Venčeky z odpaľovaného cesta
S Veľkou nocou sa mi tradične spájajú dva typy dezertov - mrkvová tortička a venčeky z odpaľovaného cesta.
Recept na tortičku nájdete v archíve z minulého roka tu: (https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/article/mrkvova-torta-3t5krp/) a ten na venčeky vám prinášam dnes 🙂
Na cesto si pripravte:
A na krém:
Začnite prípravou odpaľovaného cesta. Vodu spolu s maslom a soľou zohrievajte, kým sa maslo nerozpustí a celá zmes nezačne vrieť. Prisypte naraz celú múku a miešajte, kým sa časť tekutiny neodparí a nezačne sa odliepať od stien hrnca.
Presuňte do nádoby, v ktorej budete miešať finálne cesto a nechajte úplne vychladnúť. V miske zľahka rozmiešajte vajíčka. Zapnite mixér s cestom a veľmi pomaličky prilievajte vajíčka.
Osobne radšej prilievam vajíčka rozmiešané a nie celé, pretože niekedy sú väčšie, inokedy menšie a keď ich raz pridáte priveľa, dopiekli ste. Raz sa mi dokonca stalo, že som musela rozkepnúť ešte tretie vajíčko, lebo cesto bolo stále tuhé, ale to boli skutočne menšie vajcia.
Výsledkom vašej snahy by malo byť cesto polotuhej konzistencie, ako sa hovorí, také "akurát"
Presuňte ho do zdobiaceho vrecka s odzobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte venčeky s priemerom cca 3 cm v dostatočnej vzdialenosti, keďže pri pečení zväčšia objem.
Vložte do rúry vyhriatej na 200°C a pečte približne 15 minút, kým nezozlatnú.
Pravidlo číslo jeden pri odpaľovanom ceste: nikdy neotvárajte rúru, kým nebudú upečené. Spľasnú a vy máte po dezerte!
Nechajte poriadne vychladnúť a pozdĺžne prekrojte.
Žĺtky zmiešajte s cukrom a múkou vo väčšom hrnci. V druhom hrnci zohrievajte mlieko a priveďte ho k varu. Veľmi pomaly prilievajte mlieko k žĺtkom a intenzívne miešajte, aby sa žĺtky neuvarili. Takto pripravenú zmes opäť priveďte k varu, odstavte a nechajte vychladnúť.
Osobitne vymiešajte šľahačkovú smotanu dotuha a primiešajte ju k žĺtkovému krému.
Vložte do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a naplňte nimi venčeky. Vrch venčekov pocukrujte.
Malý tip: nenaplnené venčeky môžete skladovať niekoľko dní vo vzduchotesnej nádobe v chladničke a naplniť ich až v deň podávania.
Mrkvové minibábovky
Občas pripravím namiesto jednej veľkej bábovky tieto mini verzie. Skutočne iba občas, lebo mám iba 6 kusov formičiek a spravidla nemám chuť stáť pol dňa pri rúre, aby som postupne upiekla všetko cesto. Ale keď vidím tú radosť v očiach M., lebo má celý koláčik iba pre seba, tak sa premôžem. A nebudem klamať, vyzerajú naozaj chutne a tak milo, že sa jej vlastne ani nečudujem 🙂
Tieto bábovky sú okrem tvaru "iné" aj tým, že je v nich celkom dosť mrkvy, a teda majú trochu oranžovú farbu a do tela okrem cukru a múky dostaneme aj nejaké vitamíny. O tom, že ja zeleninu v koláčikoch môžem, už iste viete. Takže ak ste na tom podobne, neváhajte a pripravte si tieto bábovky, ktoré sú naozaj mimoriadne nenáročné na suroviny, spolu so mnou!
Celé vajcia miešajte s cukrom do peny. V jednej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a v druhej mlieko s olejom a vanilkovým extraktom. Postupne obe zmesi na striedačku pridávajte k vaječnej pene, kým sa suroviny nespoja. Na záver už iba ručne pridajte najemno nastrúhanú mrkvu.
