icon

Máme si nechať bábätko v ťažkých podmienkach?

vickusik
16. júl 2024

Ahojte, sme mladi pracujuci par (21) a dozvedeli sme sa ze cakame babo.Byvame v podnajme a ja mam svojich rodicov 80km od mesta kde byvame.Sme nezabezpeceny a moj partner zaraba len 900€. Ak by sme sa rozhodli si babo nechat museli by sme sa prestahovat mojim rodicom a on by musel kompletne zemenit svoj zivot. Ja mam pocit zeby som v takomto mladom veku nezvladla psychicky sa starat o babo a bez pomoci mojoch rodicov uz vobec ale na druhej strane nemam srdce nato zobrat malý ludsky zivot ktory zato nemoze. Priatelova mama byva v ronakom meste ako my ale je pochopitelne ze chcem byt pri svojich rodicoch. Co si myslite ze bude najrozumejsie urobit aby som nemala vycitky keby si ho dam zobrat aj keby si ho nechame a nam sa kompletne zmeni zivot

Strana
z5
priska25
18. júl 2024

Neviem ako ďalej ...
Prosím vás . Pred týždňom sa mi skončila menštruácia a po menštruácii 1 deň som bola s manželom . Môžem byť tehotná ? Tehotenský test my ešte ukazuje neganiv.

hopsas
18. júl 2024

@vickusik nezbavuj sa svojho dieťaťa....to je hrozna vec...

sashenocka007
19. júl 2024

@vickusik ja som mala 21 ked som otehotnela a nic nelutujem moj syn ma dnes 10 rokov. ked som otehotnela nemali sme nič chodila som na vysoku ani som nezarabala. priatel bol zivnostnik. isiel zo zahraničia a kupili sme si byt rok po porode som byvala ja u mojej maminy a on u svojej kym sme prerobili byt a potom sme sa nastahovali. neboj sa viem že je to nepredstaviteľné ale všetko sa dá zvládnuť obzvlášť ked rodičia majú záujem vám pomôcť.

lillyd
19. júl 2024

No keď mate nechránený styk treba znasat následky. A to iste aj pri potrate - ak sa necitis byt mamou ok chod na potrat ale potom ži cely život s výčitkami, lebo to budú následky potratu. A rozmýšľať tak, ze sa presťahovať k mame je tiež divne - ty budes matkou a nie tvoja mama, to Dieta má byt tvoje a nie jej. Proste mladi ľudia hráte sa na dospelých idete sami bývať, sexujete jedna radosť a keď sa toto stane zrazu ste deťmi, utekate k rodičom a necítite sa na to. Vies co by iné ženy a hlavne tu na MK dali za to aby mohli mat bábätka? Ja moje mám, prešla som si tromi potratmi a žena, ktorá čo i len uvažuje o potrate by podľa mňa nikdy už nemala byť matkou.

nataliaba
19. júl 2024

Ahoj ja som čakala syna v 18 v 19 sa my narodil tiež som nemala podmienky bývali sme u našich kým sme sa svojpomocne nezbudovali ,ale určite ani na sekundu som nerozmýšľala si ho dať zobrať a iné deti nemám za mňa si ho určite nechaj gratulujem a držím prsty určite to zvládneš .

banderaska29
19. júl 2024

@30katrusa40 v jej veku už zvládne byť matka.

30katrusa40
19. júl 2024

@banderaska29 tak keď si to tak napísala vyznelo mi to že ju máš za starú na dieťa. Ale áno vek 21 na prvé dieťa je super. Ja som mala prvé v23

banderaska29
19. júl 2024

@30katrusa40 nie, tak som to nemyslela, stačí čítať s porozumením 🙂

hara_vara
19. júl 2024

@vickusik dieťa si treba nechať neboj vychovali aj chudobnejší
neskôr budeš ľutovať a dieťa sa už nemusí podariť 👍

sevrin
19. júl 2024

Mňa moja mama mala keď mala 20. A to už ona nemala svoju mamu. A som tu. Živý a zdravý.

zuzanockamt
19. júl 2024

@vickusik Ako si sa rozhodla? Ja osobne by som dieťa v takej situácii nechcela.

mirkam3
19. júl 2024

@priska25 a čo teda nevies ako ďalej?

babo561
19. júl 2024

@lillyd to že rozmýšľa nad potratom je jej strach. Je mladá, nevie, boji sa, je to prirodzené. Matkou by nemala byť tá, ktorá ide na potrat vedome a nemusí ísť na potrat.

kvoli
19. júl 2024

@vickusik necitala som predchadzajuce komentáre, ja som mala 20 ked som prvýkrát otehotnela, tiez sme nemali vela, ja som bola bez práce manzel minimálka... Pri testoch mi vyslo, ze mám mimoriadne vysoke riziko potratu vo vyssom veku, takze druhe dieta sme mali max do mojej 25. Zvladli sme to bez rodicov. Je to ťažké ale stojí to zato. Budes mať 40 a dieta 19 - dospelý samostatný clovek a ty cely zivot este pred sebou. Moje sú už väčšie takze viem ocom hovorím 😉 a co sa potratu tyka, pre mňa je to vražda (prosím, bez urazok, respektujte moj názor) a treba si nastudovat následky nielen psychické ale aj fyzické. A na deti nikdy nebudes dostatočne e pripravená a nikdy nebude ten spravny cas, lebo kariera, peniaze, väčší byt, pes, dovolenka, svadba, svokra,covid,....

