zlatko - 😉 PN si ukoncis - uzijes si 20 dni dovolenky ktore Ti ZAPLATIA a ides na matersku.
Napis na www.profesia.sk otazku - tam radia pravnici.
Ahojte dievčatá, síce nepatrím k vám, ale mám pekné vecičky po mojej malej, rýchlo z toho vyrástla, niečo ani vôbec nemala oblečené, ak chcete, pozrite si môj bazárik, všetko je v 100% stave...
Ahojte som tu nova,možem sa k vam pripojit 🙂 včera sme boli na poradni a DR mi povedal že všetko je v poriadku až na to,že malý už je otočený dole hlavičku čo to znamená termin mam 10juna...možem skor porodit alebo je to bežné ??? dakujem vam za radu 🙂
@silvie101 škoda,ja že je tu aj niekto čo pojde na Antolskú
@fleuerette mňa sa len sestrička opýtala,kde pojdem rodiť a keď som povedala,že podľa všetkého na Antolskej,tak mi vypísala odporúčací lístok na tú predprípravu.Neviem či je to všade,ale tam berú len s odporúčacím,že si ok a možeš cvičenia podstúpiť.Ale v podstate si za každé sedenie tam budem platiť okolo 3e,takže im može byť jedno či tam nakoniec aj budem naozaj rodiť 😉
@mery4001 neboj,v terajšom týždni je normálne,že je už dieťatko otočené.Sú ženy,ktorým sa dieťa otočí až tesne pred porodom,alebo len pár týždňov pred termínom.V 28tt je normálne ak je mimin o otopčené dolu hlavou,alebo nožičkami nadol,alebo je normálne ,šrégom,-krížom cez bruško 😉 .Ja som si celý čas pri prvom tehu myslela,že sa malý narodí skor,lebo mi často tvrdlo brucho,mávala som ten posledný mesiac bolesti atd.a a j tak šiel až 2 dni pred oficiálnym termínom.
Ahojte
idete si aj zazmluvňovať lekárov? ak hej ako to vlastne celé prebieha? koľko dopredu ho treba zazmluvniť?
ďakujem a prajem príjemné tehulkovanie 🙂
@kaara1980 aha takze to su len nejake cvicenia? Alebo aj prednasky, seminare, co po porode, ako na "babatko", nejaka ta vyuka prvej pomoci, prebalovanie, kupanie, teplo alebo chlad v izbe...... atd, atd.?
@fleuerette sú to prednášky a aj cvičenia.musím si lepšie prečítať forum o Antolskej.Tam to už viackrát rozoberali
Ahojte, možno blbá otázka, ale neviem sa rozhodnúť. Kúpili ste alebo uvažujete nad kúpou perinky a vankúša do postieľky? Lebo ja neviem čo spraviť. Sesternica ma odhovára, že načo ona malého zakrývala len dekou (španielskou) a vankúš mu vôbec nedávala. Či sa mi oplatí kupovať také malé: perinku a vankúš a k tomu obliečky. Nevieeeeem ☹ 😒 😖 😅 🙄 Mám kúpenú už španielsku deku, zavinovaciu deku, aj vankúšik a perinku do kočíka. 😀
@janka830 ahoj ja si nejdem zazmluvňovať, stojí to 200€. A neviem, kto je z nich lepší. Zatiaľ čo chodím na sono do nemocnice, zakaždým mi ho robil iný lekár a všetci boli super. Všetko mi ukázali, vysvetlili, popýtali sa ma, tak uvidím kto bude mať službu.
Ahojte budúce maminy... Pripájam sa ku vám, termín mám koncom júna a teším sa, že existuje takéto fórum... Je tu niekto čo bude rodiť v štiavnici?
@nenullienka čo som čítala aj počula, vraj je najlepšie nedávať vankúšik malému bábu, ale neskôr to budeš potrebovať aj tak....
urcite zo zaciatku netreba ani vankusik, ani paplon... to kupis aj neskor.

@fleuerette tak to by ti nabehlo behom 3 rokov 60dní.Ja som sa pýtala našej personálnej,na koľko mám nárok dovolenky,keď mi MD začne začiatkom mája.Vypočítala mi 12,5dňa,z toho mám 6,5 dňa starú dovolenku.Skús sa opýtať svojej personálnej,alebo nadriadeného.Ale neverím,že by si to určovali zamestnávatelia sami.A ak áno,tak potom neviem.Mne povedali toto 😉