V decembri 2010 budem maminou
Ahojte 🙂
Dufam ze ked sa teraz posnazim mozno budem raz v tejto teme.Rada by som 😉
@zahrika no s tou prácou, keby si šla, to by som sa ti fakt čudovala, po tom všetkom. ja idem z troch dovodov: jedna vec - náklady sú také brutálne, že rezerva je minutá a neviem z čoho dám výplaty babám v máji a ja som samozrejme po všetkých splátkach,faktúrach, odvodoch a mzdách na konci v rade, tak sme na tom tento mesiac veľmi zaujímavo 😀 takto sme ešte neboli, takže fakt v hodine dvanástej... druhá vec, že s malým bude manžel, čiže žiadna tretia, jemu cudzia osoba, 100% spolahnutie a tretia že možem ovplyvniť kedy a kolko tam budem, zatiať plánujem veeeľmi pozvolna tak asi 9.00-12.00 okolo desiatej treba malého nakojiť a potom stačí až o jednej. pokial budem mať dostatok mliečka tak jemu stačí v pohode raz za 3-4 hod ja mu núkam po 2hod vždy,ale doobeda vyslovene nechce. v noci sa budí iba raz nad ránom, max. dvakrát (ale ten druhý raz to je už v podstate ráno, medzi 6-7)v tej prvej fáze 6 hodín vkuse potiahne,rekord je 8. takže by som mala byť aj dostatočne vyspatá, uvidíme čo bude. ked budú príkrmy možno už budem aj dlhšie. ale malý je prvoradý. v pohode by som si vedela predstaviť, že už nepojdem do roboty do konca života, keby som nemusela 😵
všetko zlé je na niečo dobré, vidíš malý sa ti dobre vyspí a všetko čo si bola preč mu teraz vynahradíš s vačším pokojom, bez stresu že stále nespí a plače. ja odkedy nosím v manduce, nechce sa mi vyťahovať kočík lebo podvozok je stále v aute 😕 a takto lepšie pochodím aj popri váhu, nemusím furt po ceste a do dediny ani nehovorím, to každý len očumuje. no ale išla som raz s manducou cez dedinu, babky na mna kukali ako na mimozemšťana 😀 😀 dom v poli, mimo dediny, na dvore dobermany, auto atypické, a ešte toto- no hotovo už sme načisto na pretrase proste všetko "extra" 🙄 😀 to sa asi niektorým nedá prežuť.
@vera1132 preeeesne tak sme sa nasmili- prvá fáza-iba tiekli sliny, druhá- bubliny, tretia- prehne jazyk, vytrčí a cez neho púšťa bubliny a teraz už pluje ako velký chlapec, no paráda. otáča sa tak isto ako tvoj, na brucho mu to ešte nejde, ale zachvíľu to bude 🙂
@kvojtanikova hej svoju... to veru chápem byť pri počítači je pri malom ťažké, aj teraz čo tu píšem musím ho jednou rukou hojdať, je čas na doobedný spánok... to by som na tvojom mieste bohviečo neurobila 😒 sa ti divím že stíhaš prekladať. moj ked je hore vyvreskuje, reční, chce pozornosť... je zle aj to že tam nastupuješ stále iba v septembri. aj závisí kto ti bude s malou a ako dlho si v robote, čiastočný úvazok sa zase asi neoplatí, neviem... ideálne mať veľa penazí a byť doma s dieťaťom, to by mne vyhovovalo asi najlepšie, a vobec by som sa necítila blbo, že sa nemám ako realizovať a rozvíjať svoju osobnosť a keriéru haaaaaaaaaa
@shira_ no ved toto. Ked som mala maleho, tak som nastupila sice vo februari (akoze od druheho polroka), mozno by sa to aj teraz dalo, ale aj tak, to bude mat len rok, neviem ci mi ju uz vezmu do jasli. Manzel s nou nemoze zostat, on je hlavny zivitel rodiny, proti nemu je moja vyplata zo skolstva polovicna 😒 . Skusim to este tak nejako vybavit, ze by som nastupila len na par hodin, akoze financne je to asi o tom istom ako keby som dostavala rodicovsky, ale zase napriklad cez prazdniny do roboty nechodim a plat by mi isiel 😀 To je vyhoda ucitelstva. Aj to, ze v robote som malokedy dlhsie ako do 15:00, takze sa mozem potom venovat detom.