sjun
19. júl 2024

Precitala som si len par komentov a stacilo mi. Mas 21 nie 15 cize ano budes v dnesnej dobe patrit medzi tie mladsie matky ale urcite nie najmladsie. Na dieta nikto nikdy nie je pripraveny pretoze je to neprenosna situacia a tym padom nevies ake to bude. Strasne sa mi paci ako ti tu radia ze anonymny porod ako keby si tu bola jedina ktora otehotnela v 21 😂. Pozri mas podporu priatela a rodicov to zas nie je tak malo. To ze zaraba 950 haha akoze nebude tolko zarabat cely zivot je mlady casom penazi bude viac. Len taky priklad moja spoluziacka zo ZS mala v 19 rokoch dve deti. Dnes ja kocikujem nase najmladsie a ona ma dospele deti s velkou pravdepodobnostou ze sa dozije vnucat. U mna to uz je otazne. Cize potrat je to najjednoduchsie co mozes urobit ale postavit sa situacii celom a byt zodpovedna uz chce naozaj mat gule. Drzim ti palce ale neboj sa zvladnes to.

priska25
19. júl 2024

@mirkam3 těhotenský test my ukazuje negativ ..Mam 27 rokov a mám 2 děti 3tie som neplánovala ... Ako mám inak zjistit či som těhotná ? Nechcem to rozšířit veřejné v rodine tak preto nechem ist aj ku lekarke...

mirkam3
19. júl 2024

@priska25 keď máš 2 deti tak už by si mala vedieť základný postup predsa:test máš negatívny, menzes ti nemešká, žiadna indikacia že by si mala byt tehu, snad to nebol prvý sex s manželom od druhého pôrodu, tak čo vlastne stresujes? Čo (ne)chceš už teraz rozširovať po rodine a riešiť s gynekológom🙄? POCKAJ ci ti vynechá menzes, potom si sprav test, pripadne nasledne sprav o dalsie 2 dni další test na potvrdenie a ak bude test pozitívny, až potom chod k lekárovi. Dovtedy skús pogooglit čo-to o ženskom cykle, plodných dňoch (ak si už zabudla) a používajte ochranu!

janage
20. júl 2024

@vickusik tak prakticky. Priateľ hráva futbal ako koníček, či má to aj platené? Ak neplatené, holt obmedziť futbal a kým sa dieťa narodí miesto futbalu brigády.
Ty brigády ak bude všetko OK a budeš vládať na par mesiacov.
Ak máš zázemie doma u rodičov, skúsiť, ALE rátať s tým, že je nutné od začiatku nastaviť pravidlá. Lebo potom bude ďalšia téma ala nevydržím, majú má za decko, nerešpektujú.
Ak by ste sa sťahovali hľadať prácu už teraz tam a futbal si dohodnite ako kedy za akých podmienok.
Nepíšeš bližšie o priateľov ej mame, či potrebuje už ona pomoc či je sebestačná, či by tebe vedela pomôcť o rok, že by si si nasla brigádu, keď bude dieťatko už väčšie a ona ho postrazila.
Prejdite si všetky možnosti aké máte. V pokoji s perom a papierom v ruke. Jedna strana ostávame, druhá ideme k našim. A možnosti bývania, práce, zvýšenia platu, napredovania v práci a hoci aj toho futbalu, zázemie.
Ľahké to nebude, ale dá sa to zvládnuť.
Ty máš teraz nejaké kamošky čo by napr.vedeli a chceli pomoct ak by bolo treba?
Bývania a práca sú hlavne. Všetko ostatné pri zdravom dieťati je zvládnuteľné. Detskú výbavu a oblecko kúpiš z druhej ruky za babku. Ak budeš dojčiť jedlo na pol rok vybavené a plienky by si sa poradila či látkové či jednorazovky. To je dosť veľká položka. Ale pomohli by vám rodicia píšeš.
Aeste sú aj organizácie čo pomôžu preklenúť obdobie ak by ste náhle potrebovali pomoc.
Ja si myslím, že by ste to mohli zvládnuť. Ste mladí, plní síl. V 30 pri vecne placucom babe som si vravela, že mať o 10 rokov menej, lepšie zvládnem určite ten stav, že nespim😉

lalu_sk111
20. júl 2024

@vickusik daj si cas... zivot bude iny ale ak si sikovna vies ten cas vyuzit dokonale. Ked mas ponoc rodicov apartnera dokazes, dostudovat alebo vystudovat, urobit si kurz, setrit si a plano at buducnost..mozno neskor sa vratite do mesta ..vsetko sa da ked sa chce len treba premyslat

lillyd
20. júl 2024

@babo561 a ona chce ist nevedome na potrat? To je ako?

