icon

Som tehotná a robím na tri zmeny

doda2002
21. júl 2023

Ahojte dievčatá som tehotna dnes mi to lekár potvrdil som v 8 týždni pracujem ako operátor výroby spracujem na 3 zmeny v chemickom závode v stoji 8hodin pracujem z ťažkými vecami a lekár mi povedal že ma nemôže dať na PN iba ak budem mať rizikové čo chvála bohu zatiaľ nemám čo robiť ako ste postupovali v takejto situácii odísť od gynekológa ?

viestta
21. júl 2023

@katyd ak zamestnavatel nechce dodrzat zamestnancove porava, tak zamestnanec ma pravo sa branit. Obratit sa na Inspektoryt prace, domahat sa svojich prav sudne. Este sa nestalo, ze by zena takyto spor nevyhrala. Ziadne natahovacky, jeden telefonat na Inspektorat prace a veci naberu velmi rychly spad. Preco by mala prichadzat o peniaze, ked pojde na PN ak ma na svoju mzdu narok.

viestta
21. júl 2023

@ptvw ale toto je chyba tych ktori so seboj nechaju cvicit a drzia hubu a krok. Toto nie je chyba gynekologov. Gynekolog nema zakonnu povinnost vypisat zenu na PN ak je tehotenstvo bezproblemove a fyziologicke.

tosomja
21. júl 2023

@katyd ako píšeš, každý by mal vedieť, čo môže a vo nie. Ale nevedomosť zabíja, ako mi niekto raz povedal...

katyd
21. júl 2023

@tosomja a co nepravost a nespravodlivost, s ktorou nevies nic robit?

ptvw
21. júl 2023

@viestta ved ja netvrdim ze s tým gyn niečo má, ja som len narážala na "korektnosť" niektorých zamestnávateľov bohužiaľ

viestta
21. júl 2023

@ptvw aj zamestnavatel si k zamestnancm dovoli len tolko kolko mu oni dovolia. Ked sa nebrania, tak preco by s nimi nenarabal ako s malymi detmi?

ptvw
21. júl 2023

@viestta kamoška sa mohla dohadovať koľko chce a nepohla nijak, jedine dotiahnuť to na súd a to ozaj nemala nervy keďze bolo už po jednom MA

panonia
21. júl 2023

Keď prinesies papier/potvrdenie od lekára že si tehotná zanestnavatel je povinny preradiť ta na inú prácu.

viestta
21. júl 2023

@ptvw nemala sa dohadovat, mala hned volat na Inspektorat prace

ptvw
21. júl 2023

@viestta ale som rada ze teda ty máš len pozitívne skúsenosti 🙂 ze to nie je také márne na svk

ptvw
21. júl 2023

@viestta ved hej možno by potom tu výpoveď po rd dala aj sama keďže sa ňou ohanali zosiroka od začiatku ze keď sa jej neľúbi

tosomja
21. júl 2023

@katyd ale vieš, len treba si to vybojovať. Stačí dvihnúť telefón a zavolať na príslušné orgány a už sa to pohne.
Tak ako zmluva na dohodu a peniaze vyplácané na ruku, a potom plačeme, ako nemáme zaplatené on, dovolenky, tak aj toto sa dá vybojovať. Ona nepíše, že sa to nedá, len že chcela ísť na PN. Išla by som najprv za zamestnávateľom, že dom tehotná, chce preradiť na inú funkciu, alebo neviem čo robia, kde čo...aby nerobila nočné atď...keď jej povie, že sa nedá, nech jej to dá na papieri, a na základe toho ho informovať, že je to prekážka práci a zostáva doma a všetko má zaplatené, ako keby bola v práci. Nemôže ju ani vyhodiť. Ak jej dá inú funkciu, musí jej to zaplatiť minimálne tak, ako má teraz. Ja by som sa s ním nedohadovala, keby mi povedal, že sa nedá a nech si vyberiem či budem robiť, či nie, už by bolo zjavné, že po RD by so mnou nepočítal...v tom prípade by som išla na PN, ale aj by mal úrady na krku.

simca06022011
21. júl 2023

@ptvw pre tento ucel je BOZP technik, pracovna zdravotna sluzba. Ked nedodziavaju v tchto podmienkach pokyny ake su dane, a to ze praca s bremenami, chemikaliami nie je vhodna, tak je tu potom inspektorat prace

viestta
21. júl 2023

@ptvw preco by davala sama vypoved? Vsak ked ma nechcu, nech ma vyhodia zo zakonnych dovodov. So vsetkym co k takej vypovedi prinalezi.
Poznam chlapa, ktory sa sudil z jednym z najvacsich zamestnavatelov na Slovensku o nezakonnost vypovede. Sud vyhral, vratil sa naspat a este mu doplatili 4 roky mzdu. Skor ako sa vratil bol odideny aj ten veduci, ktory si tu vypoved vyfabuloval, pretoze on porusil zakon, nie ten vyhodeny pan.

