Interupcia v 10. týždni
ahojte, som v 10 tt tehotenstva a stale rozmýšľam nad interupciou.s priateľom si nerozumieme ani si neviem s ním predstaviť spoločný život...poraďte ako sa zachovať
ani som neprecitala vsetky nazory, kasli na nazory supermatiek z MK, tie ti s vychovou dietata nepomozu, nebudu ti financne pomahat...ak sa na dieta necitis, nemas podmienky tak ho nemaj...dieta ma byt chcene, ocakavane a milovane a narodit sa do dobrych podmienok...ty urcite vies co je najspravnejsie sama, kasli na nazory tu itak je to vyplod moralistiek, ktore ta len skritizuju ale realne ti vobec ale vobec s dietatom nepomozu...je to tvoje ROZHODNUTIE, drzim palce
@kika26785 tiez som rozmyslala nad interupciou, lebo som otehotnela po 5 mesacnej znamosti. Este sme sa ani nestihli poriadne spoznat a uz som riesila tehotenstvo. Dodnes sa svojej dcerke ospravedlnujem, ze so tak zmyslala. Ver mi, nikto ti neda tolko lasky ako ten maly cloviecik. Bude to tazke, ale vsetko sa da zvladnut. Drzim palce.
neviem kolko mas rokov, ale ja ked som bola mladsia (ovela mladsia), tak som sa len za hlavu chytala nad 18tkami v mojom okoli , ktore si "pokazili" zivot, stali sa velmi skoro mamami, -slobodnymi, nemali byvanie, pracu, skolu-... a teraz su myslim vsetky 30tnickami s krasnymi detmi, usporiadanym zivotom, vecsinou dokoncenou skolou, pracou, nasli si novych partnerov... na zaciatku to urcite nemali lahke, a museli mat pomoc najblizsej rodiny, ale zvledli to a preto ich obdivujem....
@kika26785 nepovysuj priatela nad novy zivot.informacia 'nerozumieme si' je strasne malo,v prvom rade uvazuj ci sa chces stat matkou alebo nie?pocity pred a po potrate su uplne ine,osobne poznam 3 dievcata,ktore na potrate boli a dodnes sa s tym nevedia zmierit,kazda jedna mi hovori,ze keby sa dal vratit ten den,rozhodli by sa inak.ja sama som stala pred tymto rozhodnutim a mala som to o dost tazsie,pretoze som mala doma niekolkomesacne dvojcata.dnes mam deti tri a nelutujem,ked sa pozeram na najmladsiu,tisnu sa mi slzy do oci,je to jedno pokojne,spave slniecko.
@tiumen do hniezda zachrany?
uvedomujes si, ze kebyze vynosi dieta a da ho tam..tak ju spolocnost zlyncuje za to? Tehtoenstvo vidiet... proste by bola pre kazdeho opovrhovaniahodna zena... preto to vacsina zien riesi interupciou, ako vynosit a dat prec na adopciu, do hniezda... spolocnost skor akceptuje tento postup.
@kika26785 myslim si, ze ti velmi dobre poradila @bodka13 . Zvaz ty sama svoje moznosti a podla toho sa rozhodni.
@mima4 ona píše že si s ním nerozumie a nevie si s ním predstaviť život ... TAK PRECO S NIM POTOM SPAVALA ???? ked si s niekým nerozumiem tak s ním nebudem predsa spať a nedajbože bez ochrany 😅 každý by mal niesť nasledky svojich činov, už to tu bolo nielko krát spomínané - to dieťa za to predsa nemôže...
@tiumen kon je plny zien, ktore su vo vztahoch, kde si realne nerozumeju so svojimi partnermi. Kazdopadne dosledky konania bude niest ona a ona musi zvazit, co je pre nu prijatelnejsie.
Ale komunikacia v style "vrah" "vrazda" "zabitie" jej urcite nepomoze a nenastartuje ju k tomu, aby si dietatko nechala a vychovavala ho...
