Rapídne priberanie v tehotenstve
Ahojte prosim o radu, som v 8TT tehu a pred otehotnenim cca zaciatok oktobra som mala 56,5kg rano na lacno. Teraz uz 60kg. Avsak bola som velky sportovec niekedy aj 7x do tyzdna pohyb (beh, vesla, bike, korcule, silove treningy) ALE!!! bola som aj silny fajčiar, s čim sa mi na štastie podarilo seknut nakolko s babom nemozem citit ani len cigaretovy dym nie to este fajcit. Lenze za posledne 4tyzdne som pribrala 4kg. Predtym som si stravu vazila teraz jem viac ale neprejedam sa, normalne ranajky,obed vecera, pohyb aspon 4x za tyzden . ale Ak sa poriadne nenajem a dala by som do tela len to co predtym tak mi je na vracanie. strasne som nestastna 4kg a este nie je ani po prvom trimestri. Bojim sa ze to psychicky nezvladnem. e dietatko za toto znenavidim. ratala som s priberanim mozno aj 20kg ale nie 4kg hned teraz. Neviem cim to je, neviem co.mam robim. Ci je to nahle tym ze som zacala jest normalne veci a nie len zdravu stravu, ci tym ze som schopna od unavy prespat aj cele dni alebo tym ze som prestala fajcit, ci vsetkym naraz? co mam robit? nejest nie je riesenie jedlo potrebuje aj babo aj ja ak nie tak vraciam.... viac pohybu? hybem sa skoro kazdy bozi den... kolko vladzem kym ma uz o 7mej vecer nezalomi. co robit?
menej jesť...
niečo podobné som mala pri druhom tehu. Priberala som od začiatku, pretože som nemala vôbec žiadne nevolnosti. Nakoniec som pred koncom tehu chudla. Podľa lekárky všetko bolo Ok. Celkový prírastok na váhe za celé tehu bolo 11 kg.
@petka238 Ahoj. Teraz telo prechadza velkymi zmenami, jasne, ze sa netreba prezierat, ale pokial sa stravujes zdravo, az tak to neries. Ja som napriklad v prvom trimestri pribrala asi najviac 😀 . 4 ci 5kg. A to som mala nadvahu pred tehotenstvom, nie normalnu hmotnost, taze ma to vydesilo. V druhom trimestri mi chutilo viac, musela som si davat pozor, takze som pribrala nakoniec tak normalne. Cely cas som sa bala tretieho trimestra, ze mi urcite vaha vyskoci prudko hore a nakoniec som zatial nepribrala skoro nic, aj ked jem normalne. Este to moze prist, hormony zvyknu aj zadrziavat vodu v tehotenstve a to samo zvysi hmotnost, ale po porode to hned odide. Ja som v prvom trimestri aj bola akasi spuchnuta, ta hmotnost co som pribrala bola mozno len voda. Presne som mala chut stale spat, spomalna som bola, bola som schopna jest len niektore veci... V druhom trimestri sa to upravilo a aj vaha bola stabilnejsia.
Ja tak isto, začiatkom tehotenstva som pribrala aj 5-6 kg, tie prvé 4 mesiace, lebo som bola skoro stále hladná. Ak som si nieco (drobnosť) nedala, až ma napinalo na grc. Ale potom sa to ustálilo, hladove kŕče úplne prestali a ja som si viac kontrolovala, koľko zjem. A pred koncom tehotenstva sa veľa jesť nedá, lebo bábo tlači aj na žalúdok, tvorí sa viac kyseliny... Aspoň ja tak. Zvykla som pribrať max 10 kg a ak bolo niečo navyše, tak to bola voda (opuchy).
Neboj. Ak Ti na tom záleží a vieš sa zapierat, nemusíš pribrať dokopy veľa.