Bábovkovú formu (alebo formičky) vytrite maslom a vysypte detskou krupicou. Do takto pripravenej formy vlejte do dvoch tretín cesto.
Pečte v rúre vyhriatej na 180°C. Mini bábovkám stačí cca 25-30 minút, veľkej bábovke 50-60. Z tohto množstva vyjde v závislosti od veľkosti cca 20 kúskov.
Navrch som zmiešala kyslú smotanu s kvapkou javorového sirupu 🙂
Tri, dva, jeden, ... opona
Nie je to tak dávno, čo som sa vám predstavovala ako nová ambasádorka. Vlastne mám pocit, akoby ubehlo sotva pár týždňov. Tak to býva, keď človek robí niečo, čo ho teší. A napriek tomu je tu okamih, kedy zverejňujem ako ambasádorka pre #korunny svoj posledný článok.
Ak ste ma sledovali pravidelne, viete, že sentiment nie je práve moja silná stránka a na veci sa snažím pozerať z toho veselšieho brehu. A preto ani tento článok nebude smutný.
Tak, čo sa za tento "niečo vyše rok" zmenilo?
Iste by sa toho našlo viac, veď už len to, ako dieťa rastie, mení každý deň na iný, ale zas nebudem tu písať prvú kapitolu románu, však áno 🙂
V každom prípade musím povedať, že ma tento "niečo vyše rok" mnohému priučil. Myslím, že hlavne zodpovednosti. Každý týždeň som chcela pre vás pripraviť niečo lákavé a okrem toho sa vám pravidelne prihovárať. A to, veru, nebolo vždy ľahké. Inšpirácia prichádzala a odchádzala, no napriek tomu som sa tu snažila byť pre vás stále. A "pracovať" tak, aby som sa za svoje príspevky ani o rok nemusela hanbiť.
A hoci som si to na začiatku nemyslela, strávila som tu oveľa viac času, ako kedysi. Prezeraním, čítaním, spoznávaním. Aj vďaka tomu som spoznala virtuálne mnohé z vás a stali ste sa mi parťáčkami.
Nemôžem povedať nič iné ako ĎAKUJEM! Za to, že @gradan a @nugat do mňa vložili dôveru a vybrali si ma. Rovnako zástupcom Korunného cukru, ktorí mi nechali úplne voľnú ruku pri tvorbe obsahu a v neposlednom rade vám všetkým, ktorí ste sa tu nazbierali, čítali "ma", lajkovali, komentovali, zapájali sa do súťaží a skrátka tu boli!
Vďaka vám na tento čas budem spomínať naozaj v dobrom. Ste super 🙂
Tak nech sa vám aj naďalej úspešne pečie, Simona!
Mandľovo-slivkový koláčik
Tento koláčik vznikol úplnou náhodou. Mala som v mrazničke pár sliviek, v špajzi nejaké "zvyšné" mandle a príšernú chuť na sladké. Koláčik je na suroviny pomerne jednoduchý, ale je vynikajúci. A nie len v deň, keď ho upečiete, ale aj na tretí deň od upečenia. Stále je vláčny, šťavnatý, jednoducho skvelý. A hodí sa tak na raňajky, ako aj k popoludňajšej kávičke.
Takéto milé náhody ja, veru, môžem 🙂
Na mandľovú posýpku:
V kuchynskom robote miešajte vajíčko s cukrom, postupne prilievajte olej. V druhej miske zmiešajte všetky suché suroviny a postupne ich pridávajte k vajíčkovej zmesi na striedačku s mliekom.
Výsledkom je polotuhé cesto (ani tekuté, ani tuhé), ktoré vlejte do tortovej formy s priemerom 22cm. Navrch naukladajte slivky (pred pečením som ich nerozmrazovala).
Navrch rozvrstvite mandľovú drobenku, ktorú pripravíte jednoduchým zmiešaním všetkých surovín.
Pečte v rúre vyhriatej na 180°C približne 50 minút.
