Rizikové tehotenstvo - zahraničie

soley
5. mar 2018

Ahojte,

Som na zaciatku tehotenstva a kedze mam za sebou uz 3 spontanne potraty tak som sa vybrala k lekarovi, aby som bola pod kontrolou. Ako bonus sa mi dnes spustili krce, takze uz zacinam panikarit. Velke sklamanie nastalo, ked som sa k lekarovi ani nedostala. Na mojej klinike mi povedali, ze su plne obsadeni a nemozu ma zobrat nech skusam stastie inde. Sla som teda k vseobecnemu lekarovi, z recepcie ma poslali akurat za midwife, ktora ma upokojila s tym, ze nech pridem v 10. tyzdni tehotenstva, vtedy uz mozem vidiet lekara a mam sa ist domov vyspat a zajtra do prace. Som z toho zufala, nepride mi to normalne, ze mi nikto nechce pomoct. Citim take prazdno. Nechcem opat prist o babatko. Neviem co mam robit. Ako by postupovali lekari na SK? Pride Vam to normalne? Ako sa domoct pomoci v zahranici? Co by ste robili? Rozmyslam zbalit veci a ist domov, ale neviem ako mam riesit pracu :(.

janickacrazy
5. mar 2018

@soley Bohužiaľ v zahraničí je takýto prístup úplne normálny. Na tvojom mieste sa zbalím a idem na SK, tu sa o teba postarajú. V zahraničí nie je v mode dávať ženu na rizikové a PN ako u nás, jedna známa tak prišla o bábo, lebo čakala dvojičky a robila a mala problémy, ale lekár jej kázal chodiť do práce, potratila v 24tt. Hrozné fakt.

mirola
5. mar 2018

no neviem ani u nas pokial nie si po umelom, alebo nemas nejak sukromnu kliniku, kde by si mala specialnu starostlivost sa moc extra nestaraju. Aspon teda ja mam taku skusenost, ze nik nemal termin najskorsi mi davali o dva tyzdne a podobne a prehadzovali si ma ako horuci zemiak. a to som mala za sebou aj potraty aj cysty, ktore bola nasobne vacsie ako gestacny vak. Prave tento pristup a moj strach o babo ma donutili ist sa zazmluvnit k sukromnikovi... Nebolo to lacne ale tam sa ku mne konecne zacali spravat inak. Takze asi som moc nemala stastie na lekarov ani u nas.

jana2679
5. mar 2018

Neviem ako v zahraničí, ale na Sklade posielajú po 3 potratoch na vyšetrenie na hematologiu a genetiky a hľadá sa príčina prečo.Moj dr tak robí a hneď by som bola od začiatku 4 tehu na rizikovom pokiaľ by som nemala vyšetrenia a nevedel by sa dôvod potratov.Kazdy na Slovensko kydá veru veľa vecí tu nie je ok, ale starostlivosť lekárov podľa mňa vynikajúca.Ak sa ti dá tak by som šla sem hneď a neriskovala.drzim palce 😘

jana2679
5. mar 2018

Chýba - sklade - Slovensko, píšem z mobilu 😉

shades3
5. mar 2018

ahoj, ako vidim, si asi v UK, ja som tam vela rokov zila, ale nastastie som otehu az teraz, ked som naspat. i ked teraz zas zijem v Rakusku, a je to len o cosi lepsie.. ja som mala jeden MA a vobec to tu neriesili :( ako baby pisu, na SK by ti uz robili testy a nasadili Dufaston na udrzanie tehu preventivne. Na tvojom mieste nastojim na navsteve u lekara, ze nech ti predpise lieky na udrzanie tehu, plus ak mas krce, daj si magnezium silne, to dost pomaha a moze sa pocas celeho tehu. ja som nemala krce, ale spinila som, a az na moje vyrazne naliehanie mi na tyzden nasadili lieky na udrzanie.. niektore mamicky zo SK ich beru x mesiacov.. takze moje odporucanie - vyziadat si lieky s progesteronom a hotovo.. pozerat ta isto nebudu, to sa aj na SK riesi az od dakeho 8-9 tyzdna, aj tu v AT, ked uz bije srdiecko..

brrrrrciatko
5. mar 2018

mna dr. hned pozeral a to som bola v 4 tt. nasadil mi duphaston a dokonca preventívne fraxiparine s tým, že som musela celé tehu chodiť k hematologičke. Ale tak po 2 potratoch už na sr dávajú preventívne aj fraxík. len musíš mať urobené všetky vyšetrenia.