andrejka1974
21. júl 2023

@doda2002 jednoducho je povinný tá dať na inú prácu ,nemôžeš pracovať s ťažkými materiálmi a chemikáliami,ja som robila pred tehotenstvom v laboratóriu a nesmela som pracovať s krvou dali má inde na očnú ambulanciu

maris5
21. júl 2023

Ako tehotna nesmies prist do kontaktu s niektorymi chemickymk latkami. Ihned pisomne oznam svoje tehotenstvo v praci a ziadaj prisposobit pracovne podmienky svojmu stavu. Kopiu oznamenia by som si nechala potvrdit.

panonia
21. júl 2023

Môžu Ti dat len ranné a nebudeš pracovat s bremenami to sa urcite dá.

wishes
21. júl 2023

na tvojom mieste by som dala na prve miesto dieta a nie pracu a preto v takomto pripade, ked ti tvoj lekar nechce vyhoviet s PNkou, okamzite ho zmenit… vacsina lekarov s tym problem mat nebude, je to len v tvojom zaujme…. vacsinoj lekarov ani nezaujimaju dovody, preco chces byt PN, proste si tehotna a bodka…. to ze tehotenstvo nie je choroba, to mozu povedat len ti, co mali ukazkove tehotenstvo… pritom je to tak krehka vec, preto to treba radsej riesit za vcasu 🙂

simca06022011
21. júl 2023

@wishes kde mas istotou ze iny lekar nebude mat s tym problem? a hlavne ze si toho gyn len tak lahko najde a vymeni? mne trvala vymena gyn viac ako pol roka... a este nie je istota, ze to bude naozaj dobry lekar.

wishes
21. júl 2023

@simca06022011 hovorim vo vacsine pripadov 🙂 ja som mala dvoch gynekologov a pri oboch tehotenstvach ked som ich poziadala o PNku bez otazok mi ju hned vystavili….
tak mozno uz dotycna si len musi pozhanat niekoho cez znamosti, aby to mala iste a vopred dohodnute 🙂

bejbs123
22. júl 2023

@doda2002 u nas vo vyrobnom zavode preraduju tehotne zeny na recepciu,ale je to ozaj problem zamestnavatela najst vhodne pracovne miesto,niekde nechavaju robit asistentky a podobne,velke zavody si nedovolia taketo tahanice,takze sa zeny nebojte… a zienky pokial naozaj zena nema ziadne zdravotne problemy,nema ziadnu liecbu,tak vas lekar nema kvoli comu vypisat,takze s tymi radami o vymene doktora by som bola opatrna,dokonca som sa o to zacala zaujimat,tak som bola upozornena,ze tehotne zeny velmi ini doktori brat ani nechcu ako nove pacientky

anne_mary2
22. júl 2023

No.. druhym sa radi vzdy dobre, ale v realite, by ma zaujimalo kde to funguje takto “ podla zakona” , resp kolko pripadov je takych ze ok povinnost.. ale.. zamestnavatel povie ze hm neni taka moznost, bud rob alebo ahoj. Zena nechce dat vypoved.. Tak tam chodi a robi dalej..
Napise podnet, ze sa bude stazovat… realne- za aku dobu sa tym niekto zaobera? Je na to nejaka lehota? Do mesiaca? Alebo mame toho vela tak mozno za 3 mesiace? 🫠..
Inak nepoznam nikoho kto bol doma a zostal zamestnany lebo mu nevedeli najst miesto, ale snad to tak ozaj funguje 🙃…

@doda2002 aj ta chapem ze vyriesit to takto ti pride asi najjednoduchsie. Sice sa tu zeny pohorsuju ze preco by si mala zostat pn a preco by ti ju dr mal vobec vypisat…. ale zase netvarme sa, ze sa to nedeje.. 🙄🙂…

Kazdopadne by ma realne zaujimal vyvoj takeho pripadu, lebo co by sa malo je sice krasne, ale realita tak casto nefunguje…Samozrejme to asi nema byt ze “radsej sa neozvem lebo aj tak nic z toho “, len uprimne by ma zaujimalo ci keby zamestnavatel povie nie a autorka sa stazuje ci by sa nieco pohlo dajme tomu.. vobec do vianoc 🙃

palicka
22. júl 2023

@doda2002 ako pisu zuenky, pisomne oznam tehotenstvo a poziadaj o preradenie. Polial n3ma kam, je to prekazka na strane zamestnavatela a budes doma s nahradou mzdy. Vzdy lepšie, ako byt okliestena PN_kou.

gabika0825
22. júl 2023

@doda2002 zober si dovolenku kým ti dajú tehotenskú knizku, napíšeš oznámenie, odovzdas zemstnavatelovi a on ta musí preradiť na inú menej rizikovú prácu a tiež nebudeš robiť nočné. Ak ta nemá kde dať, tak budeš doma a mzda ti bude vyplácaná, lebo to je prekážka na strane zamestnávateľa. Kamoška riesila skoro tu istú vec

ankare
22. júl 2023

@doda2002 ja byť Tebou, snažím sa ukecat lekára,aby Ťa vypisal. Keď sa chce, všetko sa dá. Povedz mu, že mávas bolesti v podbrušku v robote. Nič nie je cennejšie než babatko.