Odkedy nás pustili domov, veľmi som sa k pečeniu nedostala. Dieťa (zatiaľ) bez režimu ma od takýchto pokusov celkom odrádza. Ale môj mužo ma pozná, a tak sa posnažil tak, ako najlepšie vedel, aby sa ku mne denná dávka cukru bezpečne dostala 😍
Mrkvový chlebík
Banánový chlebík je u nás už klasika. Vždy, keď máme doma prebytok banánov a niektoré sú už viac hnedé ako žlté, vyťahujem zo skrinky formu na chlebík a v priebehu pár minút vyčarujem chutné raňajky na pár dní.
Občas to chce ale zmenu a tento mrkvový chlebík je mu viac ako slušným konkurentom. Navyše v sebe skrýva lahodnú sladučkú a osviežujúcu krémovú vrstvu, ktorá ho povyšuje z raňajok na dezert. A keďže mrkva je zdravá a je jej tam požehnane, pokojne si môžete dopriať ešte jeden kúsok navyše 🙂
Celé vajcia miešajte s cukrom do peny. V jednej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a v druhej mlieko s olejom a vanilkovým extraktom. Postupne obe zmesi na striedačku pridávajte k vaječnej pene, kým sa suroviny nespoja. Na záver už iba ručne pridajte najemno nastrúhanú mrkvu.
Cream cheese zmiešajte s cukrom.
Do formy na biskupský chlebík vlejte polovicu cesta. Na toto cesto pomocou lyžice navrstvite cream cheese plnku. Navrch nalejte zvyšok cesta a posypte nasekanými vlašskými orieškami.
Pečte v rúre vyhriatej na 180°C približne 50 minút.
Jogurtový koláč s ovocím a posýpkou
Asi v každej domácnosti s malým drobcom, aj u nás je biely jogurt bežnou súčasťou chladničky. Už dlhšiu dobu jogurt vyrábam doma - nie je nič jednoduchšie. Vezmete mlieko z mliekomatu (ak máte tú možnosť), prevaríte, pridáte trochu bieleho jogurtu, zamiešate, vložíte do jogurtovača a ráno vás čaká domáca lahôdka.
Okrem toho, že viete presne, čo ste do jogurtu dali, robíte niečo aj pre planétu, keďže redukujete množstvo plastov.
Ale o inom som chcela. Jogurt je skvelou prísadou aj do pečenia. Cesto je vďaka nemu vláčne, dlho vydrží a je o dosť ľahšie, ako krehké maslové cesto.
Koláčik môže zakaždým chutiť inak, stačí že zmeníte ovocie. Ja som tentokrát pridala zavárané strúhané jablká, ale pokojne ich zameňte za zavárané čerešne, marhule, či čučoriedky. Alebo mrazené slivky alebo akékoľvek bobuľové ovocie. Skrátka - jeden recept a pritom vždy chutí inak 🙂
Na posýpku:
Všetky suroviny na cesto zmiešajte v jednej miske a vylejte do tartovej formy (používam z IKEA s priemerom 30cm), ktorú ste vymazali maslom a vysypali detskou krupicou.
Na cesto naukladajte ovocie (ako som písala v úvode, znesie prakticky akékoľvek ovocie - mrazené či zavárané, prípadne môžete použiť čerstvé nastrúhané jablká či hrušky).
Na vrch pravidelne rozdeľte mrveničku, ktorú pripravíte jednoducho zmiešaním všetkých surovín.
Vložte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte približne 50 minút.
Jednoduchá tortička pre neterku k druhým narodeninám. Bola by som ochotná dať ruku do ohňa, že tú na prvé narodeniny som piekla pred dvomi mesiacmi. No dobre, tak možno tromi.
Neskutočne letí ten čas s deťmi, súhlasíte?