jonnie
5. mar 2018

Zial, Duphaston nezabrani MA, ak dieťatko nema prezit, ani lieky nepomozu. Na SK by ti urobili testy a hladali dovod po 3 potratoch Ale neviem, mozno ak vy si krvacala-dali by ta do nemocnice na udrziavanie, uz v tomto tyzdni. Inak to vela zavisi od lekara.

janickacrazy
5. mar 2018

Ja som bola tehu v Irsku a za celé tehu ma nevidel ani jeden gynekolog odspodu, nerobili mi skoro žiadne testy, napr. ten cukor, čo sa tu pije alebo triple test, proste takmer nič. Rodiť som išla radšej na SK. Ked mi bolo zle na odpadnutie, tak mi povedali, že mám piť viac vody. Super liečba.

soley
autor
5. mar 2018

Dakujem baby. Rozmyslam nad tym, ze sa zbalim a pojdem domov. Mam uz svoj vek, hrozi mi predcasna menopauza.. proste musim spravit vsetko pre ten plodik. A tento pristup ma uplne zabija. Viem ako to chodi na Sk, aspon sa snazia..uz len ten pocit da cloveku nadej. Tu nezistovali priciny potratov, proste bude ako ma byt a mame sa snazit. My sme akurat zacali riesit vysetrenia na SK a otehotniet sme nechceli kym nebudeme vediet kde je problem, ale nejak sa podarilo. Len neviem ako to ukoncit v praci :(. Mam dat vypoved? Co ak nakoniec opat potratim? Mam dobru pracu... mozem letiet v 1.trimestri? Nie je to nebezpecne?

janickacrazy
5. mar 2018

@soley Určite možeš letieť, ja som lietala hore-dole asi v každom trimestri, s tou prácou neviem, ja ked som otehu, tak som musela z práce odísť, lebo som mala takú prácu, ktorú majú tehotné zakázanú. Na SK sa snažia urobiť všetko pre to, aby si bábo donosila, určite budeš mocť byť na PN, čo v UK by ti nedali len tak. Peniaze nie sú všetko, nejak to určite zvládnete. Držím palce.

soley
autor
5. mar 2018

Problem je, ze nebyt tychto prekazok a neochoty tak by som odtialto neodchadzala. Planovala som tu rodit a zit a na SK sa mi zatial vratit nechce. Pracu mam odbornu a nie je lahke to ukoncit zo dna na den. Ale svojim pristupom ma odtial priamo vyhanaju, nemam uz ziadnu doveru v ich zdravotny system. Vobec neviem s cim zacat. Ci si vypisat dovolenku a ist za SK lekarmi, ci vziat neplatene volno. Vypovedou pridem o vsetky istoty, ktore tu mam.

juliet86
5. mar 2018

@soley a nemozes ist k sukromnikovi v uk??

vyvka
5. mar 2018

Ani by som nerozmyslala ... to v UK dalej riesit ja som ties 9 tyzdne po potrate bola som sice len na zaciatku v 8tt
Ale uz od 5-6 tyzdna som spinila prislo im to normalne ze uhniezdovanie atd .. ale pokracovalo to a na prvy ultrazvuk som mala ist aj v 10-12tt bohuzial na sr sa mi neoplatilo ist kedze boli Vianoce keby som to mohla zmeniy hned bezim na Sr tam ti urcite lepsi pomozu ako tu v UK
Mam jedno stastie ze som Otehotnela cez Klikiku menom Fertility ktora sa zameriava len na ..pary ktore nemozu mat deti tam to riesia o trosku lepsie ale tak isto keby ze som zase tehu a zacnem spinit tak mam cakat na zazrak a prist v 10tt
Bola som v Manchestry na sukromnej polskej poliklinike
Dr mi dal tabletky na udrzanie plodu ale kedze to nebolo pod kontrolov co by Malo byt to nedopadlo napriek tomu dobre .... sukromnici su v Uk predrazeny a ziadna slava
Nerozmyslaj .. a chod na Slovensko.

