icon

Som tehotná a robím na tri zmeny

doda2002
21. júl 2023

Ahojte dievčatá som tehotna dnes mi to lekár potvrdil som v 8 týždni pracujem ako operátor výroby spracujem na 3 zmeny v chemickom závode v stoji 8hodin pracujem z ťažkými vecami a lekár mi povedal že ma nemôže dať na PN iba ak budem mať rizikové čo chvála bohu zatiaľ nemám čo robiť ako ste postupovali v takejto situácii odísť od gynekológa ?

Strana
z3
ddaassuullaa
21. júl 2023

Nastudovala by som, ci mozem svoju pracu vykonavat https://www.emamamamu.sk/pred-porodom/3175/teho...

melanta
21. júl 2023

@doda2002 lekár môže dať PN ak je na to medicínsky dôvod. Ty ho nemáš. Ak robíš prácu, ktorá je pre tehotné nebezpečná, oznam oficiálne tehotenstvo a požiadaj o preradenie na vhodnú pozíciu. Ak takú zamestnávateľ nemá, ostaneš doma s tým, že ti bude plynúť normálne mzda.

4stanka4
21. júl 2023

@doda2002 prečo odísť? veď nemáš zdravotnú indikáciu na PN a lekár nemá povinnosť vystavovať PN keď na to nie je dôvod. Ak nemôžeš robiť v danom prostredí treba oznámiť písomne tehotenstvo a zamestnávateľ ti musí vytvoriť podmienky aby si mohla pracovať t.j. napr. nerobiť nočné smeny a ak nemôžeš koli chemikáliam tak zamestnávateľ ti bude platiť mzdu a budeš doma alebo ta preradi na iné pracovisko. Ak sa mýlim, nech ma prosím niekto opraví.

doda2002
autor
21. júl 2023

Ďakujem teda

viestta
21. júl 2023

@doda2002 vsak oznamis zamestnavatelovi tehotenstvo a poziadas o preradenie na inu pracu. Zakonnik prace to umoznuje, zamestnavatel sa nim tiez musi riadit. Preco by ta mali vypisovat na PN, ked je to prekazka u zamestnavatela?

doda2002
autor
21. júl 2023

Zamestnávateľ ma nemá kde preradit závod je celý chemicky a robia sa 3 snemy dokonca ostatné linky sú ešte ťažie ako tá kde pracujem ja som zúfalá bojím sa o malé je to fakt namáhavá robota a tehotenstvo ma dáva úplne na dne z únavou.

lienka.7
21. júl 2023

@doda2002 odísť od gynekológa? A prečo? Za to ze ti nedá PNku na tvoje požiadanie?
Ako prvé si nastuduj ZP, na co ako tehotná mas narok a až potom meň gynekológa.

tosomja
21. júl 2023

Bola by si hlúpa ísť na PN, keď nemôžeš vykonávať danú prácu. Zamestnávateľ je povinný ťa preradiť, ak to je potrebné, ak má možnosť, ak nie, dostaneš doma a budeš dostávať normálnu mzdu. Nedaj sa nachytať ani na výpoveď dohodou. 😉

viestta
21. júl 2023

@doda2002 ked ta nema kde preradit, mas narok na nahradu mzdy pre prekazky na strane zamestnavatela. Na rozdiel od PN su je tato nahrada vyhodna v kazdom smere. Uz na najblizsej smene pisomne oznam nadriadenemu, ze si tehotna. Potom sa spravia dalsie kroky.

anjelok
21. júl 2023

Dievcata, len neviem, ci moze oznamit tehotenstvo bez tehotenskej knizky, resp. nejakeho potvrdenia od dr. Mne vystavovala dr knizku az v 13-14 tom tyzdni tusim.

viestta
21. júl 2023

@anjelok v pripade chemickeho alebo terratogenneho rizika staci podozrenie

kulumulu123
21. júl 2023

Ak si da urobit hcg krvny test a ten vyjde pozitivny tak neviem ci pitrebuje potvrdenie od lekara... Moze si dat spravit sukromne vysledky ma tusim o 24hod ten test stoji okolo cca 10eur plus minus... Ma nevyvratitelny dokaz o tehozenstve...

bluka2
21. júl 2023

poraď s kolegyňami, ktoré boli tehotné pred tebou

rebrambora
21. júl 2023

Ja som pracovala na stavbe az do 9.mesiaca, teraz som 24tt a planujem rovnako.
Ak nemas rizikove, tak preco? Ved niesi chora.

iwesska
21. júl 2023

@rebrambora Asi bude rozdiel ci dycha vzuch vonku na stavbe,alebo chemicke vypary vo fabrike,nemyslis?