Gaštanovo-čokoládový koláčik
Tento koláč vyzerá veľmi jednoducho a obyčajne. Nehrá sa na nič. Ale keď doňho prvýkrát zahryznete, dosť pravdepodobne sa zamilujete. Vďaka gaštanovému pyré je šťavnatý, vďaka čokoláde sladký a tá lyžica rumu je už iba čerešničkou na torte. Neobsahuje múku ani prášok do pečiva, a tak ho môžete pripraviť, ak čakáte na návštevu bezlepkáčov. Skvele sa k nemu hodí kopček nesladenej šľahačky a káva. OK, úplne najviac sa k nemu hodí horúca čokoláda, ale to je dovolené iba v rámci PMS, lebo počet kalórií v tomto kombe asi presahuje päťciferné číslo 🙂
Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a odložíme bokom. V mise robota miešame gaštanové pyré s maslom a rumom. Postupne pridáme žĺtky, roztopenú čokoládu a cukor. Do takto pripravenej zmesi jemne vmiešame bielky a vlejeme do okrúhlej formy o priemere 22-24cm.
Pečieme v rúre rozohriatej na 180°C cca 45 minút.
Rovnaky recept, rovnaky fotak, ten isty "fotograf", len s rozdielom jedneho roka pravidelneho fotenia kolacikov. A hoci stale radsej trikrat napeciem ako raz nafotim, a nikdy sa nebudem pasovat za (food)fotografa, myslim, ze za ten rok som urobila par krokov vpred.
Ked som do tohto projektu sla, ani som nemala poriadnu predstavu, co ambasadorka robi. A mozno je to tak aj dobre, aspon si idem tou svojou vlastnou cestickou a naozaj ma to bavi 😍 Vdaka, #korunny ❤
Taká malá vychytávka. Občas sa mi stane, že mám cesto, ktorého je priveľa na malú formu a primálo na veľkú chlebíkovú formu. A vtedy si pomáham takto. Možno si na to nabudúce pri pečení spomeniete 😉
(je to obyčajný zaváraninový pohár - keby náhodou praskol, aspoň by mi ho nebolo ľúto, ale s teplotou okolo 180°C zatiaľ nebol problém)
Keď si pomyslím, koľko banánov skončí v koši, lebo už "nie sú dobré". A pritom z nich môže za pár minút vzniknúť takáto lahôdka 😍
Fondant (lava cake)
Valentín je jeden z tých sporných "sviatkov". Sú medzi nami jeho milovníci a na druhej strane odporcovia, čo sa budú biť do pŕs a nadávať na tieto novodobé americké tradície 🙂
Ja som niekde medzi. Nepotrebujem dom vyzdobiť srdiečkovými sviečkami a na plyšákov a bonboniéry si fakt nepotrpím (hlavne tie s likérovou náplňou v horkej čokoláde, ktorých sa nedotknem ani v čase najhoršej sladkej krízy). Ale nevidím nič zlé v tom, keď si manželia po čase opäť povedia, že sa ľúbia. Alebo muž cestou domov kúpi žene kvet, vezme ju na večeru a možno sa po dlhom čase konečne naozaj porozprávajú nie len o tých bežných každodenných starostiach. A možno si budú opäť na chvíľku trochu bližší.
Okrem toho je to pre mňa príležitosť pripraviť pre manžela niečo delikátne. Také, čo nemávame doma úplne bežne. A lepší dezert pre túto príležitosť, ako fondant, si skutočne ani neviem predstaviť.
Poviem vám pravdu, keby som nebola tvrdohlavý blíženec, tak by som na Valentína podávala dáky klasický cheesecake alebo brownie. Lebo prvý pokus dopadol tragicky. Druhý nebol o nič lepší. A asi až na tretíkrát sa mi konečne podarilo zvoliť vhodnú teplotu/čas a pomer ingrediencií. Takže odporúčam malé skúšobné kolo. Ak všetko vypáli na prvýkrát, aspoň máte o jeden lahodný pôžitok naviac 🙂
Na dve porcie budete potrebovať:
Čokoládu a maslo dáme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Medzitým vajcia a cukor miešame v mixéri na strednej rýchlosti.
Keď je čokoláda rozpustená, poriadne ju premiešame s maslom a pomaly ešte teplú prilejeme do miešajúcich sa vajec. Nakoniec stierkou primiešame múku.
