icon

Som v 6. týždni a priateľ ma posiela na potrat

2. aug 2021

Ahojte zajtra zacinam 6 tt. Priateľ dieta nechce vobec a posiela ma na potrat. Vrav niesme zabezpeceny a uz vravi ako mu nedaju tak skoro hypoteku, ze sa budeme musiet zobrat aby dieta malo jeho priezvisko, ze potrebovali by sme inee auto a podobne sracky.
On rok ide este studovat. A ja nastupujem na vysoku skolu od septembra studovat farmaciu.
Momentalne som bez brigady alebo tak a mam len kazdy mesiac polosirotsky 133 eur. Aj keď nastupim indovidualne tak pochybujem ze mi bude aj nadalej vyplacany polosirotsky. Ja na ten potrtat nechcem ist lebo som na malinke uz naviazana aj a nechcem do buducna mat problemy zdravotne a tak.
On je ale uplny **** pretoze radsej chce to dieta zabit ako napr ho dat na adopciu
Moja neboha mamka otehotnela v 19 a tak isto aj sestra a zvladli to

nikuska625
2. aug 2021

@scorpionflower1 ved to je jasné z toho co o nom napísala že hľadá dôvody ako z toho von preto som napísala autorke rozumné proti argumenty. Milujem takých ľudí ktorí si užijú ale aby riešili aj následky svojich činov to nie.

luccija
2. aug 2021

@777januska777 ženy matky su na trhu práce znevyhodnovane to snáď nechceš poprieť?počnúc tým, že najprv bude chcieť mať dieťa, potom bude choré, aj platy majú na tých istých pozíciách nižšie.Chlapa sa nikto nepýta či môže ísť na služobnú cestu či stihne vybrať dieťa zo škôlky?
Každý hľadá na svoje dobro a radšej vezmú bezdetný ako s 2 deťmi.A to, že u nás je tak málo polovicnych uvazkov je na hanbu v zahraničí je to bežné.V Rakúsku Slovenky robia pol uvazky ráno vedia dať dieťa do škôlky a poobede vybrať len to by nás systém a platy museli byť iné

katkami123
2. aug 2021

@777januska777
Ja napíšem z mojej poslednej prace. Moji kolegovia po 3 mesiacoch, najneskôr po roku dostali automaticky všetci zmluvy na neurčito. U žien bolo nepísané pravidlo, ze až po dvoch rokoch. Dala sa zmluva na rok a potom ešte na rok ako zákon dovoľuje, lebo však, keby som náhodou išla na materskú. Dalsia vec, všetci chlapi na našom oddelení mali ešte extra bonusy, co urobilo na výplatnej páske rozdiel až 150€… a mohla by som pokračovať.

janiela6
2. aug 2021

@ibajaanikiny Mne v Alexis nepomohli.

andrea78
2. aug 2021

Ja len ku tomu priatelovi, ked citam jeho postoj - rataj s tym, ze ostanes sama, aj s dietatom. Nepocitaj s nim vo svojej, resp. vo vasej ( tvojej a dietata) buducnosti. Zariad sa teraz podla toho, co si schopna dokazat sama, uzivit sama, postarat sa sama, zabezpecit sama.

lalenka33
2. aug 2021

Ja sa k téme potratu vyjadrovať nebudem, ani k tvojmu priateľovi len k tej škole keďže si tu už zakladala inú diskusiu, kde si riešila práve rozhodnutie medzi školou a potratom. Farmácia sa externe študovať nedá. Školu budeš musieť presunúť pretože ako tehotná ani ako dojčiaca nebudeš môcť absolvovať veľa labákov. Vidno, že si ešte mladá, ked si myslíš, že to, čo vidíš v reality show a na instagrame je reálny život. Sklamem ťa, ale to, čo vidíš na instagrame nieje reálny život. Akú máš skončenú strednú školu? Budeš si vedieť nájsť prácu po skončení rodičáku? Lebo, ked ostaneš sama s dieťaťom a skončí ti rodičák a s ním aj tvoj jediný príjem, tak skôr ako ísť študovať farmáciu budeš musieť ísť do práce lebo niekto teba a dieťa bude musieť živiť. Farmácia je extrémne náročná škola a je viac ako pravdepodobné, že sa s ňou môžeš rozlúčiť lebo aj keď dáš dieťa do jaslí, škôlky budeš mať veľký problém sklbiť to s denným študiom farmácie.