doda2002
autor
21. júl 2023

@anjelok mne dal dr také potvrdenie z jeho podpisom a pečiatkou neviem či to stačí

anjelok
21. júl 2023

@doda2002 to by mohlo

juliacenc
21. júl 2023

@doda2002 zamestnavatel ti musi prisposobit pracovne podmienky k tehotenstvu

ptvw
21. júl 2023

@tosomja toto hlavne, to je dôležité ze si to pripomenula, niekto keď už nevie ako, tak v chvate podpise aj výpoveď dohodou

katyd
21. júl 2023

@doda2002 citam, co ti tu pisu zeny, nesuhlasim s nimi, ja by som chranila svoje dieta a nasla si gynekologa, co bude mat pochopenie, pretoze to je teraz najdolezitejsie pre teba. Najdi si takeho, co chrani zivot a nestresuje zbytocne matky. Akekolvek dohadovanie s jednym alebo druhym bude pre teba iba zbytocny stres. Uzivaj si toto najkrajsie obdobie tvojho zivota niekde v prirode a klude. Drzim palce!

luccija
21. júl 2023

@doda2002 tehotné nemôžu pracovať v noci.Oznam zamestnávateľovi, že si tehotná a žiadaj o preradenie.Nahadze Ti tam samé denne.

tosomja
21. júl 2023

@doda2002 áno stačí. Mne napísal na papier. Potvrdená gravidity, predpokladaný nástup na materskú dovolenku vtedy a vtedy. A neodporúča prácu v prašnom prostredí. Nočné a s toxickými látkami, či také dačo tam bolo. A to som dala zamestnávateľovi. Tehotenskú knižku netreba.

viestta
21. júl 2023

@katyd preco by mala hladat ineho gynekologa ked je dieta chrani Zakonnik prace? Su v nom paragrafy, ktore chrania tehotne zeny, ich nenarodene deti aj matky starajuce sa o deti. To, ze zeny neovladaju svoje prava, nedozaduju sa ich dodrziavania nie je chyba gynekologov. Gynekolog vystavi potvrdenie o tehotenstve a zvysok je uz zalezitost matky. Ona predovsetkym ma trvat na dodrziavani prav, ktore su jej ulozene zakonom.

katyd
21. júl 2023

@viestta pretoze viem, ake to je, ked zamestnavatel nechce dodrzat to, na co ma zena alebo zamestnanec narok.

tosomja
21. júl 2023

@katyd a prečo by jej doktor mal vypísať PN, keď jej nič nie je? Ona nemusí pracovať, keď nechce. Kľudne môže ísť do lesa, či kde má oddychovať a užívať si tehotenstvo podľa teba, ale nie každý je "postihnutý" keď je tehotný. Ja som ani nesúhlasila so zmenou pracovnej doby, lebo som sa necítila zle, robila som 12tky, ranné, poobedne, chodila som v noci domov, skoro ráno do roboty, prekladala nábytok, behala hore dole schodami. A do posledného dňa. Keby to nebolo zo zákona, aj dlhšie zostanem, ale už má vyháňali domov, aby som im tam neporodila.
A doktora ani nenapadlo ma vypísať.
No ďalší, keď som povedala, že cestujem do práce, hneď mi chcel dať PN, že prečo by som si nemohla oddýchnuť. on by mi to neplatil, jemu bolo jedno. 🙈 tiež som odmietla.

tosomja
21. júl 2023

@katyd lenže aj to sa dá napadnúť a musí. To má dané zo zákona. Gynekológ nie.

katyd
21. júl 2023

@tosomja a ty vies dopredu, ci ti stres alebo prostredie nesposobi potrat alebo problemy? Problemom treba predchadzat a nie potom plakat. Ty si mala stastie, ze sa ti nic nestalo, ale keby to dopadlo inak, tu by si pisala a pytala sa, ze preco?

ptvw
21. júl 2023

@viestta 🥺a potom sú tu zamestnávatelia ktori ta majú vysoko na háku hlavne v závodoch za pásom a pošlú ta kade ľahšie alebo to budú naťahovať kým sama nerezignujes, alebo ešte v 6 mesiaci budeš dvíhať ťažké bedne alebo dýchať aceton 🥺

katyd
21. júl 2023

@tosomja tehotna zena sa bude natahovat a stresovat? Ja viem, co je natahovanie so zamestnavatelom.

mamina7070
21. júl 2023

s inymi blbostami idu zeny na pn a nie tehotna robiac na smeny a s chemiou
chod k obvodnej nech ti da pn a zmen gynekologa

Strana
z3