7kikuska7
21. júl 2024

Pozri nemusíte sa hneď sťahovať, môže ti prísť mama po pôrode pomôcť, priateľ bude na otcovskej... pripadne môžeš ísť na čas k rodičom len ty tie prve mesiace kým si nájdete režim. Podľa toho,koľko platíte podnájom a ci by sa to dalo utiahnuť z jeho platu a materskej.

veronicka88
21. júl 2024

Nechala by som si dieťa,po roku môže ísť kľudne do jaslivoek a ty do práce. Priateľ ak je schopný finančnú situaciu vyrieši.ALE ostaňte bývať sami. Moja rada zo skusenosti

veronicka88
21. júl 2024

A každopádne. Chladná hlava nič neriešiť zbrklo. Držím palce

elisebah91
21. júl 2024

@vickusik Dá sa to zvládnuť. Človek nikdy nieje dosť pripravený mať dieťa. Rozumiem že je to šok, nerátali ste a nečakali....daj si čas na predychanie. Máš veľky bonus že partner je s tebou. Myslím že je to dobrý základ a štart pre novú rodinu. Partner to necháva na teba ale v zásade nieje proti bábätku. Ak sa rozhodnete pre potrat je možné že to on nerozdycha-vycitky atď a pôjdete od seba. Prípadne budete mať výčitky ako pár do konca života. Nieje to len tak...potrat sem potrat tam.
Určite o to stojí bojovať za život vlastného dieťaťa. Samozrejme že príde aj nepohoda, kríza a ťažkosti. Ale väčšina deti sa nerodí v ideálnej krajine, živote, prostredí, podmienkach. Áno, pár áno, keď si to rodičia prepočítaju a v 40tke majú jedno dieťa.
Máš ideálny vek na dieťa. Budeš stíhať, budeš fit, budeš mať dosť energie pre život, dieťa, partnera ♥️

simmsi
21. júl 2024

@vickusik babatko si určite nechajte. Máš istotu u partnera a to je najviac. Uvidiš keď sa narodí budetw z neho paf. Ste mladí všetko zvládbete lahko. Inač ako staršie rodičky. Babatko zmeni zivot kompletne v kazdej rodine či je pripravená na jeho prichod alebo nie. A zasa stahovanie a vsetko nerieste s jednym babatkom to zvladnes. Ja som bola "mlada" mamina pri prvom a bolo to super. Nepotrebujete drahe veci, staci aj bazarik. Určite sa rozhodneš správne.

dadka1997
21. júl 2024

@vickusik treba sa chrániť.. je to ľudský nevinný život, ja som otehotnela v 19tich bez roboty chodila som na VŠ, ale babo som chcela, nai by ma nenapadlo sa ho vzdať

any_soj
22. júl 2024

@vickusik ahoj. Ja len ze wow, gratulujem ti k zrelosti v tvojom veku. Velmi sa mi paci, ako si kladies otazky a hladas odpovede. A velmi obdivujem a povzbudzujem ta v tej odpovedi, pre ktoru si sa s priatelom rozhodla. Nebola som v takej situacii, mam 38 a deti 5, 3 a 1 rok. Poviem ti, ked vidim kamosky v mojom veku s uz velkymi detmi, pride mi to skvele. Nechcela by som prist o toto obdobie malych deti, su nadherni. Ale mat uz v mojom veku velke deti vidim u nich ze je super. A este k tomu, ze sa vam vsetko zmeni a ze este si chcela i e veci zit - len ta chcem povzbudit. S detmi zivot isto nekonci. Ja napriklad som vzdy tuzila cestovat a mat obytny prives. Teraz sme kupili (z bazaru za 3500) a zacali sme vyrazat na cesty, zatial len Europa a proste plnime si s manzelom sny a deti su k tomu uzasne obohatenie a vidime, ze to ma kopu benefitov aj pre ne. Tak ti velmi prajem, aby to tak bolo aj u teba, u vas - ze dieta bude necakany (9 mesiacov cakany 🙂 ) benefit pre vase plany do buducnosti.

zuzinkazu
10. sep 2024

Kamaratka tiež mladučká otehotnela, chcela ísť na potrat, našťastie sa to dozvedela jej mamka a vyhovorila jej to. Teraz má jej dcérka 16 rokov a sú úžasné parťáčky. Nemala to tiež ľahké, bývalá u rodičov, nemala príjem... Teraz spomína na to nechať si dieťatko za najlepšie rozhodnutie v jej živote.

veve_bety
14. nov 2024

@vickusik no čo zmení, podľa mňa dieťa je dôležitejšie. Ako vaša nepohoda.nie ste ani takí mladí hádam. Môžeš skôr ukončiť materskú alebo sa spýtajte rodičov či na dva roky nepomôžu finančné aby ste mohli ostať v podnájme.

Strana
z5