777januska777
2. aug 2021

@luccija znevyhodnene ano, s platmi nesúhlasím. To záleží od zamestnávateľa. Keďže ja sa pohybujem v prostredí kde sú tabuľkové platy a je jedno ci je muž ci žena, majú rovnaký plat. Už ale potom záleží od prémií (kvalita a chyby v praci), pn/ocr, atd (ale sympatie alebo nejake špeciálne ohodnotenie mužov tam nie je) No zas záleží od chlapa a jeho priorít. Sú chlapi co nejdu na služobnú cestu, čo idú skôr z práce, kvôli rodine. Nevravím, ze je to tak všade a všade sú také možnosti, ale veľmi záleží od okolností. A áno súhlasím s tým, ze u nás nie je zauzivana práca na pol úväzku, čo je veľká škoda, ale postupne sa ponúkajú aj tieto možnosti.
@katkami123 no tak ako vravím záleží od zamestnávateľa a taka prax nie je všade. Ja viem z rodiny prípad zamestnávateľa, kde sa plat zvyšoval, len tým co kričali, ze chcú odísť, tým co boli ticho a poctivo pracovali sa plat nezvýšil aj par rokov a to bol skoro čisto mužský kolektív. Takže diskriminácia tam bola na základe povahy. Diskriminácia môže byť všade a veľmi záleží od zamestnávateľa.

luccija
2. aug 2021

@777januska777 tak áno, kde sú tabuľky ja samozrejme, že tie rozdiely budú minimálne iba na premiach

cecilia29
2. aug 2021

Gratulujem k bábätku. Keďže ides študovať farmaciu tam máš trochu lepši prehľad o Tom že drobec nie je zhluk buniek ako niektoré tu "ženy". Nečitala som komentáre lebo pri niektorých už na prvej strane ma tu išlo urvať. Jedna žena sa dokáže postarať o svoje deti nech sa deje čokoľvek. Určite kontaktuj poradňu Alexis alebo https://www.zachranmezivoty.sk/ Daj drobcovi šancu. A priateľ? Ten je teda posera. Bude to náročné ale že a sa rozhodla pre život nikdy neoľutuješ.

zuzi0911
2. aug 2021

Otehotnela som v 18r.cize som ešte len na strednú chodila. Môj teraz už muž mal tak isto. Zamestnal sa.
Nebolo to ľahké, ale s pomocou aj rodičov sme to zvládli. Mame 2 deti a teraz po rokoch čakáme tretie. Keď sa chce, dá sa všetko. Kto chce hľadá spôsob, kto nechce hľadá dôvod.
Držím ti palce nech sa rozhodneš akokoľvek.

bielavila
2. aug 2021

@habibim dakujem, bohuzial vidim ze dnes si ludia casto vyberu lahsiu cestu, ale ta lahsia cesta je vacsinou prazdna , plytka a casom pridu na to te aj nenaplnena

marrydreamkas
2. aug 2021

ahoj, necitala som vsetky komentare, ale ponukam pomoc s vybavickou, mam vela malych veciciek, vanicku so stojanom, autosedacku,proste vsetko mozne aj nemozne a velmi rada pomozem🙂