eliska13
22. júl 2023

@ankare prečo má prísť o plat, keď sa cíti dobre?Toto by som mala ako poslednú možnosť.Je povinný zabezpečiť bezpečné prostredie

tanyag
22. júl 2023

A v zmluve nemáš napísané nič o tehotenstve? aké máš práva a povinnosti? treba si aj to preštudovať, treba sa opýtať, treba skúsiť, treba komunikovať a nie hneď robiť závery.
Ja som oznámila tehotenstvo, nepreradili ma na iné miesto, nebolo to potrebné, ale mala som "asistenta", ktorý mi pomáhal s ťažkými vecami ... tiež som 8 hodín stála, začali mi puchnúť nohy, tak som išla za manažérom, oznámila mu, že mám problém, hneď ma preložil na iné oddelenie, kde som sedela 🙂 tam som vydržala asi 3 dni 😂 keďže som bola 10 rokov zvyknutá, že v práci stojím, chodím, pohybujem sa...sedenie mi nevyhovovalo a bolel ma chrbát...tak som išla k lekárovi, aby ma vypísal aspoň na týždeň, nech mi odpuchnú nohy...on ma vypísal až do konca tehotenstva...
Ale ja som mala aj v zmluve napísané, ako mám postupovať v prípade tehotenstva, aké mám práva ako tehotná a aké mám povinnosti, tak isto aké povinnosti má zamestnávateľ a aké práva má on 🙂
Takže najprv choď za zamestnávateľom s papierom, čo máš od lekára, kde potvrdzuje tehotenstvo a potom sa môžeš vrátiť sem na MK ak budeš mať problém a určite ti tu dobré, skúsené duše pomôžu 🙂

bejbs123
22. júl 2023

Ja poznam zeny,ktore sa tesili,ze budu tehotne,aby mohli ist na pnku,lebo sa im robit nechcelo,ak je to tento pripad,neostava nic ine len uprosit gynekologa alebo obvodneho,navymyslat si cokolvek,ak sa zene robit chce len nema vyhovujuce podmienky,postup bol niekolkokrat zmieneny. Nikto to neradil,aby ohrozovala zdravie babatka,moznosti su,je uz iba na danej osobe,ako si situaciu poriesi,myslim,ze rady dostala 😉

lienka.7
22. júl 2023

@ankare ešte raz, z akého dovodu sa ma vyvalovat doma a brat PNku, na ktorú jej mimochodom my tu mame robiť? Za to ze si nevie otvoriť ústa a brániť svoje práva? Lekar ju nema co vypisovat, pokial na to nie je dôvod? Aj tebe hneď vypíše obvodná PNku, keď len zakasles lebo pre istotu? Asi ťažko ze?
Jaj, potom ďalšia diskusia tu bude aká? Ze mam len 4h vychádzky a chcem cely deň lebo ja nie som chorá, ale tehotná??? Alebo co robit ked som PN a chcem ísť na dovolenku lebo je leto a ja predsa nebudem sedieť doma? To už nevadí, keby sa jej tam niečo stalo? Ešte raz, tehotenstvo nie je žiadna choroba a milióny žien normalne pracujú až do porodu. Ci teraz 50 tisíc žien rocne na SK ci koľko je pôrodov rocne bude 9 mesiacov PN podla tvojej úvahy? Zakonnik prace chráni tehotne ženy, to, ze nevedia brániť svoje práva je len a len ich problém. Mimochodom, keď zamestnavatel porušuje ZP uz ked je tehotná, tak to sa môže hneď aj pripraviť na to, ze po RD dostane pekne padáka.
A ďalšou pravdou je, ze kopec žien je lenivych pracovať a len čo nájdu 2 čiarky , uz sa nechávajú vypísať, lebo čo ak. A doma ostat najlepšie až do 18tky, lebo zase čo ak, ze? Ale samozrejme, ze stat plat, lebo predsa musím z niečoho aj žiť. No a na to slúži ta práca, vies.

anne_mary2
22. júl 2023

@lienka.7 A mozno pani roky pracuje, nikdy stat nezneuzivala ani nebola pn, a teraz by to vyuzila, no hej katastrofa 🫣😏…
Tiez somm z tych co mimo materskej nikdy nebola pn, ani na urade ani nic, aj s tou materskou mali problem kedze muzmoracuje v zahranici 🤣, ale az tak moc to neprezivam… Nechapem na co to pohorsenie ze preboha neni chora ale tehotna ( to urcite vie ), a ze kvoli comu by ju vypisali.. akoze ludia sa nechavaju vypisovat za totalne prkotiny, s “bolestami chrbtice” maroduju pol roka; spoluobcanov ani nehovorim…
Tak sa netvarme ze pn sa neda, ze aj to neni cesta. Je. Na co okolo toho tolko mudrovania????, kvoli tomu tu nepisala…
Ozaj nie sme v jej kozi, a zase neni to teta co sedi 8 hodin v kancliku pod klimou s vylozenymi nozkami 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️