V decembri 2010 budem maminou
Ahojte 🙂
Dufam ze ked sa teraz posnazim mozno budem raz v tejto teme.Rada by som 😉
@zuzkaznr moja sice plazi ale švagrinej maly nechcel byt vobec na brusku a kamoskina mala detto.
my sme boli vcera na plavarni skusit trosku do vody a malej sa to naramne pacilo vydrzala tam cca tristvrte hodku a potom jej uz bola zima tak sme sli domov.
kocky aky jogrut davate biely? jedny hovoria ze nemam davat aktiviu ini zas ze nie smotanovy tak aky jogurt? ci je to jedno?
baby, mozem vam vstupit do debaty? My sme boli dnes na poradni a doktorka mi vravela, ze malej uz kludne mozem davat mlieko, jogurty a dokonca aj rajcinu a papriku. v pondelok bude mat 8 mesicov. mne sa to zda skoro. ved vsade pisu, ze mliecne vyrobky a mlieko od 10. mesiacov a rajcinu az v dvoch rokoch. ina detska lekarka tu u nas zase prisne zakazuje mlieko kravske do 3 rokov. ze prve tri roky iba sunar. tak neviem, co si o tom mysliet.
@mamazuzu 100 ľudí 100 chutí 😉 všetko záleží na tebe a ako to bude chutiť malej, ja kravské mlieko určite zavediem skor ako v troch rokoch - tak ked bude mat 1,5 cca , jogurty jej veľmi chutia a čo sa týka "netradičných" pokrmov - pri tom som taká že dám jej skúsiť a sledujem reakciu 🙂 inak sa to nedá zistiť 😀
Mato sa plazi 🙂
@mamazuzu ono ani nie tak mliecne vyrobky ako ide hlavne o tvaroh a mlieko to by sa nemalo davat nakolko moze vzniknut alergia na mlieko a tvaroh zas zatazuje oblicky vraj teda aj pribinacik a podobne lebo tiez obsahuju tvaroh, jogurty sa mozu davat od 8 mesiacov ale je fakt ako chrumen pise kazdy lekar povie inak jedny su za balenie deti na siroko iny to zas neodporucuje tak isto s ockovanim a v podstate so vsetkym je to tak
@bebaa super🙂 to bude este len zabava teraz🙂 nasa najlepsia zabava je rypat sa v kvetinacoch
dievcence tak aj nasa barborka sa rozhodla lozit...ale nie je to ten klasick loziaci stl ako ma vacsina deti...ona da jednu nodu dopredu, vystrie ju skoro sa na nu postavi a tak sa posunie dopredu...strasne je smiesne...a takto lozi celkom rchlo 😀 , je to velka sranda, horsie je ze uz mi ide do policiek, vhadzuje cdcka, kazety a asi za chvilku objav aj kvety....to uz asi od nej ani na krok. My paradajk este nepapame, ale som uz o nich rozmyslala, lebo sa mi zda ze je stale dookola to iste. Ale hlavne ze papa. my jeme smotanove jogurty, vacsinou ochutene, to jej chuti. Co sa tka mlieka tiez zacnem skor ako od troch rokov. A okrem toho vsetko co bolo dobre pre nas ked sme boli deti je teraz to nahorsie a ja som si ista, ze ked nase deti vrastu a budeme im chciet radit ako sa starat o babo, tak nas vysmeju, ze to sa tak vobec nema...takze najlepsie je hladat prevdu niekde uprostred,
tak naše prvé sprchovanie zanami. Lukino sa tááák pokakal, že to bolo nevyhnutné 🙂 ale čo sa čudujem zvládol to bez plaču a scénok okolo toho. som rada že to zvládol 🙂
baby mne sa dneska zase raz dari - s malym obehavam doktorov kedze ide vo stvrtok na tu operaciu, a samozrejme stary je v robote a nemoze mi pomoct, posielaju nas odf jedneho k druhemu na opacne konce Kosic, tak reku ze skusim ist autom, ako vychadzam von z bytu drzim kluce od auta a buch dverami, jasne ze kluce od bytu ostali vovnutri... Takze aj tak som musela stareho otravovat, ten samozrejme nervy lebo ma v praci rusno, potom idem autom s obidvoma detmi (lebo Borusku nemam kde dat, vsade ju so sebou vlacim), zabudla som dat prednost, skoro do nas napalil jeden vodic, no ale nastastie dobre to dopadlo. Zajtra maraton pokracuje, este ideme na EKG, v stredu na alergo... no zabava.
