Let lietadlom v 3. - 4. týždni tehotenstva
ahojte, myslite ze mohol nejakym spôsobom uskodit let lietadlom na dovolenku v tychto velmi skorych tt.?
Ja viem ze vela zien este ani netusi ze su tehotne..ale tak ja som uz opatrna kedze uz jeden potrat (MA) mam za sebou prave v 1.trimestri.
dakujem
Verim, ze sa zena viac sleduje po MA, ktora neprezila taku tramu, tazsie sa jej na to reaguje...chcem len dodat nadej, ze aj po takej skusenosti sa vie donosit zdrave dietatko, moj prvy MA v 2018, uspesny porod v 2020, 2021 tiez v prvom trimestri MA, takze bilancia zatial 2:1, ale dufam, ze sa nam este uspesne zadari ...preto mila autorka, rob veci, pri ktorych dusa pookreje, urcite je nou aj prave dovolenka, pretoze ked je zdravy a silny plod, vydrzi to, vynimka tie rizikove tehotenstva...bohuzial vela zien to preziva, ale obdivujem tie maminy, ktore to preziju vo vyssom stadiu...vela stastia a lasky, nech je maly uzlicek, co najskor na ceste 😊
Sesterka takto 2x potratila, vedela, ze je tehotna. 8 a 10 tyzden. Ale je to na kazdej, poradte sa s lekarom, co vam povie on
Ja som letela ani som nevedela že som tehotná
Potom som letela cca v 2.5mesiaci a následne ešte v 5mesiaci
Všetko bolo OK, gynekológ mi tiež povedal, že letieť kľudne môžem
Ja som v prvom tehotenstve letela v
8tt, 11tt, 12tt a potom v 16tt a 17tt. Vobec ma ani nenapadlo, ze sa to nema, pocula som len o poslednom trimestri, ze ta ani na palubu nevezmu. Teraz mam za sebou MA a samozrejme, uz budem mat vacsie obavy. Kamoska si presla MA a ked bola tehotna opat, tak to bolo az sialene, co vsetko si zakazovala a odopierala.
Ja si vzdy spomeniem na poradnu Dr. Zahumenskeho na Mamaaja portali, kde bolo vela otazok k prvemu trimestru. A on stale dokola opakoval: "Ak je plod zdravy, udrzi sa, ak je poskodeny, chory, potrati sa." Ze to nevieme ovplyvnit.
@ckatka pises hluposti. na letisku nie je ziadne rtg, to je taky mytus, ktory dookola omielaju dochodkyne. pod detektorom by mohla tehotna aj tyzden lezat a nijako to neuskodi. je o tom x clankov od lekarov, nijako to neskodi.
V prvom tehotenstve som lietala v prvom truhom a dokonca aj treťom trimestri, všetko bez problémov. Potom prišlo druhé tehu, naplánovaná dovolenka nechceli sme ju rušiť a tak som letela v prvom trimestri....16 hodinový let... Po návrate som potratila, zrejme ten tlak v lietadle 🤷🏻♀️ teraz som tehotná opäť ale už si netrúfam sadnúť do lietadla.... Stále je tam to "čo ak"... Nič mi netečie, veď môžem lietať potom koľko len chcem, tých 9 mesiacov vydržím
ja som mala 1x mimomaternicove, 1x MA a 2x potrat a vo vsetkych pripadoch som bola doma, v klude. vlani som otehotnela znova, kedze sme sa roky snazili bez uspechov, netusila som, ze som tehotna, letela som asi v 5tt. potom znova v 10tt. a vedla mna lezi 5-mesacna dcerka. kazdy normalny doktor ti povie, ze ak plod nie je uchyteny, je jedno, ci sedis doma na gauci, ci v lietadle nad atlantikom, potratis. davno bol suvis s potratmi a lietanim vyvrateny.
Po konzultacii s gynekologom som lietala vo vsetkych tehotenstvach, aj v prvom trimestri, dokonca zaoceanske lety. Pri poslednom tehotenstve som si pred letom pichala clexane. S MA nastastie skusenost nemam, aj ked pri vsetkych tehotenstvach som mala hematomy, z ktorych som spinila.
Letela som v 8tt a všetko prebehlo úplne v poriadku 🙂
Som letuška... Kľud... Do 16tt normálne pracujeme... ;)
ja som letela aj v prvom aj v druhom a dokonca aj v treťom a všetko ok , vôbec to nerieš mala by si byť v pohode a všetko bude ok
Dr neodporúčajú ani dovolenka autom atď...často sa potraca potom.. ...