@nikoletka_h nechránim interupciu ... pozerám sa na to reálne, súhlasím s myšlienkami ktoré píše @trish31 ....a je mi ľúto,že si sa nahnevala 😒
@tiumen prečo? nemá oporu v rodičoch,nemá zamestnanie,možno má iba 15-16 rokov ...tých dôvodov je veľa- pre nás sú banálne a pre ňu sú to veľmi vážne dôvody
@tiumen áno,každý má niesť následky svojich činov...ale ak si dieťa nechá,lebo interupcia je vražda no nemá podmienky na jeho starostlivosť a výchovu kto bude obeť ? aj matka-plná výčitiek,že sa nedokáže o dieťa postarať a aj dieťa,lebo nedostane všetko na čo má právo ☹
...myslíte,že mamičky,ktoré žijú v hmotnej núdzi majú ľahký život,nemajú výčitky,sú v psychickej pohode ? koľké ste si pri žiadostiach o pomoc pomysleli "tak načo mala decko,keď sa nevie postarať ? " 😉 😒
@kika26785 hmmm nerozumiem si s priatelom tak idem na potrat... hmm co je toto za dovod??? vies kolko zien caka na toto pozehnanie a to nie a nie prist??? a ty ho chces len tak splachnut do kanala...novy zivot??? mozno som na tieto veci kvoli mojim trom spont. potratom trochu citlivejsia ale to ze si nerozumies s priatelom pre mna nie je dovod na interupciu.... to radsej hniezdo zachrany...opodstatnenym dovodom je jedine znasilnenie, alebo babo, ktore by sa porodu ani nedozilo... moj nazor...ale tak ty si zodpovedna za svoje dieta ty musis vediet ci to bijuce srdiecku zabijes...
Tento týždeň bola na JOJ v správach baba, ktorá bola na interupcii, zle jej ju spravili a bola stále tehotná. Porodila a povedala, že by svojho syna už nikomu nedala, že je jej šťastie. Asi toľko. Je to však na teba, záleží aj, koľko máš rokov...na tvojom mieste, ak ho naozaj nechceš, tak ho poroď a daj do hniezda záchrany a tam mu nájdu rodičov, ktorí ho budú milovať ako koňa 😀
Este tolko k tejto teme (nieje to video o potrate)
https://www.youtube.com/watch?v=PK_XikcVM7Q@kika26785 viem ze je neskoro ale mala si rozmyslat predtym ako si otehotnela.. boze ked si predstavim ze my sme sa tesili z kazdeho jedneho cm co malinky rastol ked bol v brusku, teraz je pri nas a som ta nastastnejsia mama na svete a ty rozmyslas o tom, ze ho vlastne zabijes a nedas mu pravo na zivot. ved to je uz clovek.. neviem porozmyslaj tvoja mama sa mohla rozhodnut rovnako.. mala si rozmyslat predtym. ak dieta nechces porod ho a daj ho do hniezda zachrany vela bezdetnych parov by bolo stastnych keby mali moznost mat dieta. tak niekomu pomozes. a mozno ho uvidis a nedas... ale nezabijaj ho
ahoj
ja teraz čakam 3 bábo, asi presiel priatel akolo mna v slipoch, 6TT, a tiež ked som to zistila, som bola takmer presvedčená o interupcii, a mala som aj od doktora vypísanú žiadanku na interupciu, ale mám super chlapa , ktorý povedal že to je vražda a nechce spávať zbytok života vedla vraha, ja to vidím inak ako on, ale verím že to spolu zvládneme, pomaly to vstrebávam
aj my čakáme tretie držte sa... 🙂
Ahoj je to len moj nazor ale dobre vies aj sama ako sa deti robia ak ste prilis mlady mali ste pouzit ochranu kondomy su po mariu sveta vymyslene a tabtetky tiež to malicke za to nemoze neber mu zivot ked ste mu ho uz dali 🙂 je to karasny pocit ked nieco malicke ako fazulka v tebe rastie 😉 uvaz si to porozmyslaj kolko zien by bolo stasne na tvojom mieste kolke nemozu vobec mat a ktore cakaju kolke roky aby zazili taky pocit byt matkami neurob velku chybu ktoru moze neskor lutovat ako moja svagrina teraz by chceli a nemoze mat ☹ ☹
Ja nechapem ako moze niekto povedat, ze interupcia je vrazda.Ved keby to bola vrazda, tak by to nebolo povolene statom, ale by sa za to islo do vazenia nie? Podla mna je to len slobodne rozhodnutie zeny, ci dieta donosi alebo nie. Ja tiez neschvalujem interupcie, ale co by ste robili, keby ste boli znasilnene, tiez by ste to dieta brali ako dar? Alebo vtedy je interupcia na mieste? Ja viem, ze ked si snim nerozumela mala sa dostatocne chranit. No ked sa to uz stalo musi sa rozhodnut sama a nie, ze jej tu pisete, ze je to vrazda. Nevieme v akej je situacii ci jej ma kto pomoct ci neostane s dietatatom sama - mozno nema rodicov, ci ma kde byvat. Ludia ti mozu dat rozne rady no nakoniec sa musis rozhodnut len a len podla seba. Mozno skus tajny porod, adopciu a ked nebudes mat inu moznost tak chod aj na tu interupciu, lebo len ty vies ci zvladnes sa o to dieta postarat sama. Nebudes prva ani posledna.
