15-ročná sestra je tehotná.
Ahojte musím sa s vami podeliť o túto situáciu ktorú nevieme zvládnuť mám mladšiu sestru ma 15 rokov a je tehotná s chlapcom ktorý má už 18... Keď som sa jej ja alebo mama pýtali či spolu spali a že keď hej tak je to normálna vec len nech to kľudne povie aby sme jej mohli nasadiť antikoncepciu ale chápem asi ktorá mladá pubertáčka sa zverí o 10 rokov staršej sestre a mame ale teraz je už neskoro a mama ju núti ísť na potrat čo na nejako neschvaľujem kvôli tomu že sa bojím aby mohla mať v budúcnosti ešte deti a som zásadne proti tomu poraďte čo si vy myslíte o tomto
@dudos som veľmi rada že máš dobrý vzťah s rodičmi a že ti teda dovolili sexovať s ich súhlasom v 17 rokoch , hoci zrejme boli veriaci a aj ty sa prezentuješ ako veriaca. Zrejmá disharmónia medzi tvojim konaním a vierou tu však je .
Každý je zodpovedný za svoje konanie , za svoje deti do určitého veku . Pre mňa je to vek 18rokov , kedy som mohla " kecať" do sexuálneho života mojich detí . Po 18 roku života ho nebudem riešiť a je na rozhodnutí môjho syna či bude mať jednu partnerku alebo ich bude mať za svoj život viac. Z dlhodobého hľadiska považujem za lepšie keď tých partneriek než vstúpi do partnerského / manželského života má viac , ale ako hovorím je to plne v jeho rozhodnutí a kompetencii .
O tom aké budem mať vzťahy so svojimi deťmi , nuž mám dve dospelé deti a vzťahy s nimi mám viac než dobré . Mám ďalšie tri malé deti , ktoré vediem obdobnou cestou s určitým odchýlkami zohľadňujúc ich povahu . Ja nie som pre svoje deti kamarátka , ja som mama . Mama ktorá vedie , ktorá usmerňuje a ktorá zodpovedá za nich do určitého veku . Pretože keď bude zle , budem to ja s manželom ktorá tie problémy bude riešiť , nie kamoška, nie frajer , nie rodičia toho druhého . Ja a manžel .
Čo sa týka starostí o neplnoleté 16 ročné tehotné dievča, realita je taká že je to hlavne problém jej rodičov , nech sa na to pozrieš akokoľvek romanticky a s ružovými okuliarmi . Chlapec môže pracovať popri škole , platiť výživné ale gro starostlivosti bude na tom dievčati a jej rodine. A toto ja si pre svoje dcéry neprajem .
pozri alexisporadna.sk
Potrat nie.Nech vynosi a bez kontaktu na adopciu
@rebekamarcusko a s tym sa chvalis?😲
@luccija ty si kompletna? Nez adopciu,tak to radsej potrat? Ja snad zle citam 😲😲😲
@lia_nka treba ju nechat, aby prisla s vlastnym navrhom, z toho, co pises mam pocit, ze je zvyknuta na to, ze sa okolo nej vsetko organizuje a veci funguju bez toho, aby sa pricinila. O tehotenstvo sa pricinila vylucne ona s priatelom. Takze ak bude mat strechu nad hlavou a co do ust, je vybavena a zvysok je na nej.
Je na Slovensku možná farmakologická interupcia? Ta by bola pre 15-ročné telo najsetrnejsia. Z temy som pochopila, ze tehotna dieta nechce, potencionalna babicka dieta nechce. Psychika dievcata uz utrpela, rozharanym prostredim bez otca. Chcelo by to potom psychologa..pre celu rodinu..
@lia_nka to rozhodnutie nie je na tebe... Ale na tvojej sestre a mame. Mama vie prečo to robí a tvoje obavy sú zbytočné. Ty si ovplyvnena tým, že dieta chceš... Tvoja sestra ma 15, nie je na to aby mala dieťa pripravená ak to vyslovene s frajerom nechcú...
Ako mna vzdy dokazu rozculit taketo debaty.O com sa tu vlastne da riesit.Je tehotna.JE UZ TEHOTNAAAAA....Takze porodit a uz sa len rozhodnut,ci sa budem sama starat,alebo urobim radost bezdetnym cakajucim v poradovniku.Je ich kopec
@katarinka289 nechvalim, len konštatujem. Co si hneď útočná?