nevenka
2. aug 2021

Podla mna, toto asi dopadne tak, ze bud si dieta necha a on ju opusti alebo ju on donuti na potrat a ona ho nasledne necha, tito dvaja uz pravdepodobne spolu neostanu...
Tak ked chlap vie, ze deti nechce a vie, ze partnerka neberie HAK alebo nema inu ochranu, tak si da kondom alebo vytiahne vcas. Nie sa potom hrat na chudacika...
Mne sa stalo inak nieco podobne, ale uz som mala za sebou 1 VS, zacala som studovat dalsiu, bola som v prvom rocniku mojej vysnivanej skoly. Frajer, terajsi manzel, bol tretiak na VS. Prisla som za nim s pozitivnym tehotenakym testom. Tak jeho reakcia bola najprv, ze uff.. dlho bol ticho a potom z neho vyliezlo, ze tak co, necham skolu, najdem si robotu, vezmeme sa a budem sa o Vas starat. Nakoniec nam toto babatko odislo skor, ako sme cokolvek stihli povedat nasim a cokolvek riesit.
Z dnesneho pohladu, sme spolu 18 rokov, z toho 9 manzelia, mame 3 deti. A teraz vravim, ze ziadna skola mi nedala to, co tieto 3 zazraky a obaja s muzom sme sa zhodli na tom, ze kludne sme mohli mat deti aj skor a viac. Vek uz nepusti. Uz mame blizsie k 40 ako k 30. Muz teda skolu dokoncil, ja tiez. A ani jeden z nas nerobi(l) v tom odbore, co vystudoval. A muz dokonca teraz zaraba lepsie, ako keby robil v odbore, ktory vystudoval. A este ho to aj bavi.
Takze podla mna, autorka, Tvoj priatel je jeden hnusny zbabelec. V zivote by zodpovedneho muza nenapadlo posielat zenu na potrat.
Moj muz nikdy neplace, ale ked sa mu narodilo dieta, jedno, druhe, tretie...Plakal ako vodopad, ked som bola tehotna, pozeral sa na mna ako na bohynu...
No akokolvek sa rozhodnes, bude to tazke. Neodvazujem sa radit, bolo toho uz dost popisane. Nezazila som to, neviem. Ale puklo by mi srdce, keby som sa musela vzdat dietata, to viem urcite ☹

leuchtturm
2. aug 2021

Vsetko sa da zvladnut, ked sa chce. Aj studium narocnejsich odborov popri dietati.

kristina1001
2. aug 2021

Ja by som na potrat nešla všetko sa dá zvládnuť keď je matka silná aj keď sama zdietatom je to dosť ale že dosť ťažké sama však musis vedieť aku situáciu máš teraz či to zvládneš lebo stále hrozí ak si dieťa necháš a nebudeš samat ako o neho starať tak ti ho vezme sociálna ale potrat nieje riesenie moja švagriná je sama má dve deti býva v sociálnom byte za minimálne peniaze na veľmy mali príjem a aj tak to zvláda a vzivote by sa deti nevzdala

tilonka
2. aug 2021

Dieta je dar 🙂 len ti poradim nieco k priezvisku. Ak sa spolocne dohodnete moze mat malinke priezvisko aj po otcovi. Ale lepsie pre teba bude, ak das priezvisko po sebe, kym nie ste v manzelstve. Pretoze vacsinou budes vaci ohladom dietatka vybavovat ty a bude to tak, ze ty budes mat ine a malinke ine priezvisko, neprijemne napr. pri pediatricke, cestovani do zahranicia atd. Nahodou sa stane, ze ta chlapec opusti, ale rozdielne priezvisko s malym ti ostane a bude ti to priezvisko vyskakovat cely zivot. Cisto teoreticky, ak by si si v buducnosti nasla ineho muza a vydas sa za neho, tvoje dieta by bez suhlasu biootca nemohlo zmenit priezvisko, ty by si otehotnela po druhy krat, a tvoje deti by mali rozlicne priezviska, a az tak jedno by ti to nebolo. Mysli na to, ze nevies ako sa situacia vyvinie. Takto dietatku mozes dat zatial tvoje a ked sa vezmete, zmenite si obaja priezvisko na muzove 🙂. Taka muzska jesitnost, chcu aby dieta malo ich priezvisko, ale do svadby sa nehrnu. Ale urob ako uznas za vhodne.