@petka238 sú ženy ktoré priberú najviac na začiatku tehu a aj ženy čo priberú najviac na konci...na váhu sa v tehotenstve vôbec nedrž....inak čudujem sa že ako športovec nevieš základné pravidlo že váha je len údaj......si tehotná, hormóny pracujú, stačí že sa ti ukladá viac voda a svoje robia aj práve tie hormóny, veď aj pred menzesom je normálne že máš o 1-2kg viac ako po menzese.....sú ženy ktoré priberú počas tehotenstva 20kg a po pôrode im ostane 5kg, všetko ostatné bolo dieťa, placenta a voda.....rovnako ženy čo priberú 15kg a po pôrode majú +8kg, to jednoducho neovplyvníš.....
Znenavidiet dieťa?za to že priberaš?no tak každá je iná....niektorá nepriberie nič respektíve minimum poznám ženy čo pribrali ledva 7 kg....a ženy čo priberú ako slony ako ja🤣pred tehu 55 kg na pôrodnej sále ,105kg....dieťa malo 6 mesiacov a bola som späť na 55....a mám ich doteraz a už má moje dieťa 3 roky....
@mogaa ano viem ze vaha je len cislo, sledovala som hlavne cm a pomer tuku a svalov v tele ale s tou vahou prisiel aj objem v cm okamzite... brucho stehna zadok okamzite...a narast tuku, vody... ja dfm ze sa vsetko upravi a ano viem ze to dam dole len mam velky problem s tym ze teraz to chcem utajit a vlastne sa to neda lebo som zrazu zacala nosit volne veci a ked si dam rifle ktore uz ledva zapnem a tricko uz mi je riadne vidno kila navuse a brusko... tak za to ma to irituje ze 8tt, chcem ste tehu tajit a neda sa a uz citim normalne tie skodoradostne pohlady ze ako som pribrala lebo zeny mi vzdy zavideli postavu ktora bola ale vysportovana a velakrat s prisnou stravou... a je mi to cele neprijemne a nezlepsuje mi to psychiku... strasne sa s babatka tesim lebo.sme sa snazili uz rok a mozno to vyzera ze som na hlavu a nalo by mi zalezat na vyzore ale zavidim zenam co si v tehu mozu spravit krasne fotky a su na nich same krasne s takym malym utluckym bruskoma dietatko maju zdravunke.... aj moja mamina pribrala 25kg aj pri mne aj pri bratovi a po porode len 5kg na vrch zostal a po mesiaci bola na predtehu vahe ale mam len strach a tolko otazok 🙄😒
@deti95060810 praveze mne je zle na vracanie ked sa nenajem a ak sa nenajem je mi na odpadnutie a nie som schopna ani pracovat...
ale dakujem zienky a som rada ze v tomto stave nie som sama 🙄
@petka238 Milá Peťka, vôbec sa toho nemusíš báť. Váha je len údaj. Ja som momentálne 2 týždne pred termínom a váha si robila, čo chcela. 🙈🙉🙊 Niekedy som za 4 týždne pribrala 4 kg, inokedy zasa nič. Celkovo som išla hore 16 kg a pri poslednej kontrole som dokonca 1 kg schudla. Toto je moje druhé tehu, tak už som vedela, čo moje telo "dokáže". 😂 Aj to, že budem priberať od začiatku, len posledný mesiac nie. Každá z nás je iná. Pri prvom som pribrala viac a išlo to dole až keď som prestala kojiť. Hlavne sa neboj a hlavu hore. Neporovnávaj sa s ostatnými tehuľkami z insta atď., ale začni si to užívať. Hladkaj si bruško a teš sa na prvé pohyby. Hľadaj v tomto výnimočnom stave len to pozitívne. 👍