@katarinka289 ty nechaj toto rozhodnutie na danu slecnu. NIKTO iny okrem jej matky do toho nema co hovorit....
@pribinak absolvovala si anonymný pôrod? Ak áno, tak beriem späť slová o tom, že nevieš aké to je. Ak sú tvoje skúsenosti len teoretické alebo sprostredkované, tak vieš o tom toľko čo aj ja alebo väčšina diskutujúcich. Teda nič, lebo nie si a nebola si v koži tej teenagerky.
Nikto jej nezaručí, že interrupcia nebude mať následky, ale to sa nedá zaručiť ani pri pôrode. Všetko má svoje riziká.
Každopádne po psychickej stránke si myslím, že menšie zlo v nej narobí upt po pár týždňoch ako 9mes tehotenstva, bohvieaký pôrod a následné odovzdanie dieťaťa do neznáma.
A ďakujem, že môžem mať svoj názor a nemáš potrebu ma presviedčať, že ten tvoj je lepší.
Moja sestra bola v 17 na potrate a potom v 19 a až potom si nasadila antiku. Mladá hlúposť. Keby tvoja sestra odnosi dieťa a dá ho na adopciu, tak ja by som to neprezila psychicky
@hindakus byvam na dedina a nie je to tak davno,mozno dva roky,tiez jedna mlada vynosila a dala na adopciu.Teraz maturuje.To sa neda utajit,no vzdy lepsie,ako zabit
@maminuska s tým dovolením rodičov to bolo trošku trápne. V prvom rade si nastav zrkadlo ty sama. Nechaj si svoj uštipačný tón a štýl pre svojich blízkych. Prajem ti veľa šťastia a menej súdenia a odsudzovania druhých. Budeš šťastnejšia. A prosím ťa, naozaj láskavo ťa žiadam, už na mňa nereaguj. Viem reagovala som ja prvá na tvoj komentár, no môj bol slušný, bez žiadnych bočných úmyslov ťa uraziť a zosmiešniť. Zjavne ty ale inak komunikovať nevieš. Na toto fórum chodím prečítať si čo má zaujíma, sem tam prispieť aj svojim pohľadom nie doťahovať sa s nevyzretou a zjavne nie spokojnou osobou, ktorá sa tu naváža do výchovy mojich rodičov a podobne. To si nechaj do svojho sveta. Do môjho takáto komunikácia aj keď len na fóre nepatrí.
@hindakus presne tak, hlavne ak to je niekde na dedine alebo v malom meste. A najviac rečí by mali moralistky, ktoré tu teraz tvrdia, že práve toto by slečna mala urobiť. Lebo keď tehotná rozmýšľa nad interrupciou, tak sa zlietnu moralistky, že nie, treba darovať život. Keď bude tehotná rozmýšľať o adopcii, tak tie isté do nej budú hučať, že nie, má si dieťa nechať, má byť zodpovedná. A keď potom napíše, že porodila a nezvláda finančne, materiálne, tak zas budú mať plné huby rečí, že na to mala myslieť predtým ako roztiahla nohy a kde je otec dieťaťa.
Nech o tehotenstve rozhoduje tá, ktorá si ponesie aj všetky následky, ostatné nech sa starajú o svoje maternice.
@dudos reagovať budem . Ak nezvládaš bežnú komunikáciu a reakcie ktoré sa ti nepáčia nepúšťaj sa do debaty. Dostala si normálne otázky či o tom tvoj rodičia vedeli a č s tým súhlasili a že je to zrejme v rozpore s tvojou vierou .
Balast okolo súdenia a ako budem šťastnejšia si nechaj , voči tomu ja som odolná a takéto ciťáky na mňa neplatia .
presne toto sa stalo známej ale pred cca 20 rokmi malé mesto obrovská hanba ohováračky a dnes? vysokú si urobila aj známa a aj syn ten čo tu nemal byť momentálne chodí druhý ročník na výšku
Je to veľmi ťažké 😢. Mne stále mama hucala do hlavy prídeš domov a budeš tehotná v tu ranu sa vydavas, meníš priezvisko a odchadzas z domu a mne je jedno či budeš bývaš pod mostom alebo v paláci. Keď si bola dospela na to tak si už dospela aj niesť následky. A tiež aj otec dietata si bude plniť svoje povinnosti. Moja mama bola pre mna 100% antikoncepcia.