Keramické zapekacie misky (resp. formu na muffinky) vymažeme maslom a poriadne vysypeme kakaom. Všetko prebytočné kakao však treba vysypať, aby sa pri pečení nespieklo a neprilepilo na hotový koláčik.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 7-12 minút. Čas pečenia je veeeeľmi individuálny. Záleží od rúry, od zvolenej veľkosti misiek, materiálu, z ktorého sú misky vyrobené. Proste koniec sveta, koľko premenných v tom je (preto tie moje nepodarené pokusy).
V každom prípade je koláčik hotový, keď sa kraje pomaličky začínajú odliepať od misky a vidno, že je už trochu prepečený. Ale stred musí zostať tekutý, nesmie sa úplne prepiecť. Verím, že táto fotka to dostatočne ilustruje. Medzi koláčikom a formou je asi milimetrová medzierka, okraje už sú upečené ale stred je ešte očividne tekutý. Takýto stav sa snažíte dosiahnuť.
Koláčik po vytiahnutí z rúry nechajte ešte minútku postáť a potom opatrne preklopte na tanierik. Ozdobte ovocím (šľahačkou, kopčekom vanilkovej zmrzliny či coulis z bobuľového ovocia - aj vám sa práve pustily sliny? 🙂 ) a jemne nakrojte, aby sa vnútro mohlo vyliať von.
Už neviem, čo viac dodať. Keď je správne pripravený, je to neskutočná lahôdka. Veď vyskúšajte sami!
Matersko-pekárska demencia level 1000. Odkladáš veci do umývačky, bábovka sa už pečie v rúre, keď v miske objavíš vyšľahané bielka. Aj sa mi to cesto zdalo dáke tuhé...
Vraj najlepšie kulinárske počiny vznikli náhodou. Ale obávam sa, že tento počin sa do histórie mischelinských pekárov nezapíše 😅
Máte podobné "slabé chvíľky" aj vy? 😉
Pomooooc, prosím nedávno som v blogoch videla recept s fotkou na citrónovú bábovku s tvarohom a teraz to neviem nájsť lebo dom si to nijako neoznačila ale hlavne že všetky suroviny nachystané....poradíte???? 🙏
Sú veci, ktorým sa proste NEDÁ povedať nie 😍
Niekedy je super byť tvrdohlavý blíženec. Normálny človek by to po treťom nie práve úspešnom pokuse vzdal. Mňa to neodradilo a výsledkom je konečne dokonalý fondant ❤️
Január prakticky za nami a my sme si ešte nedali ani jednu priraďovačku za #srdiecka ❤️ No to treba hneď napraviť 🙂
A keďže dnes od rána vymýšľam, čo s vaničkou tvarohu v chladničke, dajme si takéto "tvarohové kolo" 🙂
Pravidlá sú jednoduché, priraďte k týmto dobrotám správne obrázky 🙂
A: Tvarohové pirohy
B: Tvarohové guľôčky
C: Tvarohový mrežovník
Krásne ráno prajem spolu s #korunny 😍
Crumble s bobuľovým ovocím
Ja som taký škrečok. V lete, keď je všade hromada ovocia, mrazím všetko, čo nestihneme zjesť. A keďže pravidelne plienim tatinovu, starenkinu a svokrinu záhradu plus priľahlé lesy, nazbiera sa toho dosť.
Na zaváranie som totálny antitalent (našťastie nás svokra vždy poctivo zásobí), lekváre jeme asi tak často, že tu mám minimálne trojročné zásoby, a tak plním iba mraziaky. Je to extra jednoduché, nemám veľmi čo pokaziť a takto "zakonzervované" ovocie je pre mňa najjednoduchšie spotrebovateľné. Či už do mojej milovanej raňajkovej kaše, na palacinky, wafle, M. do jogurtu, alebo do koláčikov.
Teda, ak mám byť úprimná, hlavne do koláčikov. Lebo keď je v koláči ovocie, je čo? No predsa zdravý 🙂
Crumble vám asi nemusím predstavovať. Je to taký ovocný "puding" s prídavkom extra chrumkavej vrstvy z ovsených vločiek. Môžete si ho vychutnávať teplý aj studený, čerstvý aj po niekoľkých dňoch.
