Oboznámil vás gynekológ počas tehotenstva o strave?
Ahojte som prvý krát tehotná bola som už aj na prvom sone.Len mam takú otázku oboznámil vás gynekolog keď ste boli u neho čo ako tehotná by ste nemali jest,piť aké lieky nemáte uživať a tak? Alebo to že môžem mať dajake pichanie v bruchu kvôli tomu že sa mi rozťahuje maternica ? Lebo mne moja gynekologička nič nepovedala len ma kukla či som tehotná či je babo v poriadku a nič viacej a dala mi ďalši termín.Tak chcem vedieť či aj u druhých to je tak alebo len u mojej.Ďakujem.😊
nie, vsetko som si to nastudovala vacsinou.. pichanie je samorzjeme roztahovanie, to este budeš cítiť pár mesiacov. Logicky by si nemala papat ziadne lieky, ak mas nejake lieky ktore pravidelne beries, musis povedat gynekologicke ty sama. Pit nemozem samozrejme alkohol, ja som nepila ani kavu a ani energetaky. Jest by si nemala surové mäso a ryby a nepasterizované mliečne vyrobky.
v dnešnej dobe " všetko je na googli" ti hádam nerobí problém si tieto základné veci naštudovať.
Mňa sa pýtala ci sa na niečo liečim a ci užívam nejaké lieky. Inak nič.
Tiež som sa pýtala na bolesti, skôr menštruačné, vravela, že to je normálne. Ale nemajú to byť silné kŕče... Proste to vieš keď je zle.
A čo sa týka iných liekov, za celé tehotenstvo som si nedala nič okrem femibionu, aj keď som mala covid a bolo mi hrozne. Paralen ale tehotné môžu.
Co sa tyka jedla, jedla som vsetko, lebo surové ryby ci mäso nejem ani ne tehotná. Normálne som jedla citrusy, pikantný guláš a aj bryndizaky.
Piť som pila len vodu a čaje, pripadne ovocné šťavy. Kávu, Energetaky, alkohol nepijem vôbec.
Kávu si ale mnoho žien dáva aj cez tehotenstvo.
Tak ak nie si tehotná 15rocna alebo z nejakej osady tak gynekolog pokladá za samozrejme ze vieš čo môžeš a co nie. A ak nevieš tak sa spytas.
Zhrnul čo by sa nemalo jesť a piť v tehotenstve, tie základné veci, čo sa aj dočítaš na každej stránke čo sa tým zaoberá a pýtal sa či užívam pravidelne nejaké lieky. Inak sa nedá vymenovať aké lieky nemáš užívať, veď to by bol nekonečný zoznam. Najlepšie žiadne. Keď budeš mať ťažkosti, budeš konzultovať aké lieky môžeš užívať buď so sestričkou alebo s lekárnikom.
Tam nič viac vysvetľovať netreba.
Nie ak nemáš 14 rokov tak ti nemá prečo gynekológ robiť prednášku, vyšetrí a dovidenia
Nepovedal mi skoro nic. V dnesnej dobe informacii som mnoho vedela a ostatne som priebezne googlila.
Môj gynekológ sa ma pýtal, či mám nejaké otázky, ťažkosti atď. Sam od seba hovoril len keď ma vyšetroval. Napríklad, tu je krcok, je taky a taky, tu je stena maternice, tu je srdiečko, tu to a to. Ani pri prvom tehotenstve mi nehovoril, čo môžem, čo nie. Keď sa mi niečo nezdalo, aj blbosti, pýtala som sa.
Napríklad, či si môžem farbiť vlasy, lebo som počula, že to škodí. Vtedy sa zasmial, že keď plánujem tu farbu ochutnavať, tak až po pôrode, najlepšie po skončení dojčenia 🤭
Nie. Ani v jednom tehu. Pytal sa, ci sa na nieco liecim a ci beriem nejake lieky. Ine neriesil. Ak sa vyskytol nejaky konkretny zdrav.problem pocas tehu, riesila som s nim alebo s obvodnou a predpisali/odporucili lieky, ktore ako tehotna užívat mozem. Nuz a strava...tak tie zaklady su snad jasne kazdemu.
Vsetko co som chcela vediet som sa pytala priamo doktora ked som este na sone bola. Ale zaklady vie hadam kazdy
Keď som volala, aby som sa objednala na potvrdenie, tak mi sestrička povedala že mám užívať kyselinu listovú, aj o prípadných bolestiach a že keby čokoľvek bolo, tak mám hneď prísť.
Mne sestrička povedala také zhrnutie, čo smiem, čo nesmiem - také bežne dostupné info, no bolo to fajn. Konkrétne si z toho pamätám už len že “tehotná nesmie byť hladná” :D dala mi vtedy aj brožúrky, kde bolo všetko o tehotenstve detailne popísané. A doktorka sa ma na konci každého vyšetrenia pýtala, či mám nejaké otázky.
keby mi začal robit takuto prednašku asi sa urazim normálne
Nie a ani by ma nenapadlo pytat sa to. myslim si o sebe, ze som dost internetovo zdatna a dokazala som si vsetky info najst skor, ako som sa dostala ku gyn
Nie, neoboznamil ma ani pri jednom. Ak som mala otazky, sama som sa pytala.
Co jest/pit nemozes, je asi logicke, plus babo ti vyluci samo to, co mu nevyhovuje.
Ano, skrz vyzivu a vysetrenia asi 5 stran textu. Take ako pichanie atd , to skor osobne povedal, od toho je mesacna poradna.
Nieco mi hovoril, ale sucasne plati: opytat sa a odpovie mi na cokolvek sa opytam. Nenapadne podla mna vzdy kazdeho lekara povedat hned vsetko a gro veci aj tak zeny vedia.
Ma plnu čakaren.tak ťažko si najde cas a priestor kazdej tehotnej vysvetlovat zakladne veci.
Mohla si sa opytat a urcite by ti povedala. Ale inac je uz vsetko na nete a urcite aj ty ako kazda prvorodicka si si co to nastudovala a este vela nastudujes. Ja som pila obcas aj kavu, mne dr povedala ze tehotenstvo nie je choroba a kludne kavu mozem. Samozrejme nie extra silnu. A hlavne co najmenej sladkych umelych vod a sladkosti aj ked je to obcas tazke 😁 ale kvoli malemu som odolavala a radsej zeleninku a ovocie
Tak môj vie aké lieky beriem a len mi.pozrel, či sa môžu a odporučil vitamíny, čo som chcela, to som sa ho opytala -aj ohľadom bolestí v podbrušku. Stravu si hádam v dnešnej dobe človek vie pozrieť...
Neber to v zlom,ale ked nieco neviem s chcem vediet,opytam sa doktora,tak ako sa pytas tu,jednoduche
Nie. Pretože vedel, že žiadne lieky neberiem. Odporučil mi brať nejaké vitamíny a tým to haslo. O jedle sme sa nebavili vôbec, ale ja som ani nevidela dôvod.
Nie. Lieky = mal by vediet ak beries nejake na predpis, ci si tehotna alebo nie. Ostatne = treba sa spytat/zistit si ak si nie si ista

Moja sa pýtala, aké lieky beriem (napr na štítnu). Keďže nič iné neberiem, neriešili sme. Keby si mala nejaké na krv, tlak alebo podobne, určite by o tom mala vedieť.
Inak klasika, že mám brať naďalej kyseliny listovú.
A čo sa pichania týka, áno, bolesti slabé sú kvôli rozťahovaniu maternice, ale ak sa to zdá, že je to už veľmi, kľudne za ňou alebo na gyn. pohotovosť.