@petka238 V tehotenstve nastava vela zmien a neovplyvnime vsetky. Nam sa tiez nedarilo a ked sa konecne podarilo, tak som bola viac sokovana ako stastna, co ma dost prekvapilo. Ani zdaleka sme to nechceli nikomu hovorit, ale clovek mieni, Pan Boh meni. Uz v 6. tyzdni som skoncila v nemocnici a okamzite to vedela cela moja robota (sefovi som to hlasit musela a samozrejme sa to dostalo potom aj dalej), cela rodina a gratulovali mi pocas toho, ako mi lekari v nemocnici vraveli, ze pravdepodobne z toho nic nebude, nech sa netesim... Viacerym som to musela dat vediet skoro, lebo ked som bola PN, to si viaceri vsimli a sa bali, ci nemam koronu, ze ved boli so mnou v kontakte. Ked chces zatajit, povedz, ze mas nejake zdravotne problemy ci stresujuce obdobie a ze preto ti vaha ide hore. Pohlady zien si nevsimaj. Ale je pravda, ze vela zien uz na prvy pohlad zisti, ked je druha tehotna. Kamoska zistila ze je tehotna tak, ze si to na nej vsimli kolegyne a len kvoli nim si spravila tehotensky test. Je to tazke, ja som prvy trimester bola viac utrapena ako naradostena, darmo, hormony robia svoje. Je to aj velka zmena a zena si na nu musi zvyknut, na vsetko co sa deje, co nepozna, co nesmie ci naopak musi. Nevycitaj si to, prejde to. Neprikladaj tym pocitom a myslienkam privelku vahu, v druhom trimestri to pravdepodobne bude ovela lepsie a konecne si budes vediet tehotenstvo viac uzivat 🙂
U mna tiez to islo ze 4kg a potom 6 kg uz bolo a potom sa to dlho drzalo na 11kg , az potom som pribrala uz tak pozvolne par dalsich. Dokopy tak 19kg cca. Mam mozno nejake 2kg na sebe z toho celeho a 4 mes po porode.
@petka238 Chcela by som trosku povzbudit-tiez som na zaciatku priberala podla mna velmi rychlo. A to som sa neprejedala, jedla som ako predtym... Tiez som bola pred tehotenstvom velmi aktivny sportovec+zdrava strava, bola som s postavou nadmieru spokojna. Velmi som zostala sklamana z toho, ze som pocas tehot.nemohla sportovat zo zdravotnych dovodov a od 7.mesiaca uz ani len chodit na prechadzky:( + velke obmedzenia v strave kvoli tehotenskej cukrovke (ziadne pecivo, skoro ziadne zemiaky ani cestoviny, sladke skoro nic...). Ku koncu tehotenstva som bola v jednom kuse hladna-jedla som len chude maso a zeleninu, aby som udrzala cukrovku pod kontrolou bez inzulinu. Za cele tehotenstvo som pribrala 17 kg (co je pomerne dost), ktore vsak potom co som zase zacala sportovat, isli velmi rychlo dole-a to som so sportom hned neprehanala.
To, co jete trosku naviac oproti povodnej strave, skuste prijimat ako korenovu zeleninu (ktora celkom dokaze zasytit) a chudym masom/rybami. Aby ste jedli co najmenej prazdnych kalorii.
To babatko stoji za kazde kilo navyse, aj keby ich malo byt 100!!! A iste potom pojdu dole, teraz len zasobit babo zdravou stravou. Drzim palce🙂)
@petka238 trosku to prehanas, nemyslis? Pribrala si 4 kg a uz citis skodoradostne pohlady??? To ako naozaj? V akom prostredi sa to pohybujes? Ci si ty vzdy komentovala ine, ak pribrali? Uvolni sa, uzivaj si tehotenstvo, tes sa na babatko, popri tom sa hyb a zdravo stravuj... na chudnutie bude priestor po porode.
@mogaa Presne tak. Môj prípad. Tiež som rapídne priberala. Z 60 na 80. Mala som aj depku. Ale úplne zbytočne. Z pôrodnice som išla so 66kg. Momentálne (1rok po) mám 56,5. Kojila som, pri dieťati sa treba veľa hýbať. Ani neviem ako ale dostala som sa do ešte lepšej kondície než pred tehotenstvom. Nemusis mať žiadne depky. Sú zbytočne. Príde bábätko a hneď schudnes. Ani nebudeš vedieť ako. Hlavne keď máš pozitívny vzťah k športovaniu. Kľudne si užívaj tehotenstvo. Nikdy nevieš či nebude jedine. 🙂
@petka238 inak na blbé reči kolegýň a pohľady sa vykašli. Ľudia si vždy niečo nájdu.