Ako ženy keby Vaše matky rozmýšľali nad potratmi neboli by ste tu!!!! Dieťa je dar od Boha on dáva život, jedine on ho ma pravo vziať. A toľko ľudí by chcelo dieťa no nedarí sa im.... Radšej v tom prípade adopciu......
@lia_nka No a co rodicia toho sestrinho priatela ? Ti o tom vedia ? No a co celkovo ten vztah tych dvoch mladych ?? Vies, segra je teraz pravdepodobne v soku, to je jedna z moznosti, preco sa nedokaze vyjadrit. Ja som tiez bola v soku ked som zisitila ze som tehotna s prvym dietatom, a to som mala manzela aj normalne zabezpecenie, aj sme sa nebranili.. ale jednoducho aj tak som ostala v soku, mozno kvoli hormonom, neviem.. Kazdopadne, ty hovoris ze si zasadne proti potratu nazorovo, segra sa nevie vyjadrit.. cize mne pride jedine a najrozumnejsie riesenie, nechat si cas. Potrat je zalezitost okamzita a nezvratna, ak sa vsak rozhodne dieta donosit, do porodu mate stale cas premysliet, ako dat dietatu sancu na pekny zivot a predist segrinym komplikaciam psychickym ci fyzickym. Ked tu vidim na Koniku v skupine o adopcii, kolko zien s laskou tuzi po babatku, urcite by som videla buducnost toho maleho viac pozitivne ako negativne v kazdom pripade, ak by ho donosila. A ako tu niektore kocky pisali, ze segra bude mat medzi ľudmi nezmazatelny biľag ak da dieta na adopciu... tak to bude mat aj po potrate... mozno rovnaky, mozno aj vacsi.. pretoze ono sa to vacsinou ti ludia vsetko nejak dozvedia.. no nie je to ich zivot, nie je to ich problem. Takze o ludi by som sa nestarala, jedine ak o tych, co su ochotni pomoct.
@domculik ako sa ludia dozvedia o potrate? Nijako. O adopcii ano, kedze vidia tehotnu zenu- minimalne 4-5 mesiacov....takze nie su reci ako reci...a kazda normalna zena sa pozera hlavne na svoju situaciu- ci ma co jest, kde hlavu sklonit, ci na to dieta bude sama a hlavne ci to sama v 15tich zvladne- to nech zhodnotia tie, ktorych sa to bezprostredne tyka...
@domculik nevidím dôvod, ak si sestrička a mamicka nebudú klebetit s kadekym, aby sa tom ktokoľvek dozvedel.
@vevesh
@simca06022011 Dievcata vychadzam zo skusenosti. Co poznam, o jednej sa to rozchyrilo, o jednej nie. 50 na 50. Nikdy nevies. Hlavne som tym chcela povedat, ze nazor "co povie okolie" by nemal byt smerodajny.
@domculik viem. Ak to nevytrubia tie co to vedia, nerozchyri sa nič. A vieš čo? Radšej budem v kľude žiť podľa svojho rozhodnutia, ako sa trápiť tým co ktorá tetka ma potrebu riešiť. Lebo to dieťa bude musieť vychovávať to dievča, alebo žiť s tým, že ho darovala, nie premudreli ľudia okolo. Co je ešte horšie, nakoľko interuocoa sú dohady.. To ze dieťa vynosi a dá na adopciu bude všetkým viditelne a jasne.
@simca06022011 a s tym,ze dieta zabila uz zit nebude?

@sissy27 ja MAM VIAC AKO LEN PONATIE o anonymnom pôrode preto jej to ako riešenie odporúčam.
Nikde netvrdím že je to ideálne riešenie, ale z možnosti ktoré má je to najideálnejšie riešenie
Nikto a ani ty jej nezaručí že interupcia bude bezproblémová, že ju nepoškodí psychicky a fyzicky.
Všetko je len v teoretickej rovine