Este rozmyslam aj nad takou alternativou ze rozbehnem preklady naplno, so softwarom a tak, ale to by som ozaj musela dat malu do jasli, lebo to je potom fakt kopec roboty, tak 6-7 hodin nepretrzite denne. Len neviem, ci by to predychali rodinni prislusnici (babky a tak), ze som "doma" a mala chodi do jasli.... Ale peniaze by boli super, radovo asi 5x viac ako v ucitelstve 🙂 Len neviem ci by ma potom doma netrafil slak, to uz by som sa ani z pyzama neprezliekala, ziadny make-up (vsak naco ked som doma)...
@kvojtanikova no fajn píšem ti tu jednou rukou odpoved už polhodinu a všetko zmizlo. skúsim neskor znova 😀 len musím sa povenovať tomáškovi
@kvojtanikova ja som aj rada že niečo nové už robí, aspon vidim že "nestojíme" na jednom mieste ale vyvíjame sa pekne dopredu 🙂
a je to srandovné ho sledovať aké nové kúsky už vie vystrajať 🙂
ahojte Borisko býva na brušku od narodenia aj tak spával ale len cez deň....teraz sa mu to menej páči ale stále ok
včera sme boli u Dr. má 6 240, pribral 830 za mesiac, meria 64cm, takže super
od včera chodíme 2x denne na inhalácie, malý má obštrukčnú bronchitídu, neželám nikomu, aby musel počúvať, ako ťažko sa mu dieťatko dýcha, skoro vôbec nespím...dýchame ambrobene, ventolin a nejaký kortikoid, čo veru nie je bohviečo, ale aspoň nás tam nenechali, bola som rozhodnutá kúpiť inhalátor, len aby sme tam nemuseli ostať, zatiaľ bez ATB...toto musí mať po tatinovi, vraj ked bol 3-4 mesačný, tak mal to isté a potom ako školák už bol ok, no neviem, či sa aj toto dedí
... a aby som toho nemala málo, Dianka včera plakala, vraj ju bolí uško, sem tam si vymýšľa, ale videla som na nej, že ju fakt bolí, tak sme dali nurofen a Burow knôtik do ucha a za hodku jej už nebolo rady....uvidíme, ako bude dnes, neviem si predstaviť, že má niekto 3-4 detičky a všetci ochorejú, to je o nervy
mne prišiel nosič mei tai liliputi a je fajn, len chcem iný vzor, mala som elegance, taký čierno biely...už som ho predala a objednám si iný vzor, troška veselší 🙂
a ešte som chcela napísať, že kiahne v škôlke sa stupňujú, už ich má 5 detí z Diankinej triedy, Borisko bude chorobou oslabený, takže ak ich Didi dostane, tak je pravdepodobné, že sa chytia aj jeho, no zbohom ☹ aj minule dávali v Tv, že ich dostalo 3,5 mesačné plne kojené dieťatko
@ivona2010 aj moje deti su uz obe chore - maly stale kasle, asi laryngitida, a mala oddneska v kuse kycha, v nosteku jej chrci a tusim aj teplota stupa, nie nejak masivne, len 37,3, ale aj tak je to o nervy. Samozrejme som si to zlizla od mamy, ze "to je zato, ze uz jej nedavas ciapku", lebo som jej od nedela uz nedavala ciapku po byte, dovtedy mala furt nejaku na hlave, aj ked tenucku. Tak uz som z toho jelen, aj sa snazim eliminovat na nej tie vrstvy lebo v porovnani s vasimi detmi je ako cibula, a aj tak nie je dobre.
baby už ste skúšali dať čajík? sem tam od smädu .... naša malá si niekdy pýta ale zje toho málo, fakt akoby by len smädná bola 🙂 skúsila som jej dať iba prevarenú vodu ale viem že sú aj nejaké detské čajíky no zdá sa mi to skoro či?