Ja som priberala málo a napr mi jedna pani v 39 týždni začala nadávať, že sa mám konečne najesť, ako ohrozuje dieťa, že pochybuje že bude vážiť kilo pri pôrode. Narodil sa o 2 týždne a mal 4,3 😏
Rob tak aby ste boli zdravý a v pohode. Inak ja som po prvom trimestri cvičila online gravidjogu a chodila na vychádzky, vyskúšaj keď budeš mať viac energie 🙂
@petka238 príliš sa na svoju postavu a na to, čo si kto myslí, či si tehotná a či si pribrala zameriavaš. Nech si hovorí kto chce čo chce, vykašli sa na to, aj keď viem, že je to aj hormónmi. Sú ženy, ktoré sa neprežierajú a priberú vyše dvadsať kg a sú ženy, čo zjedia všetko, čo nezje ich a priberú 8 kg. Neovplyvníš to veľmi
@petka238 ahoj.
Ja som mala taký istý problém na začiatku tehu.
Pred tehu každý deň cvičenie, postava chudá, zdravá strava. No a hneď v prvom trimestri som pribrala 6kg Keďže cvičiť som nemohla( neodporúča sa v prvom trimestri) a v prvom trimestri som trpela vlčim hladom. Takze som stále do seba niečo hádzala. Netrpela som nevolnostiami takze žiadne zvracanie. Upokojim ťa že v cca 5-6 mesiaci sa kg spomalili. Teraz začínam 8 mesiac a mám 11 kg navyše čo neni nejako moc. Keďže som sú myslela že keď som dala 6 kg za prvý trimester tak pôjdem rodiť s minimálne 30kg navyše. Takze len nepapam veľa sladkého viac papaj zeleninky a ovocia a uvidis že časom sa vaha spomalí
@c_est_la_vie ja stale beham, veslujem aj zumbujem a robim silove treningy s malilinkymi vahami a tiez som zaradila presne tuto gravidjogu skrz chrbat 🙂
@petka238 Bojim sa ze to psychicky nezvladnem. e dietatko za toto znenavidim zvaz psycchologa. naozaj. riesit zavidtst inych zien pekne fotky.. nie je zdrave. myslim ze si mala nabeh na ppp poruchy prijmu potravy mozno ortorexiu ci body dismorphic syndrome uz pred tehu. aku mas vysku?? ja ri oen poradim maz si brusko stehna prsia bi oil. ja som to robila. pribrala 20kil. zialbohu u mna bol soaleny cca 22-26tyzden co tyzden to kilo a hlad jak svina. a nemam jedinu striu. pri 20kg dost slusne. zial mi ostalo 7kil... ale verim ze ked budeme zdrave pride jar dieta bude odomna trosku menej zavisle vrayim sa k sportu a kilka pustia. nateraz akceptujem a venujem sa babu. niektore 0ri dojceni schudnu.. niektore nie
@petka238 určite by som ti neporadila paušálne že menej jesť. Nepíšeš napríklad svoju výšku, či bmi. Možno jednoducho tvoje telo, aby zvládlo vynosiť dieťa, nemá dostatočnú hmotnosť a naberá ju teraz. Poraď sa so svojím lekárom. Lekári sa netešia zo zbytočného prílišného priberania, určite ťa neodbije. Jeho sa spýtaj, či mu to príde prehnané a ak áno, nech ti poradí cojaviem koľko kalórií denne prijať. Aby to stále pre dieťa bolo bezpečné. Každopádne priberanie je v každom tehotenstve iné. Ja mám napríklad nadváhu, v prvom trimestri som nepriniesla nič. Začala som až ku koncu. To že priberiete teraz viac, neznamená kilo týždenne až do konca 🙂

@petka238 ahoj ja ta len poteším v tom ze nie si sama ja som teraz v prebiehajúcom 9tt a musím stále jest keď nejem je mi zle plus sa nevládzem ani hýbať ono ja len čakám ze to po prvom trimestri prejde a bude všetko ok... Ako pri prvom tehotenstve nič také som bola skoro do konca v práci tam som sa nachodila čiže pohyb bol ani som moc nepribrala ale teraz no isto priberiem dosť ale tak co už hlavne nech je babo v poriadku ved po pôrode schudneme 🙂