elizita
2. aug 2021

Ja mam kamaratku. Je sice asi hodne starsia ako ty. Ale.. z nahodneho sexu vznikli dvojicky, zatala sa a je samozivitelka, pracuje popri detoch, v case spanku, bio otec asi zopar prispieva... ty mas velke plus, ze mas strechu nad hlavou, ona si vzala hypo.. deti maju 1,5r... ked sa chce, tak sa podla mna da... hlavne, aby bolo babo zdrave a ty vyrovnana matka.. to je zaklad..

autor
2. aug 2021

@marrydreamkas ďakujem 😘

7lenka11
2. aug 2021

ja na tvojom mieste by som si dieťa nechala.. hovorím zo svojho pohľadu - my sa snažíme o dieťa viac ako dva roky, nedarí sa nám a dala by som všetko za to, aby sme konečne deti mali.. ver mi, že mať dieťa je v dnešnej dobe vzácnosť, v mojom okolí je strašne veľa prípadov, keď sa párom nedarí... viem, že tvoja situácia je zložitejšia - si mladá, obaja študujete, chýbajú financie a pod... ale podľa mňa sa všetko dá zvládnuť, keď sa chce.. poznám niekoľko žien, ktorú sú samoživiteľky alebo mali dieťa v mladom veku, a predsa to zvládli a dokonca sa dnes majú dobre, nič im nechýba.. študovať sa dá aj diaľkovo alebo popri materskej, nebudeš prvá ani posledná 🙂 a o pár rokov budeš veľmi vďačná za to, že si si dieťa nechala.. ja som prekonala spontánny potrat pred x rokmi, vtedy som to tiež brala s nadhľadom, že som bola príliš mladá, nemali sme zázemie, tak som to nejako neprežívala.. ocino mi vtedy povedal: "však uvidíš, ako to budeš vnímať v 30tke, čo všetko potom urobíš preto, aby si dieťa mala.." a došlo na jeho slová.. mám po 30tke a dala by som za to všetko... ale je to samozrejme tvoje rozhodnutie, toto je len môj subjektívny pohľad..

tomas97
2. aug 2021

Ste dospelí. Sexuálnu výchovu a občiansku náuku máte prebraté. Žiaľ, postup k bezpečnému sexu asi nebol dostatočne prebratý na hodine. Robili ste to spolu tak treba aj spolu nejaké racionálne riešenie nájsť. A áno, aj potrat je jedno z riešení. Priviesť dieta bez zázemia by som nechcel. A ak chcete študovať tak asi by potrat bol pre oboch riešenie.

sasesoe
2. aug 2021

Ahoj, velmi Ti drzim palce, aby si to zvladla. Zial, u priatela si podppru nenasla, mozno sa este spamata, ale na to sa neda spolahnut. Skus hodit rec so setrou, mohla by mat viac pochopenia i podpory. Odporucam tiez alexisporadna.sk

annamalaga
3. aug 2021

No a kde to vlastne bývaš v podnájme alebo s rodičmi ? Tí budú nadšení z toho, že máš ísť na farmáciu a si tehotná. Ja by som tiež dvakrát po strop neskákala z toho, že je dcera tehotná , ma pred sebou štúdium perspektívnej univerzity. ( sesternica jednotkarka s formáciou v prvom ročníku skončila) , že príliš náročné štúdium , ide na pedagogiku. Niektorí mi hovorili, že medicína je ľahšia , ako farmacia. Na školu môžeš akurát tak zabudnúť. Skôr si myslím , že partner ťa nechà, poprípade ti bude platiť smiešne výživné. On školu doštuduje neskôr si nájde prácu , má pokoj. Ale ty, bez školy ,bez práce a tehotná skôr nervy mať budeš. A aj u nás v okoli mladé otehotneli, ale bývajú vo veľkých generačných domoch, pomáha cela rodina, majú partnera, ktorý aspoň robí. Ja som realistka😉. V živote sa ti môže dariť s dieťaťom alebo ta partner nechá a ty sa budeš tackať s podnájmu do podnájmu , bez peňazí a s dieťaťom. A navyše si mohla byt farmaceutka. S dobrým príjmom. To je dnes základ !!! Ma aspoň ako taký plat. Bez toho si nahrata.

derdia
Autor odpoveď zmazal
derdia
3. aug 2021

@tilonka aby mohla zmenit priezvisko nemoh by byt v rodnom liste uvedeny otec dietata.
Inak moze priezvisko menit len s jeho suhlasom.

a_adamcova
3. aug 2021

@7lenka11 presne tak ako píše derdia - je jedno či bude mať priezvisko otca alebo nie - priezvisko dieťaťa môže meniť len z jeho súhlasom ak bude uvedený v rodnom liste. Ak v rodnom liste uvedený nebude, súhlas nepotrebuje, ale týmpádom jej zaniká nárok aj na výživné.

autor
3. aug 2021

@tomas97 tak prepac ze som na 20 den cyklu mala ovulaciu kvoli hlupym liekom... kedze som vzdy mala 28 dnove cykly

rubinka
3. aug 2021

Teraz nerieš nepodstatné veci, dieťa je na ceste, súdiac z inej diskusie, mal by po strop vyskakovať že z neho bude vôbec otec lebo pri jeho hendikepe je to veľký zázrak. Takže možno by si mu aj to mala ozrejmiť že toto je možno jeho prvá a posledná šanca. Ak deti nechcel vôbec tak to není partner na spoločný život.

Všetko sa stalo ako sa stať malo a dieťa prichádza v čase kedy určil Boh, on vie prečo. Ty to príjmi a dakuj mu že budeš mamou, koľké by dali všetko na svete za to. Škola počká, dieťa je na ceste teraz, ak ho zabiješ toto konkrétne dieťa stratiš navždy s už sa nevráti späť. Dobre premyšlaj.

ummimaryam
3. aug 2021

Ahoj ...
Na potrat nechod, nie je to take jednoduche. Moze to sposobit psychicke problemy po zvysok zivota. Nezbavujes sa nijakej veci, ale dietata.

Ja by som povedala ze nudzova situacia si ziada nudzove opatenia.
S priatelom na teraz zabudnite na skolu a treba ist pracovat a usetrit si.
Povedz mu nech sa k veci postavi ako chlap, najde si prscu a nasetri na dieta.
Pokial nie je chlap, co v dnesnej dobe nie je vacsina, Tak ho kopni do zadku a zariad sa sama.
Hovoris ze byvanie mas. Snaz sa najst si pracu na niekolko mesiacov, ved si iba v prvom mesiaci. Nieco medzicasom nasetri. Rodicia ti takisto pomozu. Zisti si na ake financne priapevky mas narok a Tak dalej.

Skolu si dokoncis neskor ked male podrastie.

Vsetko je lepsie ako pocit viny zo zabitia dietata.

ivik4
3. aug 2021

Debata na x stran a ani raz si sa nevyjadrila k beznym otazkam z kolkych penazi budete zit, kde je to u TEBA doma, ci Ti niekto poda pomocnu ruku. Takze predpokladam ze to nebude ruzove ani z daleka.Ja som napriklad o potrate nepisala ani slovko ale o tom ze si treba zlozit ruzove okuliare, dieta,domacnost, skola. A nielen to, x krat ked budes mat skolu a nieco, kde dieta nechas, ucit sa budes po nociach , na ukor zdravia lebo budes permanentne nevyspata ? Frajer sa bud vykasle na Vas alebo co, necha skolu a pojde makat ? Uz z jeho vyjadrenia je zrejme ze nie. Ak nechces potrat , skor sa priklanam k adopcii o ktorej si pisala, alebo potom momentalne kaslat na skolu , aspon nie tu konkretnu co si pisala.

tomas97
3. aug 2021

Ja som len napísal môj pohľad na to, že chcete študovať. Teraz je nutné si určiť priority. Či je pre vás priorita vzdelanie alebo dieťa.