Prípravu zvládnete "ľavou-zadnou" a môžete ho obmieňať podľa chuti či aktuálnych zásob ovocia u vás v domácnosti.
Na 4 menšie zapekacie misky budete potrebovať:
Ovocie vložte do hrnca a na miernom ohni zohrievajte (na začiatok pridajte trochu vody, aby ovocie neprihorelo, kým nepustí šťavu). Zohrievajte, kým sa ovocie nerozpustí a pridajte cukor. Ja pridávam aj škrob (keďže mám crumble rada skôr pudingovejšej konzistencie - lyžičku škrobu rozpustím v troche vody a primiešam k ovociu - nechám prevrieť), avšak ak preferujete skôr tekutejšiu ovocnú vrstvu, tento krok vynechajte.
Maslo roztopte a pridajte doň všetky ostatné sypké prísady. Mali by ste získať hmotu podobnú tradičnej mrveničke (ak je príliš suchá, pridajte trošku masla, ak príliš lepkavá, trochu múky).
Ovocie rovnomerne rozdeľte do zapekacích misiek a posypte mrveničkou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180°C na približne 20 minút - kým mrvenička nezozlatne a neschrumkavie).
Tento týždeň začal úplne ukážkovo. Ráno M. spinkala do ôsmej, v chladničke ešte bolo cesto na lievance zo soboty, takže sme mali luxusné raňajky, starenka nás včera nabalila jedlom tak na 3 dni, takže netreba ani variť a sneží! Celé poobedie tak bude môcť M. "odhrabávať" sneh - rozumej dve hodiny poletovať po záhrade s lopatou a pomáhať 😍
Milujem také dni, keď veci vychádzajú (len dúfam, že to nezakríknem ❤️ )
Akože. Nechcem sa veľmi chváliť, ale ten dnešný koláčik bude asi fakt pecka 😅
Pozrite sa pozorne na M. bodynko a odpovedzte na otázku:
akú zeleninu sme dnes použili pri pečení? 😅
Za správne odpovede posielam srdiečka! Krásny večer s #korunny 😍
Včera som po obede nemala nič sladké, lebo doma už nič nezostalo. Takúto chybu dva dni posebe nedopustím, a tak som sa dnes poistila rovno dvomi koláčikmi 😅
Tvarohová bábovka s citrónom
Pamätám si, že kedysi bola bábovka absolútnou súčasťou našich víkendov. V nedeľu ráno sme namiesto klasického rožteka a čaju dostali "kakauko" a pár kúskov bábovky. Asi vám nemusím hovoriť, ako sme sa na toto lahodné ráno tešili celý týždeň.
Mám ale pocit, že bábovka sa z našich domácností vytráca. Nahradili ju kupované croissanty či buchty. A pritom je tak jednoduchá na prípravu a má toľko rôznych obmien, že každý týždeň môže nakoniec chutiť úplne inak. A keď si k tomu ešte pridám, koľko rôznych čarovných foriem na ňu existuje, tak sa čudujem, že sa v každej domácnosti nepečie aspoň raz za mesiac 🙂
Bielka vyšľahajte do tuhého snehu a odložte bokom. Môžete k nim pridať aj štipku soli, aby ste získali nadýchanejší sneh. Maslo miešajte s cukrom, kým sa celá zmes nespojí a cukor sa nezačne pomaly rozpúšťať. Postupne pridajte žĺtky. Následne pridajte tvaroh, citrónovú šťavu aj kôru a ako posledné primiešajte múku zmiešanú s detskou krupicou, práškom do pečiva a soľou.
Ručne primiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.
Vlejte do formy, ktorú ste si vymastili maslom a vysypali detskou krupicou (prípadne použite strúhanku či kokos). Pečte v rúre rozohriatej na 170°C približne 50 minút.
Táto bábovka je hutnejšia, ale zato šťavnatá a po dvoch kúskoch ste zaručene plní 🙂