solene
5. mar 2018

@janickacrazy nehnevaj sa, mňa by zaujímalo, kde a koľko si v zahraničí žila, keď dokážeš napísať, že takýto prístup je tam úplne normálny.
Som vo FR a takýto prístup som tu teda nezažila a to mám x kamošiek, čo boli tehu. Tu napr.je tehotná žena nenormálne sledovaná. Ja čo som pozerala na SK aké krvné vyšetrenia napr.robia, tak ti môžem povedať, že tu počas tehu chodím na krv ako na hodiny klavíra, každý mesiac toxoplazmóza, hormóny na štítnu, protilátky a neviem čo všetko; na SR sa toľko ženy nesledujú, čo čítam na nete. A či ťa lekár vypíše na PN či rizikové to veľmi záleží od lekára. Ja som k môjmu prišla, povedala mu, že ma len unavuje cesta do práce, žiadne problémy som nemala a vypísal ma bez mihnutia oka.

A k autorke-dožadovala by som sa vyšetrenia, isto by som neodišla s tým, že mi povedali, že dnes nemajú miesto. Choď na urgent, nemôžu ťa odmietnuť vyšetriť, veď trošku zabojuj a dožaduj sa svojich práv.

soley
autor
5. mar 2018

Nezijem v UK. Skusala som aj sukromnu IVF kliniku, kde som chodila. Nevzali ma s tym, ze su plne obsadeni. Pricom mi Dr. pri poslednom potrate povedala, ze mam hned prist, ked budem vediet, ze som tehu, ze ma vypise a skontroluje. Cez recepciu ma dnes vsak nepustili. Nechcem panikarit, ale zase pri tolkych potratoch ani nic podcenit. Skusime este cez znamych zohnat niekoho, kto by ma prijal. Ak sa to nepodari skusim ist domov v ramci dovolenky a dalej neviem.

vyvka
5. mar 2018

@soley prepac nejak som prehliehla ze to nieje UK ale to je uplne jedno .. kde si
Na slovensku mas istotu .. ze sa tak o teba postaraju

soley
autor
5. mar 2018

Bojujem, ale najdalej som sa dostala k midwife. Ta mi dnes vysvetlila, ze mi nic neostava len cakat, ze sa mam dnes ukludnit a zajtra ist kludne do prace. Ale ja nechcem ist do prace, ked mam krce. Dnes som si lahla a presli.. ked to pride na mna zajtra, nemam si kam lahnut, oddychnut.

vyvka
5. mar 2018

@soley Ked citam co pises je to uplne to iste ako v UK
To zdravotnictvo urcite ak si vezmes platenu alebo neplatenu dovolenku .. tak tym nic nestratis ...
A kedze si mala uz 3 MA
Tak by som urcite necakala na zazrak ze sa nieco niekde uvolni
Ale je to na tebe kazdopadne prajem vela stastia nech to dopadne dobre ... ved vies ze sa hovori do tretice vsetko dobre hlavne klud ..odychuj doma a poriadne si rozmysli co budes dalej robit .. jeden den ak nepojdes do prace sa svet nezruti samozrejme ze ti Midwife povie klud nic sa nedeje to hovorili aj mne 🤦‍♀️
Niesu v tvojej kozi myslim si ze hlavne stresy Ti k tomu nepomozu aby Bolo vsetko ok ...

soley
autor
5. mar 2018

A na urgente som bola uz s dvoma potratmi. Nikto mi tam nepomohol aj ked som krvacala a plodik este zil. Nema zmysel tam ist s tym, ze mam krce. Otocia ma a vysmeju :(

soley
autor
5. mar 2018

S tretim som tam uz ani nesla a po som sla k svojej gynekologicke, ktora ma vysetrila o 2 mesiace na to.

vyvka
5. mar 2018

@soley ja som bola na Ultrazvuku v 7 a 8tt
V 7 pekne bilo srdiecko v 8 mi bolo povedane ze sa plod nevyvija ako by mal a srdiecko nebije
Ja si napriek tomu myslim ze srdiecko Bilo len ze plod bol velky ako keby som bola v 6tt a nie v 8tt
S manzelom sme presveceny ze srdiecko bilo ved sme to videli aj na ultrazvuku napriek tomu som dostala tabletky na potrat Aby som zacala Krvacat a bolo po vsetkom darmo som chodila na pohovost si odsediet tam aj 3 hodky
A nakoniec mi len odmerali tlak 🤦‍♀️ Zdravotnictvo v zahranici aspon podla Mna je hrozne a je jedno kde si
Mne dr povedal ze ak do 12tt potratim tak to tak proste malo byt pritoda to tak zariadila a oni mi do 12tt nemozu nijak pomoct pritom Moja kamoska ... bola v 8tt a zacala spinit hned ju nechali v nemocnici a plod ( babo ) zachranili nikto necakal na nijaky zazrak ak .. by som bola zase Tehotna by som aspon do 12-15tt
Bola na sr mala by som aspon istotu ze som pod kontrolov tu to je skor o zazrakoch