Ahojte maminy, ja som tu nebola skoro dva mesiace, akosi som nemala net k dispozicii. Vidim ze deturence mate sikovne. U nas je to bieda, maly sa tak akurat otaca, ale vobec sa nema k tomu aby sa dal na styri ci dokonca liezol. Akurat ked je na brusku tak sa snazi dvihnut zadok, ale figa z toho, kedze celu hlavu neodlepi od podlozky. Na poradni sme boli zaciatkom augusta, to mal akurat osem mesiacov, doki bola celkom spokojna. Ale co ja viem....ved vsade pisu ze v jeho veku by uz aspon na tie styri sa mal vediet dat, ci? Sediet vie pekne, ale samozrejme ze sa sam nepostavi. Existuju nejake cviky alebo nieco cim by som mu mohl apomoct pochopit ze co je to plazenie? Mate aj vy niektora take lenive deturence?
A este som sa chcela opytat mamin, ktore koja ale vlastne je to jedno ci materske alebo umele mlieko. Ze ako vyzera vas jedalnicek? Teda ze o ktorej zhruba ake jedlo davate a kolko krat za den kojite, resp. UM?
A ako vase deti spia v noci? Nas sa stale budi casto v noci, niekedy aj pat sest krat. Aj vase? A to nie len teraz ked je tak teplo. Nemal by uz spat celu noc resp. tak raz sa napapat a hotovo? Da sa s tym nieco robit?
Budete sa hnevať keď sa k vám pridám? Mám tiež decembrovú bambulku. Papáme už všeličo, z jogurtu mi ale grckala, tak skúsime neskôr. A tie noci - jaaaj 100krát je hore. Stále chce len papať mlieko, som z nej pomaly zúfalá, lebo ja sa vôbec nevyspím, každú hodinu ma zobudí.
@gilly neviem či treba cviky, ja som dala malého na zem a hotovo. nijak som nepomáhala, len dozerala.
čo sa spania týka- ja musím poklopať, odkedy vyšli zúbky, zo dňa na deň sa vrátil do normálu pred spaním večer nakojím, pritom krásne zaspí, položím do postielky, spí do 2.00, nakojím a spí do rána. úplná pohodička.
čo sa týka kojenia, kojím na požiadanie. s umelým mliekom to máš ináč, tam dávaš presne u určených intervaloch napr. um na raňajky, potom príkrm desiata, obed, olovrant, na večeru znova um.. trebárs. materské mlieko cucnúť dávaš hocikedy, od smadu, od hladu, na zaspatie, na upokojenie, od bolesti ked idú zúbky... ja som v robote a malý je dosť akčný takže si sám skoro nepýta. kojím ráno po prebudení, potom ked prídem domov- o jednej, potom vždy na zaspatie- popoludňajší aj podvečerný spánok. medzitým má príkrm, občas aj ten chce zapiť. zvlášť teraz, ked je teplo. v noci vždy ked sa zobudí a cez víkend, ked chcem aby dlhšie spal tak ho ešte ráno ucickávam 😉
mojemu krpcovi sa zacal prerezavat druhy par zubov, tentoraz horne ocne zuby. Asi budem musiet zvysit spotrebu cesnaku, aby som sa uchranila pred tym svojim upirom.
@gilly preco by mal byt lenivy? Kazde dieta sa vyvija inak. Moj prvy robil vsetko podla knizky Babyjahre od Larga, druhy si dava nacas. Len minuly tyzden zacal sediet a odvcera uz stoji pri nabytku.
@gilly ahoj...vobec sa nestresuj ze drobec este nie je na 4...nasa Barca v osmych mesiacoch sa ani pretocit z brucha na chrbatik nevedela....a za necely mesiac bambula aj lozi aj sa stava na nohy, takze tiez to bol utlm a potom naraz vsetko. Podla mna netreba ziadne specialne cviky, kazde dietatko je ine a urcite to aj to tvoje zvladne lavou zadnou.
Koľko teraz vážia vaši drobčekovia? lebo moja malá je riadna guľa. A to dostáva všetky kaše a výživy bez cukru.
@gilly my máme UM trikrát za deň a to - ráno a večer po 250ml a na obed len 100ml - ale to by som už rada vypustila lebo malá spapá celkom dosť ale aj tak si pýta mliečko, keď jej nedám tak si olovrant pýta asi ho hodiny skorej .... a naša je na tom rovnako, sedí fajne ale na 4 ani bohový 😀 za to by už stála výmyselnica jedna
@lili777 my sme tiež pekne guľaté, každý kto sa ňu pozrie si neodpustí poznámku že je dobre živená 😀 na poslednej poradni - čo bolo niekedy v júli mala necelých 8 kíl - teraz to už určite bude cez 8 a momentálne nosí veľkosť 68 - ona bola taký drobček keď sa narodila tak pomaly to dobieha 😉
@kvojtanikova a ja som si privrzla palec do dverí auta ☹ šikovná som čo už - ešte že aspoň na ľavej ale aj tak mám problém niečo poriadne chytiť - hlavne keď malú beriem na ruky alebo ju mám prebaliť či obliecť - katastrofa 😠 a neskutočne bolí lebo to som si ako sa povie popri samej riti - necht pôjde dolu ☹
@chrumen
@mata_murkova dobre baby, vy sice davate jogurty a tvrdite, ze na mlieko je este cas (cca tak okolo 1,5 roka budete davat), ale ved v jogurtoch a inych mliecnych vyrobkoch je mlieko. tak potom neviem. a ano, to je pravda, ze pribinacik, monte, milacik a taketo veci nie, lebo je tam tvaroh. na to ma doktorka teraz na poradni upozornovala. som nejaka schaotizovana... riadit sa podla lekarky alebo podla knih?