@shira_ hej chapem tvoje dovody a su uplne normalne.. fakt mas vyhodu ze odrobis kolko treba.. inac ja byvam oproti tvojej praci 🙂
No kazdopadne ja vydrzim doma dokym mi vydrzia peniazky a keby som si mohla pozicat tak to aj spravim,lebo clovek si v zivote poziciava na ine blbosti a zostat doma s dietatom je naozaj dolezite.... Keby som mala muza tak neriesim, ale takto.....Kazdopadne som v dacna za kazdy mesiac navyse..tiez som pred tym budovala karieru, aj sa mi darilo velmi,ale teraz to pre mna uz vobec nic neznamena popri malemu Simonkovi je to NIC.... Pred tym som odsudzovala zeny co su doma 3 roky, bala som sa ze zakrpatiem, atd..ale ako vravis, kaslat na to, je mi to jedno... 😎 Nikto ti nevynahradi cas ktory mozes stravit so svojim babatkom a cas v praci? ajajaj to bude cely zivot 😝
@chrumen kamoška nekojí, dáva bebu a tiež skoro od začiatku aj čajík. som sa čudovala, tak niečo vysvetlovala, ja som to tak pochopila že Um má nejakú hraničnú dávku kolko može za den vypit a ako často, a pomedzi to len čaj, alebo vodu, netuším 😕 je to tak? asi jej to poradila dr. neviem. ja som si myslela že UM može piť kolko chce a ako často chce, ako ked sa kojí, nie?
@zahrika ja som skúšala lyžičkou dať trochu čaju, ked mal žltačku, tak kázala dr. že mám dávať, aj s glukopurom. čaj bol bez úspechu (ksichty a plul 😀) a pri kojení v podstate nanič tak som sa na to vyprdla. ale doktorka ked sa pýta, či dávam, tak jasné 😀 ani lieky som nedávala podla pokynov. no som ja tiež dobrý pacient 😀
budeš ma kontrolovať či som v robote, ked bývaš oproti 😲
Tomáško mi tu vykecáva, ešte je plný života o takomto čase.
myslím, že ak kojíš, tak netreba, aspoň kým nie sú horúčavy alebo ak malú nebolieva bruško....ale je to individuálne, mám kolegyňu, ktorá dávala svojim synom čajík od narodenia a pritom kojila a nič sa nestalo, je to len na Tvojom rozhodnutí, všeličo sa píše...že ked sa kojí ani cumlík, ani čajík, hlavne nie z flasky, no ja neviem, ak máš pocit, že malej to pasuje, riaď sa svojou intuíciou 😉
ja som teraz za posledný týždeň malému tiež dala detský čajík 10ml, alebo len zopár glgov, lebo prdíky ho trápili
@shira_ Jasne ze ta pridem checknut ;) Chapes, aj kavu v termoske donesiem ked bude treba 🙂 🙂 jaaaj ty nemozes hehe
No moj maly buva uz od 18tej a este stale spi..predpokladam ze bude papat o polnoci a potom az rano..co sa tyka noci je uzasny, cele vecere mam pre seba.. a stiham si porobit.. To asi panbozko mi pomaha ked uz som tak dopadla 😵
@chrumen k UM sa dava caj, lebo v materskom je voda a dieta sa napije, z UM su deti smadne.. caj sa dava kolko dieta chce, nema to limity,ale nedavat namiesto jedla, ked uz je cas jedenia...nedavat ani skoro po sebe mlieko a caj.
@shira_ UM mozes NAJCASTEJSIE kazde 3hod, vraj castejsie ako 3hod nie je dobre na oblicky, nedokazu to spracovat...musi tam byt riadny rozostup, preto je to aj narocne ked davas UM uz od maleho baba, lebo ho nemas vlastne cim utisit ked place, tak ako ked mu das prsko....to je na tom to najtazsie.. ja som si to aj pisala kedy jedol, bala som sa prekrocit limity... ale teraz uz je to pohoda.. 🙂 papa kazde 4-5hodin a sam si to reguluje
Ja som tiez nevedela ci mozem davat cajik,tak som sa opytala dr a povedala ze kludne trosku mozem. Ja len kojim,ale mala byva smadna,hlavne ked jej je teplo...Kupila som feniklovy cajik a nemame s nim ziadny problem 🙂
caute baby, konecne mam aspon chvilku cas sem zaskocit. Vcera sa mi podarilo predat nas stary kocik, hura. Obe decka su chore, Mates nastastie uz menej kasle, ale pre zmenu mala krpana zacala, doktorka jej na sopliky dala Sinupret, pamycon a Fenistil a teraz ked nespi tak kasle ale tak zvlastne pisklavo. Dufam ze jej to prejde, lebo pozajtra sa chystame k nasim na tyzden do PD. Celkom sa tesim, lebo v nedelu mame mat stretavku zo ZS po 15 rokoch - som volala par spoluziackam a normalne som nespoznala ich po hlase... Tak uz len aby sa mala trosku dala dokopy a vyrazime. Teplotu nema nejaku, max. tak 37,2, aj to len obcas, chudiatko z toho Sinupretu kaka uplne zelene hnusoby. Asi jej uz tiez zacnem davat nejaky cajik.