solene
5. mar 2018

@vyvka sorry, ale keď si presvedčená, že srdiečko bilo, prečo si vzala lieky na potrat?!?!?! 🤔

vyvka
5. mar 2018

@solene Nemala som inu moznost bola som pod Velkym natlakom sok stres a vsetko v jednom do toho zacali hovorit ze .. babo by sa zle vyvyjalo aj nadalej atd ....
Mozno to tak malo byt 🤷‍♀️
Som presvecena o tom ze ak By som ten cas sla na slovensko by to mozno Dopadlo Inac ... a mozno srdiecko uz nebilo mozno sme si to len nahovarali ja Neviem neverila som im ... a cas uz nezmenim ...
Mozno by babo Bolo chore
Dr mi povedal ze aj ked nezoberiem tabletky tak zacnem krvacat sama ale moze to trvat ovela dlhsie a potom s toho budu dalsie problemy .. no co uz teraz sa snazime zase .. chodime
Na folikulometriu beriem tabletky na podporu ovulky a hned ako si najdem // na tehu teste letim na slovensko 🙂

soley
autor
5. mar 2018

Aj ja by som sa najradsej zbalila, ale tu mam zazemie. Plus vobec neviem ako poriesit pracu. PNku zo SK mi nikto neuzna, tu ma zase nikto nevysetri este par tyzdnov. Keby som dala vypoved, ake mam istoty na SK? Aka materska mi vyjde? Tu uz zijem a pracujem 4 roky. Som z toho len zmatena. Ak pojdem domov na 2-3 tyzdne tak mam obavy aj z lietania. Citam rozne diskusie, ze to lekari neodporucaju v 1.trimestri. Moj let domov trva 4-5 hodin.

vyvka
5. mar 2018

@soley ak mas na sr lekara
Skus sa s nim skontaktovat a mozno ti pomoze nejako skus sa opytat ci mozes letiet a aky mas problem
Ten moj mi v pohode stale odpise na Email ak nieco potrebujem vediet .. alebo mam na plane prist na sr na vysetrenie

janickacrazy
5. mar 2018

@solene Možno vo FR je prístup iný, myslela som krajiny ako UK a Irsko, tam som žila a bola som tam aj tehotná, takže som to aj zažila a aj moje známe, tam do 10tt ťa nikto ani nevyšetrí, oni povedia, že to nechávajú na prírodu.

soley
autor
5. mar 2018

@janickacrazy presne tak to funguje aj tu. Priala by som si tu mat ten FR akebo aspon SK system tu.

soley
autor
5. mar 2018

@vyvka bohuzial tam nemam lekara ani nikoho znameho, ktory by mi poradil ako postupovat.

karamelkax
5. mar 2018

Mne to príde hrozné, že v zahraničí nevysetruju do 10-12tt!!! Veď v tých začiatkoch sa dá pomôcť! Ja viem že príroda je niekedy silnejšia, ale keď som ja ležala v Nemocnici tak tam boli aj baby v 8tt a dávali im na spinenie Duphaston a ascorutin alebo infúzie a brali to doktori vážne a nie že je to skoro a necháme to len na prírodu, ja som už napr. vedela že hneď ako otehotniem si musím pichať fraxiparin tak som hneď v 6tt keď som to zistila bežala k lekárovi a neviem si predstaviť že by ma odmietli vyšetriť a predpísať mi čo potrebujem a mala by som čakať do 12tt, to by som už asi ozaj potratila...ja poznám veľa báb čo mali na začiatku spinenie, krvácanie, bolesti a nakoniec donosili zdravé deti...

soley
autor
5. mar 2018

@karamelkax prave toto je na tom frustrujuce. Mam svoj vek, zle skusenosti za sebou, clovek by cakal trochu empatie a ludskeho pristupu po tom vsetkom. Ale takto je to len cista beznadej. Nechapem ako moze byt taky zasadny rozdiel v pristupe k pacientom v dvoch vyspelych krajinach. Aj zeny s problemami maju pravo mat dietatko, mala by sa im venovat pozornost.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre