Som v 6. týždni a priateľ ma posiela na potrat
Ahojte zajtra zacinam 6 tt. Priateľ dieta nechce vobec a posiela ma na potrat. Vrav niesme zabezpeceny a uz vravi ako mu nedaju tak skoro hypoteku, ze sa budeme musiet zobrat aby dieta malo jeho priezvisko, ze potrebovali by sme inee auto a podobne sracky.
On rok ide este studovat. A ja nastupujem na vysoku skolu od septembra studovat farmaciu.
Momentalne som bez brigady alebo tak a mam len kazdy mesiac polosirotsky 133 eur. Aj keď nastupim indovidualne tak pochybujem ze mi bude aj nadalej vyplacany polosirotsky. Ja na ten potrtat nechcem ist lebo som na malinke uz naviazana aj a nechcem do buducna mat problemy zdravotne a tak.
On je ale uplny **** pretoze radsej chce to dieta zabit ako napr ho dat na adopciu
Moja neboha mamka otehotnela v 19 a tak isto aj sestra a zvladli to
@silvike Asi tak 🙂
Autorka, rob podľa toho, ako uznáš ty za vhodne... Tvoj priateľ sa od teba odvrátil tým, že nechce si vziať na zodpovednosť nasledok zo svojich "5min.rozkose"... Už tu sa ukazuje, že nie je chlap... No ženy, ukrizujte ma, ale v dnešnej dobe sa dá dieťatko aj samé vychovať, bez chlapa, a za rôznej pomoci, ak to mamička chce... Lebo každá matka, ktorá chce, to dokáže...
Autorke ide zrejme trosku od nejakú tú podporu, lebo od priateľa ju nedostáva.... Chlapom je ľahšie všetko... Ak si on myslí, že on z toho potratu následky mat nebude (myslím psychické samozrejme), tak je chladnokrvny a nebude mať výčitky ani keď od neho autorka odijde.. To dieťatko tu pre niečo prišlo, lebo ako vieme na km, sú všelijaké príbehy zo života žien, ale jedno je isté, deti dôjdu vtedy keď majú dôjsť, alebo je dôjdu vôbec, lebo nemajú dôjsť... Aj toto dieťatko si pre niečo vybralo, že príde, ak ešte sa aj narodí a živé a zdravé, aká môže byť väčšia výhra pre ženu, ktorá to chce?
Držím palce, než sa rozhodneš akokoľvek.. Podotýkam, ty si žena, a na svete niet silnejšej osobnosti❤️
@gulka123
@silvike dievcata a nie je to jedno ci su to bunky? Su to bunky tohi dietata, nevznikne z nich steniatko ani prasiatko, ale dieta. Neoznamovala som manzelovi, ze cakam bunky - cakam nase dieta. Ta debata je ako debata kedy dieta dostane dusu 😳 ci su to bunky alebo narodeny clovek, je to dieta. Druha vec je, ci je chcene. Ono sa na svet nepytalo, na to treba dvoch rodicov. Nie som za ani proti potratom, ale ked uz pes nie je vec tak potom dieta je menej ako pes? Ci ako.. 🤔
@habibim Ďakujem veľmi pekne :*
Tak ja nechapem z akeho dovodu si zalozila temu alebo co si chcela pocut. Musiim suhlasit,kazda si povie , cakam dieta,bude to tazke ale uz to nejako dam
. Ale az ked dieta ozaj mas,zistis ake k*rva EXTREMNE narocne je mat uz samo o sebe dieta,domacnost a na dialku studovat vysoku len zacat ? 😄 fakt ako matka napisem ze ou nechcela by som . Treba si zlozit ruzove okuliare. Bez penazi co budete . Zit z rodicaku ? Dvaja studenti,dieta, tvoja skola ?
@a_adamcova si asi jediná žena v okolí, ktorá po rokoch toto povie. Mne až zastavilo dych, keď som prečítala
,,kebyže môžem, a mám dnešný rozum, tak to zmením, a kľudne počkám ešte dobrých pár rokov."
Všetky ženy co otehotneli v tak skorom veku to nikdy neolutovali. Prave naopak, boli rady ze majú už veľké deti a ich rovesnícky behajú za babatkami. Znelo to, akoby si oľutoval existenciu tvojho dieťaťa aj keď.viem, ze si to určite tak nemyslela. Teraz máš zrejme už dospelé dieta, a tak by si možno len rátala koľko ny malo rokov a ako by asi vyzeralo a co by to bolo.
Pride mi kruté radiť potrat žene, ktorá je rozhodnutá si dieta nechať. Naozaj, tak ľahko sa radi rozvod ci potrat z pohodlia domova.
Autorka, nie som si istá, či zvládneš aj školu, ale skusit to môžeš, pripadne prerusis štúdium, ak by to nešlo.
Drzim ti prsty. Si mladá, všetko zvládneš ľahšie. Myslím, ze je stokrát lepšie mať dieťa v tak skorom veku ako potom v 40tke behat po lekároch a skúšať kadejaké umelé zákroky.
Chlap aj keď ta necha, bude musieť platiť výživné. Akú reakciu čakáš od jeho rodičov? Poznáte sa? Máš ešte ocka?
Poďme reálne uvažovať a nie, že mama a sestra to zvladli...mozno boli v inej situácii a pomáhali vsetci
Takže kde bývaš s otcom?ten pracuje, keď Ťa mali neskoro asi už je na dôchodku nie?
Tvoj priateľ má nejaké peniaze pracuje, brigaduje?poznáš jeho rodičov?
Na farmaciu pri malom dieťati zabudni, keď sa s priateľom rozides.
Mňa zaujímajú reálne peniaze, ktoré viete dať dokopy , kde budete bývať a pod...kto To vie pomôcť sestra?partnerovi rodičia?
Ja naozaj neviem možno budem hrubá, ale prečo nepoužívate antikoncepciu, keď viete, že dieťa sa teraz nehodí a nemáte zabezpečenie?
Iné by bolo, keby napíšeš otec má peniaze, mám kde bývať, sestra mi pomôže, od frajera výživné...alebo pôjdeme bývať k nim...začni rozmýšľať a daj si pre a proti.Ja nie som za potrat, ak sú vytvorené podmienky, ale zatiaľ som nečítala ako to máš premyslene
Inak tomu veku, za mna najlepsie rozhodnutie mojho zivota mat ho dost skoro a nemusiet po 30tke behat okolo plienok ci skolkara a v 40tke mat dieta dospele, no za okolnosti ze mam vlastne byvanie a muz ma stabilnu dobru pracu
@silvike takže kebyže ta niekto znásilni...a máš s týmto človekom dieťa tak by si ho milovala?...
Keby si sa na to dieťa pozrela vôbec by ti to nepripomínalo tento hrozný incident?
Veď ženy zo znásilnení majú roky psychické problémy a nemôžu sa z toho dostať... neverím, že kebyže máš na toto takéto spomienky tak by si sa na to dieťa pozrela a milovala ho...
Áno napíšeš, ze to dieťa za to nemôže, ale... žena za to môže, že ju niekto znásilnil?... Vtedy by ten potrat vražda nebola?...
Alebo ak by tá žena bola dievča napríklad 15 ročné.. tak nemá ísť na potrat lebo to je vražda?.. 🙄
Je mi ľúto, ale formácia sa individuálne nedá študovať. Existuje len denná forma.
Autorka prosím ťa nepočúvaj tie ženy ktoré tvrdia že je to len zhluk buniek. Klamú. Je to dieťa z ktorého môže vyrásť jeden úžasný človek ktorý ti bude do smrti vďačný že si nepočúvala jeho otca a iných ľudí ktorí ta posielali na potrat. Nedaj sa, zvládneš to. Je veľmi pekne že bojuješ. Tomu sa hovorí materinská láska. Dieťa ti to stonásobne oplatí. Si na dobrej ceste nedaj sa z nej zviesť. Tieto ženy na MK už majú na svedomí kopec detičiek 😥 nedovoľ aby tvoje bolo ďalšie. Lepšie byť slobodná matka ako mať po boku muža ktoremu to nikdy neodpustiš a váš vzťah aj tak stroskota na výčitkách a mať prázdnu náruč. Žiaden chlap ti nedá takú lásku aku ti dá dieťa.
Ahoj ja som študovala tiež v 20 som rodila, ale musela som to ukončiť lebo som sa nezvládala učiť na skúšky a znášať všetok ten stres. Spolužiačka má o kúsok mladšiu dcérku než ja a doteraz popri nej študuje a všetko zvláda v pohode. Tým som chcela poukázať na rozdiel v nás ako ona dokázala a ja nie. Farmácia je ťažká škola, kamoska nielen cez skúškové ale stále bola zahrabana len v knihách od rana do večera ale zas ona chce mat červený diplom nestačí jej B 😄
A ďalšia vec, ty máš existenčné problémy, dieťa je záväzok na cely život tu nejde len o mlieko a plienky…
@maximilie Vážne? Lebo to poviem nahlas? Dnes je už ukrižovaná a ukameňovaná tá, ktorá dokáže nahlas vysloviť svoje pocity a emócie, hlavne ak vybočujú z normálu? Ty píšeš, že ostatné tvrdia toto a tamto - a vieš či to tak naozaj aj cítia? Nenapísala som, že nechcem svoju dcéru, napísala som, že kebyže môžem, a mám možnosť to zmeniť, tak si pár rokov ešte na dieťa počkám. Lebo je jednoduché sa rozhodovať, keď ani nevie do čoho ide, a takú tú mladícku ľahkovážnosť poznám - lebo som sa tiež nezapodievala tým, z čoho budeme žiť. Áno, brigádovala som - brigádovala som v kaviarni do konca 8 eho mesiaca, aby som malej vedela kúpiť kočík, a postieľku a všetko čo potrebuje. Od jej otca som nedostala nič, a nič nekúpil. Prosím nesúď, kým nepoznáš, len preto, že som mala odvahu vysloviť to čo naozaj cítim. To neznamená, že svoju dcéru nemám rada. Milujem ju z celého srdca, a vždy jej dám na svete všetko, čo bude v mojich silách. Lenže v živote všetko zo všetkým súvisí, a jedno rozhodnutie odštartuje sled udalostí, ktoré možno nebudú také ako si to autorka predstavuje.
@rubinka je síce pekné ako sa na to taktiež pozeráš ružovo... dieťa ti za to bude vďačné, že si nepočúval otca, nepočúvala iné ženy atď, atď...
Ale čo jej tak povedať reálne, že to bude ťažké?
Nie dosť, že nemá prácu, nemá peniaze, priateľ praca5asi tiež nič, ako sa o to dieťa postará? Bude žiť zo vzduchu či ako?
Je zaujímavé že keď tu je príspevok kde žena píše že nemá peniaze,nema poriadne kde bývať,chlap ju nechal a chce ísť na potrat/dať dieťa na adopciu tak ju skoro všetky ženy presviedčaju aby to nerobila lebo bude ľutovať/bude si to vyčítať že predsa to určite zvládne..a keď napíše niekto iný že má rovnaké podmienky,ale dieťa si chce nechať tak už jej ženy odporucaju potrat,lebo nemá zázemie..pre autorku: všetko sa dá keď sa chce..osobne si myslím že keď to dieťatko chces a predsa by si dala na rady žien na mk alebo priateľa a predsa na ten potrat isla-nikdy by si si to neodpustila..iní nebudú žiť v tvojej koži..takže ak sa predsa len rozhodneš si dieťatko nechať potom sa mi ozvi..za poštovné ti pošlem aspoň nejaké vecičky/hračky pre male
Sirotské dostavať nebudeš, ale budeš dostavať rodičovský príspevok a ten je o dosť vyssi ako to sirotské. A na potrat určite nechod. Keď žena chce, zvladne všetko. Mala som spolužiačky, ktoré študovali vs a dieťaťom, bolo to náročné, učili sa po nociach, keď babo spalo a všelijak, ale veľmi chceli a každá jedna ma dnes titul.
Ak sa dá prerus štúdium, neboj sa zvládneš to 🙂 raz budeš šťastná, že si dieťatku dala šancu na život alebo ak sa nedá ináč, daj ho aspoň na adopciu, určite bude aj takto v dobrých rukách ľudí, ktorí po dieťati túžia... Veľa síl ti prajem 🍀🤗
,,Navyše sledujem takú dievčinu čo študuje medicinu s malým dieťaťom a v pohode to dáva,, toto ma dostalo, to je akoby sledujem frajera ako soferuje tak to uz viem aj ja... dievča rozumu kus do tvojich uvah...nech sa rozhodnes akokolvek.
@gulka123 - nerob z autorky hlúpu ona chápe veľmi dobre má aj prípady v rodine čiže má o tom lepšiu predstavu než my všetky dokopy. Vie že možno bude musieť prerušiť štúdium atď. Dieťa ľúbi ako je môžte písať nech ide a zabije ho. Halooo veď ona to nechce. Nepochopiteľné? Lebo neviem či neviete čítať s porozumením alebo jednoducho potrat je u vás univerzálna rada pre všetky ženy v núdzi. Ona neprišla na to aby počúvala chod na potrat, nezvládneš to...
Ak nevieš napísať nič povzbudivé človeku ktorý o to prosí tak nepíš nič. Ja nechápem prečo máte vy poniektoré stále potrebu liezť do každej témy kde je žena tehotná s problémami len na to aby ste jej napísali chod na potrat, veď je to len bunka to nič nie je...a pritom je to úbohé klamstvo nič iné. Tie ženy napíšu chcem dieťa nepýtajú sa či ísť či neísť na potrat ale vy nie vy si musíte ísť stále svoje aj keď ju vás názor vôbec nezaujíma ale chcela čosi celkom iné.
Aj keby to bolo veľmi dobré bábätko, farmáciu popri ňom normálne nevyštuduješ. Musíš si zodpovedať otázky, kto bude s dieťaťom, kým ty budeš v škole a učiť sa týždne v kuse, čo mu dáš jesť, začo ho oblecieš a dáš do jaslí, či škôlky, keď nemáš príjem. "Priateľ" je k ničomu, budeš rada, ak ti súd priklepne aspoň nejaké eurá. Takže si musíš vybrať.
@mima1 da mu lásku a život!
@a_adamcova si silná žena ze si to dokázala. Zmenila by si to, ze by si otehotnela s niekym iným a neskôr, ale tiež by si nešla na potrat. Nelutujes, ze mas dcerku, len to, ze si vám obom to mohla inak zariadiť. A to je rozdiel. Autorka uz tehotna je. Nepýta sa, či má vhodného priateľa a či je vhodný čas na babatko.
No však keď to oni zvládli, tak to zvládni aj ty ;) ži zo 133€ na mesiac, otec dieťaťa s tebou žiť nemusí predsa. Môže ti ako študent posielať výživné 30€. Tak budeš mať 160€ mesiac pre dve osoby, bývať budeš pod mostom, však krabíc je doooost ;) a bude sa ti sveta žiť. Slobodná matka bez bývania, bez zázemia, bez vzdelania a bez peňazí. Jooooj, každý by chcel taký život predsa. Len tu potom neplač a nežiadaj o podporu a príspevky. Ak nechceš ísť na potrat, nechoď. Ale mala by si sa zamyslieť, či máš dieťaťu aj čo ponúknuť. A ak to okrem tvojej lásky (ale chudoby a biedy) nič nie je, tak ho daj na adopciu a začni sa chrániť pred otehotnením. Ale ak si presvedčená, že ti nič v živote okrem dieťaťa nechýba a vieš mu zabezpečiť komfortný život, tak smelo do toho. Nebudeš ani prvá ani posledná
Jezisi zenske, sa uz spamatajte, to co sa tu zacina diat, stranka pre mamky a pomaly v kazdej teme sa zlietnu supy - stale tie iste a posielaju zeny na potrat, jak keby to bol nakup v Tescu! Sa nehanbite? Vy ste mamky? To sa uz dnes vsetko, vsetko meria optikou peniaze?
Nakolko slusny clovek by mal za svoje ciny prevziat zospovednost, tak tak urobte autorka. Pokial mas strechu nad hlavou, prvy bod nie je zly. Skoc si do centra pravnej pomoci ( je v kazdom krajskom meste), povedia ti, na ake davky mas narok, ako slobodna mama to budes mat trosku lepsie nez vydata. Skola? Nuz, jedine prerusit, nikto nepovedal, ze za rok-dva vie byt situacia lepsia a ty sa vratis. Tvoj “priatel” by mal taktiez zvazit externe studium popri zamestnani. Vec riesenie ma, len je zlozite a nepasuje do dnesnej doby pohodlnosti. Ideme obaja studovat, tak posleme decko na smrt? Hoci uplne bezne 20tky rodia?
To uz kde speje tento svet, aby dospeli, zdravi ludia nevedeli zjest, co si navarili?
Len preto, ze dnes sa nosi byt in, mat peniazky, vela peniazkov a mat decko len vtedy, ked to financne vyjde v Exceli, plus este na dovolenku? Cista pohodlnost, mamon, utopia, kde ma vysoka skola ( co sa da v pohode popri robote urobit, ked nie Pharm, tak ina) vacsiu cenu ako ludsky zivot ??? A to nie som ziadna prolife aktivistka, ale tato “moderna doba” ma uz dobre vytaca.
Uz len cakam, kedy sem nabehnu dva nicky, co sa rady realizuju v potratovych temach, kde je potrat vlastne uplna pohoda a klud a ony poznaju xy zien, co nan boli a su uuuuplne v pohodicke... Jasnacka. A pre dalsie, co rady provokuju, pomocou a blbymi otazkami, kto jej posle peniaze, tak mila autorka, mam vela veci po syncekovi, ak sa rozhodnes babo si nechat, napis. Vymyslime nieco. Aj s kocikom.
@rubinka len málo z nás napísalo choď na potrat
Ja som sa pýtala reálne kde bude bývať a z čoho žiť.To, že jej mama a sestra to zvládli je pekné koľko ľudí im pomáhalo?Koľko môže pomôcť jej?
Možno to bol pre chalana šok a potrebuje si tiež usporiadať myšlienky.On ešte rok študuje strednú školu, vysokú?

@gulka123
@gulka123 No....co k tomu povedat. Nikde nie je napisane ze automaticky ta zena bude dieta neznasat a nestarat sa o neho. Ak je charakter tak isto nie.