@kika26785 nečítala som odpovede (radšej)
nenapísala si nič o sebe, o svojom živote, o podmienkach, v ktorých žiješ, takže Ti tu objektívne nemôže poradiť nik...
ďalšia vec je - že na "mamičkovskom fóre" sa za túto tému dočkáš skôr odsúdenia a výčitiek, nie pomoci... 😒
je to veľmi chúlostivá a citlivá záležitosť, ide o tvoj život... ak sa nevieš zorientovať sama, skús sa poradiť s niekym blízkym zo svojho okolia.... mama, kamarátka... napr.
môj názor je taký, že s priateľom spoločnú budúcnosť nevidíš, a možno si sa tehotenstva iba zľakla.... to ale neznamená, že dieťatko nemôžeš porodiť a vychovať.... ale napísala si fakt veľmi máličko, takže radiť sa tu veľmi nedá
@mimikas Preco tvrdis, ze matka ma pravo sa rozhodnut, ci pojde na potrat, alebo si dieta necha? Potencialna matka sa mala rozhodnut skor, a sice ci dopusti, aby dieta pocala, alebo nie. Samozrejme, ziadna antikoncepcia nie je stopercentna, vzdy je moznost otehotnenia. Ked mam s niekym styk, musim pocitat s tym, ze je sanca pocat dieta. A potom su extremne pripady ako znasilnenia atd... ale tu nejde o taky pripad. Len ten argument, ze matka sa moze rozhodnut o zabiti/ponechani na zive svojho dietata absolutne neobstoji. Zena sa musi rozhodovat skor.
@chances Sama si si odpovedala, ziadna antikoncepcia nie je 100% a v zivote nie je nic nalinajkovane a jednoduche, su situacie ked sa zena rozhodnut musi a ma na to pravo, pretoze ona je ta ktora sa bude o to dieta cely zivot starat. Nie som za moralizovanie typu ja by som urobila toto a hento, ako som uz povedala, kazdy ma pravo sa rozhodnut sam a NIKTO nema pravo sudit, lebo nikto nevidi a neciti to co ta zena. A dieta sa ma narodit chcene a milovane do prostredia kde nebude trpiet
@amouramour Ja som sa sice do tejto debaty nezapojila, lebo tema interrupcie mi pride velmi citliva a neodvazujem sa radit, ale zaujalo ma, ze oznacujes maminy, ktore dotycnej radia za "supermatky" a "moralistky", ktore ju len skritizuju. Presne takto sa tu zacina vela (zbytocnych) hadok ☹ Jasne, ze vacsina zien jej odporuci, aby si dieta nechala, lebo samy maju deti a vedia, ake je to. Nemyslim tento prispevok vobec v zlom, len som v poslednom case z MK sklamana, ako rychlo sa to tu vie zvrhnut z pomoci na kritiku.
@amouramour presne ako pises. @kika26785 ak dietatu nevies zabezpecit to co ma mat tak radsej ho posli do neba...ako anjela,on s ati raz vrati ked bude spravny cas 🙂
@mimikas Ved ako pisem, prave preto, ze ziadna nie je stopercentna, musi zena pocitat s moznym otehotenenim. A rozhodovat sa vcas. Niektore zeny si pred porodom nedokazu predstavit, co to je, porodit a mat dieta. Zacnu ho milovat az ked ho uvidia, niektore este neskor. Su medzi nimi aj take, co tehotenstvo planovali, ale vytvorenie si vztahu k dietatu im trva dlhsie. Ak matka ani potom nebude schopna dieta milovat, moze ho dat na adopciu, zriect sa ho, dat do hniezda zachrany, cokolvek, ale nechat ho zit. A prave preto, ze dietatu uz bije srdce, zena by sa mala postavit celom k nasledkom svojho rozhodnutia - mat sex s muzom, s ktorym si nerozumiem - a prevziat zan zodpovednost.

@nikoletka_h to som nepovedala, ale kedze ho nosi matka pod srdcom a musi sa o neho starat cely zivot tak v tomto okamihu ma pravo aj o nom rozhodnut. Ved o detoch rozhodujeme od pocatia az do dospelosti