Keď tak čítam stránku dozadu, tak tu všetky riešite zúbky. Nám vyšli pred týždňom 3 naraz! našťastie tomu nepredchádzali nejaké veľké nepokoje, len jeden riadne ukňúraný deň. Tie gély na zúbky mi prídu byť pre tie detičky akurát tak fajn na chuť. Pocucká a je 5 min ticho, že čo to dobré dostala. Ale keď vidím, že ani z voza ani na voz, ani sa hrať, ani sa nosiť, ani chodítko, ani bazénik...tak to je čas dať nurofen. A vôbec by som si s tým hlavu netrápila. Keď som ešte so synom bola v nemocnici, keď bol novorodenec, tak tam (odd. nedonosených detí) im denno denne pchali toľké lieky, že odvtedy obyčajný nurofen nejako neriešim. Jasné, že nie len tak, ale keď vidím, že sa inak nedá, tak nerozmýšľam. A keď je zlý podvečer, tak na noc dávam (asi 2x som dala). Vyspí sa aj Tara lepšie a ja tiež.
A mne malinká z jogurtov grcká. Včera som skúsila po nejakých dvoch týždňoch dať znovu a zase tak o hodinku grckala. Najprv som jej dala bielu activiu a včera smotanový a to isté. Tak asi ešte dávať nebudeme. Aj vám tak deti idú po jedle? Tá keď vidí nedajbože niekoho jesť, no rámus obrovský. Všetko chce...
@mamazuzu ja tiež papriku a rajčiny ešte nedávam. ale keď čítam hotové príkrmy, skoro v každom je pretlak. Tak ten chcem skúsiť. Ale paprika je ťažká podľa mňa. A čo sa týka mlieka a jogurtov. Jogurt je kvasený, tak to je trošku iné ako mlieko. Teda vraj je v tom rozdiel. Ja som kravské začala dávať synovi teraz a to má 2 roky a 4 mes. Doteraz pil Junior od nestle alebo babylove bio mlieko.
@mamazuzu v jpogurtoch a milacikoch je mlieko inak upravene, uz nema tu alergizujucu zlozku ako u suroveho kravskeho mlieka, preto sa tieto mozu davat (aj acidko) ale surove mlieko nie.
Co sa tyka zubkov - Borca nema este ani jeden, ani naznak ze by sa jej cosi rylo von.
Ja som schytala nejaku virozu, vcera ma tak bila zimnica, nemam hlas, a skriabe ma v krku, aj pokasliavam uz, to asi z toho stresu s malym. Takto ma ani do nemocnice s nim nepustia, asi bude musiet ist stary, takze sa len modlim aby vsetko dobre dopadlo, lebo aj on to ma v robote tazke a v poslednej dobe dost mal volno, tak aby mu to potom nezratali ze tolko vymeskava. Najviac sa bojim toho ze maly ide do celkovej anestezy, samotny zakrok ma ani tak netrapi, idu mu robit jeden okohybny sval, takze nie priamo zrak ako taky. Maly hrozne bojuje ked mu maju brat krv a vobec pichat injekcie a tak podobne takze fakt neviem ako to tam zvladnu...
@gilly Ahoj. ani mne sa mala neplazi ani na 4 sa neda. ked je na brusku tak zdvihne zadok a to je vsetko. Sedi krasne sama,ale posadit sa este nevie. Zato by uz stala....ked ju skusim postavit velmi sa jej to paci. Je mozne ze lozenie a stvornozkovanie akosi preskocime,lebo aj ja aj manzel sme to preskocili 🙂
@lili777 My papame bielu aktiviu. Prvy krat mi z nej grckala,dala som potom neskor a teraz je dobre.
Zubky nemame zatial ziadne ☹ ked to potom pojde naraz tak sa asi zblaznim.

@chrumen to, čo píšeš. ja stále robím kašovité jedlo, všetko do kopy. ryžu s masom a zeleninou, alebo cestoviny, zemiak... prívarok... čo sa týka polievky, tak dám variť kúsok maska, polievkovú zeleninu, urobím do toho krupicové halušky (krupica+žltok) zmixujem na kašu a hotovo. to má veľmi rád. klasickú riedku polievku nedávam, to by sme viac porozlievali.