Som tehotná a robím na tri zmeny
Ahojte dievčatá som tehotna dnes mi to lekár potvrdil som v 8 týždni pracujem ako operátor výroby spracujem na 3 zmeny v chemickom závode v stoji 8hodin pracujem z ťažkými vecami a lekár mi povedal že ma nemôže dať na PN iba ak budem mať rizikové čo chvála bohu zatiaľ nemám čo robiť ako ste postupovali v takejto situácii odísť od gynekológa ?
@doda2002 prečo odísť? veď nemáš zdravotnú indikáciu na PN a lekár nemá povinnosť vystavovať PN keď na to nie je dôvod. Ak nemôžeš robiť v danom prostredí treba oznámiť písomne tehotenstvo a zamestnávateľ ti musí vytvoriť podmienky aby si mohla pracovať t.j. napr. nerobiť nočné smeny a ak nemôžeš koli chemikáliam tak zamestnávateľ ti bude platiť mzdu a budeš doma alebo ta preradi na iné pracovisko. Ak sa mýlim, nech ma prosím niekto opraví.
Ďakujem teda
Zamestnávateľ ma nemá kde preradit závod je celý chemicky a robia sa 3 snemy dokonca ostatné linky sú ešte ťažie ako tá kde pracujem ja som zúfalá bojím sa o malé je to fakt namáhavá robota a tehotenstvo ma dáva úplne na dne z únavou.
Bola by si hlúpa ísť na PN, keď nemôžeš vykonávať danú prácu. Zamestnávateľ je povinný ťa preradiť, ak to je potrebné, ak má možnosť, ak nie, dostaneš doma a budeš dostávať normálnu mzdu. Nedaj sa nachytať ani na výpoveď dohodou. 😉
Dievcata, len neviem, ci moze oznamit tehotenstvo bez tehotenskej knizky, resp. nejakeho potvrdenia od dr. Mne vystavovala dr knizku az v 13-14 tom tyzdni tusim.
Ak si da urobit hcg krvny test a ten vyjde pozitivny tak neviem ci pitrebuje potvrdenie od lekara... Moze si dat spravit sukromne vysledky ma tusim o 24hod ten test stoji okolo cca 10eur plus minus... Ma nevyvratitelny dokaz o tehozenstve...
poraď s kolegyňami, ktoré boli tehotné pred tebou
Ja som pracovala na stavbe az do 9.mesiaca, teraz som 24tt a planujem rovnako.
Ak nemas rizikove, tak preco? Ved niesi chora.
@rebrambora Asi bude rozdiel ci dycha vzuch vonku na stavbe,alebo chemicke vypary vo fabrike,nemyslis?
@doda2002 citam, co ti tu pisu zeny, nesuhlasim s nimi, ja by som chranila svoje dieta a nasla si gynekologa, co bude mat pochopenie, pretoze to je teraz najdolezitejsie pre teba. Najdi si takeho, co chrani zivot a nestresuje zbytocne matky. Akekolvek dohadovanie s jednym alebo druhym bude pre teba iba zbytocny stres. Uzivaj si toto najkrajsie obdobie tvojho zivota niekde v prirode a klude. Drzim palce!
@katyd preco by mala hladat ineho gynekologa ked je dieta chrani Zakonnik prace? Su v nom paragrafy, ktore chrania tehotne zeny, ich nenarodene deti aj matky starajuce sa o deti. To, ze zeny neovladaju svoje prava, nedozaduju sa ich dodrziavania nie je chyba gynekologov. Gynekolog vystavi potvrdenie o tehotenstve a zvysok je uz zalezitost matky. Ona predovsetkym ma trvat na dodrziavani prav, ktore su jej ulozene zakonom.
@katyd a prečo by jej doktor mal vypísať PN, keď jej nič nie je? Ona nemusí pracovať, keď nechce. Kľudne môže ísť do lesa, či kde má oddychovať a užívať si tehotenstvo podľa teba, ale nie každý je "postihnutý" keď je tehotný. Ja som ani nesúhlasila so zmenou pracovnej doby, lebo som sa necítila zle, robila som 12tky, ranné, poobedne, chodila som v noci domov, skoro ráno do roboty, prekladala nábytok, behala hore dole schodami. A do posledného dňa. Keby to nebolo zo zákona, aj dlhšie zostanem, ale už má vyháňali domov, aby som im tam neporodila.
A doktora ani nenapadlo ma vypísať.
No ďalší, keď som povedala, že cestujem do práce, hneď mi chcel dať PN, že prečo by som si nemohla oddýchnuť. on by mi to neplatil, jemu bolo jedno. 🙈 tiež som odmietla.
s inymi blbostami idu zeny na pn a nie tehotna robiac na smeny a s chemiou
chod k obvodnej nech ti da pn a zmen gynekologa

Nastudovala by som, ci mozem svoju pracu vykonavat https://www.emamamamu.sk/pred-porodom/3175/teho...