@zahrika vidíš, tak je to pravda s tým UM, zase som múdrejšia... a kávu pijem každé ráno, už sa tak neobmedzujem vo všetkom 😉
@zuzkaznr ako dávaš čajík? dokáže ti piť z fľaše? moj ani náhodou, všetko okrem prsníka je iba hryzátko. aj s lyžičkou je problém, všetko vyplúva. včera som mala depku, že mám málo mlieka, lebo malého prešiel štrajk a vkuse sa teraz ceckuje, ASI SI TO CHCE VYNAHRADIť. TAKžE SOM MALA TAKý BLBý POCIT, žE MáM MáLO MLIEčKA. ROZMRAZILA SOM, ochutnala 😝 či je to v poriadku a bolo, tak som mu lyžičkou dávala. najprv všetko na podbradníku, potom asi 2-3lyžičky čiastočne prehltol, a v zápätí sa povracal... tak zjavne hladný nebol. mliečko som musela vyliať lebo čo stým... kedže sa dovracal tak som nakojila ešte raz a spokojnosť... ja začnem po 4. mesiaci učiť na pohárik, nech sa to do leta naučí.
Tomáška dávame na zem na nový koberec, tam sa prehrá, ponaťahuje, poprevaľuje a je omnoho spokojnejší. 😵
@shira_ ja davam cajik normalne z flasky,chvalabohu sme s tym nemali problem. Stale kojim a nestalo sa ze by mi odmietla prsnik koli flaske. My sme mali podobne obdobie asi pred mesiacom,mala stale chcela papat,potom zase plakala ked som jej davala a mala som pocit ze mam malo mlieka. Nastasie to preslo 🙂 Tvoj malicky sa uz sam prevali? Vaneska je niekedy leniva a caka kym jej pomozem 🙂
Ahojte, my mame 4 mesiace a 2 tyzdne, a maly sa este neotocil s chrbatika na brusko, a ani s bruska na chrbatik.
S toho chrbatika to uz vizera, ze by aj chel, lebo sa uz vyse 2 tyzdnov toci len na bok ale dalej nie, tak neviem ci mam byt pre to smutna, a stale cakat.
Okrem toho mi niekedy prespi aj cely den, ako keby mal deficit spanku, ale to sa cudujem, lebo on v noci spava od 9 vecera do 6 rana v kuse...
Do poradne pojdeme az v maji, tak neviem ci mam s tym este vyckat alebo radsej ist k lekarke. Dakujem za odpovede
@maja2005 Ahojcek moja bambulka je rovnako stara ako tvoj syncek, ale ani ona sa este neotaca. Raz sa prevratila z bruska na chrbatik. Bolo to asi pred mesiacom, a bolo to len omylom a uuuplne neumyselne. Jednoducho ju hlavicka prevazila 😀 Akurat sa vie dat na bok, ked nieco docahuje, ale to je zatial vsetko.

@kvojtanikova no ved aj mne sa to zda skoro... ano chapem ze ked ta potom caka az dalsi sept, to je na prd, musis sa rozhodnut teraz.. Keby som to financne zvladala, urcite nejdem, i ked som pred tym bola hrdinka, ze ano robit budem, mna moja praca velmi bavi, ale teraz sa vsetko zmenilo a maly ma uz nikdy nebude tak potrebovat ako teraz a teraz mu dam aj najvacsi zaklad k vychove do zivota... a nechcem aby to robil niekto za mna.. ale zda sa ze budem musiet inac neprezijeme ☹ ☹
Dnes som dala maleho do nosica a pohoda, uz ani nereval pri zapinani..chodili sme po byte, ja som zjedla popri tom ranajky a potom kraaasne zaspal, jemne som ho supla do postielky a spi este stale, uz od 8.30 😅