Leteli by ste v 22 tyzdni pri riziku preeklampsie 1:67? (Liecba aspirinom).
My sme vyhrali zajazd letecky ked som koncila prvy trimester. Pytala.som SA.lekara ako je to s lietanim a povedal.mi, ze zalezi od mojho nastavenia. Ak by som z letu a presunov mala mat stres, moze to vplyvat na babatko, AK lietam pravidelne a lietanie beriem ako napr..cestu autom, tak v tom nevidel.nejaky zasadny problem. My sme vtedy zajazd v zahranici vymenili za pobyt na Slovensku, nas drobcek bol vymodleny po Vela rokoch a neplanovali sme urobit vedome nic, co by ho mohlo ovplyvnit.
@janickacrazy Pre kt.aerolinie ste pracovali?
@oliverceky pre Raynair
Kamaratke sa stalo ze par dni po lete v prvom trimestri potratila, ja by som bola opatrna. Ale tak nikto nikdy nezisti ci potratila kvoli letu alebo by potratila takcitak..
S muzom sme isli na dovolenku lietadlom ked som bola v prvom trimestri bolo to 5 hodin letu tam a potom 5 spat. Nic sa nestalo. Predtym som isla na kontrolu k dr ci je vsetko v poriadku a ked bolo, povedala ze nevidi dovod aby sme si neuzili dovolenku 🙂
Ja by som to vobec neriesila, a uz vobec by som nedramatizovala vcasny potrat. Mam za sebou dva. Prvy ma prekvapil, nad druhym som uz len mavka rukou - po slovach geneticky, ze "vy dakujte bohu, ze ten plod odisiel, keby bol ok, vydrzal by". A okrem toho mam tri zdrave deti. Pri tretom som letela v 4.tt do Korei! na koncertne turne, dlhe presuny busom, cesta domov trvala 23h. A pohoda 🙂 A to som teda este k tomu mala
uz 38 rokov. Nemysli na zle, bude dobre.
@katkaseiner prepáč, ale toto je skutočne nevhodný komentar
Myslím, ze tu na MK netreba hľadať odpoveď, sama musíš vedieť ako sa cítiš, pri tehotenstve let nebýva rizikom, vzhľadom na predošlú stratu je opatrnosť namieste, ak sa nevieš rozhodnúť, tak sa porad s lekárom. Súhlasím však s tým, ak má byť tehotenstvo úspešne môžeš robiť aj mlynské kola, ak nie tak ti ani ležanie s vyložený i nohami nepomôže. Držím palce🍀
Mam za sebou aj potrat, aj MA. Lietadlom je mozno väčšia opatrnosť na mieste ale autom? Bezne som chodila na firmu do BA cele tehotenstvo. Cize cez 400km autom tam a spat v jeden den a obcas som si to odsoferovala. Naposledy v siedmom mesiaci, skoro ôsmom. Ten mechanizmus mi prosim vysvetlite ked sa nema ani autom chodit.
@adkalu nemyslim si.. chapem ze niekto sa boji ale ze teraz sa zavriet doma a pochlipkavat caj celych 9 mesiacov...
@katkaseiner a prezila si taku stratu? Ci len vo vseobecnosti si nemyslis? Lebo ano, ja som sa na 9 mesiacov zavrela doma a pila vodu ( vela cajov sa totiz chlipkat neodporuca) a nehanbim sa za to, ani nie som nepricetna. taka silna je tuzba po dietati a taky velky strach zazivaju zeny, ktore si tym presli. Zhadzovat ich traumu akoze vtipnymi komentarmi a mat takyto neuprosne pevny nazor na ich bolest je tvoje zrkadlo.
Tiez mam za sebou tri potraty, teraz som 4x tehotna a sla som v 6 -7 tt lietadlom nic sa nestalo vsetko je ok.. Let bol 6 hodinovy co nebolo kratko.. ale viac hodinovy by som uz nesla.. jediny problem bol ze cestou odtial mi uz bolo cely cas na vracanie.. skor by som sa bala kupat v bazene a opalovat si brusko ako letiet..

@lailaveve ja ked som bola prvy krat tehotna, som pocas prveho trimestra sedela fakt len doma lebo nikde sa nedalo (lockdown -covid) a aj tak som potratila - MA ...